Kdaj se SEO splača? – ODGOVARJAM NA VPRAŠANJA

V zadnjem tednu ste me najmanj trije, vsak na drugačen način, vprašali ali se spletna optimizacija (SEO) za vaše produkte in storitve, splača. Spodaj odgovarjam kdaj se optimizacija spletnih strani splača in kdaj se ne.

.

Kdaj se SEO ne splača?

.

kdaj se seo na splača

SEO se ne splača, če imate en produkt in super majhen iskalni volumen.

Npr. če želite prodati 1 knjigo, ki ste jo napisali, se je treba zavedati, da te knjige (ker je nova) še ne pozna nihče. Torej iskalnega volumna nanjo ni.

Tudi vi ste, če je to vaša prva knjiga, novi in verjetno širši množici, manj poznan avtor.

Kar pomeni, da tudi vaše ime (kot brand) še nima v Googlu ogromno iskanj.

V tem primeru se SEO ne splača, kar pa ne pomeni, da se sploh ne splača prodajati enega produkta preko SEO. O tem v katerih primerih se SEO za en produkt splača, si lahko preberete več v nadaljevanju, če pa ste slučajno lastnik ali pisec ene knjige, pa bo verjetno najboljše, če preverite med drugimi načini spletne prodaje.

.

SEO se tudi ne splača, če imate sicer velik iskalni volumen, a maržo na produktu, nizko. Še posebej, če je produkt tak, da vam povzroča dodatno delo (stroške), po tem, ko ste pripeljali kupca do košarice (dostava, morebiten ogled, montaža,….).

.

SEO se ne splača (oz. zanj ni pravi čas), tudi, če se vam s prodajo produkta, mudi.

.

Npr., da bi se radi šli čez SEO, prodaje novoletnih okraskov, smo pa že v 15. decembru. Glede na to, kako Google non stop odpira in zapira pipico pomembnih faktorjev, ki vplivajo na hitrost rangiranja spletne strani na nam pomembne ključne besede, se lahko zgodi, da boste težko ključno besedo dvigovali med top 5 tudi do pol leta (za nove spletne strani pa še dlje), po drugi strani pa lahko na neke druge ključne besede, dosežete dober ranking že v dveh mesecih.

.

Ker ga ni na planetu resnega SEO mojstra, ki bi vam upal svetovati, da bodo rezultati doseženi 13.11. ob 14.22, je zato SEO predvsem super pot za dolgoročno gradnjo spletnega nastopa. Ne pa za enkratne in hipne prodajne želje in poskuse.

.

SEO se tudi ne splača, če prodajate samostojne produkte, kot so npr. britvice, vezalke, pokrovčki za steklenice, ipd… Če so vse to vaši edini produkti, potem čez SEO ne bo šlo. Razen, če takšni produkti postanejo del ponudbe v vaši spletni trgovini.

.

Dodatno:

.

Five reasons you should not invest in SEO this year – Marketingprofs
Top 4 reasons why small businesses don’t invest in SEO – Main Street ROI

.

Kdaj se SEO splača?

.

kdaj se seo splača

Najbolj se SEO splača za produkte in storitve z visokimi maržami in tudi visokimi iskalnimi volumni.

.

Za precej produktov in storitev so lahko iskalni volumni sicer tudi majhni, a, če je marža dobra, se SEO splača.

.

Primer: fasade, leseni nadstreški, polaganje keramičnih ploščic, večja gradbena in vrtna dela (postavljanje namakalnih sistemov, ….), lepotne operacije, zobni vsadki, zobozdravniki, odvetniki, računovodske in svetovalne storitve, liposukcija, križarjenja – vse to so storitve z visoko ceno in se za njih SEO splača graditi tako, da ste s svojimi spletnimi stranmi, vedno med top 5.

Hint: če ste takšno podjetje, SEO borbe ne vzemite kot enkratno ali polletno delo, ampak vključite spletno optimizacijo v vaš konstanten spletni nastop.

.

Za posamezne produkte in storitve, se, preden zastavite SEO, splača tudi vnaprej izračunati ali se SEO splača (ne boste najbrž najprej dve leti gradili pozicije za eno besedo, čez dve leti pa ugotovili, da sploh nima prave nakupne vrednosti).

.

Dodatno:

.

7 reasons why your business should invest in SEO – Forbes
5 reasons you need to invest in a SEO campaign right now – Jayson Demers

.

Kako (in zakaj) še pred SEO zasnovo, preverimo ali se SEO za neko ključno besedo, sploh splača?

.

Najlažja pot, da ugotovite ali se za neko ključno besedo, splača zastaviti SEO nastop, je, da preverite ali obstaja na želeni besedi, konkurenca med plačljivimi oglasi. IN ALI IMA BESEDA NAKUPNI POTENCIAL.

.

Če ima 5 ali 6 mojstrov plačan oglas za izdelavo fasad, obstaja mala verjetnost, da se vseh 5 ali 6, moti glede izbrane besede. Zakupljene oglase (za posamezno besedo), opazujte na Adwordsih, več dni zaporedoma (in ob različnih urah). Zato, ker imajo lahko različni mojstri, različno nastavljene ure in dneve kdaj se jim naj prikazujejo plačljivi oglasi.

.

Če na izbrani ključni besedi več dni ne opazite zakupljenega oglasa, lahko sicer sklepate, da mogoče ni sezona prava, lahko pa tudi, da beseda ni tržno zanimiva.

.

Pred SEO zasnovo tudi z Adwordsi z 20 do 50€ preverite ali vaša spletna stran sploh konvertira. Spet nima smisla, da dve leti napadate eno ali dve ključni besedi, po dveh letih recimo prisopihate na prvo stran Googla, nato pa ugotovite, da ste sicer dvignili obisk spletne strani, ampak, da gre v bistvu za prazne firbce.

.

Za prodajne rezultate preko spletne strani je potrebno pritegovati vroč promet (interesente in kupce).
Firbcem lahko prodajate kvečjemu reklame (Google Adsense, ipd….).

.

Druga pot, da ocenite ali se splača zastaviti SEO, je da izračunate stroške spletne optimizacije (SEO) napram plačljivim kampanjam (Adwords, FB,…).

.

Če so stroški vsaj približno enaki, se vam SEO splača zato, ker boste po tem, ko boste z želeno besedo med top 5, lahko za vzdrževanje te pozicije stroške zmanjšali, razliko v denarju pa preusmerili na nove besede.

.

Preko Adwordsev in drugih plačljivih kampanj pa lahko spletno rastete samo, če povečate budžet za nove besede, s katerimi želite rangirati na prvih straneh.

.

Povedano po domače….

.

SEO se splača vsem, ki imajo namen graditi spletno zgodbo.
Obenem, če so začetniki, svetujem spoznavanje SEO borbe najprej na domačem trgu (ker je konkurenca manjša, je tudi boj lažji), na tuje trge pa se podate, ko sploh ugotovite ali imate voljo in vire za vstop na tuje spletne trge.

.

Dodatno:

.

SEO vs. PPC: Pros, cons & an integrated approach – SearchEngineLand

.

Če kaj koristi, je spodaj še video (kaj je SEO in kako deluje):

.

.