Kako in zakaj (počasi) gradim svojo FB skupino?

Čeprav vas večina, ki me spremljate na blogu, zelo dobro ve, da sem praktično “fanatičen” zagovornik organskega spletnega nastopa in, da bolj navijam za Google, kot FB, to ne pomeni, da na različnih spletnih straneh, ne gradim tudi svojih, zaprtih in odprtih, Facebook skupinic.

V tem postu vam predstavljam kako in zakaj, počasi gradim Facebook skupinico, v povezavi s spletnim marketingom.

.

**********.

.

Razlog, zakaj sem sploh pred približno letom dni odprl svojo lastno, zaprto FB skupinico (v povezavi s spletnim marketingom), se skriva v tem, da pred tem sploh nisem točno vedel zakaj bi jo naj gradil. Posledično pa niti eni objavi na Facebook-u, takrat nisem znal natančno opredeliti namena.

In pred tem, se mi je vsaka objava, zdela čista izguba časa.

.

Še pred gradnjo lastne FB skupine, sem dolgo časa bil priključen tudi na številne tuje FB grupe in v nekaterih malo sodeloval, malo pa predvsem opazoval kaj delajo administratorji drugih skupin.

.

Ker ne želim biti priklopljen na preveč skupin, se občasno iz kakšne skupine tudi odklopim in poniknem, čez čas pa se v meni najbolj uporabne skupine, znova vrnem.

.

Kot rečeno, vmes, počasi in zaenkrat SAMO PO ORGANSKI POTI, gradim tudi svojo skupinico za spletni marketing (druge FB skupine mojih drugih, spletnih strani, gradijo nekateri člani moje ekipe ali pa skupine gradim na drugačen način).

.

Da Facebook-a in oglaševanja na Facebook-u, ne gre ignorirati, dovolj pove spodnja slika (vir: SproutSocial), sicer pa sem podrobno ostale oblike spletnega oglaševanja, opisal v članku Učinkovito spletno oglaševanje.

.

facebook uporaba

.

Na Facebook sceni ni samo v tujini, ampak tudi v Sloveniji, precej mega agresivnih posameznikov, ki na plačljive in neplačljive načine gradijo svoje skupine, bistveno hitreje kot jaz.

.

Včasih pomislim, da bi se hitre gradnje skupine, lahko lotil tudi sam….. 

..
Če bi npr. enemu izmed, mojih, že spisanih vodnikov za spletni marketing, preprosto za mesec dni postavil ceno na nulo in ga preko plačljivega Facebook oglaševanja, ponudil v dolvleko, vsem, ki se pač za določeno tematiko zanimajo, sem prepričan, da bi nove emaile in sledilce, “nabiral” bistveno hitreje.

.

A zakaj se ne odločim za ta korak?

.
Preberite pozorno…

.

  • prvič, ker ne želim Facebooku odpreti denarnice (pa četudi gre za samo 30 ali 50 evrov),
  • drugič pa, ker me zanima spoznati ljudi, ki so v moji skupini. Če jih naenkrat pridobim novih 5000, ni šans, da se spoznamo, hkrati pa ne vem točno v čem še potem ostane unikatnost in draž privlačnosti zaprte skupine.

.

Kako gradim Facebook skupino po naravni poti?

.

En linkec do skupinice imam v nogi te spletne strani (MatijaZajšek.com).
Tu:

.

gradnja facebook skupine

.

En linkec do skupine imam v nogi emailing novic.
Ki jih mojim kontaktom pošiljam, enkrat tedensko.

Izsek iz enega izmed email sporočil:

.

vabilo k skupini emailing

.

.

Tretja povezava do skupine, se nahaja ob mojem podpisu, na koncu blog zapisov:

.

p.s.: na podoben, organski način, gradim tudi svojo LinkedIn mrežo…

.

Strategija objav v Facebook skupini

.

Preden se mi je sploh začelo sanjati, kaj točno želim s Facebookom (in skupino), sem občasno in bolj po naključju, delal neke objave na temo spletnega marketinga, bolj po navdihu in še to iz svojega osebnega profila.

.

Kar se je izkazalo za brezvezno, ker so najdlje vztrajali z lajkanjem mojih nebuloz, kvečjemu kolegi in žlahta, pa še ti so počasi odnehali (razen, če ni bil v objavi kak čevapčič in podobna jajca, ki jih je feed verjetno poln na vsakem drugem, osebnem profilu).

.

Potem, ko sem začel z zaprto skupino, sem naredil spet napako s tem, da sem v njo povabil kar vse.
Brez pravil igre in še bolj brez jasnega namena.

.

Čas je počasi prinesel spoznanje, da je tako delo sama izguba časa (isto kot je z bloganjem, če pišemo, samo zato, da je nekaj napisano).

.

Pred kratkim sem sploh definiral, zakaj imam skupino in kaj moram zato objavljati, da bo moja skupina, dihala, tako, kot želim, da diha.

.

Facebook skupino (govorim o tej iz področja spletnega marketinga) imam za to, da lahko v njej hitro delim nasvete in trike, ki jih sproti spoznavam pri svojem delu.
Obenem pa pozivam udeležence, da ob teh objavah podajajo svoje poglede in izkušnje (in se na ta način učim hitreje tudi sam).

.

Facebook skupine (za razliko od nešteto skupin v tujini in pri nas), NIMAM ZA TO, DA BI PREKO NJE PRODAJAL.
Ne knjig in vodnikov, ne delavnic in ne mojega mentoriranja.

.

Objave v Facebook skupini načrtujem tako:

.

Objavljati poskušam najmanj 3 poste na dan (dostikrat mi to ne uspe, ker med svojim delom dobim toliko prebliskov, da je teh objav bistveno več, včasih pa mi kak dan tudi kakšna objava zmanjka).

.
Objave sem razdelil na:

.

  • “Odgovore na prejeta vprašanja” – kjer objavim moj odgovor na vprašanja, ki jih ponavadi dobim od sodelavcev in strank v inbox.

Primer si poglejte spodaj…

.

.

  • “SEO myth busted” – kjer objavim SEO nebuloze, ki krožijo po spletu, kot super nasveti, so pa v bistvu stare SEO metode ali čista izmišljotina ali prodajni triki SEO mojstrov, ki lovijo easy money:

.

seo miti

.

  • “SEO hinte” – objavim hitre trike, bolj za moje mentorirance, ko jim optimiziram podporne članke in pozabijo npr. gledat na anchor, število linkov, long tail ali kaj podobnega,…

.

seo nasveti facebook

.

  • “Objave SE UČIM” – kjer odkrito priznam, da nimam pojma in iščem mnenje drugih:

.

adsense nasveti
  • “DRUGO” – sprotni spletno marketinški in SEO navdihi, smešnice, anketna vprašanja, itd…

.

facebook objave

.

Strategija odzivov na Facebook objave

.

Ker vemo, najbrž vsi, da je feedback, kakršenkoli že je, sveta vladar, sem si že ob zasnovi skupine, rekel, da negativnih komentarjev ne bom brisal. Če sem le blizu računalnika, poskušam tudi vsak odziv pohvaliti in postaviti dodatno vprašanje. Če imam svoje mnenje, pristavim še lonček.

.

Edino, kar pa dosledno brišem, pa so spammerji in lurkerji, ki v skupino pridejo, dva ali tri mesece spremljajo, potem pa na hitro poskušajo s kakšno podtaknjeno reklamo.
Brez osnovne olike, da bi admina najprej sploh pobarali ali ima ob tem kaj proti ali ne.

.