Google ads oglaševanje

Kaj je boljše Google ads ali spletna optimizacija

To sta dve popolnoma različni obliki oglaševanja. Google ads oglaševanje vam ponuja instantne rezultate za takojšnje plačilo. Medtem, ko vam spletna optimizacija nikakor ne more ponuditi instantnih rezultatov. Lahko vam pa ponudi trajno in dolgoročno pozicioniranje vaše spletne strani na Googlu. Torej kaj so najpomembnejše karakteristike enega in drugega načina?

Spletna optimizacija

Spletna ali SEO optimizacija je način, ko z pravilnim tehničnim znanjem in vsebinskim marketingom poskrbimo, da bo določena spletna stran pozicionirana visoko ob iskanju na določeno ključno besedo. Seveda, se optimizacija nadaljuje tudi po tem, ko smo enkrat na prvem mestu določenega iskanja. Takrat moramo spremljati naš CTR. CTR je “click true rate” oziroma koliko oseb, ki vidijo našo spletno stran na Googlu jo potem tudi klikne. Na podlagi teh rezultatov moramo nato prilagoditi SEO naslov in metadata. Takoj za tem pa moramo preko analitike spremljati tudi kaj se dogaja po tem, ko potencialna stranka dejansko klikne na našo spletno stran. Ali se odločijo za nakup ali hitro izstopijo iz strani ali še kaj tretjega. Na podlagi teh podatkov pa moramo potem tudi vsebino na tej strani prilagoditi do te mere, da bo spletna stran vodila našo prodajo.

Google ads oglaševanje pa nam nudi takojšnje rezultate. Torej če imamo nov produkt je smiselno oglase lansirati takoj po tem, ko produkt uvrstimo na spletno trgovino. Tako se ob pravilni postavitvi oglasa lahko nadejamo takojšnji prodaji preko spletne strani. Medtem pa delamo na spletni optimizaciji in poskrbimo, da nas bodo stranke našle tudi organsko. Ali če zapišem na boljši način: poskrbimo, da nas bodo stranke našle zastonj. Seveda pa z optimizirano stranjo ciljamo le na potencialne stranke, ki že iščejo točno določeno stvar. Z oglasi pa lahko nagovarjamo tudi nove stranke. To je tudi prednost Google ads oglaševanja. Z pravilnim targetiranjem se lahko svoj oglas prikažemo strankam, ki naše znamke še ne poznajo. O targetiranju bom malce bolj poglobjeno pisal v enem od naslednjih odstavkov.

Primer sočasne uporabe Google ads in SEO optimizacije na primeru unikatnih otroških kap

Vsekakor je najboljša možnost sočasna uporaba ene in druge možnosti. Torej unikatna otroška oblačila so nekaj popolnoma drugega, kot se danes ponuja v večini znanih trgovin. Te ponavadi ciljajo na čim več prodanih kosov, po možnosti čim več enakih kosov, ki se čim bolj prodajajo. Pri unikatnih otroških oblačilih LABI pa je največja prednost to, da vsaka stranka dobi pozornost in se že pri izbiri in materiala, barve in velikosti svetuje če je to potrebno.

Google ads oglaševanje pa poteka nekako tako. Ko ustvarimo novo kolekcijo otroških kap začnemo s tem, da jih fotografiramo, naredimo videeje in tudi ostal oglasni material. Potem jih umestimo v spletno trgovino in takoj zatem naredimo Google ads oglaševanje. Izberemo si, kje bodo oglasi prikazani, komu bodo prikazani, kako pogosto in koliko časa bodo prikazani. Tako začnemo voziti prve stranke, do produkta otroške kape.

SEO optimizacija pa se je začela že ob tem, ko smo produkt uvrstili v spletno trgovino. Tukaj smo morali razmisliti o tem kako otroške kape predstaviti, da bodo všeč naši ciljni publiki. Seveda pa ob tem ne smemo pozabiti tudi, da morajo biti všeč tudi Googlu. Torej smo vsebino tudi uredili tako, da bo dobro rangirala. Za tem pa se posvetimo tudi pisanju člankov in povezovanje iz zunanjih strani. Povezave iz zunanje strani lahko razumemo tudi kot referenco ali potrditev nekoga drugega, da je naš produkt vreden zaupanja. Vsekakor bo Google to razumel tako in nas bo s časom raje prikazal kot ostale, ki nimajo toliko povezav.

Kakšne oblike kampanj poznamo na Google ADS

  • Oglaševanje v iskalnem omrežju
  • Oglaševanje v prikaznem omrežju
  • Oglaševanje z videooglasi

To so tri najpomembnejše oblike kampanj za Google oglase, ki jih poznamo. Vsaka ponuja svoje prednosti, ki jih morate prepoznati preden se odločite za katero od njih. Zato vam bom na kratko predstavil vsako od njih.

To so oglasi, ki se prikazujejo v “SERP-u”. SERP je search engine results page oziroma stran z rezultati, ki jih prikaže iskalnik, kot je recimo Google. Torej ti oglasi so ustvarjeni samo z besedilom. Torej izberete naslov in opis in seveda nastavite ključne besede iskanja na katere vas bo Google prikazoval. Tako bo Google poskrbel, da vas bo prikazal nad organskimi zadetki v “SERP-u” z znakom “AD” pred povezavo do vaše spletne strani.

Če za primer vzamemo fotografa, ki želi dobiti več restavracij za katere bo fotografiral hrano. Lahko se odloči, da bo podstran svoje spletne strani FOTOGRAFIRANJE HRANE oglaševal na zgoraj opisan način. S pravilnim ciljanjem bo poskrbel, da ga bodo našle restavracije in kuharji, ki jim želi ponuditi svojo storitev!

To so oglasi, ki so ponavadi prikazani na spletnih straneh v raznih oblikah bannerjev. Lahko pa se prikazujejo tudi v spletnih aplikacijah. Vsekakor so to, za razliko od oglasov v iskalnem omrežju, vizualni oglasi. Pri njih bodo fotografije zelo pomemben del oglasa. Poleg tega pa lahko poskrbimo, da se prikazujejo na straneh, ki so povezane z našimi storitvami. Recimo zgornji primer fotografiranja hrane bi lahko zapeljali tako, da bi oglase prikazovali na spletnih trgovinah kjer prodajajo opremo za restavracije ali pa profesionalnih kuharski pribor.

To pa je oglaševanje znotraj Youtuba, ki je seveda del Googla. Youtube je v resnici iskalno omrežje prav tako kot Google. Le da na Youtube iščemo video vsebino in ne vsega kot na Googlu.

Torej za ustvarjanje dobrega video oglasa najprej potrebujete dober video, ki bo na zanimiv ali poučen način predstavil vašo storitev. Prava izbira za oglaševanje na Youtubu je lahko recimo poročno snemanje. Poročni video določenega videografa si bodo zaročenci želeli ogledati že preden se bodo odločili kdo bo tisti, ki bo pravi za njih. Torej lahko naredite krajši video, do 15 sekund in ga uporabite kot video oglas na Youtube. Zopet lahko oziroma morate poskrbeti za pravilno ciljanje in tako boste dosegli svoje želene stranke. Torej če smo že pri porokah bomo ciljali na vse od poroke, do poročnih tort, plesa, fotografij, prstanov itd…

Ali je oglaševanje na Google ads drago

Ne. Je dosti cenejše kot klasično oglaševanje. Če recimo razmišljate o oglaševanju na nacionalni televiziji ali pa na Googlu so številke popolnoma in neverjetno drugačne. Ravno zato je Google zanimiv tudi za manjša podjetja, ki sploh v začetku še nimajo velikega kapitala. Razumljivo je, da je potrebno del svojega zaslužka usmeriti v oglaševanje.

Seveda pa v začetku poslovne poti zaslužka ni ogromno in potem je tudi del za oglaševanje dostikrat manjši kot bi si želeli. Ravno zato je Google ads oglaševanje prava izbira za podjetja, ki šele začenjajo svojo pot. Vsekakor pa se ga splača izvajati tudi potem, ko enkrat dosežemo svoje prve poslovne cilje.

Poceni je sploh za tiste, ki znajo prepoznati svojo ciljno publiko in jo nagovoriti. Google ads oglaševanje to omogoča res do pikice natančno. Pa gremo kar na naslednji odstavek kjer se bom malce bolj posvetil ravno ciljanju na vašo publiko!

Kaj je največja prednost Google ads oglaševanja

Natančno ciljanje vaše popolne publike je največja prednost Google ads oglaševanja. Tokrat bom kar od začetka razložil na primeru, ker je tako dosti lažje razumeti. Preden se lotite ustvarjanja oglasa se morate lotiti prepoznavanja svoje ciljne publike.

Kdo so osebe, ki so vaše popolne stranke? Kaj so njihovi skupni interesi? Koliko so stari? Njihov spol? Poklic? Torej vse kar lahko ugotovite vam bo pomagalo pri prikazovanju oglasa le tem osebam. To pa bo zmanjšalo strošek vašga oglaševanja.

google-ads-oglasevanje-druzinsko-fotografiranje-gvkw

Jaz imam družinsko fotografiranje Goran VK wedding in se želim s ključno besedo družinski fotograf oglaševati na Googlu. Glede na to, da se gre za fotografijo bom poskrbel tako za vizualno kot tekstovno vsebino. Oglase bom postavil tako na iskalno kot na prikazno omrežje. Ciljno publiko pa bo izbral na podlagi svojih izkušenj. Torej ciljal bom na dejavnosti povezane z družino, otroci, šolo, otroškimi oblačili, mladimi družinami… Tako bom poskrbel, da bo čim več oseb, ki bodo videle moje oglase za fotografiranje družin res imelo družine. Tako bo plačilo za vsak ogled ali klik imelo logično podlago in tako bom znižal stroške svojega oglaševanja!