Putika simptomi so tisti znaki, ki povedo, da gre za putiko. Prvi takšen putika simptom je gotovo bolečina, ki je lahko tudi pekoča, pa vendar močna. Najpogosteje se pojavi na palcu na nogi, zato takšna bolečina sodi med težave s sklepi, pa vendar ne gre ne za obrabo, ne za degenerativne spremembe.

Putika je presnovna bolezen, ko se na sklepu kopičijo kristali, zato ji pravijo tudi urični artritis ali protin.
V spodnjem zapisu bom natančno opisala simptome, ki jih čutijo bolniki s putiko in kako razlikovati putiko s kakšno drugo boleznijo, ki prav tako povzroča bolečine v sklepih.

Bolečine v sklepih navadno povzročajo obrabe sklepov oziroma artoza, športne poškodbe sklepa, kot so zvin ali natrganina mišice / kite ter zlom sklepa. Na povezavi preberite kakšne so primerne vaje pri bolečih sklepih in kakšni so dejavniki tveganja za bolečine v sklepih.


Vabljeni k branju:

 

Kako prepoznamo putiko?

putika simptomi
Pri putiki so simptomi zelo podobni klasičnemu artritisu, saj obe bolezni spremlja vnetje v sklepu, pa vendar sta različni in se tudi zdravita drugače. Na povezavi preberite artritis (vrste, vzroki in zdravljenje)  in znali boste ločiti putiko od artritisa.

Putika je presnovna bolezen, ki je ni enostavno prepoznati. Najpogosteje se pokaže na sklepu palca na nogi. Bolj pogosto se pojavi pri moških kot pri ženskah.
Velikokrat se pri napadu putike, tako imenujemo akutno bolečino pri putiki, na začetku, pacient sprašuje, za kaj gre. Če še bolezni ne pozna, torej še ni obiskal zdravnika, ki bi s preiskavo to potrdil, lahko misli, da gre za kaj drugega. Vsekakor je prva misel, da gre za vnetje sklepa, kar je pravilno, vendar to vnetje povzročajo urični kristali, pri ostalih artritisih je vzrok drugačen ali neznan. 

Putika: simptomi

Putika simptomi pri napadu putike, največkrat bolniki čutijo zjutraj, ko se zbudijo. Navadno jih boli glava, imajo malo povišano temperaturo, srce jim hitreje bije; splošno imajo občutek, kot bi se jih nekaj lotevalo..
Pridružijo se bolečine in huda občutljivost na pritisk na en sklep. Ta sklep se zelo vname, je rdeč in otečen. Lahko se bolečina razširi tudi na okolico sklepa.

  • bolečina,
  • rdečica okoli sklepa,
  • sklep je otečen od vnetja,
  • povišana telesna temperatura bolnika,
  • občutljivost na otip prizadetega mesta ( tudi čevelj je težko natakniti na boleč sklep ),
  • splošno slabo počutje bolnika.
putika simptomi
Putika simptomi so bolečine v napadenem sklepu, ki so lahko tudi bolečine v kolenu, saj ni prizadet sklep vedno samo nožni palec.

Opis putika simptomov bolnika Marjana

Nekega jutra sem se zbudil utrujen, kot bi se me lotevala gripa in čutil sem nenavadno bolečino na nartu. Ko sem si želel obuti nogavico, sem ugotovil, da mi gre strašno na živce na boleči narti in sem nogavico vrgel dol. Tudi, če sem hodil le v hišnih copatih, me je vsak dotik bolečega narta živciral. Čez par dni je vse minilo.. Po treh mesecih pa je bila bolečina na istem mestu tako huda, da sem šel do osebnega zdravnika, ki me je napotil na test za protin. Test je bil pozitiven, sicer kristalov ni bilo veliko, ampak sem sklenil, da moram nekaj narediti, ker vsake tri mesece ne bom trpel teh bolečin. Da lahko elektromagnetna terapija zavira kopičenje kristalov mi je povedal zdravnik. In sem se sam prepričal, da je res. Danes imam dosti manj napadov putike, kot nekdaj.
putika: simptomi - Marjan
Marjan iz Kamnika
Upokojenec

Koliko časa traja putika?

Koliko časa traja putika je odvisno od tega ali sprašujemo za bolezen ali za napad putike.

Napad putike navadno mine v parih dneh do deset dni, medtem ko bolezen ni v popolnosti ozdravljiva. Bolezen se zdravi z zdravili, ki jih predpiše zdravnik, ki ugotovi bolezen. Terapija z zdravili je odvisna od količine sečne kisline v krvi in vnetnega procesa. 

Zdravnik na podlagi krvnih izvidov s pacientom opravi posvet. Pacienta je potrebno izobraziti o njegovi bolezni in mu svetovati drugačen življenjski slog, ker je potek te bolezni zelo odvisen od življenjskih navad pacienta.
Bolj zdrav življenjski slog je najpomembnejši korak, saj se napadi v nasprotnem primeru  pojavljajo pogosteje, trajajo dlje časa, možen pa je tudi nastanek skupka kristalov- tofa v sklepu, ki je zelo boleč in moteč.

koliko časa traja putika