Kako optimizirati prvo stran (home page)?

Po tem, ko sem po korakih, pripravil nasvete za to kako SEO optimizirajte YouTube videe in kaj upoštevati, ko optimiziramo slike za SEO (pred časom pa podrobneje opisal tudi kako optimizirati kategorije izdelkov v spletni trgovini (pri čemer lahko isto uporabite tudi pri optimizaciji kategorij posameznih blog zapisov), so tokrat “na vrsti” nasveti o tem kako optimizirati prvo stran (home page).

.

Preden grem konkretno na moje nasvete v zvezi z optimizacijo prve strani, samo še napišem, da sem nasvete o optimizaciji home page-a prebrskal tudi med tujimi SEO hišami (StreamCreative – 9 steps to optimize your website’s homepage, Yoast – Does homepage SEO exist at all?, Business2community – How to optimize your homepage content for SEO, itd…) in odkril, da v večini nasvetov ne piše nič takšnega, kar recimo nisem omenjal v vsaj enem izmed poglavij o onsite SEO v mojem vodniku.

.

Edina razlika med raziskovanimi nasveti in “prakso” je kvečjemu v tem, da med tujimi nasveti, nekaj “drobtinic” manjka.
Se pa mi, kot boste videli spodaj, zdijo pomembne.

.

Za SEO optimizacijo domače strani (eni ji pravite home page, drugi prva stran,…), “načeloma” ne obstaja nič kaj specifičnega, kar ni treba upoštevati tudi na vseh ostalih straneh, vseeno pa priporočam, da si spodnje preberete, če ne drugo, vsaj zaradi tega, ker je home page le tista stran, na kateri se koncentrira največ link juice-a in pa pogosto, tudi prometa.

In je zato, če ne zaradi drugega, vsaj pomembno kako zgradimo povezave iz naše prve strani, na vse ostale (viri: Internal links – SEO best practices – Moz, The seven commandments of internal linking that will improve content marketing SEO – Kissmetrics, How to optimize a website structure with internal links – Hobo UK services,..)

.

Osnovna optimizacija prve strani

.

Kot rečeno že zgoraj, pazite pri optimiziranju prve strani, na vse tisto, na kar “itak” že pazite pri optimizaciji ostalih strani:

.

  • naslov naj bo pisan v H1 (ki naj bo tudi edino besedilo z oznako H1, na strani)
  • naslovi poglavij naj bodo H2 (ali globje), pri čemer se izogibajte preskakovanju (npr. iz H2 v H4).
  • filler content (tistih famoznih 300 besed po Yoast-u), se naj začne z uporabo ključne besede v prvem odstavku
  • prva slika naj vsebuje (za alt tag in nadomestno besedilo ) izbrano ključno besedo. Ostale slike naj na alt tagih in na pozicijah nadomestnih besedil, vsebujejo sinonime (ali pa long taile na osnovno ključno besedo)
  • meta naj vsebuje ključno besedo (od leve proti desni)
  • enako velja za SEO Title (po Yoast-u)

.

Ker je prva stran pač “najmočnejša”, “najbolj vidna”, “največkrat deljena”, boste v večini SEO nasvetov za optimizacijo prve strani, prebrali še, da se zelo splača potruditi z jasnostjo sporočila (kaj sploh naša spletna stran nudi in komu koristi), obenem pa, da naj na prvi strani ne manjkajo reference strank, testimonials (dokazi, da naš produkt oz. storitev pomaga), kontaktni podatki in pa predvsem čist in jasen CTA (ki poziva kaj naj obiskovalci spletne strani dejansko na naši strani, tudi naredijo).

.

Za ustrezen CTA boste na internetu našli nešteto študij (How to create a perfect CTA – Neil Patel, How to create the perfect call to action – Optinmonster, itd..), sicer pa boste (skozi čas) ugotovili, da so dobri CTA-ji tisti, ki kontrastno izstopajo z nasprotno barvo od osnovne barve spletne strani (slika spodaj, oranžni CTA na sicer zeleni spletni strani) in, ki (logično) ponujajo neko “dodano vrednost” uporabniku, for free.

.

.

Manj boste našli napotkov pri optimizaciji prve strani glede linkov.

Zato jih napišem tukaj:

.

  • tako kot pri ostalih straneh, se nič bat, če naredite 2 ali tri povezave navzven (označite jih nofollow, open in new window), obenem pa naredite notranje linke na strani, ki jih želite dvigovati (npr. na kategorije v blogu (ki so optimizirane na high search volume besede)
  • ne pozabit na svojih straneh, na katere kažejo linki iz prve strani, linkati nazaj na prvo stran
  • če obstaja super strah in dvom zakaj iz vaše najmočnejše, prve strani linkati na močne strani drugih, lahko te linke naredite tudi v obliki referenc (linki na slikah), v obliki informacije o vaših dobaviteljih in poslovnih partnerjih (spet v obliki slike, itd…)

.

Kaj se zgodi, ko s ciljano high volume ključno besedo (na katero kaže povezava iz prve strani), dosežemo pozicijo na prvi strani Googla?

.

Nasvetov o tem sicer nisem našel, v praksi pa sam delam tako, da linkec preprosto zamenjam (za drugo high volume besedo), računam pa, da bo link echo prvo besedo še vseeno obdržal na dobri poziciji. Zaenkrat se mi je to obneslo.

.

Vprašanja in odgovori v zvezi z optimiziranjem prve strani

.

Ali mora imeti prva stran največ vsebine?

.

Ne. To je stvar okusa in namena.

“Starejši SEO” je zagovarjal, da več vsebine pomaga pri rankingih, novejši zagovarja, da k dobremu rankingu prispeva uporabnost in user engagement. Sigurno pa to ne pomeni, da je lahko vaša home page, siromašna (min. 300 besed filler contenta že priporočam).

.

Ali lahko prvo stran spreminjam po tem, ko že dosega dobro pozicijo?

.

Da. Ker v bistvu lahko (oz. bi celo morali) spreminjati vse. Tako kot se razvija vaš spletni posel (in dojemanje spletnega nastopa), se naj razvijajo tudi vsebine. Znotraj spletne strani in na prvi strani.

.

Ali naj prvo stran optimiziram na najtežjo besedo (na široko besedo ali nišno)?

.

Vseeno je. Važno, da je optimizirano. Se pa sam vedno bolj nagibam k temu, da gradim nišne spletne strani in ne široke ter preambiciozne spletne projekte (ki ponavadi “upehajo” še preden sploh pridejo na tretjo ali četrto stopničko).

.

Ali lahko spremenim optimizirano ključno besedo na prvi strani (po tem, ko sem s prvo stranjo že na solidni poziciji)?

.

Seveda lahko. Nisem pa prepričan, če je to pametno.
Rajši par ur investirat na začetku za postavljanje smiselne (tematske strukture), kot pa pozneje optimizacija prve strani na novo besedo (še posebej to velja, po tem, ko se že izvaja offsite SEO)

.

Kaj bi bil moj najpomembnejši nasvet  za optimizacijo prve strani (če bi moral izbrati samo enega)?

.

Ne samo na prvi, ampak na vseh straneh, bodite vi, preprosto vi. Ne super generalni direktor ne vem kakšne firme (če smo recimo “samo” preprost freelancer, ne super guru, če se tako kot vsi, samo učimo in ne se reklamirati po nepotrebnem).

Ljudje so na vašo spletno stran “itak” že prišli. Še posebej na home page.
Zakaj bi jih torej morale najprej posiljevati naše floskule o tem kako super in lepi smo in kako vse jim lahko koristimo?
Ni razloga.

.