Ali naj omenjam konkurenco na spletni strani?

Toliko je različnih mnenj in debat o tem ali pri kreaciji vsebin na svojih spletnih straneh omenjati druge (npr. konkurenco) ali ne, da sem se odločil, da tudi sam besedo ali dve namenim temu:

  • Nekatere je strah, da, če bodo v svojih spletnih vsebinah omenjali druge blagovne znamke, da bodo njihovi obiskovalci zbežali na konkurenčne spletne strani.
  • Drugi si mislijo, da, če že njih nihče ne omenja, ni nobenega razloga, da bi bili sami radodarni.
  • Tretji (pogosto blogerji, nevezani na prodajo določene blagovne znamke in lovilci klikov), omenjajo vse po spisku.
  • Četrti bodo odpustili vse, ki bi si na njihovih spletnih straneh drznili omenjati konkurenco.

Skratka, 100 ljudi, 100 čudi.

Sam na prosto omenjanje drugih podjetij (ki jih ne zastopam in za njih ne tržim), gledam iz dveh vidikov:

  • SEO, tehničnega vidika in tega kaj je bolje v očeh Googla
  • logičnega vidika kaj je bolje za uporabnike mojih spletnih strani

.

Kaj na omenjanje drugih blagovnih znamk,
pravi Google?

Citiranje drugih znamk (v tujini poznano kot co-citation), se na prvi pogled ne sliši najbolj privlačno.

Že tako ali tako se upravljalci spletnih strani in podjetniki pošteno trudimo, da dobimo promet, obisk, sledilce in oboževalce na svoje spletne strani, zdaj pa naj omenjamo v vsebinah, ki jih pripravljamo za njih, namesto nas, konkurenco ????

Citiranje drugih znamk se dogaja v dveh smereh.

Po eni strani, se citiranje zgodi, ko mi sami citiramo druge (brez, da na njih linkamo), po drugi strani pa drugi (morda) citirajo tudi nas (brez, da na nas linkajo).

Ker Google spremlja omembe znamke, ne samo iz direktnih povezav, lahko svojo avtoritativnost strani, uvrščenost (ranking) in prepoznavnost gradimo tudi tako, da smo omenjani (a, ne polinkani) na drugih (avtoritativnih) straneh čim večkrat.

In obratno, s tem, ko govorimo o drugih, dvigujemo sebe!

V naravnem in realnem življenju vsak rad vidi, da je omenjan, da se ga citira, da se ga povzame, da se ga izpostavi in, da se mu pridajo zasluge za katere je zaslužen in mu zanje ni bilo treba “prositi”.

Ker Google zagovarja naraven, organski razvoj spletišč, si prizadeva podobno doseči tudi v spletnem svetu.
Kar pove, da Google sledi vsebinam, četudi te niso polinkane.

.

Krajše: tako kot sami nimamo nič proti in pravzaprav veseli smo, če nas na internetu nekdo omeni v pozitivni luči, enako velja za našo konkurenco. Tudi ta je vesela, če se jo omenja.

.

Zmagovalec pa je ta, ki nesebično deli.

Baje je v slovenski zaplankanosti in vrtičkarstvu nesebično deljenje težka naloga.

Kdor deli, je obtožen skritih in prikritih motivov in namenov.
Kdor ne deli, je označen za egoista.

Ker povprečen podjetnik pač ne razume, kako točno mu omenjanje drugih (in ne njega samega) koristi pri njegovem spletnem nastopu, se raje zatečemo človeškemu: omenjajte me, če me želite – jaz pa vas ne bom.

.

A poglejmo primer

.

Če moj obiskovalec vtipka v Google čisto navadno življenjsko vprašanje: “kje kupiti poceni vrtno klop”, bo po veliki verjetnosti priletel na spodnje:

.

ali naj omenjam konkurenco na spletni strani

.

Na prvih zadetkih bodo (zraven plačljivih oglasov), zadetki z nasveti iz forumov (kjer je omenjanih več znamk in več prodajalcev) in tudi Bolha (ker le to, Google dovolj dobro prepozna kot trg poceni in rabljenih, različnih reči).

Kaj mislite, kje bi se uvrstili mi sami, če bi bili sami prodajalec teh istih vrtnih klopi in bi spisali en članek na temo kje dobiti poceni vrtne klopi, v njem pa omenjali zgolj sebe?

Najbrž pred prva dva zadetka zgoraj, ne.

Kaj pa, če bi v našem konstantnem ustvarjanju vsebin, začeli deliti nasvete kje vse je mogoče dobiti poceni vrtne klopi (zraven sebe, ker tako ali tako ustvarjamo na svoji spletni strani), pa bi konstantno omenjali še druge? Brez, da na njih linkamo.

Sčasoma bi Google tudi nas prepoznal kot stran, ki poseduje relevantne informacije o tem kje je mogoče dobiti poceni vrtne garniture.

Tako kot je zgornja dva primera.

One to think about, isn’t it?

.

p.s.: to seveda ne gre z enim člankom… a interes mi je, da malenkost “odprem razmišljanje” o tem, da zaplankanost in vrtičkanje lahko tudi škodita.

Priporočam tudi: Deliti ali ne deliti – 3 totalno sveže pogruntavščine v zvezi s content marketingom

Uživajte.

.

.