Kako pisati svoj blog – Pogovarjal sem se s Karmen Valant, mojo “učenko” pri ustvarjanju svojega prvega bloga

Tokrat sem po odgovorih kako pisati svoj blog, spraševal kar mojo “učenko” pri bloganju,  Karmen Valant, ki ustvarja svoj blog na temo hujšanja in zdrave prehrane.

.

**********

.

Karmen, zdaj sva “skupaj” tri dobre mesece. Midva se poznava, moji bralci pa te ne. Te prosim, če najprej poveš nekaj besed o sebi. Kdo si, kaj delaš, s čim se ubadaš?

.

kako pisati svoj blogMatija, živjo še enkrat!
Kako naj se opišem? Kdo sem? Na isto vprašanje, bi pred dvema letoma odgovorila drugače kot danes, zato naj na kratko povem, zakaj. Sem Karmen, še vedno se imam za “tapravo” Korošico, čeprav sedaj živim v Ljubljani.
.
V zadnjih 30 letih je bil moj drugi dom pošta, saj sem se takoj po srednji šoli tam zaposlila in ostala tam do letos.
Imam hči Jasmino in sina Dejana, poročena sem z Janezom in skrbim za 90 letno taščo.
.
Pred dvema letoma sem zbolela za rakom na danki, komaj preživela, a sem! Zaradi bolezni so me letos invalidsko upokojili in sedaj imam čas, da se posvečam knjigam, pisanju in teku, kar so poleg otrok in moža, moje največje ljubezni.
.
Kako to, da si se odločila za bloganje? Kaj želiš z blogom doseči? 
.
Med zdravljenjem raka, pride pri vsakem bolniku do trenutka, ko zapade v depresijo, strah pred smrtjo in podobne neumnosti in takrat se je potrebno zaposliti. Moja zvesta spremljevalka knjiga, je bila ves čas z mano, a moji zaspani možgančki so rabili drug izziv.
.
Šla sem na tečaj kreativnega pisanja in po zelo dobrem premisleku sem se odločila, da ne napišem svetovne uspešnice (kakšna škoda za vas :)), pač pa da se posvetim bloganju.
.
Prvi namen bloganja je bil pisati, samo pisati…
.
A, ko sem spoznala tebe in sva začela sodelovati, sem se nalezla navdušenja in vztrajnosti in začela tudi jaz razmišljati, da bi mogoče z bloganjem zaslužila kakšen evrček.
.
Sigurno bo začetnike pri bloganju zanimalo kakšna so bila tvoja predznanja o bloganju, kako si pred tremi meseci razumela bloganje in kako na bloganje gledaš zdaj?
.
O bloganju nisem vedela nič, ampak res nič!
 .
Včasih sem prebrala kakšen blog tako mimogrede, a nikoli nisem razmišljala, kako se tega lotiti, kako se to naredi, kako pisati svoj blog…
.
Midva sva se našla na spletu, odtipkala sem” kako začeti blogati”, poslala sem ti sporočilo in kar naenkrat sem že pisala svoje članke.
.
Ko pogledam nazaj, šele vidim, kako res nisem znala nič, saj sva šla včasih skozi osnove računalništva, pa tudi zdaj še vedno, nekaterih izrazov ne poznam. A mislim, da sem na dobri poti in da pišem vedno boljše članke, naučila sem se uporabljati razna spletna orodja, o katerih pred tremi meseci nisem imela pojma.
.
Kje si z bloganjem zdaj? So že kakšni rezultati tvojega dela? Kaj si od bloganja sploh obetaš?
.
Best-Blogging-QuotesKje sem z bloganjem zdaj? Ja, ne vem čisto točno! Boš ti povedal!
.
Objavljenih imam nekje 30 člankov, sama znam urejati besedilo, dodajati slike, linke…vse, kar se pač vidi v blogu.
 .
Pristopila sem k partnerskemu programu Life.si, v mojih člankih delam reklamo za njihove proizvode. Eden mojih najdaljših prispevkov (zaenkrat), je članek z naslovom Kako shujšati.
.
Resnično so ljudje preko mojih člankov naročili že dva izdelka, kar se sliši zelo, zelo malo…a zame pa zelo veliko…to pomeni, da nekdo pa le bere moje pisanje!
 .
Glede na to, da sem pri 48 letih upokojena, imam z bloganjem še velike načrte, zdi pa se mi, da je pri tem kako pisati svoj blog, najbolj pomembno to, da človek ne obupa. Ker to je lahko res velik problem, treba je biti zelo vztrajen. Seveda upam, da bom mogoče lahko pisala za kakšnega naročnika, tako zares, da bom tudi s pisanjem samim lahko kaj zaslužila. Pa tudi tu se lahko pohvalim, da sem dve ponudbi že dobila (hvala Bogu je bil eden prvih tvojih nasvetov ta, da se za najbolj poceni ponudbe, blogerji začetniki, naj ne prodamo).
.
Verjetno najbolj zanimivo vprašanje za bralce… Ali so trije meseci, kar delava skupaj, dovolj, da lahko samostojno blogaš? Kaj bi pri bloganja rada še popilila, kaj je tvoj naslednji izziv pri tem?
.
Po treh mesecih lahko sama blogam, tako bolj zase.
.
Ogromno sem se naučila, vendar mislim, da za kakšne večje uspehe še vedno rabim pomoč. Sodelovanje s tabo mi je v veliko veselje in vem, da me lahko še ogromno naučiš, precej stvari morava še popiliti, takšnih, ki jih niti izgovoriti ne znam….Seveda je pa tu velik izziv…nekaj prodati, nekaj zaslužiti, pa nič ne obupati, ampak vztrajati in pisati, pisati, pisati,….
.
Kolikor danes dojemam bloganje, sva zdaj s tabo na drugi točki uspešnega bloganja. Iz začetne kreacije vsebin in samostojnega, pravilnega iskanja ključnih besed, se zdaj vedno več pogovarjava o tem, kako te vsebine pripeljati na Googlovo prvo stran. In opažam, da je pri tem, tako kot pri samih vsebinah, potrebno imeti sistem in znanje.
.
Želiš še kaj dodati…
.
Za konec bi se ti rada zahvalila za podporo in potrpežljivost, veliko stvari si mi razložil, ki jih vedo že otroci. Moj sin je vedno govoril, da mami tudi “miške” ne zna držati, zdaj pa tvojim bralcem zagotavljam, da jo sedaj že zelo močno držim!
.
********
.
Moja opomba: za vse, ki jih zanima kako pisati svoj blog, je celotna rubrika nasvetov na povezavi.
.
.