Kako se lotit ocen strank na spletni strani

Ocene strank na spletni strani so v resnici spletna verzija priporočila. V življenju izven zaslonov telefonov in računalnikov se pogovarjamo in ko smo s kom zadovoljni ga pohvalimo. To pripelje do tega, da naš sogovornik bolj zaupa takšnemu frizerju, prodajalcu, mesarju ali fotografu! Z mnogimi analizami je dokazano, da se še vedno najraje odločamo za nakup po pozitivnem mnenju nekoga iz našega življenja.

ocene-strank-na-spletni-strani

Torej če to deluje v “resničnem” življenju zakaj tega nebi uporabljali tudi pri ustvarjanju spletne strani? Verjemite mi, da so ocene strank na spletni strani bolj pomembne kot si mislite! Sam kot fotograf za poroko redno skrbim, da moje besede potrdijo tudi poročni pari. Seveda sem pa privrženec tega, da so to vedno resnični in moji poročni pari. Čeprav je splet vse prej kot iskren se mi zdi ta taktika pri poročni fotografiji več kot potrebna. Ravno zaradi tega z leti dobivam le takšne stranke, ki sem si jih zamislil ko sem ugotavljal kdo so moje popolne poročne stranke!

Zakaj pa sploh so potrebne ocene strank na spletni strani in kako do takšnih, ki bodo pomagale vašemu poslu pa v nadaljevanju! 

fotograf-za-poroko

Ali so ocene strank na spletni strani sploh potrebne

Delno sem na to vprašanje odgovoril že v začetku zapisa. Moram napisati, da je to že tako zakoreninjeno v moje razmišljanje, da se mi zdi samoumevno, da vse svoje pomembne poslovne cilje na spletni strani podkepim z resničnimi mnenji svojih preteklih strank. Če boste uspeli pridobiti mnenja oziroma ocene strank v formatu, ki bo še poudaril, da je to res vaša pretekla stranka, ki je navdušena nad produktom boste vsekakor močno povečali zaupanje v svoj produkt oziroma celo znamko.

Če pišem na primeru LABI otroških oblačil in otroških kap, ki jih šivamo. Vsekakor je pri otroških kapah pomembno zadovoljiti več kot le eno osebo. Najprej je potrebno navdušiti starše, da se bodo sploh odločili za nakup naše otroške kape za svoje otroke. Seveda pa kakovost produkta nikoli ne sme biti sporna. S tem pa bomo seveda navdušili otroke, ki bodo uživali v nošenju naših kap!

otroske-kape-labi-ocene-strank-na-spletni-strani

Pri produktih, kjer smo že uspeli pridobiti pozitivne ocene strank se pozna kako dobro nam gre. Zato takoj v začetku prodajanja naših produktov skrbimo za to, da stranke navdušimo in jih prosimo če lahko svoje mnenje delijo z nami. Seveda pa tudi s svojimi prijatelji na družbenih omrežjih.

Kakšnim ocenam strank danes ne verjamemo več

Seveda pa je agresivni način oglaševanja s prepogostim ponavljanjem pokazal tudi slabosti ocen strank. Če samo pomislimo na ocene strank, ki jih poslušamo v komercialnih minutah na televiziji nam je dostikrat lahko slabo. Ni realno če stranka govori samo o nas in opiše vse njene težave preden je spoznala naš produkt. Sploh pa potem natančno razloži vse rešitve, ki jih naš produkt ali storitev ponuja. Niso vsi PR-ovci in ne razmišljajo vsi o tem, da bodo popolno govorili o naši znamki. S tem ni nič narobe! Verjemite mi, da je veliko bolj pomembno, da smo pristni, da smo resnični in da smo iskreni.

Če bi recimo po družinskem fotografiranju s fotografom Goran VK wedding družina govorila samo o tem kako popolno je bilo in da je v njegovem studiu boljše kot doma in še in še bi se verjetno hitro zgodil obrat in bi se vprašali če je tu sploh kaj resnice.

fotografiranje-druzine

Veliko bolje je če fotograf le vpraša kako jim je bilo všeč fotografiranje družine in prepusti mnenje stranki. Saj veste s katerimi strankami ste se ujeli in kdo so tiste stranke, ki bodo v vsakem primeru povedale kaj lepih besed o vas. Vaša naloga je samo, da jih prosite če lahko povedo par besed o njihovih občutkih ob uporabi vašega produkta ali storitve.

Seveda pa lahko mnenja stank pridobite v različnih formatih. Lahko je napisano kar na mailu in jo vi objavite na spletni strani. Lahko je objavljeno na družbenih omrežjih in vi naredi posnetek zaslona in tega objavite. Lahko pa je tudi avdio ali še bolje video v katerem stranka pove svoje mnenje! Katera oblika pa bo pripeljala največ uspeha?

Kakšne ocene strank bodo pripeljale največ uspeha

Kot sem že omenil v prejšnjem odstavku imamo več formatov ocen strank:

  • ocena poslana po mailu

Če vam stranka pošlje oceno po mailu jo lahko objavite na spletni strani. Lahko jo preporosto kopirate na mesto kjer bo pisalo ocena XY stranke. Če zraven postavite še fotografijo te stranke po možnosti z vašim produktom še toliko bolje. Pa vseeno znajo bodoče stranke posumiti ali je to samo marketinški trik in ste vi v resnici sami napisali to mnenje in ga le objavili na spletni strani. Zato lahko mail ocene strank na spletni strani objavite tudi kot posnetek zaslona. Seveda pri tem poskrbite, da zakrijete vse podatke o stranki, ki jih ne smete ali ne želite pokazati javnosti. Takšni obliki vaše objave ocene strank bi lahko potencialna stranka še najbolj verjela.

  • ocena objavljena na družbenem profilu stranke

Ocena stranke objavljena na družbenem profilu stranke bo še toliko bolj resnična. Če stranka nima težav s tem, da je javno povedala, da je kupila vaš produkt bo še toliko bolj resnično. Tudi če bo naredila kakšno fotografijo med koriščenjem vaše storitve in to objavila na svojem družbenem profilu bo to lahko potrditev, da je zadovoljna z vašo storitvijo. Poleg tega pa tukaj ni več dvoma kdo je napisal in objavil to oceno!

  • ocena objavljena na vašem poslovnem družbenem profilu

Če se dogovorite, da stranka napiše oceno tudi na vašem poslovnem družbenem profilu boste poskrbeli, da bodo tudi vaši sledilci videli nove ocene. Torej če stranka objavi nekaj o vas na svojem profilu imate cel njihov krog sledilcev kot potencialne stranke. Če pa stranka objavi na vašem poslovnem profilu pa imajo vsi vaši sledilci še eno potrditev, da je vaša storitev takšna kot vi pravite, da je!

  • video ocena

Fotograf hrane gre v restavracijo narediti nove fotografije njihovih sezonskih krožnikov. Po tem ko je fotografiranje hrane končano bo seveda pokazal svoje fotografije stranki. Ob tem lahko prosi stranko če lahko naredi nekaj sekundni video v katerem sam vpraša stranko po mnenju. Takšna video ocena je uporabna tako na spletni strani, družbenih omrežjih in tudi v oglaševalskih kampanjah.

fotografiranje-hrane-gvk

Kako pridobiti iskrene ocene strank, ki bodo pomagale pri konverziji

Ocene strank za spletno stran je najlažje pridobiti takrat, ko so stranke navdušene. Najboljši čas boste morali določiti sami. Tudi način na katerega boste pridobili mnenje se bo razlikoval.

Če prodajate produkte, ki jih pošiljate lahko v paketek vključite zahvalo na kateri so tudi navodila kje lahko oddajo mnenje. Če le zahvala nebo dosti motivacije se lahko mogoče odločite, da ponudite popust vsakemu, ki objavi fotografijo z vašim produktom. Ali pa takšnim, ki vam pošljejo svoje video mnenje in vam ga dovolijo uporabiti.

labi-otroska-oblačila

Recimo paket LABI otroška oblačila vedno vsebuje:

  • naročene produkte
  • listek z zahvalo in navodili za oddajo mnenja
  • listek z popustom pri naslednjem naročilu in navodili za oddajo mnenja
  • najnovejšo ponudbo

Če pa ponujate storitev pa lahko že med, bolje pa da po končani storitvi, vprašate za mnenje. Ob tem seveda lahko prosite če je možno, da bi posneli par sekundni video, ki bi ga kasneje uporabili. Lahko pa imate tudi majhne listke z navodili za objave na vaših straneh na spletu!

Kakor koli se lotite tega se splača mnenja strank pridobivati redno, ker boste z njimi vsekakor dvignili konverzijo. To pa je seveda eden glavnih ciljev spletne strani. Najprej si vsi želimo biti uvrščeni na visoke pozicije v iskalnikih. Ko pa nam to enkrat uspe, če ne že prej, pa moramo začeti misliti o dvigovanju konverzije! Ravno mnenja strank pa so lahko eden od dejavnikov, ki vam bo tukaj pomagal.