Kako si voditi evidenco dela in rezultatov na spletu [za male podjetnike in freelancerje]

V tem prispevku pojasnjujem 3 koristi, ki jih prinese (kakovostna) evidenca dela na spletu.

p.s.: spodnji primer evidentiranja svojega dela na spletu, prakticiram sam, sicer že več let, šele v zadnjih mesecih pa evidenci (in koristim, ki jih iz evidence dobivam) namenjam bistveno več pozornosti, kot ob svojih začetkih. Prikazan primer je bolj uporaben za male podjetnike in freelancerje, prispevek pa sigurno ni uporaben za velike firme, ki prakticirate CRM sisteme, marketing automation in podobne vragolije).

Mali podjetniki in freelancerji in pravzaprav vsi tisti, ki “pišete” lastne spletne zgodbe (brez agencij in pretiranega outsourcanja), boste (mogoče) v spodnjem prispevku razbrali, da za učinkovito spletno delo (in rezultate), ni nujno, da imate vse mogoče novotarije in avtomatizme na svojih spletnih straneh, ampak, da včasih čisto zadošča zdrava kmečka pamet in list papirja.

V zvezi z evidentiranjem svojega spletnega dela, svetujem, da upoštevate najmanj spodnje 3 točke:

 • kakršnokoli že evidenco spletnih aktivnosti in rezultatov uporabljate, imejte glavo in vrata odprta za to, da bo ta evidenca v prihodnosti drugačna (posodobljena/boljša/natančnejša)
 • dobro evidentiranje (lahko) izda priložnosti za enostavnejše širjenje svoje dejavnosti
 • tistemu, ki ima podatke, ni treba nikogar prepričevati (beri: prodaja lažje steče)

Praktični prikaz evidentiranja dela na spletu
[Kako se evidenca dela, skozi čas, spreminja]

Pozor: Spodnje slike niso noben grafično, lepotni presežek…. 🙂
So preprosto skenirani dokumenti moje evidence dela (z razlago po točkah).

Da pokažem čisto konkretno primer kako “raste/se razvija/dopolnjuje” evidenca dela na spletu (posledično pa vpogled v priložnosti za razvoj svojih spletnih strani v prihodnosti), sem spodaj, najprej prilepil 2 sliki:

 • prva slika je moj skeniran kos papirja iz januarja 2019.
 • na drugi sliki, je skenirana evidenca iz septembra 2019.

Razlika med obema dokumentoma, je vidna iz letala….

evidenca dela na spletu

Iz slike, kako sem si še januarja 2019, vodil nekatere (predvsem offpage SEO podatke, lahko vidite 5 označenih točk:

 • iz točke 1 lahko vidite, da sem za osebno spletno stran (to stran, na kateri ste zdaj) beležil offpage SEO aktivnosti za 6 ključnih besed (priden pa tudi nisem bil najbolj, ker je vseh aktivnosti skupaj 3).
 • iz točke 2 lahko vidite, da sem svojo drugo spletno stran, Seo-Praktik.si, zastavil bistveno bolj široko (12 ključnih besed), pa tudi offpage SEO aktivnosti (gradnja povratnih povezav) na njej so bile januarja bistveno bolj intenzivne kot na osebni spletni strani.
 • iz točke 3 lahko vidite aktivnosti za moje redne poslovne partnerje, če pa na hitrco pregledate vse tri prve točke, pa vam bo kristalno jasno, katere aktivnosti imajo prioriteto pri mojem delu (najprej delam za stranke, če pa ostane čas, pa zase)….
 • točko 4 sem postavil zato, da vidite VELIKO PRAZNINO, ker mi takrat (januarja 2019) še niti “kapnilo ni”, da bi lahko to isto evidenco uporabljal še za kaj več
 • točko 5 sem označil zato, da ste pozorni na razlike med črkami med posameznimi aktivnostmi (M, F, 1,….). O tem v nadaljevanju.

Zdaj si poglejte drugo sliko (isto evidentiranje, 8 mesecev kasneje)….
ENO sliko sem razkosal na več delov
(da lahko podrobneje predstavim razlike)…

evidenca aktivnosti

Moja evidenca spletnih aktivnosti se sicer spreminja/dopolnuje/briše/riše vsak mesec, po 8 mesecih pa lahko vidite najbolj očitne spremembe:

 • točka 1 (nič več ne pišem meseca aktivnosti “na roke”). Po novem (v bistvu sem to spremembo naredil že po prvem mesecu), so meseci evidentiranja postali sistemski, konec leta pa naredim pregled skozi celo leto.
  p.s.: vem, da to ni neka “uf, oh in sploh sprememba”, vam pa povem, da bi bili presenečeni koliko mojih sogovornikov si ne vodi mesečne, še manj pa dnevne evidence svojega dela…. In koliko jih sploh naredi kakršnokoli spremembo v svojem poslovanju.
 • točka 2 (nič več ne pišem “na roke” datumov aktivnosti (kot sem to delal še januarja 2019)). Zdaj so datumi sprintani vnaprej (s tem pa sem pridobil nekaj sekund na dan).
  Spet, …..vem, da to ni nekaj posebnega, samo to “malo spremembico” omenjam ravno zato, da spodbudim k temu, da ste pozorni na pridobitev VSEH malenkosti. Na začetku dela na spletu, lahko, logično, delate velike premike, dalj časa kot pa boste v spletnem poslu, pa boste izboljševali svoje delo z mini koraki…
 • s točko 3 in 4 želim pokazati kako se je spremenil fokus “offpage SEO dela”, na mojih dveh spletnih straneh (predvsem na Seo-Praktik-u, kjer sem zmanjšal število ključnih besed za več kot polovico).
  Hkrati boste pri evidentiranju aktivnosti na obeh straneh, opazili grdi črki O :).
  Grda črka O pomeni “onsite SEO optimizacija” na eni in drugi strani, to pa v glavnem zame pomeni, pisanje novega članka na blogu za eno in drugo stran (izmenično vsak teden na eni od strani).
 • v točki 5 in 6 sta evidentirani moji dve dodatni spletni strani (na katerih sem mislil, da bom uspel kaj narediti v tem mesecu, pa kot vidite na njih ni nobenih aktivnosti).
  Čisto možno je, da bosta v naslednji evidenci, ti dve strani zbrisani iz evidence, dodani pa takrat, ko jih bom znal/uspel sistemsko vključiti v moje ostalo spletno delo.
 • točka 7 označuje polje, ki je na prejšnji sliki (zgoraj) bilo še čisto prazno, celotno polje pa je razloženo, po korakih, v nadaljevanju…

Desno zgoraj, na drugi/posodobljeni evidenci (september 2019), je glede na to, da so offpage SEO priložnosti različne, najprej nastala legenda offpage SEO aktivnosti:

legenda delo na spletu

Iz te legende, zdaj dosti bolj pregledno vidim, za katero spletno stran, v katerem mesecu, izvajam kak tip backlinkanja.
(Hint: sumljivo dostikrat boste opazili črko M :)).

“Na roko” napisani, so na sliki že opomniki, kaj bo vključevala evidenca spletnih aktivnosti v novem mesecu:

Med vsemi prejetimi povpraševanji, ki prispejo, v moj inbox, sem “začutil” potrebo, da si moram lead-e voditi tudi glede na to kdo je povsem novi lead (NL), koliko leadov se vrača (ponovno vrača k meni, po tem, ko smo v preteklosti, zaključili sodelovanje – NS), posebej pa moram imeti tudi evidenco za ponavljajoče leade (ker pač v SEO poslu, ne pride vedno do realizacije prodaje takoj, ko se nekdo zanima za sodelovanje, ampak se debata z nekom lahko ponavlja več mesecev – PL).

Na spodnji sliki lahko vidite kaj vse še spremljam pri posameznem leadu (sprotna evidenca):

evidenca leadov na spletu

Ta izsek celotne evidence pokaže, da si za vsak prispeli lead, vodim:

 • datum prispelega leada
 • NL/PL/NS – ali gre za novi lead, ponavljajoči lead ali nadaljevanje sodelovanja
 • koliko leadov prihaja do mene preko priporočil (priporočila vam naj bodo še posebej pomembna, ker so dober pokazatelj kakovosti vaših storitev/produktov)
 • storitev za katero se lead zanima (predavanje za spletni marketing, SEO mentorstvo, optimizacija spletne strani,…)
 • kanal, preko katerega, me je lead našel (LinkedIn, matijazajšek.com, seo-praktik.si, drugo…..)
 • ime in priimek
 • OP – oddana ponudba
 • R – realizacija

Tretji del evidence dela na spletu so “opombice/rezerve”, ki se jih spomnim med svojim delom, tekom meseca….

Te rezerve delim na dve poglavji:

 • rezerve iz naslova SEO optimizacije in
 • konverzijske izboljšave

Čisto na koncu slike, bodo, zadnji dan v mesecu, povzete številke in rezultati (št. oddanih zanimanj za sodelovanje z mano, število oddanih ponudb, število realizacij)…

evidenca izboljšav na spletni strani

Iz točke 1 lahko vidite, da sem v tem mesecu prišel do spoznanja, da ni nobenega razloga, da svojih SEO mentoriranj, ne bi ponudil tudi v nekaterih ex yu jezikih in v angleščini, hkrati pa sem v meniju storitev spremenil vrstni red storitev, ki jih ponujam (prej so bila “Predavanja za spletni marketing” bolj na dnu spustnega menija, zdaj so prestavljena na drugo mesto, takoj za SEO mentoriranjem). Obenem sem prejšnji naziv storitve “Predavanja/delavnice” spremenil v bolj natančnega “Predavanja za spletni marketing”.

Iz točke 2 lahko vidite, da je cenik spletne optimizacije (na Seo-Praktik-u) pravtako dobil obvestilo v katerih jezikih in na katerih trgih izvajam(o) katere SEO storitve.

Večji, spodnji, rdeči pravokotnik (na zgornji sliki) označuje polje v katerega sproti beležim ideje za nove vsebine (za obe spletni strani).

Kaj sem želel sporočiti s tem prikazom?

Evidenca spletnih aktivnosti naj bo usmerjena v to, da se spreminja/raste. Seveda je vsem znan kliše, da rezultate lahko izboljšuje le ta, ki rezultate tudi spremlja, samo eno stopničko več še lahko naredite, če se ne “obsodite” na nenehno spremljanje istih podatkov. Preprosto odprite glavo temu, da evidentirate (tudi) zato, da najdete časovne/energijske/finančne ali kakršnekoli pač rezerve za svoje spletno delo.

Če ste predelali prikazan primer, ste lahko prišli tudi do ugotovitve, kako hitro je pravzaprav mogoče najti rezerve in priložnosti za nadaljni razvoj spletnega posla…. brez, da bi zato porabljali dodaten čas…

Iz primera moje evidence, lahko sami sebi izdelate sistem, po katerem vam idej za nove vsebine ne more zmanjkati, hkrati pa evidenca predstavljena zgoraj, zagotavlja, da boste redno skrbeli za konverzijske izboljšave in dodajanje/širjenje posla.

p.s.: ne nepomembna korist evidentiranja svojega spletnega dela, je tudi samo “zlaganje podatkov na kup”…..

Ravno včeraj sem imel na mentoriranju svojo kolegico, s katero delam že vrsto let. Ko je debata “padla” na to, da offpage SEO ne prinaša želenih rezultatov, sva na podlagi evidentiranih podatkov, oba, zelo hitro prišla do ugotovitve, da za rezultate ni krivo preprosto nič drugega, kot premalo dela. Od 5 zgrajenih backlinkov v zadnjih 3 mesecih pa res ne moreš pričakovati čudežev.