Odgovor sogovorniku kam po mojem mnenju gre SEO

Tokrat v svoji objavi objavljam odgovor sogovorniku po emailu (imena brez dovoljenja ne objavim), ki ga zanimajo nasveti za optimizacijo spletnih strani.

[hr style=”line” size=”1px”]

Vprašanje je:

“Zdravo Matija, eno vprašanje imam, ki se tiče SEO-ta. V bistvu je bolj filozofske narave…

Opažam, da, ko nekaj iščem na netu najdem ogromno povezav na določene članke… večina jih je vsebinsko praznih in ne vsebujejo konkretnih iskanih podatkov. 
Zgolj slučajni primer:
.
Če bi to prebral, bi si lahko mislil, da je to to… en kos pršuta še, pol pa me pokopljite…. kar hočem povedat je, da je sam članek pofl… pač je napisan, notri pa ni nobenih konkretnih informacij. 
Jaz mislim, da so ti članki napisani zaradi SEO-ta.
S takim člankom dvigujejo dotične keyworde in backlinkajo. 
.
Podobno nam na svojem blogu svetuješ tudi ti… sedaj pa moja dilema… 
.
Če to vsi počnejo… a ne pomeni to, da smo del sistema, ki uničuje prave informacije in v internet namesto jedrnatih informacij vnašamo spam? 
Ker se mi zdi, da je danes dejansko težje najti tisto kar iščeš. Včasih SEO še ni bil toliko razvit in so ljudje napisali članek, v katerem so vse obrazložili in si v par korakih našel iskano. Danes pa imaš ogromno zadetkov, vendar noben ni pravi, ker vsebuje samo keyworde zaradi SEO in izgubljaš čas, ker moraš ločiti ogromno plevela, da najdeš tisto kar pa je seme. 
.
Kaj ti misliš o tem, kam bo to šlo v prihodnosti?”
[hr style=”line” size=”1px”]
Moj odgovor:
.
Pozdrav,
.
kratek odgovor bi bil: svetujem ravno nasprotno…. pripravljati maksimalno uporabno vsebino, nikakor pa ne puflice in spam.
Je pa res, da je vzvod kako priti do vsebine, za vse enak – to so ključne besede.
.
Tekstovne vsebine za namene SEO se delijo na troje:
.
  • podporni teksti in blogi iz preteklosti, na katerih je iz letala viden namen in taktika. Taktika je keyword stuffing, link na money site ali močan članek, ki se ga dviguje in to je to. Tole je history v očeh Googla. Nikakor pa ne iz oči preštevilnih seo mojstrov (tudi po Sloveniji je na posamezne ključne besede tega še vedno zelo, zelo preveč). Podporni članek prepoznamo po tem, da ne pazi na vsebino, še manj na izgled, sploh mu ni cilj nekoga pritegniti v debato, v njem je ponavadi en link na glavni članek. Primer takšnega podpornega bloga je npr. to: (********** – v email odgovoru sem dal dejanski link, tu ne). Tako zgleda zakupljena domena slo seo hiše, ki ponuja pisanje podpornih člankov z linki na money strani naročnikov. Po člankih vidiš, kdo vse so njihovi naročniki, z nekaterimi orodji, pa zelo lahko odkriješ, kako velika je dejansko ta mreža teh podpornih člankov. Ti članki in linki dvigujejo ključne besede na glavnih straneh, ne razumem pa kako firme naročajo to storitev, ker ta seo hiša lahko zelo mirno, jutri to isto ponudi njihovi konkurenci. Obenem so te metode počasi passe (čeprav delujejo).
Tudi sam imam eno goro podpornih člankov.
.
Da ne bo pomote, to ni spam – ker ima vsak pravico imeti svoj blog kjerkoli in linkati kamorkoli – samo efekt za dvigovanje money strani je na tak način zmanjšan. Skoraj izničen.
.
  • link, ki si ga ti objavil, je PR članek. Na vsebino se pri njih že pazi nekoliko bolj, ker gre za objavo člankov na bolj ali manj renomiranih web mestih. Znotraj člankov je nekaj kontekstualnih linkov na članke, katere dviguje naročnik. Tole ima za dvigovanje ključnih besed zelo veliko težo in doprinos. Še posebej, če je članek objavljen na web portalu, ki se tematsko ujema z našim produktom ali storitvijo. To je čisto legitimna pot, ki ji žal tudi Google daje precejšno težo. Razlog pa je v tem, ker bolj kot so strani renomirane, manj so pospamane, večja je vrednost povratne povezave k nam. Slabost tega je, da takšna gradnja povratnih povezav stane. Ponekod ekstra preveč, ker vemo, da lahko objava članka na priznanih spletnih mestih doseže tudi 200€ ali 300€ z dvema linkoma v njej. In, isto kot v prvem primeru….. nikjer ne piše, da že dan po naši objavi na takšnem spletnem mestu, ne more naš konkurent narediti isto.

.

  • tretji tip tekstovnih vsebin so money site vsebine. To pa niso PR puhlice in podporne vsebine ter vsebine samo zato, da dvigujemo promet (ali iščemo kupce), ampak vsebine, s katerimi dejansko dokazujemo kaj obvladamo. Za ta primer zelo rad dam SEO hišo iz  Miamija. Poglej to vsebino, namenjeno SEU: http://webris.org/blog-seo-how-to-optimize-your-blog-for-google/.

.

Tukaj ni cilj prodaja, tukaj ni cilj promet, ampak engagement in “dokaz” vrhunskega znanja.
Mojster je drag, ko žafran, ampak posel obvlada.
.
Enako velja za vsebine Moza, Neila Patela, Conversion experts, Dejan SEO Australia, Dan Norris Australia. To nima s puhlicami nobene veze. Cilj teh vsebin je zraven tega, da je sama vsebina vrhunska, še dobra uvrščenost, priklop na email listo, morda tudi oddaja povpraševanja, doseči število delitev na netu, ipd…
.
K temu navijam tudi sam – navsezadnje isto delam s svojim osebnim blogom. In ostalimi spletnimi projekti.
Pisanje takšnih vsebin se na mesečni ravni v tujini vrednoti na cca. 2400 evrov na mesec. In več. Dan Norris je pred mesecem ravno objavil razpis za dva nova money site pisca s takšno plačo. Pri nas je to še v povojih. In tudi vrednosti money site vsebin, se pri nas še ne ceni tako kot v tujini.
.
 [hr style=”line” size=”1px”]
.
Moj komentar na ta del:
“Če to vsi počnejo… a ne pomeni to, da smo del sistema, ki uničuje prave informacije in v internet namesto jedrnatih informacij vnašamo spam?”
 
V razmislek: ali je jedrnata informacija samo tista, ki je kratka? 🙂
Ali je vse kar ni konkretna informacija, spam? 🙂
.
Nak.
 .
Se strinjam s teboj in tudi meni gre na živce, da iščem na netu nek odgovor, dobim pa 500 milijonov dolgo besedilo klobas, brez pravega odgovora. O tem govori Dejan SEO Australia tukaj: http://dejanseo.com.au/web-content/. Sam sem tole opisal tukaj.
.
V ta namen (ker ljudje neradi beremo) je razvil wp plugin (zelo lahek za uporabo), ki po eni strani zadovoljuje Google, da pišemo nešteto dolga besedila (ker pač ljudje menijo, da daljše bolje kotira), hkrati pa uporabnikom omogoča, da se hitro dokopajo do odgovora, ki ga dejansko iščejo. Very uporabno. Priporočam.
.
Sam hvala Bogu že imam izkušnjo, kjer doživljam, da SEO gre v smer, kjer koristna in dejansko uporabna vsebina, prevladuje.
.
Glej, ……
Na neko stvar lahko odgovorimo s 300 besedami…. ni problema.
Lahko je to maksimalno kvaliteten 300 besed dolg odgovor, a, če konkurenca pripravi 500 besed kakovostnega odgovora, bo pač zmagala konkurenca.
.
Google je, by the way, dovolj pameten, da tudi ve, kdaj dolgo besedilo več ni dobro.
Ne me narobe razumet, češ, dolgost besedila prevladuje. Ne.
Prevladuje kakovost.
.
Kakovost pa se meri z zelo zanimivimi parametri. Tukaj dva:
.
  • pogosticking – moj članek na to je to, sicer pa je pogosticking rezultat, kako hitro se obiskovalci iz naše vsebine odbijejo nazaj na iskalne rezultate. Če iz naše spletne strani v povprečju oddidejo hitreje nazaj med iskanje, kot od konkurence, je to Googlu signal, da na naši strani niso našli tega kar iščejo. Vsaj ne hitro. Kar pomeni, da je lahko kriva tudi PREDOLGA vsebina.
Zato pa trdim, da je treba na vsebini trenirati. Da pridobimo občutek, kaj postaviti kam v vsebini, da bodo obiskovalci ostali na strani čim dlje časa. Iz podpornih blogov ljudje bežijo in logično v očeh Googla ti nimajo več takšne teže.
.
  • bounce – kako hitro se odbijejo. Ni isto kot pogosticking, ker je lahko visok bounce tudi dober rezultat. Primer: ljudje nekaj iščejo, na naši strani najdejo takoj odgovor in nato odidejo. Pika. To NI SLABA spletna stran. Ampak dobra.
In še je tega…
.
Povzetek: ne trdim, da je daljša vsebina vedno dobra.
Celo, če pišemo klobase, samo zaradi klobas in zato, da nam lepo raste število besed v članku, gremo v napačno smer.
.
Gre za to, da poskušamo na izbrani fokus keyword pripraviti maksimalno CELOVITO in uporabno informacijo za iskalca, pri čemer je uporabno TUDI TO, da je vsebina pregledna, jasna, enostavna in razumljiva, in, da se uporabnik na naši spletni strani znajde.
:
Bolj kot znamo zapletene reči povedati na enostaven način, boljše bo (ne pravim, da meni to, v tem postu uspeva :)).
LPM
Za še več vprašanj, absolutno na voljo.
.
p.s.:
Dobra vsebina (vsaj zame) pomeni, da avtor brez zadržkov deli vse informacije, da ne prodaja (prodaja je namreč posledica), da ne filozofira v tri dni (kot jaz :)), da je konkreten, da je razumljiv, sproščen, tudi zabaven in predvsem, da je on on.
.
nasveti za optimizacijo spletnih strani