Boleči sklepi so najpogostejša težava, s katero se srečujejo osebni zdravniki družinske medicine. Vsakdo v življenju kdaj občuti bolečino v sklepu, ne glede na starost.
Pisala bom kaj so bolečine v sklepih, kaj so vzroki in simptomi poleg bolečine.
V prvem delu lahko preberete o vzrokih na splošno in dejavnikih tveganja, ki jih je potrebno poznati; v nadaljevalnih delih pa bo govora o različnih vzrokih oziroma bolezenskih stanjih, ki povzročijo, da so sklepi boleči.
Za vsak posamezni sklep bom podala rešitve, ki jih lahko naredite sami in vaje, ki so primerne, če so sklepi boleči.

Boleči sklepi in kako si pomagati [ 1. del ] zajema:

Boleči sklepi ( vzroki )

Vzroki za boleče sklepe so mnogi. Poznamo dve dejstvi, ki močno vplivajo na boleče sklepe:

  1. s staranjem hrustanec v sklepu ni več tako prožen oziroma elastičen in je bolj nagnjen k obrabi in poškodbam
  2. mišice, vezi in druge strukture, ki tvorijo sklep so ohlapne in nimajo več takšne moči kot nekdaj

Boleči sklepi so lahko tudi simptom, pridružen drugim boleznim. Se pravi, da je boleč sklep sekundarna, pridružena bolečina. To najpogosteje velja za avtoimune bolezni, pri katerih je prizadetost sklepov precej pogosta.

Vzroki za boleče sklepe so tudi prirojene nepravilnosti, kot so različno dolge okončine, ki privedejo do obrabljenosti, kar povzroča boleče sklepe.

Vzroki za boleče sklepe ( bolezni )

Vzroki za boleče sklepe iščemo v različnih boleznih oziroma stanj v sklepih:

boleči sklepi
Vzrok za boleče sklepe je tudi sklepna revma, ki so najpogostejše bolečine v sklepih na rokah

Anatomija sklepa

Vsak sklep je stičišče dveh kosti, saj sklep imenujemo tisti del telesa, kjer se stikajo kosti. Sklep je torej točka, ko dve kosti ležita druga ob drugi, z možnostjo gibanja ali brez.
Sklepe v našem telesu delimo glede na obseg gibanja in vrsto tkiva, ki povezuje dve kosti skupaj.

Ločimo tri skupine sklepov glede na tkivo, ki jih povezujejo:

Glavni sklepi v telesu

Najpogosteje boleči sklepi

Najpogosteje boleči sklepi so tisti, ki nosijo največjo težo telesa in so zaradi tega tudi najbolj obremenjeni. Pogosto so boleči sklepi tudi tisti, ki so zelo gibljivi, tak primer je ramenski sklep. Spodaj kratek opis 5. najpogosteje bolečih sklepov:

Kolenski sklep je najpogosteje boleč sklep

Kolenski sklep je eden največjih in najbolj obremenjenih sklepov v telesu. Bolečine v tem sklepu so lahko posledica poškodb, obrabe zaradi staranja, artritisa ali drugih vnetnih stanj.

Kolenski sklep je eden od najbolj obremenjenih, zato so bolečine v kolenu simptom različnim boleznim, katerim je kolenski sklep podvržen.

Ramenski sklep

Ramenski sklep omogoča veliko gibljivost, vendar je tudi zelo občutljiv. Bolečine v ramenskem sklepu so pogoste in so lahko posledica poškodb, vnetij ali obrabe sklepnih površin.
Znan je pojav, ko je bolečina v rami tako močna, da pacient ne more dvigniti roke, zato na povezavi preberite več o bolečem ramenskem sklepu in kako si lahko pomagate.

Zapestje

Zapestni sklep povezuje roko s podlahtjo in je pomemben za številne vsakodnevne aktivnosti. Bolečine v tem sklepu so lahko posledica preobremenitve, poškodb ali artritisa. Poznamo tudi nekaj poklicev in športov pri katerih je zapestje še posebno obremenjeno in so podvrženi k taki bolečini:

Bolečine v kolkih

Kolčni sklep je ključen za hojo, tek in druge gibalne aktivnosti. Bolečine v tem sklepu so pogoste pri starejših ljudeh in so pogosto posledica obrabe sklepnih površin ali vnetnih stanj.

bolečine v kolkih
Bolečine v kolkih so pogost pojav pri starejših, ko gre za obrabo kolka, ki se zaradi obrabe lahko tudi vname.

Bolečine v križu

Ob močni bolečini v križu vam svetujemo 2 do 3 dni počitka, pomagajo lahko razbremenilni položaji (ležite na hrbtu z dvignjenimi nogami, ki jih podprete; ležite na boku z vzglavnikom med nogami; ležite na trebuhu, blazino si položite pod popek).

Bolečine v križu so tako pogoste, da jih spozna skoraj vsak kdaj v svojem življenju. Ledveni sklep povezuje spodnji del hrbtenice s kolkoma. Bolečine v tem sklepu so pogoste in so lahko posledica poškodb, obrabe zaradi staranja ali vnetnih stanj, kot je na primer išias.

bolečine v križu
Med najpogosteje bolečimi sklepi je tudi spodnji del hrbtenice. Preberite kako bolečine v križu vplivajo na vaše počutje, kakšni so vzroki in kaj pomaga.

Boleči sklepi ( dejavniki tveganja )

Boleči sklepi so tesno povezani s staranjem pacienta, kar imenujemo degenerativne spremembe letom primerne; a vedite boleči sklepi v današnjem času nikakor niso več domena starejših. Mnogo mladih trpi za bolečinami v sklepih zaradi sedečega dela za računalnikom in nepravilne drže. Zato sta to dva zelo pomembna dejavnika tveganja za boleče sklepe v vratni hrbtenici in križu.

Poleg naštetega je velik dejavnik tveganja za boleče sklepe prevelika telesna teža oz. debelost. Prevelika telesna teža pomeni toliko večjo obremenitev za sklepe, ki jo morajo nositi. Prevelika telesna teža najbolj prizadene kolena, kolke in gležnje.

Dejavnik tveganja za boleče sklepe je debelost, ki predstavlja preobremenitev za sklepe, kar velikokrat povzroči oteklo koleno

Preobremenjenost sklepa v športu, na delovnem mestu ali vsakodnevnih opravilih je dejavnik tveganja za boleče sklepe. Sklepi so narejeni za konstantno gibanje, saj se tako ohranja elastičnost hrustanca in prekrvavljenost sklepa, vendar v mejah normale. Preobremenilni in ponavljajoči gibi vodijo do obrab in bolečin.

Tu je še nekaj najpomembnejših dejavnikov tveganja za boleče sklepe na katere moramo biti pozorni:

Hitra pomoč za boleče sklepe

Hitra pomoč za boleče sklepe je počitek, torej ne obremenjevanje bolečega sklepa. Pomaga tudi, če na boleče sklepe položite topel ali mrzel obkladek in ga povijete z elastičnim povojem, da ga umirite na mestu.

Pomnite: sklepi ne smejo ostati negibljivi predolgo časa, ker je nevarnost, da se gibljivost poslabša. Počitek naj traja kratek čas, potem morajo tudi boleči sklepi ponovno v pogon.

Magnetna terapija je uspešna pomoč pri bolečih sklepih, saj olajša bolečino, ker magnetno polje deluje v globino sklepa in pospeši regeneracijo mehkih in trdih tkiv. Če vas zanimajo še ostale koristi magnetoterapije, si preberite na povezavi članek.

Boleči sklepi in kako si pomagati: magnetna terapija je ena izmed rešitev pri lajšanju bolečin. Na sliki uporabnik z magnetno terapijo Magus za bolečine v kolenu in hladen obkladek, ki zmanjša oteklino.

PREBERITE ŠE: