Aktualni rezultati enega izmed mojih spletnih projektov – MAJ 2015

Do preteklega meseca (datum tega zapisa junij 2015) sem na enem izmed mojih e projektov (Mizarstvo.si), rezultate spletnega nastopa, objavljal kar na spletni strani Mizarstvo.si (na tej povezavi).

A, ker sem ugotovil, da klientela, ki jo zanimajo ugotovitve in nove izkušnje iz spletnega marketinga, sigurno niso slovenski mizarji in opremljevalci, odslej objave tega spletnega projekta, pišem tukaj.

Spremljevalci tega bloga (podjetniki, ki jih zanima izboljšanje prodajnih rezultatov preko interneta) bodo na ta način dobili enkrat mesečno, vpogled v “primer iz prakse”. In mogoče tudi na ta način dobili kakšno dodatno idejo za izboljšanje svojega spletnega nastopa.

.

Število ujetih sledi (leads)

.

kako meriti rezultate spletne strani
Spremljanje števila ujetih povpraševanj.

.

Najpomembnejša reč, ki jo v bistvu na spletnem projektu Mizarstvo.si redno merim od vsega začetka, je število prejetih povpraševanj (sledi).

Tu se trudim biti maksimalno natančen in sproten. Jasno pa, da mi to vedno ne uspe.
Kak kontakt ne vnesem takoj v moje tabele, kak kontakt spregledam, na kakšno “nočno” povpraševanje, pa včasih, priznam tudi ne odgovorim.

Za tiste, ki ta moj projekt spremljajo na novo, naj povem, da sem domeno Mizarstvo.si registriral v marcu 2014, prva povpraševanja (sicer samo dve) pa sta se zgodili čez dva meseca.

Še to: pod spletni projekt Mizarstvo.si ne štejem samo to spletno stran, ampak tudi nekaj nišnih domen (ki jih ne izdam, da me competition ne začne lomiti ravno tam). Te so povečini bile registrirane in postavljene jeseni 2014.

Trenutno se je številka ujetih sledi ustavila pri 253 na mesec, naj pa ob tem povem, da zaenkrat največ fokusa na spletnih strani, namenjam prejemanju konkretnih povpraševanj, ne ponujam pa kakšne prijave na e novičke in podobno.

Nekaj malega je od teh sledi “dolvlek” različnih vodnikov in katalogov na strani, a, ker me tudi ti kontakti prvenstveno zanimajo bolj v luči ali se zanimajo za nakup, jih ločeno več ne vodim (sem pa jih do preteklega meseca).

.

Koliko kontaktov odda svoje podatke

.

Sorodno vsebino temu poročilu, ki ga ravnokar berete, boste našli tudi v članku Kako upravljati s strankami in sledmi iz internetne strani?, sicer pa me od vsega začetka Mizarstva.si, med drugim tudi zanima, koliko ljudi odda popolne kontaktne podatke in koliko je bolj firbcev.

Spletna stran Mizarstvo.si išče nove kupce za slovenske mizarje in opremljevalce. Zato je logično, da si želim, da so ti povpraševalci čimbolj kakovostni, čeprav danes vem, da je ena zmaga sicer, da oddajo čimveč svojih kontaktov in konkretno napišejo ali povedo kaj iščejo, vseeno pa to še ni garancija za nakup.

Kljub vsemu s spodnjim grafom “merim”, koliko je kaj teh povpraševalcev, ki oddajo vse podatke napram takšnim, ki oddajo komaj kakšnega:

.

oddaja podatkov

.

Rumena barva označuje povpraševalca, ki odda telefonsko, email in še zraven napiše kaj točno potrebuje (oz. kaj kupuje).
V nekaterih primerih takšni povpraševalci oddajo tudi skico (recimo kopalniškega pohištva ali vgradne omare).

Z rdečo sem do nedavnega meril manj popolne podatke, z modro pa označil povpraševanja, ki so oddala le e naslov ali pa samo poklicala.

Koga zanima, kaj vse sem še v preteklosti meril na tem projektu, mu res predlagam, da “odskaklja” na zgornjo povezavo in si prebere zapise iz preteklosti.

Danes, po letu dni projekta, merim čisto druge reči, kot na začetku (in tudi vem, da bom v bodoče meril spet nekaj čisto tretjega).

.

Vrstni red reči,
ki nas bodo pri razvoju spletne strani, zanimale

.

Prepričan sem, da večino teh, ki svoj spletni nastop gradijo dalj časa, zanimajo predvsem prodajni rezultati.

Spodaj vam, kljub temu, predstavljam svoje videnje evolucijske poti večine spletnih projektov (sami pa ocenite ali drži tudi v vašem primeru in, če da, kje na tej poti, se sami nahajate):

 • na začetku si želimo imeti spletno stran
 • ko je vragec postavljen, imamo strahovito željo, da na njo pride obisk
 • hitro “pogruntamo”, da bomo tega na hiter način dobili ali s FB plačljivo promocijo ali z Adwordsi ali podobnim
 • obisk prileti, ampak mesec se tudi hitro obrne
 • začnemo razmišljati, koliko nam je plačana FB kampanja ali Adwords kampanja, dejansko prinesla
 • “pogruntamo” metode, s katerimi začnemo natančno meriti izplen promocij
 • mine spet en mesec
 • ugotovimo, da obisk sicer je in, da tudi izplen je
 • nekaj mesecev zato zadevo ponavljamo
 • počasi opažamo, da izplen iz plačljivih promocij upada
 • ugotovimo, da nekateri na spletu, prodajajo brez plačljive reklamce
 • pritegne nas, začnemo sami
 • naročimo kreacijo vsebin (ali pišemo sami)
 • ugotovimo, da v tem primeru obisk priteka po polžje
 • odnehamo ali upočasnimo kreacijo vsebin

Ko na tak ali drugačen način, pridemo do povečanja spletnega obiska in do povečanja povpraševanj, ugotovimo, da ta povpraševanja “ne letijo” samo k nam.

Da je problem v tem, da ljudje pošiljajo povpraševanja na 100 različnih koncev.

Zasledimo spodnjo sliko:

splet

.

.

Začnemo staviti na priporočila in razvoj znamke….

Kaj želim povedati?

Ne glede na to, v kateri fazi se nahaja vaš spletni projekt – če rezultati, ki jih spremljate, kažejo navzgor, ste na pravi poti.
Četudi spletna stran, še ne prinaša želene monetizacije, pojdite naprej:

.

071fadd6-fa6f-4538-a50b-93793da63914-medium

.

Razlog:

 • nikjer ne piše, da bo vaš spletni projekt, na koncu monetiziran skozi pot, ki ste si jo zastavili na začetku
 • nikjer ne piše, da obstaja samo ena pot monetizacije in
 • nikjer ne piše, da vas ne gleda nekdo, ki mu je vaš pristop, razmišljanje, vztrajnost in delo, všeč

Uspešno. Vsem.

.

.