Moj seznam najbolj preizkušenih taktik za to kako izboljšati prodajo preko interneta

Do odgovora kako izboljšati prodajo preko interneta, se “v teoriji”, da priti na 3 načine:

.

 • prodamo več izdelkov (že obstoječim kupcem)
 • prodajamo nove izdelke
 • poiščemo nove kupce

.

Spodaj boste tisti, ki boste prebrali članek, spoznali vse tri načine, v praksi. Z njimi sam, na (razmeroma) hiter in enostaven način, izboljšujem svoje prodajne rezultate (na mojih spletnih straneh in tudi spletnih straneh mojih partnerjev).

V spodnjih primerih sem, za primere izboljševanja prodaje na spletnih straneh, uporabil bloganje, search konzolo in pa nekatera brezplačna orodja, ki jih lahko najdete na Googlu.

.

.

.

.

.Kako izboljšati prodajo preko interneta z blogom

.

Tisti, ki me redno spremljate (tukaj na blogu ali pa v privat FB skupini), itak že veste, da za izboljšanje prodajnih rezultatov, sam, mimo bloga, ne morem. Praktično v vseh spletnih projektih, kjer sodelujem, je osnova bloganje.

.

Spodaj, super enostavno metodo za izboljšanje prodaje S POMOČJO BLOGA, pokažem, na mojem primeru spletne strani Mizarstvo.si. V tej metodi uporabljam Googlovo search konzolo.
Za spodaj prikazan primer, pa so eden izmed produktov, ki jih prodajam preko spletne strani Mizarstvo.si, leseni nadstreški.

.

Spletno stran najprej dodam v search konzolo (s klikom na gumb dodaj znamko):

.

kako izboljšati prodajo
Ostale spletne strani (nekatere so od mojih SEO mentorirancev, nekatere pa moje), sem zameglil.

.

S klikom na “Promet iz iskalnega omrežja” in “Analitika iskanja”, dobim podatke o skupnem številu klikov (v zadnjih 28 dneh).
Pri čemer je govora o organsko (brez plačljivega spletnega oglaševanja) pridobljenih klikih.

.

.

Če “skrolam” po isti strani navzdol, dobim še podatke o številu klikov (v zadnjih 28 dneh), glede na posamezno iskalno poizvedbo. Iz spodnje slike lahko razberem, da so prve štiri poizvedbe, ki na spletno stran Mizarstvo.si, pripeljejo največ prometa v zvezi z lesenimi nadstreški, besedne zveze: leseni nadstreški, nadstreški, nadstrešek za avto z lopo in lesene pergole.

.

.

Če zdaj želim izboljšati prodajo nadstreškov preko te spletne strani, lahko to dosežem na dva načina:

.

 • “pripeljem več klikov” na vsako posamezno poizvedbo

.

 • “vključim še ostale poizvedbe” (ki jih vtipkajo uporabniki Googla), spletna stran Mizarstvo.si pa se na njih še ne pojavi na prvi strani Googla.

.

Kako izboljšati prodajo preko interneta s povečanjem števila klikov na spletno stran (na že objavljene spletne vsebine)

.

Več klikov na OBSTOJEČE POIZVEDBE (leseni nadstreški, nadstreški, nadstrešek za avto z lopo, lesene pergole), bom pripeljal tako, da IZBOLJŠAM POZICIJE na katerih se trenutno nahaja spletna stran Mizarstvo.si (z vsebinami o lesenih nadstreških).

.

Obstoječe POZICIJE (položaj) ugotovim tako, da v search konzoli dodatno odkljukam okence za položaj.
In položaji za vse poizvedbe v Googlu se izpišejo desno od stolpca s številom klikov
..

Zdaj ugotovim:

.

 • z besedo leseni nadstreški se spletna stran nahaja na prvem mestu (položaj 1,0), torej tukaj POLOŽAJA NE MOREM IZBOLJŠATI

.

 • z besedo NADSTREŠKI se spletna stran nahaja na 10. mestu (povprečni položaj v zadnjih 28 dneh je 10,4), torej je tukaj STRAHOVITA REZERVA ZA POVEČANJE ŠTEVILA KLIKOV (s tem pa posledično izboljšanje prodaje).

.

Kako vem to? Pozorno preberite spodnje:

.

Iz spodnje slike lahko vidite RAZLIKO MED ŠTEVILOM KLIKOV, če se neka spletna nahaja na prvem mestu Googla (na prvi strani) ali na 10. mestu (na prvi strani). Prvo mesto prinaša 43,2 % klikov, 10. mesto pa 8,3% klikov.

.

Pri povprečnem mesečnem volumnu ključne besede npr. “leseni nadstreški”, ki znaša cca. 480 vtipkanj v slovenski Google, to pomeni, da prvo mesto prinaša 207,36 klikov na spletno stran, 10. mesto pa 39,84 klikov. Kar predstavlja več kot 500% razliko, če smo na ključno besedo “leseni nadstreški” prvi v primerjavi z desetim mestom.

.

izboljšanje klikov na spletni strani
Vir raziskave je DejanSEO, slika pa je objavljena tudi v članku o tem kako je pomembno paziti tudi na dober CTR – click through rate (Neil Patel). Odgovor na to kako izboljšati prodajo preko interneta, se, po tej sliki, očitno skriva (tudi) v boljši poziciji spletne strani na Googlu. A bodite pozorni: kljub morebitni dobri poziciji na Googlu, ne bomo izboljšali prodaje, če je naš CTR (click through rate), slab. O tem več v nadaljevanju.

.

CTR za vsako spletno vsebino spremljam spet preko search konzole (kjer na vrhu dodatno odkljukam še CTR):

.

izboljšanje ctr-ja
Na besedo “nadstreški”, je CTR 1,9%. Kar je katastrofalen podatek in super priložnost kako izboljšati prodajo preko interneta. Namig: ideje za dobra besedila, ki vplivajo na CTR (SEO title in meta opis), za posamezno ključno besedo, poiščite med konkurenti (med plačljivimi oglaševalci).

..

 • z besedo NADSTREŠEK ZA AVTO Z LOPO se spletna stran nahaja na položaju 2,7.
  Premik na pozicijo ena bi izboljšal število klikov za skoraj 100%.

.

 • z besedo LESENE PERGOLE se spletna stran nahaja na položaju 6,2.
  Premik na prvo mesto bi pomenil cca. 300% izboljšanje klikov.

.

Kako izboljšati število ogledov spletne strani
(z novimi vsebinami)

.

Če smo v prvem poglavju pogledali, kako izboljšati prodajo preko interneta s tem, da na posamezne ŽE OBJAVLJENE vsebine pripeljemo VEČ OBISKOVALCEV, si v tem poglavju, na istem primeru, poglejmo kako izboljšamo število obiskovalcev Z NOVIMI VSEBINAMI.

.

Po tej metodi moramo samo najti DODATNE BESEDNE ZVEZE, ki jih vtipkajo uporabniki Googla v iskalnik, na njih pa naša spletna stran, še ne rangira na prvi strani Googla.

.

Za to pot sem uporabil brezplačno orodje Cleverstat.

.

S klikom na prvi gumb “Add website” dodam spletno stran Mizarstvo.si:

.

dodajanje spletne strani

.

S klikom na gumb “Add keywords” dodam meni pomembne ključne besede (v tem primeru je to besedna zveza “leseni nadstreški”):

..

dodajanje ključnih besed

.S klikom na MAJHEN PLUSEK NA LUPICI, NA DESNI STRANI (poglejte spodaj)….

.

.

.

dobim še DODATNIH 35 KLJUČNIH BESED, ki jih v Google vtipkajo uporabniki Googla, ki se zanimajo za lesene nadstreške:

..

.

Zdaj mi samo ostane naloga, da kot bloger oz. pisec vsebin za spletno stran, s čim boljšim upoštevanjem aktualnih SEO zakonitosti in zakonitosti ustvarjanja učinkovitega prodajnega bloga, pripravim vsebine, na vse te, dodatne, ključne besede.

.

Ustvarjanju prodajnega bloga in še bolj temeljtemu odgovoru kako izboljšati prodajo preko interneta (z blogom), kjer bloga ne gradimo samo zato, ker blog piše konkurenca ali pa, ker mora na blogu pač biti nekaj napisano, sem namenil cel Vodnik z naslovom Kako ustvariti prodajni blog.

.

Kako izboljšati prodajo s pomočjo “upsale” produkta ali storitve

.

Čisto na začetku te vsebine, sem napisal, da je ena izmed možnosti kako izboljšati prodajo preko interneta, ta,  da ISTIM KUPCEM, prodamo več.

.

Upselling (1 – Wikipedia) je prodajna tehnika, kjer kupcem in partnerjem, ki so pri nas že kupili, ponudimo dražje, druge ali dodatne produkte in storitve, z namenom, da izboljšamo svojo prodajo.

.

V večini primerov, ki jih spremljam na spletu (in se dotikajo začetkov pri spletni prodaji), je spletni nastop, logično, zasnovan tako, da kot prodajalec preko interneta, sploh dobimo prve strankePogosto pa žal, pri marsikom fokus na iskanje vedno novih kupcev in strank, ostaja še leta po tem, ko je internetna prodaja, že vzpostavljena. KAR JE NAROBE.

.

Zakaj celo življenje iskati vedno nove kupce, če vam “stari” že zaupajo?
In so z vašimi produkti in storitvami zadovoljni..

.

Zakaj se lotiti “upsale prodaje”

.

Iskanje vedno novih kupcev ima svojo ceno. Ta je, po nekaterih raziskavah (The value of keeping the right customers – Amy Gallo, Customer acquisition vs. retention costs – Invespcro.com, 5 customer retention strategies to increase growth – Popcornmetrics.com) večja od 5 do 7 krat, od vzdrževanja obstoječih strank in partnerjev.

.

kako izboljšati prodajo preko interneta

.

Ker so torej stroški prodaje, v primerih “upsale prodaje”, bistveno nižji, je logično, da je naslednji korak kako izboljšati prodajo preko interneta (po tem, ko imamo vzpostavljeno delujočo prodajo), ta, da prodajamo že našim, obstoječim kupcem.

.

Primer “upsale prodaje storitev”

.

Spodaj prikazujem primer moje upsale prodaje storitev, kar iz te spletne strani (MatijaZajšek.com), ki jo ravnokar spremljate.
Čeprav si boste spodaj ogledali primer upsale prodaje storitev, NE POZABITE, da “upsale” (preko interneta) še LAŽJE TEČE, pri prodaji produktov.

.

Kot veste, na tej spletni strani, med ostalim, ponujam naslednje storitve:

V okviru npr. mentorstva za bloganje in SEO, moje stranke, kupce in partnerje, najprej različno dolgo, praviloma pa najmanj pol leta, mentoriram za SEO. 

.

Pol leta je zdaleč dovolj časa, da sodelujoči z mano (lahko jih mirno pokličete in povprašate, nekatere reference imam objavljene na prvi strani), ocenijo ali sploh so za SEO, ali sem jaz ustrezen mentor za njih, ali jim delo prinaša rezultate in kaj je sploh potrebno delati v bodoče in VEDNO, da bodo v SEO napredovali.

.

Ko pridemo na zgornja vprašanja do odgovorov, ki nas utegnejo oboje povezovati tudi v bodoče, jim pokažem Nubio (slika spodaj).
Ki je čista upsale storitev.
In, v kateri je v času tega pisanja, skupno, tako ali drugače, povezanih, že čez 150 spletnih strani.

.

nubia spletna stran

.

.

Preko Nubie, predvsem in samo tisti, ki “razumejo SEO”, dvigujemo spletne strani na najtežje ključne besede (tako za slovenski trg kot tuje trge). Ostalim (ki niso šli čez mentoriranje ali pa SEO sploh še ne razumejo, Nubie nima smisla niti kazati).

.

A, da ne boste mislili, da je Nubia kar nekaj samoumevnega in enostavna “upsale prodaja storitev”, si dobro preberite spodnje:

.

Če ne delate na odnosu s svojimi strankami, pozabite na uspeh pri “upsale prodaji storitev”.

.
Ga ni podjetnika, ki bi ostal z vami ali spletno zgodbo celo poglobil z vami, niti na srednji rok, kaj šele na dolgi, če vas, kot ponudnika storitev, zanima najprej koliko boste zaslužili od stranke, namesto rešitev za stranko.

.

Upsale (produkta ali storitve) morate ponuditi v pravi časIn na pravilen način.

.
Pri moji dejavnosti, kot je to SEO (ki je attraction marketing game in ne push marketing game), to pomeni, da odgovor na to kako izboljšati prodajo preko interneta, ne leži v tem, da “upsale storitve” ponujam mojim strankam, ampak je samo na “moji polici storitev” kot logična poglobitev odnosa in sodelovanja.

.

V primeru Nubie, se pri meni še ni zgodilo (in se ne bo), da bi Nubio kjerkoli komu ponujal, jo reklamiral ali celo zanjo plačeval spletne oglase. Nubio, ki je sicer čista offsite SEO storitev, ali razumeš in potrebuješ ali pa ne. To je vse. In na ta način je v njej, do tega trenutka, kot že rečeno, čez 150 spletnih strani.

.
Za offsite SEO sem sicer pripravil tudi Vodnik za začetnike. Število downloadov brezplačnega poglavja, v primerjavi s številom downloadom brezplačnega poglavja onsite SEO vodnika, pa potrjuje to kar sem napisal zgoraj. Offsite (čemur je namenjena Nubia) je treba razumeti. To pa je, vsaj po mojem mnenju, mogoče, ko enkrat razumeš onsite SEO:

.

brezplačne seo vsebine
Slika prikazuje število dolvlek BREZPLAČNIH POGLAVIJ (na podlagi organskih obiskovalcev moje spletne strani).

.

Primer “upsale prodaje produktov”

.

Zelo hitro vam bo jasno kako izboljšati prodajo preko interneta z “upsale prodajo produktov”, po ogledu spodnjih dveh slik.
Ki jih, mogoče, celo poznate:

.

kako izboljšati prodajo produktov
Stranki, ki je rezervirala hotel Carvi v New Yorku, so kot dodatne (upsale) možnosti (takoj po rezervaciji hotela), ponujene možnosti : transport iz letališča, dobrodošlica (s šampanjcem in jagodami, voden ogled New Yorka, spa tretma in gurmanska večerja za dva).

.

.

upsale boljšega produkta
Stranki, ki je ravnokar rezervirala sobo, je ponujena možnost, da prihrani denar, če v NASLEDNJIH 10 MINUTAH, izbere (sicer dražjo), a sanjsko sobo. Vir slike: Nichehacks.

.

Pri “upsale produktov” je dobro upoštevati tudi, da ta deluje najboljše v primerih, ko gre za relativno malo razliko v ceni izdelka, ki ga je izbral kupec, ko imajo ponujeni dražji produkti podobne lastnosti in znamko in, ko so produkti čim bolj primerljivi.

.

Po drugi strani, “upsale produktov” deluje slabo, če produkti niso medsebojno primerljivi ali pa v primerih, ko določena znamka ne dovoli prikaza drugih znamk npr. v rubriki “sorodni izdelki”.

.

Dodatni viri:

.

.

.

5 sekundni predlogi za izboljšanje prodaje

.

Za to kako izboljšati prodajo preko interneta, še posebej tam, kjer reden spletni promet ŽE DOTEKA, včasih ni treba drugega, kot “druge oči”, ki pač vidijo tisto, kar ustvarjalec spletne strani preprosto ne vidi (ker gleda detajle).

.

Nekaj takšnih, hitrih in enostavnih predlogov, objavljam spodaj…

.

Objava kontaktnih podatkov v glavi spletne strani

.

Po nekaterih raziskavah (AG Consult), obiskovalci spletne strani, ki jih je že prepričala, da z njihovimi lastniki, vzpostavijo kontakt, le tega ne naredijo, ker ne najdejo dovolj hitro kontaktnih podatkov.

.

Po drugi raziskavi (Hubspot), izgubimo v povprečju 10% klicev, samo s tem, če kontaktnih podatkov, ne objavimo v glavi spletne strani:

.

objava kontaktnih podatkov
Hubspot ima na svojem blogu, za vsako državo posebej, v glavi omogočeno izbiro države in telefonsko številko prodaje v tisti državi.

Kako fiksna glava spletne strani izboljša prodajo

.

Med glavne prednosti fiksnega headerja (glave) na spletni strani, sodijo:

.

 • lažja in hitrejša navigacija po spletni strani (medtem, ko obiskovalec prebira blog zapise ali raziskuje produkte v trgovini, mu, na vrhu spletne strani, ves čas pred očmi “sveti” naš call to action in kontaktni email ali telefonska (ali oboje):

.

Fiksni primary meni s kontaktnimi podatki na moji spletni strani www.vgradneomare.eu
 • prihranek časa (ker uporabniku ni potrebno dodatnega klikanja na kontaktno stran)
 • gradnja blagovne znamke (ker je logo viden ves čas uporabe in brskanja po spletni strani)
 • izboljšana uporabniška izkušnja (ker ima uporabnik ves čas boljši občutek kje na spletni strani, se nahaja)

.

Dodatne koristi fiksnega headerja lahko preverite na Pros and cons of fixed navigation bars – Awwwards.com, dobra debata zagovornikov in kontrašev fiksne glave na spletni strani, pa se odvija tudi tu.

Kako fiksni sidebar (z lead magnetom ali kontaktnimi podatki) prispeva k povečanju prodaje

.

Isti trik, kot zgoraj, s fiksno glavo, lahko naredite tudi v sidebaru.

.

Koristi fiksnega sidebar-a so podobne koristim fiksne glave. V primerjavi s premičnim headerjem in premičnim sidebarom, pa se obiskovalcu, ki priskrola do konca neke strani (in je pod vsebino še en CTA), CTA na strani prikazuje ne enkrat, ampak 3 krat.

.

Če ne priskrola do konca vsebine, sta v vsakem trenutku (na blogu), z fiksnim headerjem in fiksnim sidebarom, vedno vidna vsaj 2 CTA-ja.
.

Priporočam:
Should your website have sidebars? What the research says? – WPmudev
Sidebar vs. no sidebar: What to choose for your blog? – WP Mayor.

Trikec, ki poveča prodajo s tem, ko preusmerite pozornost obiskovalcev vaše spletne strani, na vsebine, ki najbolje konvertirajo

.

Ta trik mi je pokazal eden od mojih prvih mentorjev (iz tujine), pred petimi leti.

.

Namesto, da prikažete najbolj priljubljene prispevke v blogu (kar naredi večina), prikažite najbolj konvertirajoče (in jim dajte naslov najbolj brano).

.

Po defaultu, WordPress vtičniki za prikaz najbolj priljubljenih vsebin, ob strani bloga, prikazujejo zadnje objavljene prispevke. Če pa izberete npr. plugin Posts in sidebar, lahko preko njega, sami izberete kateri posti se naj prikazujejo v sidebaru.

.

Zakaj ne bi, namesto najbolj branih ali tistih, za katere VI UGIBATE, da so najboljši, prikazali tiste blog zapise, ki nosijo največ strank, leadov,…?

.

Kako naredite to?

.

Najprej je treba identificirati vaše “zlate kokoši” (blog zapise ali podstrani, ki nosijo zlata jajca).

.

V search konzoli (ali Google analitiki) poiščete svoje najbolj konvertirajoče url-je (takšne, ki prinašajo npr. največ prijav na emailing liste, največ povpraševanj, itd…). (p.s.:če merjenje konverzij za posamezne url-je nimate nastavljeno, je druga možnost, ta, da prikažete url-je, ki imajo visoke search volumne (za SEO namene)).

.

Čez google analitiko, pot Behavior/Landing Pages, se vam izpišejo najprej najbolj obiskani url-ji (npr. blog zapisi, posamezne strani, itd…). Te sortirate glede na konverzijske cilje (najbolj desni, rdeči kvadratek na sliki).

.

Nato, s pomočjo plugina Posts in sidebar, ID številke posameznih url-jev, vpišete v spodnje okence, pri nastavitvah vtičnika:

.

.

V sidebaru se vam bodo zdaj prikazali samo tisti url-ji, ki nosijo največ (prijav na emailing, povpraševanj, itd…)

.

Kako izboljšati prodajo preko interneta z odvzemanjem
(in ne dodajanjem vsebin)

.

Iz spletne strani odstranite vse kar ne pelje h konverziji (in vse, čemur ne znate izmeriti konverzije).

.

Ena večjih ovir spletnih strani, po tem, ko znamo poskrbeti za reden dotok vedno novih obiskovalcev, je izboljšanje učinkovitosti (konverzije) spletne strani.

.

Da to drži, pove spodnja raziskava hiše SmartInsights:

.

povprečna konverzija
Povprečna konverzija e trgovin na globalnem trgu.

.

Da je konverzija “problem”, pove tudi študija Invespro, ki je raziskovala povprečno stopnjo konverzije glede na vrsto branže.
V tej študiji (n = 2912 vprašanih podjetij), je največ podjetij odgovorilo, da njihova stopnja konverzije sodi med 3% in 5%:

.

.

Kmečka in preprosta logika za izboljšanje konverzije, je naslednja:

.

Če je stopnja konverzije x, bomo to SIGURNO POVEČALI tako, da iz spletne strani, umaknemo vse, čemur konverzije ne znamo izmeriti ali ne prispeva k izboljšanju konverzije. To sicer direktno ne bo izboljšalo prodaje, bo pa jo indirektno, ker bo naša stran bolj “čista in lažja” (priporočam: SEO measurement mistakes part 3 – Crawling & Indexation Metrics – LunaMetrics)

.

Preberite klasičen spodnji primer:

.

 • dosti spletnih mojstrov vam kot odgovor na to kako izboljšati prodajo preko interneta navede, da je dobro, če na svojo spletno stran, dodate novice. Ampak je to žal preveč pavšalen nasvet. Novice same po sebi, k izboljšanju prodaje na spletni strani, ne dodajo nič. Če novice niso pisane na long taile (z namenom pritegovanja novega prometa), če novice niso napisane v prodajnem tonu (tam kjer je njihov namen prodaja) ali, če so novice same sebi namen – te spletni strani PREJ ŠKODIJO, KOT KORISTIJO.

.

Argument, da večja spletna stran, z več novicami, rangira v Googlu, boljše, je, oprostite, butast.
Ker bi v tem primeru zmagovale samo tiste spletne strani, ki uspejo zagotoviti največjo vojsko piscev spletnih vsebin.

Obstajajo nišne strani z vsega nekaj url-ji in rangirajo ter prodajajo odlično.
.
.

Dodatni ukrepi za izboljšanje prodaje preko spleta

.

Dodatne ukrepe, ki sem jih za izboljšanje prodaje preko interneta, navedel spodaj, boste mnogi, prebrali kot filozofsko nakladanje oz. marketinško prodajanje megle.

.

Vam pa, iz izkušnje in moje dosedanje prakse, povem, da odločilno vplivajo na to ali bo vaša spletna prodaja napredovala ali ne.

.

Kako narediti sistem in načrt marketinškega nastopa
(in zakaj nima smisla z njim preveč komplicirati)

.

Vsaj, kar imam sam priložnost se pogovarjati z ljudmi o tem kako izboljšati prodajo preko interneta, večina začne nekje na sredini.
Brez definicije prednosti produkta (v primerjavi s konkurenco), brez definicije USP (unique selling proposal), še manj pa brez analize trga in konkurence ter načrta aktivnosti.
.

Zaradi vsega tega (ker ne vidijo dodane vrednosti), precej ljudi tudi zelo hitro obupa.. Preprosto ne vidijo korakov, s katerimi gradijo zgodbo, hkrati pa skačejo iz vsake ideje, ki jo za izboljšanje prodaje namigne vsak, ki pride mimo in ima 5 minut časa.

.

Povem vam pa, da dober načrt, zeeeelo prihrani čas (in stroške).
In dober načrt, sploh ne rabi biti neko posebno super, truper, znanstveno delo ali elaborat, ampak preprosto zapisanih par stavkov v katerih so napisane dnevne aktivnosti in to kako bomo rezultate za vse planirane aktivnosti, spremljali.

.

Sam, zelo dostikrat, strategijo spletne prodaje (in marketinškega nastopa) narišem svojim mentorirancem super enostavno:

.

Poglejte si, spodaj, osnutek mojega predloga, enemu izmed mojih mentorirancev:

.

načrt spletnih aktivnosti
V bistvu je tak, super enostaven pristop, (vsaj zame) odlična osnova sploh za debato, da predebatiramo KJE VSE IMAMO namen nastopati, KAKO POGOSTO bomo nastopali kje ter S KAKŠNO VRSTO VSEBINE bomo kje nastopali. Rezultat debate, ki se začne s takšno, čisto bz skico, je pa najmanj to, da ugotovimo koliko časa bo sploh za zamišljen spletni nastop, na dnevni bazi, potrebno. Potem, nemalokrat, začnemo najprej sploh s planiranjem časa.

.

V zvezi s prevelikim kompliciranjem pri zasnovi spletne prodaje in marketinga, priporočam še:

.

.

Namesto “preširoko” zastavljene zgodbe, začnite “nišno”

.

Seveda bi vsi radi imeli super velike in avtoritativne spletne strani (in na spletni strani “pokrivali” vse mogoče tematike, prodajali pa vse (tako kot veliki playerji (npr. mimovrste, ceneje.si, 1nadan, itd…)), ampak, da prideš do osemnajste stopnice, moraš najprej stopiti na prvo.

.

Še posebej, če si pri spletni prodaji, začetnik.

.

Verjemite mi, da pišem iz izkušenj.
Moja prva spletna stran (danes je več ni), je pokrivala vse kar leze in kar gre.
Samo zato, ker sem mislil, da, če ponudim vse, bom prodal vsaj nekaj.
Dejansko pa sem prodal eno, veliko debelo, NIČ.

.

Zdaj svoj spletni “imperij” gradim od spodaj navzgor.
Postavim stran, ji vzpostavim sistem delujoče rasti, HKRATI PA VEDNO PAZIM, da mi ostaja čas za nov projekt. V prihodnosti.
.

Nobenega smisla nima začeti stvari, ki nam bo vzela ves razpoložljiv čas, hkrati pa nam naložila še več dela.
Ker bo v tem primeru, časa za napredek, preprosto zmanjkalo.

.

In tu pride v veljavo OPTIMIZACIJA ČASA (v celotnem SEO in spletnem procesu):

.

optimizacija časa seo
Naj vam ne vzameta 90% časa “kompliciranje pri izboljševanju strani” in premlevanje analitike (sem označil z rdečo). FOKUSIRAJTE se na to, da ste PRODUKTIVNI na onsite in offsite SEO. Razen, če nimate več spletnih strani, pa sta research in strukturiranje strani, itak “one time job”.

.

Konsistentnost je ključ

.

Zelo rad, praktično vsem, s katerimi sodelujem, povem, da TRIK USPEHA PRI SPLETNI PRODAJI NI V NEVERJETNEM POZNAVANJU, BOG SI GA VEDI, KAKŠNIH DETALJOV IN NE VEM ČESA.

.

Vse, kar je treba, vsaj po moje, za spletni uspeh, je KONSISTENTNOST (rednost/disciplina/volja pri oddajanju svojega sporočila na internetu). p.s.: po svoje je kar lepo videti, da jih toliko odneha (ker ostaja za druge, ki tega namena nimamo, več prostora :).

.

O tem (kako spletni posel v bistvu ni težak, da pa vseeno večina odneha) vam ve veliko povedati možakar na spodnjem videu:

.

.

Kako izboljšati prodajo preko interneta z boljšim prodajnim nagovorom

.

Moja izkušnja v zvezi z nagovarjanjem in komunikacijo strank preko interneta, ne bo najboljša.
Razlog je v tem, ker je SEO svet (izboljševanje prodaje preko interneta s pomočjo večanja organske vidnosti spletne strani na Googlu), ena, čudna “ptička” . SEO je namreč pritegovanje strank (attraction marketing) in ne nagovarjanje (push marketing).

Kdor prodaja SEO, obenem pa nagovarja svoje potencialne kupce, ve, da dostikrat pri strankah ne pije vode, da jim razlagaš, kako jim lahko pripelješ nove stranke (preko interneta), sam pa njih recimo snubiš čez telefon, email ali na sestanku.

.

Opišem mojo izkušnjo:
.

Ko sem se pred nekaj časa nazaj na ključno besedo “optimizacija spletnih strani”, uvrstil s tem blog zapisom, na prvo stran Googla, sem začel dobivati povpraševanja, v katerih je sigurno 90%  od njih, želelo z mano fizični sestanek. Pogosto celo na njihovi lokaciji (ki pa je itak od mojega Majšperka, največkrat oddaljena čez 100 km).

.

Ker na spoznavne sestanke, preden telefonsko oboji ne ugotovimo ali smo za skupaj, ne rad hodim, sem povpraševalcem v večini primerov kar poslal cenik mojih storitev. Seveda pa od tega realizacije ni bilo nobene (ker se povpraševalci res zelo redko, za katerokoli storitev, zanimajo samo pri enem ponudniku).

.

Ali so krivi povpraševalci, da nisem izpeljal posla?
Ali mogoče moj površen prodajni response?

.

Zagotavljam, da je kriv moj response (ker pri drugih storitvah, ki jih tudi raje ponujam), cenika in ponudbe sploh ne pošiljam.
Ampak s strankami govorim. Realizacija pa je več kot zadovoljiva.

.

Priporočam:

.

.

Kar se tiče tega kako izboljšati prodajo preko interneta, precej pove tudi spodnja slika (vir: B2C):

.

hitrost prodajnega odziva
Da prejeto zanimanje (preko interneta) postane “kvalificirano” za naš posel, je odvisno tudi od časa v katerem se odzovemo na povpraševanje. Če se odzovemo v več kot pol ure, se po tej raziskavi, verjetnost za posel zmanjša za 21 krat. Seveda pa ni vse, samo v hitrosti odziva. Moja izkušnja “zgoraj” pove, da ni vseeno ali se odzovemo samo “s cenikom in ponudbo”, ali pokličemo nazaj, ali si vzamemo čas, itd….

.