Kaj je celostna grafična podoba in kako jo ustvariti, da bo navduševala

Ko gre za blagovno znamko, je običajno tisto, kar vidite, tudi tisto, kar dobite. Vsaj tako se bodo počutile potencialne stranke. Ne bodo namreč imele razloga, da bi zaupali vizualno neimpresivni blagovni znamki. Na sami znamki je , da si najprej prisluži takšno zaupanje. Pri blagovni znamki je torej “kar vidite” celostna grafična podoba ali vizualna identiteta blagovne znamke.

Celostna grafična podoba je način, kako oblikujete percepcijo in ustvarjate vtis skozi vidne elemente vaše blagovne znamke. Grafike so močna oblika komunikacije, zlasti zato, ker ne komunicirajo z besedami. Govorijo na primarni, čustveni ravni in so tako bolj prepričljive. Toda velika moč komunikacije prinaša veliko odgovornost: tukaj morate biti še posebej previdni, da ne pošiljate napačnega sporočila.

Da bi zagotovili, da vaši vizualni elementi komunicirajo tako, kot bi morali, v nadaljevanju zapišemo, kaj je celostna grafična podoba ter kako ustvariti tako, ki bo navdušila potencialne stranke, da vas bodo opazile.

Dejstvo je, da brez ustrezne grafične podobe ni brandinga, brez katerega posledično ni rasti (VIR 1)

Kaj je celostna grafična podoba (ali CGP)?

Celostna grafična podoba zajema vse podobe in grafične informacije, ki odražajo blagovno znamko in jo razlikujejo od vseh drugih. Z drugimi besedami, opisuje vse, kar lahko kupci fizično vidijo, od logotipa do notranje opreme trgovine.

Pogosto CGP doseže vrhunec z razvojem priročnika blagovne znamke, ki zagotavlja dosledna navodila, kako naj bo blagovna znamka vizualno predstavljena v vsakem trenutku in v vsaki situaciji.

Namen CGPja je:

 • ustvariti čustven vtis na potencialne stranke
 • obveščati ciljno skupino o naravi blagovne znamke in ponujenih storitvah/izdelkih
 • poenotiti številne različne vidike podjetja z doslednimi vizualnimi elementi

Elementi CGPja

CGP je v bistvu vizualni jezik blagovne znamke. Kot taki so njegovi posamezni elementi, tako kot besede, gradniki, ki omogočajo glasniku, da ustvari pomen. Ogledali si bomo te ločene elemente, ki se združijo in tvorijo kohezivno vizualno identiteto.

Primer osnovne grafične podobe Panheat, ki je podlaga za vse kasnejše aplikacije

Grafika

Grafike v kontekstu CGPja so slikovna sredstva, ki so narisana ali oblikovana. Lahko so tako preproste kot oblike – razmislite o kocki Lego ali steklenici Coca-Cole in kako te značilne silhuete označujejo njihove blagovne znamke. Lahko pa so bolj zapletene, kot so logotip, ikone ali celo ilustracije ali animacije v celotnem obsegu.

Tipografija

Tipografija je oblika ali stil besedila, ki ga uporabljate pri blagovni znamki. Obstaja veliko različnih vrst pisav in vsaka ima lahko drugačen učinek na bralca, vključno z različnimi stopnjami berljivosti. Za namene vizualne identitete upoštevajte besedno znamko vašega logotipa, pisavo naslova in pisavo za besedilo (ki bi morala biti najbolj berljiva).

Barvna paleta

Barvna shema se uporablja za identifikacijo blagovne znamke, (na splošno niso priporočene več kot tri barve) zelo specifičnih odtenkov.

To pomeni, da blagovne znamke ne uporabljajo samo rdeče ali zelene barve, temveč rubin in turkiz.

Ob pravilni uporabi lahko barve lahk ustvarijo najmočnejše čustvene odzive.

Čeprav se barvna paleta pogosto začne v logotipu, je treba te barve preoblikovati za vse materiale blagovne znamke. Oblikovalci bodo običajno morali dodeliti primarno barvo (glavna barva za vašo blagovno znamko), sekundarno barvo (ki se uporablja v ozadju) in barvo poudarka (za kontrast na elementih, kot je gumb CTA). Upoštevajte, da je odsotnost barve, kot je črno-bela, tudi popolnoma ustrezna barvna izbira.

barve in blagovne znamke
Barve je treba skrbno izbrati, saj imajo vsak svoj pomen (VIR 2)

Podobe

Slike opisujejo fotografijo in video vsebino ter vse govornike, ki v oglasih delujejo kot živa “podoba” blagovne znamke. Ko gre za vizualno identiteto, morajo oblikovalci uorabiti le tiste slike, ki najbolj predstavljajo osebnost blagovne znamke in, kar je najpomembneje, njene stranke.

Podobe so element, ki je najbolj povezan s ciljno publiko, saj se ljudje vživljajo v obraze in seveda želijo, da se odražajo v blagovnih znamkah. To pomeni, na primer, ustvarjanje smernic glede tega, ali naj se uporabljene slike ali videoposnetki berejo kot korporativni ali predstavljajo običajne ljudi, odvisno od tega, s kom naj bi govorili vaši vizualni elementi.

Fizična sredstva blagovne znamke

Fizična sredstva so materialni predmeti, ki prispevajo k CGPju blagovne znamke. Strogo gledano, to morda ne velja za blagovne znamke, ki nimajo fizične prisotnosti, in narava teh sredstev se bo razlikovala tudi v podjetjih, ki imajo. Ker pa je to pomemben element vizualne identitete fizičnih blagovnih znamk, ga poglejmo.

Fizična sredstva lahko vključujejo postavitev in zasnovo trgovine (pomislite, kako so vse Apple Store podobne z belo notranjostjo in steklenimi izložbami), uniforme, ki jih nosijo zaposleni, ki se soočajo s strankami, ter porcelan, jedilni pribor in prti, ki se uporabljajo v restavracijah. Vse to pošilja sporočilo potrošnikom, vključno z doslednostjo

Kako grafično oblikovanje uporablja CGP

Grafično oblikovanje je proces, ki vzame vizualne elemente in jih oblikuje v koheziven CGP. Spodaj so pogosti primeri, v katerih bo blagovna znamka ustvarila vizualne elemente, pri čemer bo grafično oblikovanje delovalo kot načrt za njihovo ohranjanje doslednosti in estetskega videza.

Logotip in sredstva blagovne znamke

Oblikovanje logotipa in blagovne znamke je v središču celostne grafične podobe. Logotip je najpomembnejši simbol blagovne znamke in informira o številnih grafičnih, barvnih in tipografskih izbirah vizualne identitete v prihodnosti. Ta kategorija vključuje tudi identifikacijske materiale, kot so vizitke, dopisni listi in slike na naslovnici, kjer je cilj predvsem razlikovati blagovno znamko.

Poslovanje in oglaševanje

Oglaševanje je tisti del, kjer podjetja uporabljajo svoje vizualne elemente, da aktivno dosežejo stranke. To je lahko v obliki letakov, brošur, reklamnih panojev, televizijskih/revijskih/pasic in več. Ker stranke le redko iščejo oglaševanje, morajo vizualni elementi prepoznati blagovno znamko, medtem ko si prizadevajo narediti vtis, zabavati in prepričati gledalce.

Spletno in digitalno oblikovanje

Digitalno oblikovanje je prostor, kjer lahko potrošniki neposredno komunicirajo z vašo celostno podobo. Elementi vizualne identitete so tukaj pogosto izraženi s slikami junakov ali spletnih mest, barvnimi shemami in postavitvijo vmesnika, vsebinami družbenih medijev, animacijami, ikonami, gumbi in še marsikaj. Ker so digitalna orodja narejena za uporabo, mora vizualna identiteta uporabniku nevsiljivo pomagati pri dokončanju naloge.

sqs trgovina
Tudi na spletu mora biti grafična podoba konsistentna – primer trgovina SQS

Kako oblikovati izjemno celostno grafično podobo

Določite identiteto vaše blagovne znamke

Identiteta vaše blagovne znamke bi morala voditi vizualne elemente, ne obratno. Navsezadnje so vaši vizualni elementi namenjeni izražanju tega, kdo ste, zato bi bilo smiselno najprej ugotoviti, s čim in zakaj se s tem ukvarjate.

Čeprav vam ni treba ugotoviti vseh vidikov vaše blagovne znamke (saj se blagovne znamke lahko in bi morale sčasoma razvijati), se odločite za osnove strategije vaše blagovne znamke:

 • Kaj je vaše poslanstvo?
 • Katere so vaše temeljne vrednote?
 • Kako vaša blagovna znamka pomaga ljudem?
 • Kdo so vaše osebnosti kupca?
 • Kakšen je vaš stil komunikacije?

Vprašanja, kot so ta in mnoga druga, vam pomagajo videti svojo blagovno znamko kot lik, kako bi izgledala in zvenela, če bi bila resnična oseba. Če boste svojo blagovno znamko videli kot osebo, boste pri oblikovanju vaše vizualne identitete veliko lažje prepoznali, katera vizualna »obleka« ustreza in katera ne.

Seznanite se z elementi oblikovanja

Če želite zgraditi celostno vizualno podobo, ki si jo bo ciljna publika zapomnila, morate najprej vedeti, kako vizualni elementi delujejo. Tukaj postane pomembno grafično oblikovanje – prav iz tega razloga je znano tudi kot »vizualna komunikacija«.

Glede na to, kako jih izvajate, bo imel vsak od osnovnih elementov oblikovanja vgrajene asociacije, ki jih bodo ustvarile stranke, in le nekaj izbranih bo primernih za vašo določeno blagovno znamko. Nekatere pisave blagovnih znamk se lahko na primer berejo kot staromodne, druge pa kot moderne. Nekateri barvni pomeni bodo izražali strast, medtem ko bodo drugi izrazili hladnost. Grafično oblikovanje je navsezadnje orodje za vizualno izražanje, orodje pa je tako močno, kolikor je močan njegov uporabnik. Lahko vam olajša življenje, če ga znate uporabljati, ali pa je lahko nevarno, če ga ne znate.

Povejte prepričljivo zgodbo

Medtem ko je grafično oblikovanje uporabno za vizualno komunikacijo idej, se morajo te ideje združiti, da bi povedale očarljivo zgodbo o vaši blagovni znamki. Vizualni elementi imajo moč pritegniti pozornost, zgodbe pa imajo moč, da vključijo ljudi.

Dobre zgodbe so zakoreninjene v likih in konfliktih. Odločite se, kdo je vaš protagonist, in mu dajte oviro, ki jo je treba premagati: naj gre za vaše stranke in njihove težave ali pa za vaše podjetje in številne druge blagovne znamke, ki zanemarjajo njihove potrebe.

Predvsem pa se mora vaša celostna podoba držati najbolj cenjenega pravila pripovedovanja: pokaži, ne pripoveduj.

magentia zgodba
Zgodbo lahko poveste tudi z ilustracijami – primer marketinška agencija Magentia

Sporočilo poenostavite

Jasno je, da obstaja veliko število sporočil, idej in zgodb, ki jih lahko sporoča vaša celostna podoba. Toliko možnosti je lahko blagoslov, a hkrati tudi prekletstvo.

Da se izognete zmedi, je najbolje, da se osredotočite na eno sporočilo hkrati. Potrošniki bodo v nekaj sekundah prevzeli vizualne informacije in če ne bodo aktivno iskali vaše blagovne znamke, bodo enako hitro šli naprej.

Imate omejen čas, da naredite vtis, zato je bistveno, da se osredotočite na najpomembnejši izdelek ali storitev.

Uravnotežite skladnost s kontrastom

Glede na ogromno elementov a blagovne znamke, ki se bodo nabrali skozi leta poslovanja, bo vaša celostna podoba ndvomno vključevala veliko delov. Izziv je zagotoviti, da je vsak vizualni element, ne glede na njegov namen ali medij, videti kot del iste blagovne znamke. Tukaj so lahko ključnega pomena dobro dokumentirane smernice za slog blagovne znamke.

Drugi izziv, ki ga prinaša vizualna doslednost, je odvečnost: preveč predvidljiva znamka lahko zbledi v ozadje. Eno od temeljnih načel oblikovanja, ki ločuje elemente oblikovanja od ozadja, je kontrast. Poiščite priložnosti, da svoji obstoječi vizualni blagovni znamki dodate nov in raznolik kontrast.

Vedite, kdaj se morate umakniti in kdaj izstopati

Lahko bi domnevali, da je namen vizualne identitete biti ves čas opažen. Navsezadnje je težko vizualno komunicirati, če nihče ni pozoren. Toda včasih je najboljša vizualna identiteta tista, ki je subtilna.

Razmislite o spletnem mestu, po katerem uporabniki poskušajo krmariti, ali glasilu, kjer iščejo informacije. Spletno ozadje živahne rumene barve se lahko ujema z barvnimi smernicami vaše blagovne znamke, vendar si predstavljajte, kako moteče bi bilo to za uporabnika, ki poskuša prebrati besedilo. Vizualna komunikacija pogosto deluje na nezavedni ravni in lahko verjamete, da se vaše sporočilo prenaša tudi z minimalno implementacijo.

Po drugi strani pa je včasih smiselno svojocelostno podobo izraziti glasno in ponosno, če na primer poskušate razlikovati svoj izdelek od drugih izdelkov na isti polici. Pomembno je prepoznati, kdaj je čas za izstopanje in kdaj za korak nazaj.

konsistentnost celostne grafične pdooba
Konsistentna podoba lahko poveča rast tudi do 23 % (VIR 3)

Oblikovanje za medij

Nobena vizualna identiteta ne obstaja v vakuumu: ko enkrat razvijete vizualno sredstvo, bo prišel čas, da ga pošljete v resnični ali digitalni svet.

Celostna grafična podoba spletne blagovne znamke bo seveda videti drugačna od običajne blagovne znamke, kjer bodo otipne izkušnje, kot so teksture in rezi, pri potrošnikih zelo koristne. Različni mediji lahko celo drastično spremenijo videz vaših vizualnih elementov: barve, ki se zdijo svetle v digitalni sferi, bodo pri tiskanju temnejše.

Podobno veljajo serifi za najbolj berljiv slog pisave v tisku, vendar so brez serifov bolj berljivi na računalniškem zaslonu. Kamorkoli vas popelje vaša vizualna identiteta, poskrbite, da boste na potovanje ustrezno pripravljeni.

Kaj je celostna grafična podoba?

Celostna grafična pdooba je torej je močno orodje za pripovedovanje zgodbe blagovne znamke in povezovanje s strankami. Ker je tako učinkovito pri komunikaciji, ima lahko napačno sporočilo hude posledice. Razumevanje lastne identitete blagovne znamke vas bo vodilo na vašem vizualnem potovanju, vendar je najboljši način, da zagotovite, da boste dobili celostno grafično podobo, ki ustreza, sodelovanje z odličnim grafičnim oblikovalcem ali agencijo.

 • VIR (1) Lucidpress
 • VIR (2) Muzaweed
 • VIR (3) Venngage