Koliko so pravzaprav (še) pomembni naslovi pri spletnih vsebinah?

V času dopustov, ko večina spletnega dela temelji na “pobiranju sadov” minulega dela, nabiranju idej za nove spletne podvige in tudi spletnemu izobraževanju, je v moj inbox “priletelo” več zapisov iz področja vsebinskega digitalnega nastopa, med drugim pa tudi ena gora (celo iz Slovenije) nasvetov o tem, kako pomembno je pravzaprav pisanje pravilnih naslovov za naše spletne vsebine.

Ker je torej o pomembnosti spletnih naslovov že ena gora nasvetov vsepovsod, ni vrag, da svoj pogled, na to, ne bi podal še sam. Čeprav sem nekaj drobnega o tem že pisal, najmanj v članku Kako z meta opisom, naslovom strani in domeno, držati rdečo nit.

V večini spletnih nasvetov boste prebrali, da je ustvarjanje spletnih naslovov zelo pomembno, da ljudje sploh ne preberejo vsebine, če jih ne pritegne naslov in, da spletni uporabniki v bistvu sploh ne beremo, ampak vsebine tako ali tako samo skeniramo na podlagi naslovov, ki so nas sploh pritegnili toliko, da odpremo vsebino.

Kar drži.

Eno goro napotkov boste našli tudi o tem kakšni naslovi najbolj pritegujejo, kje dobiti dobre ideje za izbiro naslovov, o čem pisati, kako pisati in še čem. Nekaj malega o tem boste našli tudi v članku 74 primerov za enostavno sestavo naslovov, ki pritegnejo k nadaljnjemu branju.

Da bom s svojim današnjim spletnim nasvetom za izboljšanje prodaje čimbolj koristen, vam pa tokrat (za razliko od drugih) serviram razmišljanje o tem, koliko so pravzaprav pomembni naslovi pri spletnih vsebinah iz “kmečko logično, uporabnih oči”.

Izbira naslova je pomembna. Ni dvoma.

Ni vseeno, če napišemo: “Severina je devetnajstič rodila” (in želimo preko vsebine za tem naslovom prodati Podravkine pakete juh) ali, če za naslov uporabimo: “Juha, ki je očarala celo angleškega prestolonaslednika”.

A…..

To velja le, če z naslovom ciljamo na pravo publiko.

Gremo po vrsti.

Poglejmo najprej kaj o pomembnosti pravilnega naslova pravi Google, SEO in Yoast.

Yoast, ki tehnično gledano, ni nič drugega kot preprost plugin za pomoč pri ustvarjanju SEO friendly vsebin, naslovu ne daje več takšne teže.

Pokažem na primeru:

Članek, ki sem ga spisal za spletno stran Mizarstvo.si in naročnika DanKuchen Ljubljana (Ob iskanju in nakupu kvalitetne kuhinje – Mizarstvo.si), je iz oči Yoast-a, tehnično brezhiben.

Slika below:

.

izboljšanje prodaje
Everything green as green as possible.

.

Kljub temu, da to isto orodje, v hitri analizi, pokaže, da naslov ni “idealen”.
Slika below:

.

Screenshot 2015-08-17 at 16.13.46
Article Heading sveti rdeča.

.

Kar samo pove naslednje:

Če tudi naš naslov ne bo SEO maksimalno najboljši, bo deep analiza pokazala, da je članek vseeno SEO v celoti SEO friendly.

Po domače: naslov iz tehničnega vidika (vsaj po Yoast-u) ni tako zelo pomemben, da bi zaradi njega izgubljali živce 4 ure.

Da to drži, poglejmo samo naslove extra spletnih SEO gurujev in njihove keyword-e, na katere targetirajo in hitro boste ugotovili, da keyworda v naslovih, vsaj pri teh mojstrih, več ni (p.s.: po starem SEO je veljalo, da, če le gre, keyword vtaknemo tudi v naslov in sicer čim bolj v začetek naslova).

Slika spodaj:

.

screencapture
Rdeči “zadetki” vsebujejo keyword besedno zvezo v naslovu, zelen, “novejši” ne. In kljub temu uvrščen visoko. Hubspot, who else?

.

Gremo zdaj še na staro dobro kmečko logiko….

Po zdravi pameti naslov preberemo, če nas trešči v glavo. Drži?

Še bolj logično je, da (glede na to, da je spletnih vsebin na vsaki spletni strani, ki se gre bolj resno svojega spletnega nastopa, vedno več), spletne naslove samo preletimo.

Če nas pritegne, gremo v globino.
Otherwise, hitro na ostale strani, ki jih imamo v svojih seznamih priljubljenih in, ki jim sledimo.

To pa, če dobro razmislimo, pove, da spletni naslov je lahko pomemben, lahko pa tudi ne.
Odvisno iz katerih oči gledamo nanj in odvisno od tega, od kod smo “prileteli” na vsebino.

Spletni naslov v iskalniku Google je naslov (na zgornji sliki modra) plus opis v črnem. Če gremo na stran iz Googla (na podlagi vtipkane ključne besede), nas bo pritegnil tisti, ki bo najbolj odražal bistvo tega, kar iščemo.

Če gremo, po drugi strani, na vsebino, čez npr. prvo stran neke strani, ki jo spremljamo, se “tekmovanje” med naslovi spremeni. Tekmovalci so kar naenkrat med seboj naslovi (ponavadi) iste spletne hiše in istih urednikov.

Ker ostalih ni niti zraven.

Freelancerji, ki ustvarjamo in prodajamo preko blogov (v veliko primerih smo to one man bandi), zato ne bomo toliko nori, da bomo z naslovi konkurirali sami sebi, ampak, da dosežemo drug namen.

Ta pa je, da tisti, ki nas spremljajo, hitro najdejo to, kar so nekoč na naši strani, že prebrali.

Da bi dosegli to, pa odpadejo vse pompozne noseče Severine in bližajoča se tretja svetovna vojna, ampak naslovi, ki konkretno povedo, o čem je govora v vsebini, za njimi.

Mimogrede…. zato tudi SEO Title in naslov spletne vsebine (v WordPressu) nista ena in ista reč.

Uživajte.

.

Screenshot 2015-08-17 at 16.54.54

.

.