Kaj je SEO & kako se izobraziti za SEO

SEO je kratica za search engine optimization. V slovenščini se za SEO uporablja izraz “optimizacija spletnih strani”.

Kaj je SEO je prikazano na spodnji sliki:

kaj je seo prikaz primera
Uporabnikom Googla, ki vtipkajo v iskalnik besedno zvezo npr. vgradne omare (teh je bilo septembra 2022 okrog 1300) se najprej v iskalniku prikažejo spletne strani, ki si na Googlu zakupile ključno besedno zvezo “vgradne omare”. Pod njimi se prikažejo spletne strani, ki pri Googlu niso zakupile ključne besedne zveze, a najboljše izvajajo SEO.

Optimizacija spletnih strani oz. SEO je besedna zveza s katero se pojmuje izvajanje vseh tistih aktivnosti, ki pomagajo vaše spletne strani, prikazati med najprej prikazanimi (neplačanimi) spletnimi stranmi na Googlu.

Prej (višje med vsemi prikazanimi neplačanimi spletnimi stranmi) kot so vaše spletne strani prikazane na Googlu, več uporabnikov Googla jih opazi in posledično vaše spletne strani prejmejo več obiskovalcev.

SEO optimizacija je popularna predvsem zato, ker, za razliko od ostalih metod pridobivanja spletnih obiskovalcev na vaše spletne strani, ne zahteva denarja. Obenem pa, v primerjavi s plačljivimi spletnimi oglasi, SEO ne vsiljuje vsebin uporabnikom interneta, ampak uporabnike interneta priteguje na vaše spletne strani.

S plačljivimi spletnimi oglasi, ponavadi, na bolj ali manj kreativen način uporabnike interneta “zmotite”, “prelisičite”, “spodbujate”, da si ogledajo vaše spletne strani.

S SEO optimizacijo, na nevsiljiv način, dosegate, da si uporabniki interneta, želijo vašo ponudbo in vsebine, ogledati. Obiskovalci vaših spletnih strani, ki obiščejo vaše spletne vsebine, na podlagi SEO, posledično, ne čutijo pritiska, da se jim nekaj na vaših spletnih straneh, poskuša prodati.

Ostale podrobnosti o tem kaj je SEO oz. optimizacija spletnih strani, čemu služi, kako se izvaja SEO, so predstavljene v mojem Vodniku za SEO, na povezavi.

V nadaljevanju tega nasveta je predstavljenih nekaj praktičnih idej kako se izobraziti za SEO.

Kako se lahko izobrazite za SEO

Čeprav obstaja nešteto različnih načinov, da se priučite samostojnega izvajanja SEO optimizacije, opažam, v svoji, zdaj že skoraj polni, 10 letni praksi, da so najbolj uporabljane možnosti za pridobitev izobrazbe in praktičnih znanj iz področja SEO, naslednje:

  • obisk predavanj in delavnic iz področja optimizacije spletnih strani,
  • spremljanje kakovostnih YouTube kanalov priznanih SEO strokovnjakov,
  • prebiranje blogov o SEO optimizaciji, sledenje SEO strokovnjakom na različnih družabnih omrežjih (in v zaprtih SEO skupinah)
  • učenje SEO optimizacije preko katerega izmed online SEO tečajev, ki jih najdete na internetu
  • izvajanje prakse pri digitalni agencijah in posameznikih, ki izvajajo SEO

NAMIG: Za še boljše razumevanje kaj je SEO (in predvsem, da boste razumeli kaj SEO ni) ter koliko se s SEO optimizacijo prihrani v primerjavi s plačljivim pritegovanjem uporabnikov interneta na vaše spletne strani, preglejte še prispevek na povezavi.

Začnimo na koncu…

Izvajanje prakse pri digitalnih agencijah in posameznikih, ki izvajajo SEO

Predvsem tuji SEO strokovnjaki navajajo pot do izobrazbe o spletni optmizaciji, preko digitalnih agencij, za eno od najbolj priporočljivih. Če se želite dobro naučiti SEO optimizacije, vprašajte za delo (ali pa za opravljanje prakse) različne digitalne agencije.

Odvisno od predznanj, obstoji sicer verjetnost, da boste najprej začeli kot SEO junior, s časom pa, v odvisnosti od vašega zanimanja in angažiranosti, ki jo boste pokazali pri delu, lahko pričakujete, da se vam bo priložnost ponudila tudi za višje SEO nazive in stopničke.

Če iščete agencije, ki iščejo SEO juniorje, poiščite primerne skupine za digitalni marketing na Facebooku in še posebej na LinkedIN-u. Spremljajte pa tudi objave, ki jih objavljajo agencije na svojih spletnih straneh v rubrikah “zaposlimo”.

Učenje SEO optimizacije preko online tečajev

Online SEO tečaji, ki si jih snamete in se preko njih izobražujete sami, imajo svoje prednosti in pomankljivosti.

Prednost online SEO tečajev je v tem, da se SEO optimizacije učite takrat, ko imate vi čas.

Slabost online SEO tečaja, ki si ga snamete iz interneta, je največkrat v tem, da nimate sprotnega pojasnjevalca, ki bi vam na hitro odgovoril na vaša vprašanja, ki se pojavijo medtem, ko se izobražujete, različni online SEO tečaji pa tudi različno stanejo (ob tem, da tudi ni rečeno, da so kar vsi enako kakovostni).

Online SEO tečaji vam sigurno lahko dajo neke osnove, med precej plačljivimi pa se splača pogledati tudi k neplačljivim SEO tečajem:

Izobraževanje o SEO preko blogov

Spremljanje blogov o spletni optimizaciji je enostavna pot do SEO izobrazbe, ker pa je SEO blogov na internetu nešteto, boste največ časa prihranili, če si boste izbrali nekaj čim bolj konkretnih blogov in poskušali delati po njih.

V tujini so SEO strokovnjaki s kakovostnimi SEO blogi, naslednji:

Izobraževanje o SEO preko YouTube kanalov

Če se vam ne da preveč prebirati in se rajši učite preko videov, so dobri SEO kanali z video vsebinami, naslednji:

Izobraževanje o SEO z obiskom delavnic in predavanj

Prednost obiska živih predavanj in delavnic na temo SEO optimizacije je, da lahko v živo postavljate vprašanja o spletni optimizaciji in, da spoznate tudi druge izzive, s katerimi se ostali udeleženci srečujejo pri optimizaciji svojih spletnih strani.

Ogromno tovrstnih predavanj pa je danes zasnovanih tako, da kažejo primere SEO optimizacije iz dejanskih spletnih strani.

ČISTO NA KONCU: Vsaj, kar meni povedo, dosedanji moji SEO mentoriranci, ki jih SEO mentoriram zadnjih 10 let (in so preizkusili več načinov učenja o SEO), ocenjujem, da je “zanimiva” praksa, ki se tudi v Sloveniji vse bolj uporablja za učenje o SEO, mentoriranje za SEO.

SEO mentorstvo je v tujini praksa izobraževanja o spletni optimizaciji, v veljavi že dalj časa, v Sloveniji pa nas je SEO mentorjev, ki se s tem profesionalno ukvarjamo, mogoče 10. Na srečo, tudi številka, med nami, vsako leto, narašča.
p.s.: če se želite samostojno priučiti izvajanja SEO optimizacije, priporočam obisk moje spletne strani Optimizacija spletnih strani & SEO mentorstvo Seo-Praktik.si.