Bolečine v nogah, kadar govorimo o bolečih sklepih, so najpogostejše bolečine okončin, saj so sklepi v nogah zelo obremenjeni. Vsakdo je kdaj v svojem življenju občutil bolečine v nogah, ne glede na starost.
Če ste spregledali, boleči sklepi in kako si pomagati [1.del], ga le preberite in izvedeli boste splošno znane vzroke in kako si pomagati na naraven način doma.

V spodnjem zapisu bomo pisali o vzrokih za bolečine v nogah, dejavnikih tveganja in kako si pomagati, če imate bolečine v nogah.

BOLEČINE V KOLENU so najpogostejši vzrok za bolečine v nogah. Preberite kakšni so vzroki, kako preprečimo in kakšna je rehabilitacija, če imate bolečine v kolenu.

Bolečine v nogah ( vzroki )

Mnogo ljudi poišče pomoč pri osebnem zdravniku ali v lekarni, ker imajo bolečine v nogah in zaradi tega je njihovo gibanje oteženo. Res je, da so boleči sklepi tesno povezani s staranjem prebivalstva, saj se tudi življenjska doba podaljšuje, vendar niso vedno krive le degenerativne spremembe, kot jim pravimo.
Vzrok je iskati tudi v načinu življenja in preobremenitvami sklepov pri športu, ki je močno razširjen med vso populacijo.
Vzrokov je več, pacientu pa lahko povzroča bolečino le en vzrok ali več njih skupaj. Vzroki za boleče sklepe v nogah so:

 • obraba sklepov ( artroza ),
 • vnetje sklepov ( artritis )
 • športne poškodbe ( npr. zvin sklepa ali zlom ),
 • revma,
 • putika
Športne poškodbe so velikokrat vzrok za bolečine in poškodbe v sklepih nog. Preberite vrste športnik poškodb in kako jih preprečiti, ter kvalitetno sanirati.

Bolečine v nogah zaradi hrbtenice

Bolečine v nogah zaradi hrbtenice so vzrok, ko vemo, da je prvotni vzrok v hrbtenici. To je največkrat zaradi bolečine v križu, ki seva v eno nogo. Gre namreč za vkleščen živec, ki potuje iz križa mimo kolka oziroma zadnjice, v levo ali desno nogo.

Bolečine v nogah zaradi hrbtenice je lahko kriv išijas, hernija diska.. Preberite vzroke, prepoznavanje in vrste zdravljenja.

Propadanje hrustanca v sklepih nog

Propadanje hrustanca v sklepih strokovno imenujemo OSTEOARTROZA. Je najpogostejša kronična bolezen sklepov, ki močno zmanjša kakovost življenja. Poleg propadanja sklepnega hrustanca, se pojavi tudi vnetje obolelega sklepa. To je velikokrat vzrok za bolečine v sklepih nog, predvsem kolena ( 41 % ), pri starejših osebah.
Prvi simptom je torej bolečina , ki je hujša med gibanjem, med počivanjem sklep otrdi, zato je potrebno vsaj 30 minut sklep razmigati, da bolečina pojenja.

Pri osteoartrozi kolena je običajno OTEKLO KOLENO povečano, med gibanjem pa škrta. Oteklino lajšamo z hladnimi obkladki.

Vnetje sklepov – artritis

Vnetje sklepov oziroma artritis je močno povezan z obrabo hrustanca v sklepu. Tako poznamo vnetje kolena, kolka in gležnja, saj so vsi ti sklepi obremenjeni s težo osebe in z gibanjem. Kadar se hrustanec v sklepu obrabi, se ob robovih ustvarijo špičasti izrastki kostenine, ki dražijo sklep. To je vzrok, da se sklep vname. Takšen sklep je običajno tudi topel na otip, poleg bolečine in otekline.
Vnetje sklepa se ugotovi s kliničnim pregledom, kot tudi s krvno sliko, saj so vnetni parametri v telesu povišani. Zdravnik predpiše primerno terapijo, ki deluje:

 • protivnetno in
 • protibolečinsko.

Bolečine v nogah zaradi mišic

Vsakdo izmed nas pozna bolečino, ki jo po domače imenujemo muskelfiber. To so bolečine v nogah zaradi mišic, ki so bile aktivne in so utrujene. Strokovnjaki pravijo, da do tega pride zaradi primanjkljaja kisika v mišicah in mlečne kisline, ki se nabere v mišičnem tkivu.
Poleg bolečin v mišicah nog zaradi preobremenitvenega sindroma, poznamo tudi kronično revmatično bolezen, ki je znana kot bolezen “vse me boli” in ji pravimo tudi zunajsklepna revma, saj prizadene mišice, kite in vezi. To bolezen poznamo pod imenom fibromialgija, ki je bolj značilna za ženske.

Fibromialgija je opredeljena kot kronična revmatska bolezen, ki je značilna za mišice in obsklepne strukture, kot so vezi in kite. Poznanih je 18 bolečih točk, po katerih se prepozna ta bolezen.

Dejavniki tveganja za bolečine v nogah

Dejavnike tveganja za bolečine v nogah delimo na prirojene, na katere nimamo vpliva in tiste, na katere imamo vpliv.
Prirojeni dejavniki tveganja so anomalije pri rojstvu in/ali različno dolgi okončini, ki močno vplivajo na obrabo sklepov okončin.
Pri revmatskih obolenjih ali sladkorni je dejavnik tveganja na katerega nimamo vpliva tudi dednost.
Dejavniki tveganja za bolečine v nogah, na katere imamo vpliv so:

 • telesna teža,
 • preobremenitev sklepov, mišic,
 • ponavljajoči gibi,
 • poškodba sklepa.

Boleči sklepi v nogah

Boleči sklepi v nogah so pogosti, saj je koleno največji sklep v našem telesu, poleg tega so sklepi v nogah zelo obremenjeni, saj nosijo težo telesa. Boleči sklepi v nogah, ki trajajo več tednov morajo biti pregledani s strani zdravnika, ki vas lahko napoti do specialistov kot so:

 • ortoped,
 • revmatolog,
 • fiziater,
 • fizioterapevt.
Pri bolečih sklepih na nogah ni slučaj boleče koleno v mirovanju, ki ga mora pregledati zdravnik, da ugotovi, za kaj gre. Preberite možne vzroke na povezavi.

Koleno

Bolečine v kolenu sodijo med najpogostejše degenerativne bolezni gibal, med vsemi bolečinami v sklepih. Razlog je v tem, da je koleno eno najbolj obremenjenih sklepov v našem telesu, saj nosi veliko težo celotnega telesa.
Pri kolenu poznamo:

 • osteoartroza kolena ( obraba oziroma razkroj hrustanca v kolenu),
 • vnetje,
 • poškodba kolenskega sklepa ( vezi, kite ),
 • zlom kosti v kolenu ( najpogosteje počena pogačica ).
Poškodbe kolenskega sklepa zajemajo poškodbe kolenskih vezi, meniskusa, kosti in hrustanca.

Kolk

Kolk je zelo pomemben sklep v našem telesu, ki nam med drugim omogoča gibanje.
Pri starejših je poškodba kolka zelo pogosta, najbolj pogost je zlom kolka, katerega rehabilitacija je dolgotrajna.
Kolčni sklep je kroglični sklep, ki je sestavljen iz glave stegnenice in sklepne ponvice: kolčnice.
Ko se zlomi kroglični del vrha stegnenice, se to imenuje zlom kolka.
Če vas zanima, kako se zlomljena kost hitreje celi, da je uspešna rehabilitacija po zlomu, preberite na povezavi.

Gleženj

Bolečine v nogah zaradi gležnja povzročijo, da se človek ne more gibati povsem naravno. Boleč gleženj, še posebno, če je prisotno vnetje je tudi težko obuti. Gleženj se lahko obrabi, vname, zlomi ali drugače poškoduje pri športu ali delu ( zvin gležnja ).
Ena izmed najtežjih poškodb je vsekakor zlom gležnja, ki terja dolgotrajno rehabilitacijo, mnogokrat še prej operacijo. Preberite možnosti zdravljenja in rehabilitacije po zlomu gležnja na povezavi.

Katere so še druge bolečine gležnja, poleg zloma, si preberite na povezavi.

Kaj lahko storite, če imate bolečine v nogah?

Če vas bolijo sklepi že dlje časa, obiščite zdravnika. Po temeljitem pogovoru, bodo potrebne preiskave in morebitna slikanja vaših bolečih sklepov. Takšna metoda je lasersko slikanje ali magnetna resonanca. Na podlagi izvidov slikanj, se zdravnik odloči za terapijo:

 • zdravila, ki delujejo protibolečinsko in / ali protivnetno,
 • fizioterapevtska obravnava,
 • magnetna terapija,
 • izobraževanje pacienta o bolezni.

Magnetna terapija za boleče sklepe

Magnetna terapija ali magnetoterapija je izvrstna terapija, ki jo izvajate doma ali vam jo predpiše zdravnik na fizioterapiji. Gre za terapijo na osnovi magnetnega polja, ki prodre globoko do celic in pospeši regeneracijo kosti in mehkih tkiv.
Da je magnetna terapija učinkovita metoda za boleče sklepe, je dokazala klinična raziskava ( 1 ).
Magnetna terapija Magus je zasnovana in narejena v Sloveniji, je enostavna za uporabo in ima programe, ki so namenjeni za:

 • rehabilitacija po zlomu kosti,
 • bolečine sklepov,
 • bolečine v mišicah,
 • artritis,
 • obrabo sklepov…
Magnetna terapija Magus je lahko rešitev za vaše boleče sklepe in bolečine v nogah

Vaje za kolena, kolk in gleženj

https://youtu.be/tYcJHAlD1E

VIR ( 1 ): pubmed.ncbi ( študija v angleškem jeziku, ki dokazuje na 3000. pacientih, da je magnetna terapija učinkovita metoda za bolezni sklepov )