Izgled spletne strani in učinkoviti “call to action” knofi (8.del vodnika za izboljšanje konverzije)

V sedmem delu mojih nasvetov za izboljšanje konverzije na spletnih straneh, ste na koncu članka lahko prebrali, da si poglavje glede CTA – jev, v zvezi z večjo učinkovitostjo spletnih strani, zasluži svoj blog zapis. Zato si lahko spodaj preberete nekaj mojih nasvetov v zvezi s CTA-ji, ki hkrati vplivajo na izgled spletne strani, obenem pa konvertirajo boljše.

.

Preden grem na razlago, pa samo v disclaimer: sam CTA testov, pri svojem delu, nisem nikoli uporabljal, to, da pa sem na svojih spletnih straneh s konverzijami zadovoljen, pa je prej posledica tega, ker obračam knofe in barve na spletu že polnih 5 let. Ko enkrat “najdem” kombinacijo, ki za moj okus, deluje dovolj dobro, pa to menjam zelo, zelo počasi, če še sploh kdaj.

.

*************

.???????.

Spodnji zapisi vam bodo odkrili zakaj se mi, freelancerji in manjši spletni borci, po eni strani, ne moremo igrati s testi, po drugi strani pa tudi, kaj vse se pri CTA-jih sploh splača upoštevati.

.

Izgled spletne strani in barva CTA konfov

.

Na ConversionXL je objavljen blog zapis Which color converts the best?, ki, če se vam ne da študirati vseh primerov, povzema naslednje: “there is NO best color for conversions” oz., da odkrijete barvno kombinacijo, ki bo najboljše konvertirala na vaši spletni strani, je najboljše, če testirate čim več različnih opcij, sami:

..

izgled spletne strani

.

Podobno ugotavlja tudi spletna stran Optin, v članku Which color button converts best, ko (skozi case study-je) ugotavlja, da je bolj kot iskanje zmagovite barvne kombinacije za naše CTA-je, pomembno, da CTA barvno izstopa od ostale grafične in barvne podobe spletne strani:

.

barva cta

.

Dodaten, zelo dober članek na temo visoko konvertirajočih CTA-jev, je tudi 6 Characteristics of high converting CTA buttons – Crazzy Egg.

.

Konverzija spletne strani glede na tekst na CTA knofih

.

Prav žalostno je videti, da večina slo blogov, na CTA knofu, vsebuje pavšalne besede, kot so “prijavi se”, “tukaj”, itd…, Wishpond pa recimo ugotavlja, da je opcij za boljše tekste na CTA-jih, še najmanj 25.

.

  • Teksti na CTA knofih so lahko recimo takšni, ki spodbujajo k akciji  – ZAČNI, STOP, PRIDRUŽI SE, NAUČI SE, PRIDOBI…
  • Teksti lahko npr. “igrajo na čustva“: ZASKRBLJENI?, BOLNI?, ZMEDENI?….
  • Teksti lahko vključujejo osebno noto: VAŠ, MOJ,… Primer spodaj:

.

.

Teksti lahko izražajo dodano vrednost: npr. PRIHRANI, …

Vsi teksti na CTA -jih pa bi morali izražati tudi razlog zakaj nanje sploh klikniti.

.

Konverzija spletne strani glede na položaj CTA knofa na spletni strani

.

Najbolj pavšalen (in tudi najbolj površen) odgovor glede tega kje naj bo postavljen CTA knof, na spletni strani, je, da CTA postavimo v “above the fold” (vrh spletne strani, ki je viden brez skrolanja miške). Češ, to je prvo mesto, kjer se CTA najbolj opazi in zaradi tega obstaja tudi največja verjetnost, da bo prišlo do želene akcije čez CTA (vir: Why the fold is the myth – Kissmetrics).

.

Hec pa je v tem, da to ne drži nujno.
Preberite spodnje….

.

Na Unbounce-u so v Case študijah dokazali, da je lahko enako (če ne celo bolj) učinkovit CTA knof, celo v nogi spletne strani.

.

Glavno sporočilo, kje naj bo CTA postavljen, zato ni odvisno od položaja CTA-ja, ampak zgodbe, ki do CTA-ja pripelje.

.

V spletni vsebini, ki je SEO optimizirana na informativno ključno besedo, je tako neumnost CTA postaviti above the fold, ker je obiskovalec priletel k nam, zato, da se o nečem informira in prebere vsebino (razen, če CTA knof ne pelje k še podrobnejši razlagi).

.

Zelo enostavna, a tudi zelo učinkovita, CTA zasnova, je prikazana na spodnji sliki:

.

Naslov landing strani štartamo z močno in konkretno opisano storitvijo (ali produktom), pod glavni opis podstavimo kratek, dopolnjujoč opis, na levi, na kratko (lahko z alinejami) opišemo glavne koristi produkta oz. storitve, na desni pa v barvno izstopajoč ali poudarjen CTA knof, napišemo kaj uporabnik dobi.

.

Na Hubspot-u kakovost CTA-jev obrazložijo ne samo v povezavi z barvo in pozicijo, ampak tudi s tekstom, ki na CTA-ju (na različnih spletnih vsebinah), tudi piše.

.

Če spletna vsebina promovira nek dogodek, lahko uporabimo levi primer (na spodnji sliki).
Za zaključevanje prodaje, deluje desni primer.

.

.

[columns] [span6]
Primer CTA knofa za promocijo.
[/span6][span6]
Primer CTA knofa za zaključek prodaje.
[/span6][/columns]

Zelo dober članek na temo primernih tekstov na CTA knofih, pa je tudi CTA best practices – avtor Impactbnd.

.

Zaključek

.

Izgled spletne strani je pomemben za učinkovitost spletne strani.
A izgled spletne strani ni samo izbrana tema, izbrana velikost fontov in osnovne barve.

.
Spletno stran je iz vidika prodajne optimizacije (večje prodajne učinkovitosti spletne strani) treba narediti čim bolj jasno, preprosto, pregledno in logično. Tudi z jasnimi CTA-ji.
To pa, v nasprotju s prepričanjem večine, lahko dostikrat dosežemo tudi sami – samo o tem je treba razmišljati.

.

V spodnjem videu, nasvete za dobre CTA-je, delijo tudi v reklami za izdelavo spletnih strani na Wix-u:

.

https://youtu.be/r2lcuFvNeD8