Izboljšanje konverzije spletne strani s Heatmap.me (3.del)

Tistim, ki ste prebrali moj prispevek z naslovom Celoten postopek za 100% učinkovito oglaševanje s pomočjo bloganja in tisti, ki spremljate moje članke o izboljševanju učinkovitosti (konverzije) spletnih strani, se boste sigurno strinjali, da se da izboljšati samo tisto, kar merimo. In ena takšna, super enostavna (in brezplačna za do 5 podstrani) pot za izboljšanje konverzije spletne strani je uporaba Heatmap.me:

.

izboljšanje konverzije spletne strani

.

Kot lahko razberete že iz zgornje slike, Heatmap.me, uporabljajo celo velike firme kot so npr.: Peugeot, Smart plus, Netmums, Quicksilver, itd…

V osnovi gre za to, da Heatmap pomaga razumeti kako uporabniki spletne strani reagirajo na katerem delu vaše strani.

.

Po tem, ko si inštaliramo Heatmap, lahko pridemo do takojšnega odgovora kam na naši spletni strani klikajo obiskovalci – to pa pomaga izboljšati samo učinkovitost (konverzijo) strani.

.

Testiranje plugin-a je brezplačno, podatke, ki pa jih Heatmap zajema, pa zbira tudi v free verziji, za kar 6 mesecev.

.

WordPressovci si Heatmap inštalirate kar preko plugin-a, nato pa (za do 5 strani brezplačno) določite na katerih straneh naj plugin spremlja obnašanje obiskovalcev.

.

Hint: v brezplačnem testu izberite tistih 5 strani, ki imajo največ obiskovalcev na mesec (ker tako dobite vsaj nek “pameten” vzorec podatkov). Da ne boste spremljali npr. rezultatov na spletni strani, ki jo je v zadnjih 30 dneh obiskal samo 1 obiskovalec !

Celoten postopek najdete v članku: Kako izboljšati spletno stran s hitrimi SEO zmagami?

.

.

Kako ti podatki koristijo za izboljšanje konverzije spletne strani?

.

  • iz podatkov razberem, da cca. 40% (38,89%) obiskovalcev na (eni) vsebini klikne nekam naprej. Kar zmanjšuje bounce rate (dodatno pa kliki v globini prispevajo tudi k temu, da se povečuje čas zadržanosti na strani).

.

  • s podrobnejšim pogledom na interakcije lahko vidim kam klika največji odstotek obiskovalcev (npr.: dobrih 5% jih klikne na “ponujen free download” poglavja o tem kako ustvariti 100% delujoč blog (in pristanejo na tej landing strani, kjer lahko kupijo celoten vodnik ali free downloadajo poglavje):

.

.

Ko imamo enkrat podatke o tem kam naši obiskovalci na spletni strani, klikajo, lahko:

.

  • izboljšamo klikabilnost na točno določene točke (zelo preprosto npr. tako, da druge klikabilne elemente (npr. interne povezave), enostavno zbrišemo. Več: Kako optimizirati spletno stran

.

  • izboljšamo klikabilnost tako, da spremenimo barvo ali velikost fontov

.

.

  • na splošno pridobimo “občutek” ali in koliko naša spletna vsebina sploh priteguje

.