Napake spletnih strani iz vidika on site SEO optimizacije – SEO TEČAJ 9/10

V predzadnjem, devetem delu On site Seo tečaja, pokažem nekaj najpogostejših napak, ki jih boste videli na spletnih straneh.
In pa tudi na malenkosti, za katere dosti ljudi misli, da SEU koristijo, v bistvu pa so čista izguba časa.

Preden pa jih pokažem, naj povem, kako sploh vemo, da je nekaj SEO napaka in, da nek postopek v SEU sploh ne deluje.

.

***********

.

Virov o spletnem nastopu, še posebej pa o spletni optimizaciji, je na internetu toliko, da lahko cele dneve čepimo za računalnikom in prebiramo o tem kako in kaj. Večina jih sicer navaja podobne reči, tu in tam pa se vmes najdejo avtorji, ki čisto nasprotno trdijo, da neka stvar v SEU deluje, druga pa ne.

Zraven tega pa Google letno naredi že toliko sprememb v svojem algoritmu (Google algorithm change history; vir: Moz), da je treba biti pri prebiranju SEO nasvetov, kar pozoren na to ali beremo nek “star” nasvet ali res svežo vsebino.

.

Za to, da ugotovimo kaj v SEO svetu drži 100%, sta, v tem trenutku, itak na voljo samo dve možnosti:

Prva so izkušnje (ki jih pač dobimo skozi čas), druga pa testi (za katere pa začetniki in vsi mi, SEO freelancerji, vsaj po moje, nimamo ne časa, ne sredstev, za resno izvedbo).

.

Zato je naslednja logična pot za vse nas, ki nas SEO pač bolj konkretno zanima,  da teste (skozi čas) začnemo evidentirati in izvajati SAMI in pa seveda, da pozorno spremljamo tiste, ki teste spletne optimizacije, izvajajo namesto nas – čeprav vpogled v te teste, pogosto precej stane.

V nadaljevanju so zato prikazane nekatere SEO napake spletnih strani, ki jih SEO (tuje) agencije in (vsaj zame) boljši SEO optimizatorji, pogosto brezplačno “vržejo” kot vabo, da se sicer naročimo na njihove ostale, drage teste.

.

V zvezi s tem, kako se “zares” sploh izvede pravilno SEO test, sem v video lekcijah, prilepil spodnja dva primera:

.

  • Do your rankings improve by YouTube embeds on your site – Patrick Babakhanian

..

.

in

  • Kyle Roof – Most important SEO on page factors:

.

.

V bistvu pa pri testiranju tega kaj v SEU deluje, gre za to, da se izločijo vse možnosti, da na nek rezultat vplivata dve ali več spremenljivk in se v bistvu res spremlja, kako rezultira na “istih” spletnih straneh (z enako age history in drugimi metrikami), na vsebino, ena sama sprememba.

Primer:

Čisto na novo se postavi 5 enakih spletnih strani, s čisto namišljeno ključno besedo (ki je v Googlu še ni). To besedo si je treba izmisliti, ker, če bi se SEO test izvajal na že Googlovemu indeksu, znani besedni zvezi, bi Google med uvrščanjem internetne strani v SERP, takoj že upošteval še težavnost same besede (glede na konkurenco), itd…

Na tak način je npr. testirano, kakšen vpliv ima npr. boldana (okrepljena) ključna beseda, na samo rangiranje spletne strani (če se ne upošteva noben drugi faktor).

In odgovor:

boldanje ključne besedne zveze v spletnih vsebinah, NIMA NOBENEGA vpliva na rangiranje spletne strani.

In vendar smo na spletu še vedno bolj priča spletnim tekstom, kjer avtorji kot norci boldamo ključno besedno zvezo, pa še vse sinonime in sopomenke zraven.

Dokaz koliko vseh nas, SEO freelancerjev, je vedelo ta odgovor, je viden na spodnji sliki:

.

seo-testi

Vir zgornjih testov, ne razkrijem public.

Priporočilo: boldajte to kar želite posebej poudariti svojim bralcem. Ne Googlovim robotom (enako velja za underline in italic).

.

Gremo zdaj še na ostale napake internetnih strani iz vidika SEO optimizacije:

.

Hitrost vs. vsebina na internetni strani

.

Klišeje in mantre o tem kako je vsebina na spletnih straneh, ekstra in super najbolj pomembna reč na spletnem planetu, beremo vsepovsod. Da pa je logično (in pogosto dostikrat zanemarjeno), da je pred samo vsebino na spletni strani, pomembna hitrost internetne strani, pa ne piše več vsepovsod.

Kaj je torej bolj pomembno? Da se internetna stran hitro naloži ali, da je vsebina na spletni strani bolj kakovostna?
Dokaz, bitte….

.

Ponovim:

v teoriji, je o tem napisanih v SEO svetu toliko “mnenj”, da peče glava.

.

Test, ki primerja samo ti dve postavki, hitrost vs. vsebina (na enako postaranih in strukturiranih spletnih straneh, na namišljeno besedno zvezo, ki je v Googlovem indeksu še ni), pa DOKAŽE, da je hitrost, bolj pomembna od vsebine.

Kar je logično, ker nam za spletni uspeh, tudi z zlatimi črkami, spletna vsebina, ki jo je napisal sam Dostojevski, ne koristi čisto nič, če se naša spletna stran, nalaga 200 let (original vira tega testa ne izdam (razen seveda, moji ekipi in mentorirancem, dodaten vir za študij pa tu: How website speed actuall impacts search ranking; Moz).

.

Naslednja on site SEO “napaka” (tudi precej mojih) spletnih strani:

.

Ali internetna stran z schema mark up označbo,
premaga stran, ki je nima?

.

O tem, kaj je schema mark up, tukaj ne bom (priporočam: How to boost your SEO by using Schema Markup).

Gre za to, da spodnji test, razkriva ali in če, uporaba schema mark up označb, vpliva na rangiranje internetne strani (pri čemer so spet izločeni vsi ostali parametri).

V septembru 2015 je John Mueller (Google), v SearchEngineLandu, namignil, da bi lahko v prihodnosti Schema Mark Up postala ranking faktor internetnih strani. In logično, kot za vse ostalo v SEO svetu, so se tudi o tem vnele debate in razmišljanja in vsi avtorji imajo svoja “mnenja”.

Spodaj sta dve:

.

.

V testu, v katerem pa so primerjali dve spletni strani (obe z dvema stranema, obe z 400 besednima člankoma, obe z 2% gostoto ključnih besed, objavljeni na isti datum ter obe vrženi v indeks v isti čas) in, ki je raziskoval dejanski vpliv Schema označb, pa je zdaj (september 2016, vir spet skrijem) potrjeno, da spletne strani brez Schema mark up, Google sploh ni prikazal.
Prvo, z Schema markup, pa je:

.

napake spletnih strani
Vir testa ne razkrijem public.

.

.

Zaključek:

.

Napake spletnih strani niso nekaj, zaradi česar bi sicer zdaj vsi naenkrat morali takoj v prenove svojih strani (priporočam: Kdaj je čas za prenovo spletne strani?).

Finta je v tem, da tudi, če zdaj vse na svoji spletni strani, postavimo tako, da je ta brez napak, to ni zagotovilo, da bomo tudi jutri “up to date”.

Ker se SEO spreminja.

Vsaj zame pa to pomeni, da je edina pot za dolgoročen uspeh ta, da pač SEO sceno, spremljam redno.