Vratna vretenca povzročajo bolečine v vratu in so pogosta nevšečnost vseh tistih, ki imajo delo s pozicijo vrata, ki je prisiljena drža. Navadno se v vratu zakrčijo mišice, na dolgi rok se pojavijo tudi bolečine v križu, saj gre navadno za sedeče delo. Na daljši rok se vratna vretenca obrabijo in potrebno je poiskati pomoč.
V spodnjem zapisu bomo razjasnili, kaj so možni vzroki, ki privedejo do tega, da se vratna vretenca obrabijo, kdaj morate obiskati zdravnika in kaj lahko storite sami, da bi se temu izognili. Vabljeni k branju:

Vzroki, da se obrabijo vratna vretenca

Vzrokov, da se vratna vretenca obrabijo je lahko več; lahko je vzrok poškodba, pridobljena v kakšni prometni ali športni nesreči, ali pa gre za obrabo, ki jo pridobimo s prisilno držo ali ponavljajočimi gibi.
Slednji vzrok je najpogostejši pri obrabi vratnih vretenc, saj prisilna drža, na primer za računalnikom, zelo obremenjuje vratna vretenca. Ostali vzroki, da se obrabijo vratna vretenca:

  • slaba telesna drža,
  • nepravilni ponavljajoči gibi,
  • slaba telesna aktivnost,
  • preveliki športni napori, ki vodijo v športne poškodbe,
  • debelost…
bolecine v vratu
Bolečine v vratu so glavni simptom pri obrabi vratnih vretenc.

Vzrok, da se obrabijo vratna vretenca: OSTEOPOROZA

Vzrok, da se obrabijo vretenca, je lahko tudi kakšna bolezen. To je vsekakor osteoporoza, ki močno vpliva na kakovost kosti in s tem povezano obrabo. Osteoporoza je bolezen kosti, ko kosti postanejo porozne, dobesedno luknjičaste. Takšna kost je mnogo bolj podvržena obrabi, kot zdrava kost. Pri osteoporozi je znano, da je gostota kostne mase manjša, kot pri zdravi kosti. Ta bolezen je bolj značilna za ženski spol, in sicer se najpogosteje pojavi, ko ženska prehaja v menopavzo. Osteoporoza je bolezen, ki jo zdravijo z zdravili, da se zmanjša možnost osteoporoznih zlomov. Torej tudi pri vretencih, ki so porozna, je velika verjetnost, poleg obrabe, tudi zlom vretenc.

ARTROZA: obraba

Artroza je pravilen izraz, ko se obrabijo sklepi, tudi vretenca. Večkrat se na izvidu pacienta, ki ga napotijo na slikanje vratnih vretenc prebere, da gre za začetno ali napredovano artrozo. Artroza je torej ohlapno poimenovanje vseh vrst obrabe v sklepih in vretencih, na katero imajo velik vpliv tudi pridružene bolezni; kot je na primer osteoporoza.

Simptomi pri obrabi vratnih vretenc

Najpogostejše spremembe v vratnem delu so med 5. in 6. in 6. in 7. vretencem. Bolniki imajo bolečine v rami in rokah, lahko je prisotno mravljinčenje v rokah, nespretnost prstov (stvari padajo iz rok), nepravilna občutljivost v rokah. Mnogo bolnikov toži, da imajo ponoči mravljinčaste roke, da imajo občutek otekanja rok.
Da so obrabljena vratna vretenca, velikokrat povedo tudi pogosti glavoboli.

vratna vretenca
Obrabne spremembe na hrbtenici, predvsem v vratnem delu, imenujemo spondiloza. Po podatkih rentgenskega slikanja ima več kot 80% ljudi vidne znake spondiloze že malo nad 40. letom starosti. Kaj je spondiloza – preberite na povezavi

Ko so vratna vretenca kriva za bolečine v rokah

Pri mnogih pacientih, ki tarnajo za bolečinami v rokah in ki večkrat čutijo mravljince po rokah, se ugotovi, da gre za obrabo vratnih vretenc. Torej je vzrok pri obrabi vretenc, kar se odraža kot bolečine v rokah. Na obarvani povezavi preberite, kakšni so še drugi vzroki za bolečine v rokah in kaj najpogosteje na rokah boli, ter ali si lahko kako pri tem sami pomagate ali morate obiskati zdravnika.

Kdaj obiskati zdravnika?

Če imate kakšne od zgoraj naštetih simptomov in še bolj pomembno: če imate službo, pri kateri je vaša pozicija – drža- prisilna ali imate ponavljajoče gibe v vratu, razmislite o obisku zdravnika.
Veliko lahko storite že sami z zavedanjem pravilnih položajev pri sedenju, športu ali drugih opravilih, ki obremenjujejo vratna vretenca.
Skrbite za redno telovadbo in raztezne vaje, ki bodo ohranjale vaše mišice v vratu in hrbtenici v dobri formi.
Če ugotovite, da sami ne morete več veliko storiti in so simptomi že preveč izraziti, obiščite zdravnika, ki vam do določene mere lahko pomaga. Napoti vas lahko na slikanje in po potrebi na fizioterapijo. Da bo fizikalna terapija učinkovita boste morali tudi kasneje, doma izvajati vaje za krepitev mišic vratu in hrbtenice, saj bodo krepke mišice varovale vratna vretenca pred nadaljnjo obrabo.

Vaje za vratno hrbtenico ( video )