Obraba kolka omejuje človeka pri gibanju, saj obrabljenost v sklepu povzroča bolečine. Obraba oziroma artroza kolka kot jo imenujemo strokovno, povzroči, da se najprej obrabi hrustanec, naknadno poškoduje kost in obsklepne strukture.
Če vas zanima, kako ravnati, če so vaši boleči sklepi negibljivi, otekli in vam povzročajo nelagodje, preberite več zapisov na to temo – na povezavi.
V spodnjem zapisu preberite kaj se obrabi v kolku, kakšni so prvi znaki obrabe, kaj lahko pričakujete od zdravljenja in kaj je vzrok, da nastane obraba kolka. Vabljeni k branju:

obraba kolka
Včasih so obrabi kolka rekli kar revma, danes pa strokovnjaki znajo bolj natančno določiti kaj je vzrok za bolečine v sklepih.

Kaj pomeni obraba kolka?

Obraba kolka pomeni, da se je kolčni sklep obrabil. Sprva se obrabi plast hrustanca, najbolj na tistih mestih, kjer je največja obremenitev na sklep. Hrustanec najprej izgubi gladko formo in postane hrapav, kasneje napoka in iz te poškodbe nastane plast, kjer hrustanca več ni. Ko drgne kost ob kost, ko vmes ni več hrustanca, to povzroča bolečino. Na robu kolčnega sklepa nastajajo tudi špičasti izrastki, ki ob premikanju še dodatno dražijo sklep in se lahko pojavi tudi vnetje. Tem špičastim izrastkom zdravniki pravijo osteofiti in ko pride do vnetja v kolku to imenujejo artritis kolka.

Če vas natančneje zanima kaj je artritis, preberite na povezavi in izvedeli boste tudi naravno zdravljenje artritisa in kako ločimo artritis ( vnetje ) od artroze ( obrabe ).

Obraba kolka ( znaki )

Znaki obrabe kolka se pokažejo postopoma, saj se tudi sklep obrablja postopno. Sprva so bolečine občasne in večina ljudi te bolečine sprva ne jemlje resno. Ko je bolečina že pogosta ali stalno prisotna, se pravi je znak za artrozo že očiten, postanejo pacienti pozorni in obiščejo zdravnika. Znaki artroze kolka so:

  • bolečina v kolku je najbolj prisotna zjutraj, ko vstanete, ko še sklep ni razgiban; bolečina je prisotna tudi zvečer, ko je sklep utrujen in po obremenitvi oz. aktivnosti.
  • slabša gibljivost je značilna pri obrabi zjutraj, ko sklep še ni razmigan in po obremenitvi. Vzrok za zmanjšano gibljivost je oteklina in izrastki v sklepu.
  • škrtanje v sklepu je značilna, saj obraba načne hrustanec, ki ni več gladek in se sliši in čuti šktranje, ker ne drsi gladko ampak se zatika.
vzroki pri obrabi kolka
Težko fizično delo je lahko vzrok za obrabo kolka, velikokrat le-to privede tudi do bolečine v križu, preberite vzroke, dejavnike tveganja in kdaj k zdravniku.

Vzroki za obrabo kolka

Vzroki, da pride do obrabe kolka so različni. Obraba kolka se navadno pojavi pri starejših, ko jim zdravnik razloži, da so to degenerativne spremembe letom primerne, vendar poznamo tudi primere, ko za posledicami obrabe kolka trpijo že mlajši.
Vzrok za obrabo kolka je najpogosteje mehanski, ko se fizično obrabi sklep.

  • PRIMARNI VZROKI: težko fizično delo, nepravilna drža, dedna zasnova, šport…
  • SEKUNDARNI VZROKI: predhodna poškodba sklepa, prevelika telesna teža, ob rojstvu pridobljene anomalije, artritis, sladkorna…

Zdravljenje obrabe kolka

Zdravljenje obrabe kolka je simptomatsko, kar pomeni, da se lajšajo simptomi. Obrabe se namreč ne da pozdraviti, kar je obrabljeno se ne da narediti novo, razen, če se sklep zamenja z umetnim.
Zdravnik pri obrabi kolka lahko predpiše:

bolecine v kolku
Bolečine v kolku in dimljah so ravno tako lahko pokazatelj, da gre za obrabo kolka, zato na povezavi preberite zapis.
  • protibolečinske tablete,
  • kadar se sklep vname, tudi protivnetna zdravila,
  • fizikalno terapijo, kjer dobite magnetoterapijo in vas naučijo pravilno izvajanje vaj.

Fizioterapija pri obrabi kolka

Fizikalno zdravljenje obrabe kolka se predpiše takrat, ko je obraba še v fazi, da se da s fizikalnimi vajami olajšati bolečino. Znano je, da če okrepimo mišice okoli sklepa, le-te razbremenijo boleči sklep. Na fizikalno terapijo vas napoti osebni zdravnik, na fizioterapiji ste deležni različnih metod fizikalne terapije, plus vaje, ki jih lahko kasneje izvajate tudi doma.

Magnetna terapija pri obrabi kolka

Magnetna terapija je vrsta terapije na osnovi magnetnega polja in nizkih frekvenc, ki se uporablja na fizioterapijah po Sloveniji.
Terapija z elektromagnetnim poljem se je izkazala za varno in pokazala tudi obetavno terapevtsko učinkovitost na kostnih in hrustančnih patologijah, vključno z degenerativnimi spremembami hrbtenice, kolkov in kolen ( 1 ).


Magnetna terapija pri obrabi je pokazala velike uspehe pri začetni obrabi, ko se stanje lahko močno izboljša, pri napredovani obrabi pa se uspešno lajšajo bolečine v sklepu.

magnetna terapija + obraba kolka
Magnetoterapija Magus je v obliki blazine, da je lažje za uporabo doma, zato ji pravimo kar fizioterapija na domu.

Obraba kolka (operativno zdravljenje)

Operativno zdravljenje oziroma zamenjava kolčnega sklepa pride v poštev takrat, ko nobena izmed zgoraj omenjenih terapij ne pomaga lajšati simptomov, da bi pacient lahko normalno funkcioniral. Znano je, da bolečine zaradi obrabe kolka načnejo kvaliteto življenja, saj pacienta bolečina omejuje pri aktivnostih in naposled ne more več normalno hoditi.
Totalna endoproteza sklepa je operativna metoda, pri kateri obe sklepni površini obolelega sklepa nadomestijo z umetno protezo, ki jo čvrsto fiksirajo v kost.

Vaja pri obrabi kolka

Vaje pri obrabi kolka delajte počasi in do bolečine. Poskrbite, da vaje izvajate pravilno. Pred izvajanjem vaj, je smiseln posvet pri fizioterapevtu.
Spodnje vaje so za sproščanje mišic ob kolku in jih lahko izvajate doma.

VIR ( 1 ): ncbi.pubmed