Kako pospešiti prodajo – prikaz na praktičnem primeru

Ker je to, kako pospešiti prodajo preko interneta, očitno trn v peti, marsikaterega podjetnika, sem se odločil, da za današnji prispevek bolj poglobljeno pripravim “tutorial” v ta namen.

V njem boste našli:

 • predstavitev Nibblerja (brezplačnega SEO orodja za oceno vaše spletne strani, priporočam še: Kako optimizirati spletno stran)
 • prikaz uporabe in rezultatov Nibblerja na resničnem spletnem projektu
 • konkretne napotke kako takšne podatke uporabiti zato, da boste pospešili prodajo

.

Before we begin

.

Kljub temu, da sam pri svojem delu uporabljam zdaj že res eno goro orodij (8 najbolj luštnih izmed njih sem objavil tudi v zapisu 8 top brezplačnih orodij, da boste delali super hitro in ekstra učinkovito), Nibblerja še ni bilo v moji zbirki.

Nibbler v bistvu omogoča, da vanj, kar na prvi strani vtipkamo, url naslov svoje spletne strani, kliknemo test in po nekaj sekundah se nam izpiše kompletno poročilo dobrih in slabi reči, ki jih ima naša stran.

Na dan zapisa tega prispevka (12.2.2015), je Nibbler uporabilo že krepko čez 2,2 milijona uporabnikov.

.

kako pospešiti prodajo
Kako pospešiti prodajo s pomočjo Nibblerja.

.

Preden pogledamo kakšne rezultate nam lahko Nibbler ponudi, si za hec, na glas, najprej priznajmo:
Nibbler je lep 🙂
Just go there and check for yourself.

.

Da bom lažje predstavil kaj vse vam odgovori Nibbler in kako pospešiti prodajo na podlagi njegovih odgovorov, sem za “test” vzel kar enega izmed mojih spletnih projektov (imena v interesu naročnikov za katere razvijam spletni projekt, ne povem).

Še pred podrobnim pogledom v drobovje rezultatov nastopa spletnega projekta in predvsem tega kako vam to lahko pomaga pri pospeševanju vaše prodaje, samo zapišem, da je sicer podobnih orodij na vižo SEO pregleda spletnih strani na spletu, na tone. Ena takšna super luštna je recimo tudi SEO SiteCheckup.

.

Gremo zdaj na Nibbler

.

Prvo, takoj vidno poročilo, vam bo prikazalo sliko podobni spodnji (le, da bo na monitorju na desni, vidna vaša spletna stran):

.

.

V osnovi (čisto na vrhu poročila) Nibbler barvno poda:

 • skupno oceno vaše strani
 • oceno dostopnosti do vaše spletne strani
 • oceno izkušnje vaše spletne strani
 • kako dobro izvajate marketing vaše spletne strani
 • oceno iz vidika dizajna in celotne postavitve strani

Na desni poda tudi opomnik, da so ocene podane na podlagi testiranja 5 strani.

Za prvo sliko in sploh vtis kaj naj lastnik spletne strani sploh popravlja, da bo pospešil prodajo, to zadošča.

Sicer pa, če želite dobiti, bolj natančno oceno na podlagi več pregledanih strani, vsaka reč pač stane (Nibbler za prelet 100 strani, pregled individualnih tekstov na strani, pregled črkovanja, pregled uvrstitev v iskalnikih in pregled mrtvih povezav, računa od 40 do 60$ na mesec). Komentarja o ceni se vzdržim, ker opisujem njihov produkt.

V nadaljevanju Nibbler ponudi tudi top prioritete, ki jih predlaga, da jih na svojih spletnih straneh spremenimo.
Od najpomembnejših in “nujnih” navzdol.

To zgleda takole:

.

predlogi za pospeševanje prodaje
Nibblerjevi predlogi, da bomo pospešili prodajo preko naše spletne lepotice.

.

Dajmo zdaj kakšno besedo o konkretnih ocenah (na mojem primeru).
Vi pa, po tem, brž na oceno svoje strani (hot tip: in na oceno konkurence 🙂

Ko kliknete na posamezne modre linke ob vsaki oceni in opisu skupine testov, se vam odprejo podrobne ocene za vsako skupino testov posebej. Primer spodaj:

.

napotki za pospešitev prodaje preko spleta

.

Predstavitev rezultatov testa

Podatki o dostopnosti vaše spletne strani za različne uporabnike

.

Na mojem primeru (slika zgoraj), rdeča luč izda, da računalniški programer pač nisem (ocena 1,5 od 10).

Svetlo modra pomeni, da je testirana stran “zadovoljivo dobro” interno polinkana (ocena 7,2). O tem zakaj je pametno delati notranje povezave po strani in predvsem kako jih delati, sem nekaj “drobnega” napisal v prispevku z naslovom Kako zadržati bralce na spletni strani.

Naslove v tekstih po oceni tega orodja, sestavljam zadovoljivo (ocena 8,4).

Da je spletna stran pripravljena vzorno za mobilne naprave, da ima vzorno urejene naslove in, da je struktura url-ja odlična, potrjujejo desetice.

Kako zelo pomembno je, da je vaša spletna stran vzorno narejena za mobilne naprave, med goro dokazov, ki jih lahko razberete na spletu, ponazarja tudi grafek DesignInstruct-a:

.

rast trga mobilnih uporabnikov interneta
V 2015 mobilneži prevzemajo primat nad namizniki. Zadnji vlak za Pariz opozarja: last call, da vašo spletno stran naredite mobilno uporabno.

.

Podatki o tem kako spletna stran “zadovolji” uporabnike

.

zadovoljstvo spletnih obiskovalcev

.

Mojemu spletnemu projektu, je mašinca, v tem poglavju, namerila oceno 7.

Let’s see.

 • Slab sem (ocene 0), ker nisem s stranjo aktiven na FB-ju, na G+ in na Twitterju. Čeprav vtičnik za to na spletni strani je, socialna omrežja res niso moj plus. To lahko razberete tudi na dnu prispevka Kako izboljšati spletno mesto, kjer priporočam druge, da vam vodijo socialo. V konkretnem primeru Mojca Pušlar iz Fpulse.

.

nasveti za pospeševanje prodaje
I am having sociala plugins – ampak delam s socialo pa ne.

.

Btw – plugin za socialo na levi se imenuje Shareaholic.

Bodite pozorni, da je očitno zelo pomembno za našo spletno stran, da smo z njo udejstvovani na socialnih omrežjih.

Lahko imamo še tako zlato orodje (Shareaholic sodi med zelo dobre) – če nimamo človeka, ki bi stal za uporabo teh orodij, nimamo nič.

Kaj nam pomaga imeti doma Ferrarija, če nismo šofer?

Gremo naprej.

Za popularnost spletne strani, ki sem jo podvrgel testu, mi je prisolil 5,1.
Ne vem, če je to dobro – vem pa, da je očitno za pospeševanje prodaje preko spletne strani, pomembna popularnost vaše strani.

Stara, dobra, kmečka pamet iz čudovitih Haloz (iz prve slike na tem članku) mi pravi, da popularnost ni stvar, ki jo dosežemo z enim zamahom (ker pač nismo vsi Rihanna, da bi s prvo pesmijo zacveteli), ampak, da popularnost dosežemo s konstantnim trudom in delom.

Pri čemer smo zdaj že bližje odgovoru tudi za tiste, ki “mencajo” med tem ali se spletnega nastopa lotiti s pomočjo plačljivih metod promocije ali neplačljivih metod.

Če namreč promocija spletne strani traja dalj časa (recimo celo naše to zemeljsko življenje), ne razmišljajte preveč o tem ali se splača graditi organski spletni nastop. O razlikah med plačljivim pohodom na splet in neplačljivim, sem pisal na povezavi.

Za vse ostale ocene iz tega sklopa sem dobil zadovoljive ocene (od 7,2 do 10) – slika spodaj:

.

ocene za spletno stran

.

Še najmanj me je presenetila zadnja “Freshness”, ki govori o svežini. Po domače, o ažurnosti spletne strani.

Vsebine na testiranem spletnem projektu dodajam dnevno, razen vikendov, praznikov in pogojno tudi dopustov (včasih pod senco v baru na plaži pogrešam pisanje in zato so moje obvezne tri sestavine za na plažo: sončna krema, brisača in Chromebook).

Ker s predstavljenim testom iščemo odgovor na to kako pospešiti prodajo, ni dvoma, da bo v ta odgovor vpleten tudi marketing.

.

Ocene za marketinški nastop testirane spletne strani so naslednje:

.

marketing ocene

.

Generalno gledano, me Nibbler nima za najboljšega marketingaša. Si lahko mislite??? 🙂

I am very bad na sociali. Ta pa očitno igra tudi pri marketingu pomembno vlogo.

Dokaz, kako moj socialni spletni nastop testirane strani šepa, lahko vidite v reportu še v nadaljevanju. Look this:

.

vpletenost v socialna omrežja
Na sociali sploh ne stapljam na plin. Dead man walking.

.

Ostale reči so zadovoljive.

.

Kako zadovoljivo je strukturirana spletna stran (iz tehničnega vidika):

.

hitra pomoč za pospešitev prodaje

.

Po že znanem iz zgornjih testov, je več kot očitno, da nimam pojma o kodiranju in tudi meta tage moram popraviti. Ostalo je ok.

.

In zdaj glavno

.

Kako si lahko s takšnim testom pomagamo, da bomo pospešili prodajo?

.

Tak test, kot boste izkusili sami, je hiter, enostaven in je lahko tudi odličen pripomoček, da prodajo preko svoje spletne strani pospešite.

Kako nameravam to delati na tem projektu?

 • Tehnikalij, ki bodo nekatere izmed zgornjih številk, obrnile v zelene in modre barve, ne mislim spreminjati. Zato ne, ker nisem ne programer, ne računalničar, ne IT mojster, niti me to ne navdušuje. Rezultati iz testa pravkar zapisano, potrjujejo. Na ConversionExperts vam pojasnjujejo, da pri spletnem nastopu najprej identificirajte v čem ste dobri in potem razvijajte tisto. Ostalo lahko počaka.

Veste koliko časa bi meni, neuku, neljubitelju in totalnemu računalniškemu analfabetu, vzelo to, da rdeče barvice iz testa postanejo zelene in modre?

Milijone.

V tem istem času pa lahko sam “naklopfam” najmanj 30 novih poglobljenih vsebin s katerimi lovim kupce na tistem projektu.

Odgovor na to kako pospešiti prodajo je zato v tem primeru, ta: odkrijte v čem ste dobri in to razvijajte. Ostalo bo počakalo na druge ali pa ne bo narejeno (kar ne pomeni nujno, da je to slabo).

 • Isti svetovalci (ConversionExperts) vam tudi povedo, da so nekatere spremembe, ki jih boste naredili na svojih straneh, tako majhne, da jih tudi s split testing orodji ne boste zaznali. Kaj šele z lastnim občutkom. Kar spet pomeni, da prodajo na takšni strani pospešite samo še s tem, da na spletni strani intenzivirate aktivnosti, ki jih vrhunsko obvladate. Samo, da so še bolj poglobljene in še bolj “popiljene”.
 • Za vse ostalo si ne delajmo skrbi. Če boste samo sledili prvima dvema točkama, bo vaš spletni projekt napredoval. In, posledično, nekoč, nekje (sigurno pa ob pravem času) privabil tudi ljudi, ki bodo želeli popraviti področja, ki jih vi ne.

In to ne zato, ker je to “slepa vera v dobroto in pozitivno prihodnost”, ampak preprosto zato, ker bodo samo na teh točkah ostala siva polja, ki jih je mogoče popraviti. In jim dodati vrednost.

Upam, da vam to koristi.

Do not like it, do not share it, unless you really like it 🙂

.

.