Bolečine v rokah so nadloga, ki človeku omeji gibanje oziroma gibljivost pri delu, športu in vsakodnevnih stvareh.
Ko so bolečine v sklepih na rokah dolgotrajnejše, da človek ni zmožen za delo, je potrebno obiskati zdravnika, da se ugotovi vzrok bolečine.
V prispevku bomo pisali o možnih vzrokih za bolečine v rokah, kakšne vrste obolenj sklepov na rokah poznamo in kakšne vrste pomoči.

 

bolecine v rokah prsti
Artroza prstov na rokah je pogosta nadloga ženskih prstov, ki povzroča bolečino in zveriženost prstov.

Bolečine v rokah ( vzroki )

Bolečine v rokah lahko imajo različne vzroke. Vsi poznamo preobremenitev, ko smo s ponavljajočimi gibi preobremenili mišice in sklepe. Torej, poznamo vzrok za bolečino. Nekaj počitka utrujenim mišicam in sklepom in bolečine ni več.
Če bolečine v rokah ne pojenjajo več kot mesec dni, če bolijo sklepi, po njih trga in cuka, je potreben obisk zdravnika. Potrebno je diagnosticirati vzrok za boleče sklepe, da se prične primerno zdravljenje.

Včasih so bolečinam v sklepih rekli kar REVMA, danes zdravniki znajo bolj ozko določiti za kaj gre: ali je obraba – artroza, vnetje sklepov oziroma artritis ali gre za degenerativne spremembe sklepov, ki so letom primerne.

Če nas daje neznana bolečina v mišicah dlje časa kot navaden “muskelfiber”, je obisk zdravnika tudi potreben.

Bolečine v rokah zaradi obrabe

Bolečine v rokah pogosto povzroča obraba, ki jo strokovno imenujemo artroza. Pri artrozi gre za obrabo sklepa, ki se začne s hrustancem, nadaljuje s kostjo in tudi z obsklepnimi strukturami, kot so kite in mišice.
Pogoste obrabe v rokah so:

 • prstov na rokah,
 • zapestja,
 • komolca in
 • rame.

Vzroki za obrabo so različni. Najpogosteje gre za preobremenitve in ponavljajoče gibe, ki jih terjajo poklici ali šport. Predstavljajte si obrabo zapestja frizerke, ki do 10 ur na dan, v prisilni drži vihti škarje in glavnik. Četudi ne gre za pretiran fizični napor, so ponavljajoči gibi v sklepih ravno tako obremenilni.

Pri diagnozi artroza osebni zdravnik predpiše protibolečinska zdravila in občasno fizikalno terapijo, da se pacient nauči vaj, ki jih potem sam izvaja. Zelo pomembna je telesna aktivnost, kljub bolečim sklepom, saj tako vzdržujemo gibljivost sklepov in krepimo mišice, ki obdajajo sklep.

degenerativne spremembe
Mnogo obrab beležimo pri starostnikih, ko gre za degenerativne spremembe sklepov, ki so letom primerne.

Bolečine v rokah ( mišice )

Bolečine v rokah, ko nas bolijo mišice poznamo po fizičnih naporih in mišice potrebujejo počitek. Tak “muskelfiber” pozna vsak mladostnik, ki dviguje uteži ali nekdo, ki opravlja težka fizična dela v službi. Obisk zdravnika, pri takem vzroku za bolečine, ni potreben

Kadar govorimo o dlje trajajoči bolečini v rokah, ki so neznanega vzroka, je potrebno obiskati zdravnika. Potrebno je raziskati, kaj je vzrok za dlje časa trajajoče bolečine, da se pravilno sestavi zdravljenje in izobrazi pacienta o bolezni in dejavnikih tveganja, ki bolezen še poslabšajo.

bolecine v rokah - mišice
Bolečine v rokah ( mišice ) je lahko znak bolezni, če bolečina vztraja dlje časa in ni znanega razloga. Fibromialgija je revmatična bolezen z znanimi hudimi bolečinami mišic. Preberite, kako jo prepoznati in nasveti za lajšanje bolečin.

Zamrznjena rama

Zamrznjena rama je izraz za stanje dolgotrajnih bolečin v rami, ki jih povzroča vnetje sklepne ovojnice v rami. Ta bolečina ovira pacienta pri gibanju, saj je sklep tako boleč, da je dejansko rama zamrznjena. Poleg hudih bolečin, nezmožnosti normalnega gibanja, je bolečina zelo dolgotrajna.

Zlom kosti v roki

Zlom kosti zgornjih okončin so zelo pogoste. Zgodi se lahko vsakomur, ne glede na starost. Včasih je potreben le nepreviden korak, padec in kost se zlomi. Kosti, ki se zlomijo na roki:

 • nadlahtnica,
 • podlahtnica,
 • koželjnica,
 • zapestje,
 • dlančnica,
 • prsti,
 • rama.
bolečine v rokah - zlom kosti
Zlom kosti v roki je pogost in povzroča bolečine v okončini. Zagotovo vas zanima hitrejše celjenje kosti z magnetno terapijo, ki se uporablja tudi čez mavec.

Dejavniki tveganja za bolečine v rokah

Dejavniki tveganja za bolečine v rokah so v prvi vrsti preobremenitve mišic in sklepov. Zaradi preobremenitve pride do obrabe sklepov, ki jim pravimo artroza in je potrebno napredovanje te bolezni omejiti, da ne privede do prevelike omejitve gibanja.
Ponavljajoči gibi so velik dejavnik tveganja tako za obrabo kot vnetje tetiv. Vnetju v sklepu pravimo artritis in do njega večkrat pride zaradi obrabe, ker se na robu sklepa začnejo tvoriti osteofiti – to so špičasti izrastki kostenine, ki dražijo sklep in pride do vnetja.

Boleči sklepi v rokah

Bolečine v sklepih na rokah povzroča sklepna revma, ki je pogosta vrsta revmatičnega obolenja, značilna za en ali več sklepov hkrati. Tako je zelo pogosta obraba ali vnetje malih členkov na prstih na rokah, poznamo bolečine v rami in komolcu, ki jih povzročijo prisilna ali nepravilna drža.

Rešitev za zdrave sklepe in kosti je način našega življenja in ravnanja s sklepi. To naj se začne že v rani mladosti, ko poskrbimo za zdravo prehrano, pravilno in redno telesno aktivnostjo in primerno telesno težo.

Prsti na rokah in zapestje

Prsti na rokah so najbolj dovzetni za obrabo ali vnetje členkov na prstih. Bolj pogosto je izraženo pri ženskem spolu kot pri moškem.
Na zapestju se tudi lahko pojavi obraba, čeprav je najpogostejša bolečina v zapestju zaradi karpalnega kanala.
V zapestju poznamo tudi zlome, poke in stresne zlome koščic, ki tvorijo zapestje. Znano je tudi, da so te kosti zelo slabo prekrvavljene in se zaradi tega počasi celijo ob zlomih.

Komolec

Bolečine v komolcu lahko povzroča vnetje tetive komolčnega sklepa, ki se pojavi pri preobremenitvah, kot so pri tenisačih, ko poznamo izraz “teniški komolec”. Nastane zaradi preobremenjenosti zgornje okončine. Bolečine v komolcu se pojavijo na zunanji strani, zlasti ob iztegu zapestja.

Pri bolečini v komolcu predlagamo počitek, po potrebi imobilizacijo okončine in hladni obkladki.

Bolečine v rami

Vzrok za bolečine v rami so nateg mišic v ramenskem sklepu, zlom, obraba sklepa, kalcinacija v sklepu, vnetje sklepne ovojnice in še kaj. Pri vsakem vzroku za bolečine v rami se s posvetom pri zdravniku pravilno odloča o zdravljenju. Mnogi pacienti z artrozo v rami povedo, da jim v rami škrta in škripa. Tudi to je znak artroze.

bolecina v rami
Bolečina v rami, ko ne moremo dvigniti rame, vzroki in odpravljanje bolečine, preberite na povezavi.

Kaj lahko storimo samo pri bolečinah v roki?

Kadar gre za bolečino v rokah, ko vemo, da je vzrok preobremenitev okončine, je potreben počitek. Obisk zdravnika ni potreben.
Kadar je bolečina brez vam jasnega razloga dolgotrajnejša, pojdite do osebnega zdravnika, da izveste vzrok bolečine. Zdravnik bo skupaj z vami določil način zdravljenja, ki zajema:

 • protibolečinska zdravila,
 • protivnetna zdravila,
 • fizioterapijo,
 • izobraževanje pacienta o bolezni,
 • zdrav način življenja za ohranjanje zdravih sklepov in kosti,
 • telesne vaje za krepitev mišic in ohranjanje gibljivosti sklepov.

Magnetoterapija za bolečine v rokah

Magnetoterapija je izvrstna terapija, ki jo izvajate doma ali vam jo predpiše zdravnik na fizioterapiji. Gre za terapijo na osnovi magnetnega polja, ki prodre globoko do celic in pospeši regeneracijo kosti in mehkih tkiv.
Da je magnetna terapija učinkovita metoda za boleče sklepe, je dokazala klinična raziskava ( 1 ).

Uporaba magnetne terapije doma je enostavna in učinkovita metoda lajšanja bolečin, povrnitve gibljivosti in protivnetnega delovanja. Tako vam Magus koristi kot fizioterapija na domu.


Magnetna terapija Magus je zasnovana in narejena v Sloveniji, je enostavna za uporabo in ima programe, ki so namenjeni za:

 • rehabilitacija po zlomu kosti,
 • bolečine sklepov,
 • bolečine v mišicah,
 • artritis,
 • obrabo sklepov…

Vaje za bolečine v rokah

Artroza oziroma obraba sklepa ne predvideva prenehanja aktivnosti. Ravno nasprotno! Gibanje krepi mišice, ki zaščitijo in razbremenijo sklep. Vendar mora bolnim sklepom prizanašati in jih razgibavati s prilagojenimi, torej izbranimi vajami in gibi.

Vaje, ki so primerne za bolečine v rami:

 1. NIHAJNA VAJA se izvaja stoje ob mizi tako, da zdravo roko položite na mizo predse, bolečo roko spustite ob telo tako, da binglja ob mizi. S to vajo sproščamo bolečino, zato roka boleče rame naj prosto visi in s pomočjo telesa malo zanihajte. To večkrat ponovite.
 2. DVIG SKLENJENIH ROK: sklenite iztegnjeni roki predse in jih dvignite nad glavo. Dlani naj bosta obrnjeni navzven. Roki poskušajte obdržati stegnjeni nad glavo nekaj sekund. Nato roki povesite in ponovite.
 3. RAZTEG MIŠIC RAMEN: roko boleče rame dvignite pred sabo v višini ramen, z drugo roko jo primite pri komolcu in jo nežno potiskajte k nasprotni rami. Tako zadržite nekaj sekund in spustite. Ponovite večkrat.

Za bolečine v prstih na rokah je primerna vaja, ko v dlani stiskate mehko žogico in tako krepite moč prstov in skrbite za gibljivost malih sklepov na prstih. To lahko počnete hkrati, ko uporabljate magnetno blazino Magus in dvojno dobro učinkujete na sklepe v rokah.

VIR ( 1 ): Zaključek velike študije, na kar več kot 3000. pacientih, je v enajstih letih pripeljalo do spoznanja: “magnetna terapija je odlična terapija za bolezni sklepov.”

Več koristnih informacij:

 • Koristi magnetoterapije na bolečine v mišicah in revmatizem
 • Ostali deli zapisa Boleči sklepi in kako si pomagati, preberite tisti, ki v tem zapisu niste našli odgovora oziroma razlage o vzrokih, dejavnikih tveganja in rešitvah za svoje težave.