Če nimate namena imeti spletne strani samo za okras

Ker je vsebin na temo kako izboljšati prodajne rezultate iz spletne strani na internetu res že ogromno, vam bom prihranil čas in kar takoj povem, da morda v spodnjem zapisu ne boste našli nič novega. Kljub temu priporočam.
.

Ne moreš izboljšati rezultata, ki ga ne meriš

.

Včasih si mislim, da je delo tistih SEO mojstrov, ki na trgu ponujajo pritok novega obiska spletnim stranem naročnikov, v bistvu zelo lahko.

Pridejo do naročnika, ta reče, da ne vodi nobene statistike obiskanosti strani, in SEO agencija v bistvu rezultate izboljša že s tem, če samo njihovi zaposleni gredo pogledat spletno stran novega naročnika.

Povem drugače: če ne veste koliko obiska imate na strani danes, vam obljubljam, da ga v enem dnevu povečam.
Če to naredim ali ne, je v bistvu vseeno. Ker, če ne merite rezultatov, ne morete biti prepričani, da mi ni uspelo 🙂

Zato je prvi korak kako izboljšati rezultate iz spletne strani ta, da si vklopimo preljubo statistiko in začnemo spremljati obisk.

Google analitika za štart čisto zadošča.

O tehnikalijah kaj in kako v Google analitiki, ne bom. Če ne gre, tukaj Googlova pomoč za analitiko lepo razloži in nazorno ter po domače prikaže kaj in kako. Pa še vprašate lahko, če se vam kje zatakne.

.

Na kaj biti pozoren, ko preglejujemo konkurenco?

.

Drugi predlog za izboljšanje prodajnih rezultatov iz spletne strani je, da malenkost preletite konkurenčne strani, ki prodajajo podobne produkte kot vi.

Dve stvari lahko odkrijemo s tem:

 • prva, da je konkurenca strahovito močna in se bo treba kar boriti
 • druga, da konkurence sploh ni

Če ste ugotovili prvo, je to dobro.

Ker ste lahko prepričani, da trg za vaš produkt oz. storitev obstaja. Ne bi namreč obstajala konkurenca, če trga ne bi bilo. Bolj kot je konkurenca močna, intenzivna in agresivna, bolj mirni ste lahko z mislijo, da se ne podajate na neraziskan teren.

Če ste ugotovili drugo, je to lahko signal za dvoje:

 • da vam je ime Mark Zuckerberg, Nikola Tesla ali nekaj podobnega in ste odkrili tretjo zemljino Luno (na kateri je samo nafta)
 • da trga za vaš produkt oz. storitev preprosto ni

S tem zadnjim, lahko prihranite ogromno časa.
Nima smisla se bojevati in razvijati tankovski bataljon za osvojitev trga, ki ga ni.

Kako pregledamo konkurenco?

O poti, da s pomočjo Keyword plannerja, sploh preverimo število iskanj, po naših produktih, sem že pisal (v prispevku o tem kako povečati obisk spletne strani).

Druga pot je, da na močne in iskane ključne besede v povezavi z našim produktom oz. storitvijo, pregledamo zadetke na prvi (in potencialno še drugi) strani Googla.

Kaj točno naj gledamo?

Da ne bomo analizirali 90 dni skupaj, na hitrco poglejmo:

 • kdo so konkurentje (stare dobre uveljavljene znamke, recimo Gorenje, Coca Cola, Amazon, ipd…že samo z imenom kričijo dovolj na glas, da ne bomo niti pomislili, da bi se prerinili pred njih). S tem lahko pridete do sorazmerno natančne številke koliko obiska si lahko obetate na spletni strani, če se boste prerinili s svojo stranjo vsaj v njihovo zaledje. Spomnite se te slikce:
  .
kako izboljšati prodajne rezultate iz spletne strani
Koliko obiska v % prinaša katera naravna pozicija v Googlu? Zapisano po domače je razlika med prvim mestom in četrtim skoraj 150%.

.

 • kako stari so konkurentje. Starih, izkušenih spletnih mam ne boste prehiteli iz danes na jutri. To sigurno ne. In sigurno ne, če mislite pri tem uporabljati njihov pristop (o tem v nadaljevanju).
 • preglejte kakšne metode uporablja konkurenca za svoj spletni nastop. Tukaj imam dobro novico. Razen, če ni vaš produkt v branži IT, SEO, vsebinskega marketinga in na splošno digitalije, zna biti, da boste odkrili, da so si spletni nastopi konkurence dokaj podobni. V branži v kateri tudi sam spletno prodajam, večina konkurence stavi na prikaz svojih artiklov v obliki slik (raznorazne galerije slik in referenc in podobno). Zadošča, da kakovostno pišem in konkurenca začenja izgubljati primat.
 • bodite pozorni na razliko med starejšimi zasnovami spletnih strani in novejšimi. Novejše so vse bolj naravnane prodajno. Njihov dizajn je lep, navigacija po straneh enostavna in hitro razumljiva, osnovni elementi prodajne strani so vidni in izpostavljeni (reference, znaki zaupanja (mnenja strank), testimonials so pristni, slike so pristne, menijev je manj, na posameznih straneh je prej manj reči kot več). Novejše spletne strani so na prvi pogled tudi bolj prazne, ne nujno dajo veliko na dizajn, imajo pristajalne strani, snubijo k oddaji kontaktov na vsakem kotu strani, ipd…
 • bodite pozorni na dinamiko dodajanja vsebin na konkurenčnih straneh. Stare mame so utrujene in zadnja novica je izpred leta 2007. Mlade mame so agilne, novice pri njih se dozirajo na tedenski ravni (če ne dnevni) ali celo večkrat na dan. Utrujeno spletno konkurenco (takšno, ki zgublja vero v svoj spletni uspeh) boste prepoznali po tem, da ni izvirna, manjka ji navdušenja, ni pristna, vsebine so PR-ovske, povezanosti s socialnimi omrežji pa tudi ni čutiti.
 • bodite pozorni na same vsebine. Tukaj imam spet dobro novico. Večina vsebin (razen, če spet ne gre za zgoraj omenjene branže) je PR-ovsko prozornih in prepoznavnih iz letala, ki leti nad 14.000 metri. Bodite pozorni ali vas vsebina konkurence pritegne, jo želite predelati do konca, kako dolgi so tekstovni zapisi,… Spomnite se te slikce:

.

image0117
Daljše in poglobljene vsebine zmagujejo. A, le, če ne gre za golo tekstovno nakladanje in pisanje za to, da je v besedilih čimveč znakov.

.

Predvsem pa, potrudite se uganiti kakšen je namen konkurence in kako so se lotili lovljenja ciljev.

Tako.

Pregledali smo konkurenco, vemo kaj bi radi s spletno stranjo dosegli, zdaj pa k akciji.

.

S čim na spletu udariti najprej?

.

Moj predlog: najprej s prodajo (in iskanjem kupcev).

Kot boste videli, večina spletnih strani ne proda nič. To pa zato, ker se tudi ne trudi prodati.
Postavijo stran in sad, Bog pomagaj. Če bo bo, če ne bo, pa smo vsaj lepa vizitka.

Poglejte to neprijetno resnico 2:

.

kje-ima-vaša-spletna-stran-največji-uspeh

.

V raziskavi iz te slikce (vira se žal res več ne spomnim – bi drugače prilepil link), so lastnike spletnih strani pobarali o tem kje ocenjujejo, da dosegajo največji uspeh na svojih straneh. In več kot pol jih je zadovoljna z vidnostjo in branostjo (ali kaj pač predstavlja ta “žurnalizm” v stolpcu dva), z doseganjem rezultatov pa jih je zadovoljnih 7% veličastnih. What a big number????

Polnjenje prodajnega lijaka in vse te raketne izraze, ki jih uporabljajo marketinške agencije, z manj zagretimi za nakupe in firbci in bralci in podobnimi, dajte v plan 2.

Predstavljajte si samega sebe kot nekoga, ki mora preko svoje spletne strani prodati v 30 dneh.

A boste pisali vsebine zato, da boste všečni in brani?
A boste risali slikce zato, da boste lepi?

Ali boste poskušali prodati?

Pozor: za precej produktov, ki se prodajajo preko spleta (razen, če niste spletna trgovina), boste morali za uspešen zaključek prodaje, imeti dobro naštudiran sistem kontaktiranja, komuniciranja in vodenja stranke. Tistega, živega, pristnega in po telefonu.

Ki ali zaključi prodajo ali pa napove naslednji korak (recimo obisk na domu, poslovni sestanek,…)

Toliko.

Kot vedno, iskreno upam, da koristi.

.

.