Vnet živec v hrbtenici, predstavlja hude bolečine v hrbtenici, ki navadno sevajo v eno nogo, in je lahko nevaren, če traja predolgo in se ne zdravi. Najpogosteje je to išialni živec, ki je tudi najdaljši in najdebelejši živec v našem telesu.
Pisali bomo o tem, zakaj se živec v hrbtenici vname, zakaj vnet živec v hrbtenici povzroči takšno bolečino in kako jo lajšamo, predvsem pa kako se mu izognemo. Vabljeni k branju!

vnet živec v hrbtenici
Vnet živec v hrbtenici najprej povzroči BOLEČINE V KRIŽU, kasneje pa se pojavijo bolečine tudi po nogi navzdol.

Zakaj se vname živec v hrbtenici?

Živec v hrbtenici se lahko vname ob sunkovitem gibu ali ko kaj težkega dvignemo. Ob takem gibu se mišica zakrči in pritisne na živec ali pa celo pride da disk zdrkne iz pravilnega položaja med vretenci in ta disk pritiska na živec. Torej, vzrokov je lahko več, zato preberite zakaj se vname živec v hrbtenici, ko spodaj opišemo več možnih vzrokov:

Vzrok za vnet živec v hrbtenici: hernija diska

Hernija diska je pogost vzrok za vnet živec v hrbtenici. Zato preberite, kaj je hernija diska, da boste lažje razumeli, zakaj povzroči vnetje.
Hernija diska je položaj diska med vretenci, ki ni sredinsko orientiran, ampak je ob strani ven pogledal. Če si predstavljamo dva vretenca in vmes disk, ki služi kot stabilizator tresljajev. Ta disk je gelu podobna snov, v trdem ovoju. Če ta disk zleze iz pravilnega, sredinskega položaja, pritisne ob živec in to povzroči močno bolečino in vnetje na točki pritiska. Ta gel lahko tudi izteče iz ovoja, kar dolgoročno povzroča še druge težave.

Skolioza

Skolioza je vzrok za vnet živec v hrbtenici, ker nepravilno oblikovana hrbtenica oziroma rotirana vretenca pritiskajo na hrbtenični kanal ali živec, ki se posledično vname. Vsi vemo, da ima naša hrbtenica ukrivljenost v obliki črke S; pri skoliozi temu ni tako, ampak gre za bočno ukrivljenost in na tisti strani vretenca pritiskajo na živec.

Skolioza pri odraslem se navadno razvije zaradi posledic staranja, ki jim pravimo spondiloza – širok izraz, natančneje gre za obrabo hrbtenice, ko se obrablja hrustanec.

Vzrok za vnet živec v hrbtenici
SPONDILOZA je širok izraz za stanje v hrbtenici, ki ga povzroči staranje; gre za obrabe, ki povzročajo bolečine v hrbtenici in tudi vnet živec ni izjema.

Nepravilno dvigovanje bremen ali nenaden zasuk

Vnet živec v hrbtenici lahko povzroči konstantno nepravilno dvigovanje bremen, ko pride do herniacije diska ali pa je že dovolj en nenaden zasuk, ko rečemo, da nas “vseka v križu”.

Vnet živec v vratni hrbtenici

Do vnetega živca v vratni hrbtenici pride redkeje, pa vendar je enako boleče in neprijetno kot v ledveni hrbtenici. Vratni del hrbtenice zelo trpi pri prisilni drži, ko delamo za računalnikom in gledamo v monitor. Enako velja, ko gledamo v tablico ali telefon. Mišice v vratnem delu se močno zakrčijo in tudi vretenca se obrabijo. Pritisk na živec lahko povzroči tudi vnetje, ki ga v vratu občutimo kot “heksenšus” in lahko traja kar nekaj časa, da bolečina popusti.

vnet živec v vratu
BOLEČINE V VRATU povzroči stisnjen ali vnet živec v vratnem delu hrbtenice, vzrok pa je prisilna drža ob sedenju za računalnikom.

Lajšanje bolečin, ko imate vnet živec v hrbtenici

Vnet živec povzroči hudo, akutno bolečino, ki pacientu onemogoči normalno delo, šport in vsakodnevne opravke. Po nekaj dnevih se bolečina iz križa, ki ga imenujemo tudi ledveni del hrbtenice, preseli še v eno nogo. Ta bolečina seva po nogi navzdol, lahko tudi čisto do prsta na nogi.
Lajšanje bolečina je lahko v obliki protibolečinskih in protivnetnih tablet, ki jih običajno predpiše osebni zdravnik. Vsekakor je potreben počitek, lahko pa lajšate bolečine tudi z bolj naravnimi metodami, kot je magnetna terapija, ki ji pravimo tudi terapija 21. stoletja, saj nima neželenih stranskih učinkov in je pri vnetem živcu uspešna metoda.

Kdaj predstavlja vnet živec v hrbtenici nevarnost?

Nevarnost predstavlja takrat, ko je pritisk na živec že tako dolgotrajen, da lahko pusti posledice. Lahko je tudi tako močno priščipnjen in vnet, da ohromi. To pusti strašne posledice, zato je obisk zdravnika pri sumu na vnet živec potreben, saj je nujno ugotoviti, kaj je vzrok.

Se lahko obranimo vnetemu živcu?

Živec se največkrat vname ob nepravilnem dvigovanju bremen, nenadnemu zasuku ali kaj podobnega. Zato imamo vpliv oziroma se lahko obranimo vnetemu živcu v hrbtenici, če ob takšnih priložnostih zavestno pravilno dvigujemo. Je pa res, da se problem z išialnim živcem lahko ponavlja.