Kako začeti z optimizacijo vaše spletne strani [2 prva koraka]

Od tega, kje boste začeli z optimizacijo vaših spletnih strani, je odvisno koliko časa bo trajalo, da pridete do SEO rezultatov. Če začnete svoje spletne strani, SEO optimizirati na “napačnem” koncu, lahko traja 500 let, pa sploh ni nujno, da boste opazili kakšno boljšo uvrstitev vaše spletne strani na Googlu. Zato sledite spodnjima 2 korakoma….

Spodaj sta podana 2 predloga kje in kako začnite z optimiziranjem svojih spletnih strani.

Prvi predlog je namenjen tistim, ki imate svoje spletne strani, že postavljene, drugi pa tistim, ki šele postavljate oz. imate ravnokar v izdelavi vaše internetne strani.

Kako začeti s SEO optimizacijo vaše spletne strani [če je ta že postavljena]

Če imate že postavljeno spletno stran, se optimizacije svoje spletne strani lotite tako, da najprej pregledate kako je trenutno SEO optimizirana vaša stran.

Najprej želite narediti “posnetek začetnega SEO stanja” vaše spletne strani. Pri tem vas najprej zanima s katerimi ključnimi besedami in katerimi url naslovi, se nahajate na Googlu, na katerem mestu.

To lahko naredite na več načinov.

Eden izmed načinov je, da v Ubersuggest dodate domeno vaše spletne strani, orodje pa vam izpiše prepoznane ključne besede, pripadajoče iskalne volumne (t.j. kolikokrat uporabniki Googla, na mesec, vtipkajo prepoznane ključne besede) in trenutno dosežene uvrstitve na Googlu.

Ubersuggest sicer ni (več) brezplačen, a (delni) prikaz podatkov vam pokaže tudi ob brezplačni registraciji. Na povezavi je podrobneje razloženo kaj je Ubersuggest in katere podatke vam prikaže.

Spodaj je primer, ko sem v Ubersuggest vnesel domeno www.vgradneomare.eu (ker me je zanimalo s katerimi ključnimi besedami na Googlu rangira že postavljena (moja) spletna stran s ponudbo vgradnih omar:

kako začeti s SEO optimizacijo že postavljene spletne strani

S klikom na “view all SEO keywords this domain ranks for”, dobite seznam vseh ključnih besed s katerimi vaša domena že dosega določene uvrstitve na Googlu.

Ta seznam si shranite na svoj računalnik, v obliki tabele:

tabela za začetek SEO optimizacija postavljene strani

Na tabeli zdaj združite iste url naslove skupaj. Po možnosti jih zložite tako, da bodo tisti url-ji, ki imajo najvišje iskalne volumne, na vrhu:

seo optimizacija postavljene spletne strani evidenca

Zdaj postavite, desno od že izdelane tabele, stolpce, v katerih boste evidentirali vse aktualne smernice, ki veljajo za onsite SEO optimizacijo:

onsite SEO smernice

Zdaj začnite z implementacijo vsake izmed onsite SEO smernic, za vsak url naslov posebej. Pri čemer se najprej osredotočite na tiste ključne besede, ki imajo največje iskalne volumne (ali nek, drug vaš kriterij zaradi katerega so posamezne besede, najpomembnejše).

Podroben opis vsake smernice, vključno s prikazom primera je objavljen v Vodniku Kaj je SEO & kako izvajati SEO.

Kako začeti z optimizacijo vaših spletnih strani, če vaša internetna stran še ni postavljena [npr. je v izdelavi]

Če vaša internetna stran še ni postavljena, potem najprej analizirajte trg. To naredite tako, da raziščete ključne besede, ki jih uporabniki Googla, uporabljajo pri iskanju vaših produktov in storitev.

Vse najdene ključne besede, razdelite med nakupne (t.i. buy) ključne besede in informativne ključne besede (t.i. info keywords).

Za nakupnimi ključnimi besedami se skriva nakupni naboj. Za te besede predvidite kategorije v katerih boste predstavljali svoje izdelke (t.i. category pages) in produktne url-je (product pages).

Za informativne ključne besede predvidite bodisi blog zapise, bodisi video vsebine.

Podrobnosti o dodeljevanju posameznih ključnih besed, ustreznim vsebinskim oblikam, najdete na povezavi Kompleten vodič za iskanje in analizo ključnih besed.