Operacija gležnja je poseg, ki se izvede zaradi obrabe gleženjskega sklepa, ki jo imenujemo ARTROZA, ali zaradi zloma, ki ga utrpi pacient. Operacija gležnja je zahteven poseg, saj sodi gleženj pod komplicirane sklepe. Tudi rehabilitacija po operaciji gležnja je dolgotrajna in terja veliko vztrajnosti pacienta, posebno, pri starejših.

V spodnjem zapisu bomo razložili kakšna je operacija gležnja, če je vzrok zanjo artroza, in kaj storijo pri operaciji gležnja, če je vzrok zlom kosti. Pišemo tudi o poteku operacije in rehabilitacije. Vabljeni k branju:

operacija gležnja
Operacija gležnja je potrebna tudi, ko pacient utrpi ZLOM GLEŽNJA, in je potrebno vstaviti vijake in ploščico. Na povezavi preberite, kako do hitrejše rehabilitacije.

Operacija gležnja: vzroki

Vzroki za operacijo gležnja so različni. Ker zgornji skočni sklep sodi med najbolj obremenjene sklepe, je tudi verjetnost za poškodbo velika. Ob obrabi gležnja pacient čuti bolečino in hoja je otežena.

Gleženj je eden izmed najpogosteje poškodovanih sklepov Izpostavljen je večji sili na enoto površine kot koleno ali kolk.

Vzrok za operacijo gležnja: ZLOM KOSTI

Zlom kosti v gležnju je zelo pogosta poškodba, ki se zgodi v prometni nesreči, ob padcu ali pri športu. Da je gleženj zlomljen nam povedo naslednji simptomi:

  • ne morete stopiti na nogo,
  • bolečina in oteklina gležnja,
  • ob padcu se lahko sliši zlom kosti.

ARTROZA: vzrok za operacijo gležnja

Artroza oziroma obraba gležnja je lahko vzrok za operacijo gležnja, ko obrabljen sklep zamenjajo s protezo. Kljub temu, da je gleženj zelo obremenjen sklep, je pogostost artroze gležnja, ki bi potrebovala operacijo, devetkrat nižja kot koleno ali kolk. Operacija kolka je vsekakor na prvem mestu med operacijami na ortopediji, sledi ji koleno.

Vzrok za bolečine v gležnju so lahko tudi vnetne narave, zato preberite več o tej revmatski bolezni na povezavi: Kaj je ARTRITIS

Druge poškodbe gležnja: vzrok za operacijo

Med poškodbe gležnja, ko je potrebna operacija sodijo poškodbe, kot so: prometne nesreče, poškodbe pri delu ali športu. Pri takšnih poškodbah se poleg zloma utrpi tudi poškodba vezi in mišic, ki jih pri operaciji zašijejo.

Kako poteka operacija gležnja?

Operacija gležnja poteka v bolnišnici, kjer je pacient hospitaliziran za nekaj dni. Koliko časa je pacient v bolnici, je odvisno za kakšen poseg gre. Velikokrat se še v bolnišnici odvije vsaj začetna fizioterapija, ko se pacientu razloži uporaba bergel in kaj sme in česa ne.

Vrste operacije gležnja

ARTROSKOPIJA GLEŽNJA

Artroskopija gležnja je metoda, ko z mikro kamero vstopijo v sam gleženj in opravijo poseg. Ta metoda se uporabi takrat, ko je bolečina v sklepih huda in vzroka ne poznamo, saj pri artroskopiji lahko med samim posegom ugotovijo vzrok in ga tisti hip rešijo. Za pacienta je okrevanje po artroskopiji bistveno hitrejše in lažje kot po klasičnem kirurškem posegu. Z artroskopijo se rešujejo naslednji problemi:

  • poškodbe vezi,
  • poškodbe hrustanca, ko postrgajo proste odkruške,
  • vnetja kit,
  • utesnitveni sindrom.

OPERACIJA GLEŽNJA PO ZLOMU KOSTI

Po zlomu kosti je operacija gležnja nujna takrat, ko je potrebno vstaviti vijake in ploščice, da bi se fraktura na kosti oziroma vrzel, čim bolj približala ena drugi. Poleg tega se zagotovi stabilnost kosti. Po operaciji se namesti mavec, ki ga pacient nosi približno 6 tednov. Po kontrolnem slikanju in ugotovitvi, da je kost zaceljena, se mavec odstrani in sledi rehabilitacija.

REKONSTRUKCIJA GLEŽNJA

Rekonstrukcija gležnja pomeni, da se vstavi proteza. Sodobne proteze gležnja se ob dobri operaciji in pooperativni rehabilitaciji pokažejo za dobro alternativo zdravljenja artroz gležnja. V primeru, da endoprotetika ne pokaže želenih rezultatov, lahko sklep operativno zatrdijo.

ZATRDITEV GLEŽNJA – ARTRODEZA GLEŽNJA

To je operacija gležnja, ko se delno zatrdi sklep. Po tovrstni operaciji so bolečine v sklepu manjše, vendar moti bolnike pri hoji po stopnicah, neravnem terenu, pri teku in vstajanju. Ta operacija se uporabi pri hudi artrozi zgornjega skočnega sklepa. Danes je na voljo veliko različnih tehnik: z vijaki, z zunanjimi fiksatorji, s ploščicami..

Rehabilitacija po operaciji gležnja

Rehabilitacija po operaciji gležnja je dolgotrajen proces, sicer odvisen od posega, pa vendar potrebuje trud pacienta, da bo gleženj zopet funkcionalen. Kadar so bili vzrok za operacijo boleči sklepi, je pričakovati, da bo po končani rehabilitaciji sklep zopet brez bolečin. Zato usmerite svoj trud v rehabilitacijo, poslušajte fizioterapevte in pridno izvajajte vaje, da bo temu res tako.

Po operaciji dobijo bolniki dokolensko mavčno longeto ali mavec, ki preprečuje gibanje sklepa. Celotno nogo je potrebno razbremeniti za približno 6 tednov, pri artroskopiji manj.

Ko nam zdravnik dovoli razgibavanje, priporočam vaje za gibljivost gležnja, ki jih lahko delamo doma. Poškodovano nogo lahko podložimo z valjčkom ali blazino. Ko nam zdravnik dovoli obremenjevanje poškodovane noge, lahko delamo precej več vaj. Pomembno je, da okrepimo mišice okoli sklepa in mišice, povezane s sklepom, ter izboljšamo koordinacijo.