Kako “na hitrco” pregledamo konkurenco na prvi strani Googla? Da vidimo, če se nam splača boriti za to, da se prerinemo med njo

Ker vemo, da je pot do odgovora kako pridobiti več strank preko interneta na neplačljiv način, enaka temu, da se s svojimi spletnimi vsebinami, prerinemo na prvo stran Googla, sem v nadaljevanju pripravil prispevek, s katerim pokažem kaj “na hitrco pregledati” pri konkurenci, če želimo s svojo spletno stranjo, biti med njo.

Že lep čas sem imel željo, na tem blogu prikazati postopek spletnega nastopa skozi gradnjo vsebin in konstantnim trudom uvrščanja spletnih vsebin na čimboljša mesta v Googlu. Kljub temu, da je na to temo, na mojem blogu predstavljenih že precej vsebin in tudi konkretnih primerov, tega, kar je predstavljeno v nadaljevanju, še ni (velja za objave do datuma tega zapisa, seveda).

Prispevek v nadaljevanju, pokaže kako najprej za enega izmed mojih naročnikov, na določeno iskalno frazo, nisem uvrščen nikjer, nato pa po pregledu konkurence, spisanju vsebine in preverbi rezultata, vsebina ugleda luč spleta na 1. strani, na “solidnem” 6. mestu.

Prispevek je spisan zato, da dobite (v kolikor še nimate) boljši občutek za troje:

  • pravilen vrstni red priprave spletne vsebine s katero nameravate ciljati
  • pravilno pisanje same spletne vsebine
  • preverjanje rezultata svojega dela

Celoten nasvet, kot vedno, pojasnjujem s primerom.

.

Kako pridobiti več strank – postopek

.

Najprej poiščemo priložnosti

.

Za naročnika (DanKuchen Ljubljana) na spletni strani Mizarstvo.si, ob torkih pripravljam vsebine s predstavitvijo njihovih kuhinj. Čez analizo ključnih besed (razlaga v članku Iskanje potencialnih kupcev z analizo ključnih besed), ugotovim, da na iskalno frazo “svetla kuhinja”, ni nobenega prispevka iz Mizarstva.si, še uvrščenega na prvi strani Googla (slika spodaj):

.

kako pridobiti več strank
1. stran Googla. Iskalna fraza “svetla kuhinja”. Nikjer noben prispevek od Mizarstva.si. Iskalna fraza označena rdeče, plačjivi oglasi zeleno.

.

Da si malenkost in na hitrco ogledamo konkurenco, med katero se imamo namen s svojim prispevkom “preriniti” na prvo stran, uporabimo npr. Mozbar. To je orodje spletne hiše Moz, ki vam lepo, kar zraven vsakega prikazanega zadetka v Googlu, prikaže dve reči (je brezplačno orodje, potrebno je opraviti samo registracijo, sicer pa je med podobnimi orodji, priporočljivo pobrskati tudi med drugimi):

  • prva je ta, da za vsak prikazan zadetek Mozbar prikaže DA in PA. Kaj je to? DA je domain authority oz. po slovensko avtoriteta domene. Druga (PA) je Page authority in pomeni avtoriteto strani.

Višji kot sta številki (obe), večja je konkurenca.

.

svetla kuhinja Iskanje Google
Prve tri domene z visokim DA.

.

Posebej, z manjšim rdečim kvadratkom znotraj večjega kvadratka, sem označil še prikaz števila povratnih povezav na domeno.

Konkretno na levi strani (slika spodaj, označeno zeleno), imamo prikazano tudi število povratnih povezav na konkretno stran:

.

svetla kuhinja Iskanje Google

.

Na sliki lahko vidimo, da je “edina” izmed prikazanih strani, s številkami, večjimi od 0, v bistvu vsebina GA kuhinj.

  • druga stvar, ki jo prikaže to orodje, je spodnje:

.

Screenshot 2015-05-26 at 10.44.32
Klik na desni knof, svetlo turkizne barve izmeri kako zahtevna je iskalna fraza (v tem primeru svetla kuhinja).

.

Klik, klik, klik…. strašen trik….: Svetlo turkizna postane rumena. Slika spodaj:

.

Screenshot 2015-05-26 at 10.46.37
12% Keyword težavnost. Bolj gre barva knofa proti rdeči, večja je težavnost rangirati z iskalno frazo na prvi strani.

.

Ta spletna orodja, ki nam pomagajo oceniti kako težke so besede in besedne zveze, so v večini primerov sicer plačljiva, a za začetno delo in raziskovanje, pogosto pri večini zadoščajo že osnovne funkcionalnosti orodij.

Iz slike vidimo, da rangiranje na prvi strani Googla na iskalno frazo “svetla kuhinja”, ne bi smelo biti pretežko.

Zdaj se lotimo vsebine.

Postopka o tem ne bom ponavljal, ker sem celoten vodič na to temo opisal v članku Kako priti na prvo stran Googla, dodatno pa vam lahko pomaga tudi ta članek: Kako se lotiti prvega članka, prve analize besed in kako izbrati long taile.

.

*****************

.

Nato napišemo članek

Spišemo članek.
V mojem primeru gre za ta članek: Svetla kuhinja

.

****************

Preverimo rezultat

V mojem primeru na sliki spodaj:

.

seo svetla kuhinja Iskanje Google
1. stran, 6. mesto. Not bad.

.

Toliko. Naj koristi.

.

p.s.:
po istem postopku kot ga opisujem zgoraj, (logično) pišem tudi vsebine na tem blogu.
Konkretno ta prispevek, ki ga berete zdaj, na datum tega zapisa (in objave) dosega ta rezultat:

.

kako pridobiti več strank Iskanje Google
Članek z naslovom Kako pridobiti več strank – 1. stran, 3. mesto.

.

.