3 vprašanja za blogerje [ko širite svojo blogersko ekipo]

Precej mojih “sogovornikov”, po tem, ko opravimo SEO mentorstvo (včasih pa že med mentoriranjem), začne iskati na trgu nove blogerje z namenom, da pospešijo rast vsebin na svojem blogu, še posebej po končanem offsite SEO mentorstvu pa skoraj večini, zmanjka kadra za redno dodajanje novih vsebin z namenom gradnje backlinkov.

Ker je vprašanje ali poznam kakega blogerja in kakšne so sploh cene blogerjev za SEO delo, na trgu, redno na mojem jedilniku, sem se odločil, da tokratni blog zapis namenim nasvetom kako najdete dobre blogerje (in pa tudi kako izberete najboljše).

Predpogoj, da izberete dobrega blogerja za pisanje vsebin na vaših spletnih straneh, je logično, da imate sami postavljene kriterije po katerih boste izbirali blogerje.
Če nimate nobenih kriterijev, se ne čudit’, če se bodo na vaš oglas za blogerja javili pač vsi, ki iščejo dodaten zaslužek in, ki jim pisana beseda, pač teče vsaj malo.

Spodaj si lahko preberete seznam (mojih) treh kriterijev za iskanje dobrih blogerjev…

Ali ima bodoči, iskani bloger svoj lasten blog?

Ne pravim, da so kakovostni blogerji edino tisti, ki imajo lasten blog, ampak, če verjamemo, da bolj kakovostno delo opravlja tisti, ki rad opravlja svoje delo, je potem skoraj malo nenavadno, da bloger piše za vse druge, samo zase ne.

Vem, da nekateri (agencijski) in drugi blogerji verjetno ne najdejo časa za lasten blog, vseeno pa boste imeli enostavno boljši občutek za blogerja, ki se preko lastnega bloga trudi privabljati spletni promet (in se tudi sam trudi ta promet konvertirati v prodajo).
Bloger, ki ni odgovoren za prodajne rezultate, ampak samo za dotok prometa na spletno stran, piše drugačne vsebine!

Ni nemogoče, da blogerju na spletni strani nekega podjetja, pri konverziji in promociji bloga, pomagajo še drugi iz firme, pri samostojnem blogerju pa je bolj verjetno, da ima izkušnje tudi s promocijo (in odzivom) lastnih blog zapisov. Ter z učinki svojega bloganja na prodajo.

Nekateri moji sogovorniki so mi povedali, da so se na njihov oglas, ko so iskali pisca bloga, prijavili tudi takšni, ki sicer delajo v raznih agencijah, ampak so te agencije blogerje outsourcale !!! Go figure :). p.s.: ne da trdim, da bloger z lastnim blogom, 100% zagotavlja bolj kakovostno delo od blogerja, ki piše za druge. Pravim samo, da ni narobe, če bodoči bloger, ki bi naj blogal za vašo stran, lahko pokaže tudi svoj lasten blog. Bloganje oz. širše “vsebinski marketing”, na koncu koncev, tudi ni samo pisanje “zgodbic” na blogu. Čisto fajn je, če v isti osebi najdete še pisca, ki zna marketinško opisati produkte za spletno trgovino, tekstovno “pošminkati” kategorije v trgovini, sestaviti tekste za storitvene pristajalne strani, itd…

Kakšen zaslužek si bloger obeta?

Cena bloganja je ena, zelo zanimiva tema, kar vsi, ki ste kadarkoli iskali blogerje na trgu, itak že zelo dobro veste.
Cene bloganja se gibljejo od par evrov za zapis, pa tudi do čez 80 in več evrov, pač odvisno na koga naletite.

Bodite pozorni na to logiko: Bloger, ki ima lasten blog, ponavadi ceno bloganja postavlja višje (kar je prav). Razlog je v tem, ker bloger, ki dela na svoji spletni strani, točno ve, koliko časa je sploh potrebno za en kakovosten blog zapis, hkrati pa tudi ve kakšen izplen si iz enega blog zapisa, lahko podjetje obeta.

Dam čisto konkreten primer:

Na eni od mojih spletnih strani (Mizarstvo.si), počiva eden izmed mojih zgodnjih blog zapisov na tematiko lesenih nadstreškov (tistim, ki me redno berete, se moram že počasi opravičiti, ker verjetno 100-tič navajam isti primer).

Ta blog zapis ima nekaj nad 2100 besed, je v celoti SEO optimiziran in po cca. 3 mesečnem offsite SEO napadanju, je pred leti, “sorazmerno lahko” zasedel prvo pozicijo na Googlu, za obdobje skoraj polnih dveh let. V tem času je skupno prinesel čez 600 povpraševanj.

Ni ga ponudnika lesenih nadstreškov v Sloveniji, kateremu bi tak zapis (samo vsebina, zgodba in onsite spletna optimizacija), sestavil za pod 100€. Še posebej, ker je vanj bilo vloženih cca. 10 ur dela in, ker se mi tudi približno sanja generirana prodaja nadstreškov na podlagi tega zapisa.

Po drugi strani, če potencialnemu blogerju, kandidatu, ki bi naj pisal za vašo spletno stran, daste ta zapis kot referenco, sam pa bloger nima izkušnje, koliko lahko tak prispevek doda vrednosti, bo bloger, svojo ceno po vsej verjetnosti postavil na osnovi tega kar vidi (količina teksta, količina dodanih slik, itd…).

Zato visoka cena blogerjev ni nujno slaba stvar.

Dostikrat blogerji, ki imajo lasten blog, ceno svojega bloganja, upravičujejo/argumentirajo z obiskom in prepoznavnostjo njihovega bloga (t.i. influencerji), v preteklosti, ko pa sem še sam imel “pobožne želje” iz svojega dela graditi spletno agencijo, pa so nekateri blogerji svoje cene postavljali tudi na podlagi “starosti” njihovega bloga. Redki tudi na podlagi Mozovih metrik DA in PA (kar je danes sicer zgrešeno, ampak vseeno, velikokrat osnova za določanje cen blog zapisov na straneh za offsite SEO optimizacijo).

Starejši in izkušenejši kot so blogerji (z lastnimi blogi) in več kot imajo zaslužka iz lastnih blogov, višjo ceno si obetajte za blogerja.
Žal pa je tudi tako, da visoko ceno bloganja postavijo tudi tisti blogerji, ki jim je vseeno, če dobijo posel ali ne (ker itak denar priteka od drugod).

Ali zna bloger blogati po SEO pravilih?

O bloganju v tri dni oz. bloganje zato, da je na internetni strani čimveč vsebine, ker bi to naj posledično pripeljalo spletno stran višje v Googlu, si preberite moj članek Količina blog zapisov vpliva na višjo uvrstitev spletne strani v Googlu (SEO mit, ki ga zaobidite v šiiirokem loku), na moji drugi spletni strani, Seo-Praktik.si.

Če zna bloger pripravljati spletne vsebine po SEO pravilih, se začnite pogovarjati o cenah.
Brez tega, bodo vsebine kvečjemu dobre za PR članke v kakšnem tiskanem mediju (ne pozabite pa, da blogerja iščete zato, da izboljšate svoj spletni nastop).

Osnovna SEO pravila niso tako težka.
Od SEO blogerja, pričakujte vsaj, da:

  • zna pravilno sestavljati SEO naslove (Title tag) – bodite pozorni, da zna združevati marketinško in uporabno vrednost naslova s SEO in, da uporabno vrednost daje pred SEO
  • zna ustrezno sestavljati meta opise (za bloge, za produkte, landing strani, kategorije,….)
  • ustrezno predlaga naslove blog zapisov
  • sestavi dobro ux in nato še SEO zgodbo
  • zasleduje cilje SEO bloganja (dobre uvrstitve vsebin v Googlu, pisanje na podlagi analize ključnih besed,…)

Kaj narediti, ko najdete dobrega kandidata za bloganje (zna pisati marketinško in prodajno všečno), ampak ne obvlada stroke podjetja?

Dober bloger “zna zmiksati” stroko (firme) s svojo stroko (pisanja).

Če je dober SEO bloger, bo itak, pred pisanjem, pripravil zasnovo blog zapisa. To bo naredil na podlagi ključnih besed.

Potem ima dve možnosti:

  • ali razišče stroko in pripravi vsebino poglavij na podlagi načrtovanega glavnega naslova in naslovov poglavij.
  • ali pa naroči stroki, da njemu (ne strankam) odgovori na vprašanja, ki jih je zastavil kot naslove poglavij za vsebino.

Ker se tole zgoraj sliši kot rocket science (kar niti približno ni), pokažem primer:

Recimo, da damo blogerju nalogo, da spiše blog zapis na temo subvencioniranja toplotnih črpalk.

Groba, začetna zasnova blog zapisa, bi lahko bila:

h1 = grob oris naslova = Subvencije za toplotne črpalke [Vse kar je potrebno vedeti o njih]

Tukaj sledi cca. 50 – 100 besed predgovora (ki izražajo korist, ki jo bo bralec imel od tega, če bere zapis naprej)

h2 = grob oris poglavja = Kako se pridobi subvencija za toplotno črpalko [kratek opis]

V približno 100 besedah podan odgovor

h2 = grob oris poglavja = Kaj je in kako deluje eko sklad?

Z enostavnim besediščem se, s približno 100 – 200 besedami, pojasni kaj dejansko je in kako deluje eko sklad.

h2 = grob oris poglavja = Katere toplotne črpalke se subvencionirajo [v 2019]?

Seznam (lahko tudi v obliki tabele)

h2 = grob oris poglavja = Za katere toplotne črpalke so se pridobila nepovratna sredstva v preteklosti [2018]?

Seznam (lahko tudi v obliki tabele)

h2 = grob oris poglavja = Kako oddam vlogo za eko sklad [plus dostop do vloge, če ne drugače, z linkom]

50 besed ali CTA knof do vloge

Dober SEO bloger, NE BO zasnove blog zapisa, naredil na pamet in iz glave (ne glede na poznavanje svoje stroke).

Za osnovo zasnove vsebine na blogu bo uporabil iztočnice (ključne besede, ki jih ljudje dejansko vtipkajo v Google). Ker na podlagi teh, Google prikazuje iskane rezulate v svojem iskalniku. 

Poglavja, ki sem jih zasnoval v zgornjem primeru, NISO NASTALA NA PAMET.
Dobro poglejte spodnjo sliko…..

kljucne besede

S tem primerom bi morali razumeti, da predlogi za naslov poglavja bloga in predlogi za naslove poglavij, nad sliko, ne nastanejo iz glave…. ampak na podlagi ključnih besed. Tako spisana vsebina ima večje možnosti, da bo v Googlu uvrščena višje. Zato, ker Google razume tematiko vsebine (na podlagi ključnih besed v vsebini).

Obenem pa, če se tako lotite priprave blog vsebin, zelo dosti naredite že sami tudi iz vidika spletne optimizacije vsebine (SEO).
Ker v naslov vsebine in v naslove poglavij avtomatsko umestite ključne besede.

p.s. za iskanje sorodnih ključnih besed (na sliki, na desni) sem uporabil SEO orodje Keywords Everywhere.