Kako prodajamo z besedili – (6.del vodnika za izboljšanje konverzije)

V šestem delu vodnika za Izboljšanje učinkovitosti spletnih strani, vam pokažem primer, kako (preko bloga ali pa na podstraneh samih), prodajamo skozi tekst.

.

Eden izmed mojih mentorjev izpred približno 4 let, mi je pokazal raziskavo, v kateri je ugotovil, da cca. 70% spletnih strani, ki vsebujejo blog, sploh ne zasleduje ciljev izboljšanja prodaje (čeprav, vsaj med komercialnimi blogerji), prav vsi po vrsti, vstopimo na ta trg, (tudi) zato, da bi prodali (več).

.

Hec je v tem, da (redno) bloganje prinaša več koristi:
.

  • povečanje naravnega obiska na spletno stran
  • povečanje vidnosti skozi boljše uvrstitve naše spletne strani v iskalnikih (SEO)
  • večanje baze prejemnikov naših e novic (z lead magneti)
  • in pa tudi povečanje prodaje (a samo ob pogoju, če se tega z blogom sploh načrtno gremo)

.

Ultimativno zmago bloganja, pa dosežemo takrat, ko z blogom pokrivamo vse cilje.

.

Spodaj lahko, na primeru, vidite kako nek blog zapis NE PRODAJA USPEŠNO (da koga ne užalim, prikazujem primer iz ene izmed mojih prvih spletnih strani – kjer se posledično, zaradi slabe prodaje, zdaj na njej vrtijo Adsense reklame):

.

Pred tremi leti (ko se mi je nekaj malega o SEO že sanjalo) sem za spletno stran drsna vrata, napisal prispevek, ki cilja na tiste, ki v Google vtipkajo izraz “izdelava drsnih vrat po meri”.

.

Ker sem, kot rečeno, o SEO nekaj malega že vedel, ni bilo težko spisati SEO prijazno vsebino, ki na tak long tail, ne bi rangirala visoko. V bistvu imam zabeleženo, da je bil članek ob prvi objavi, celo uvrščen na 5. mesto na prvi strani Googla (čeprav je šlo takrat za prvi blog zapis na popolnoma novi spletni domeni)..

Kljub temu, da je spisan članek, takrat bil uvrščen na prvo stran Googla (se pravi za SEO čisto OK), ta tekst, na spodnji sliki, NI PRODAJAL.

.

.

.

Če se vam ljubi, si na hitro poglejte članek spodaj….. IN VIDELI BOSTE, DA:

.

  • članek govori o tem za kje vse so primerna drsna vrata (kot, da bodoči kupec, ki vtipka v Google izraz “izdelava drsnih vrat po meri”, še ne bi niti vedel, v katerem prostoru jih želi imeti izdelane (?????))
  • članek govori o tem kako se drsna vrata med seboj ločijo (kakor, da bi to bilo pomembno za nekoga, ki že ima “luknjo” za drsna vrata)
  • tretji odstavek govori o tem kako se izračuna cena drsnih vrat (bodočega kupca, pa najbrž ne zanima kako se cena izračuna, ampak koliko drsna vrata, za njegov primer, stanejo).
  • po dolgočasnem skrolanju do konca vsebine (bodoči kupec – izvoli, najprej beri, potem pa pokliči, če te nisem slučajno že prej ubil), je v zadnjem odstavku sramežljivo napisan, kot neka kvazi oblika CTA-ja: “če vas zanima, bomo veseli vašega povpraševanja”.
    (btw: obiskovalca, za katerega sem pripravljal vsebino izdelava drsnih vrat po meri, res ni treba na koncu opomnit, če ga zanima, ker je to očitno).

.

kako prodajamo z besedili

.

Tako napisana vsebina sicer rangira v Googlu visoko, a je 100% dokaz tega, da, če obvladamo SEO, da to še ne pomeni, da bomo zaradi tega 100% zagotovo povečali tudi prodajo. Figo.

Tuja SEO stroka zato vseskozi priporoča, da se ustavimo pri štancanju vedno novih vsebin in, da (s cilji izboljševanja konverzij), izboljšujemo obstoječe vsebine:

.

How to create text that sell – Grademiners
How to write texts to grow sales? – Writology
Five tips for better text message marketing – Entrepreneur.com

.

Kako bi “prodajno bolj všečno” lahko zgledal zgornji primer?

.

Za nekoga, ki vtipka “izdelava drsnih vrat po meri”, bi verjetno, brez odvečnih besed, bilo zelo dobro, če bi najprej videl čim več primerov izdelanih drsnih vrat po meri (ne kataloške slike, ampak dejanske slike iz montaž, npr. po meri montiranih vrat pod stopnicami, po meri montirana vrata v kopalnico, drsna vrata na prehodu iz jedilnice v dnevno sobo, drsna vrata na ozkem hodniku, itd…)

.

Nato bi (po prioriteti) morali slediti osnovni CTA-ji (pridobi ceno, pošlji zanimanje, vprašaj, preveri ceno, pokliči, itd…) in informacije (telefonska, lokacija, e naslov, …)

.

Potreba SEO (zahtevana količina teksta), bi morala biti šele na tretjem mestu.
Kjer bi čisto možno lahko dobili na tisoče besed že samo s tem, ko bi v globini te iste strani, preprosto opisali posamezne primere, predstavljene na vrhu strani.

.

p.s.: ker “drsno vratnik” več nisem, bo prenova teh vsebin počakala na neke druge čase (ali pa druge, bolj zainteresirane igralce v internet marketingu). Do takrat pa se bodo na tej spletni strani, še naprej vrtele reklame. Za dopust bo.