Bolečine v mišicah so poznane prav vsem: starejšim in otrokom. Lahko so posledica športa, dela ali poškodbe. Kako premostiti bolečine, ki jim pravimo tudi muskelfiber, kaj lahko sami storite doma?
V spodnjem zapisu bom pisala tudi o boleznih, ki povzročajo bolečine v mišicah in jih ni za spregledati, ker je potreben obisk pri zdravniku in zdravljenje. Vabljeni k branju!

bolecine v misicah

Če ste eden tistih, ki trpite za bolečinami v sklepih, vas gotovo zanima zapis boleči sklepi in kako si pomagati, ki vam razkrijejo načine obvladovanja bolezni, povezanim z bolečinami v sklepih. Preberite na povezavi.

Vzroki za bolečine v mišicah

Vzroki za bolečine v mišicah so utrujenost zaradi preobremenitve in temu pogovorno rečemo muskelfiber ( vročina v mišicah ). Vsi poznamo tako bolečino, če se odpravimo v hribe po dolgem času ali okopavamo vrt. Mišice niso vajene takšnih gibov, ker že dolgo nismo teh mišičnih skupin preobremenili in zato naslednje tri dni občutimo muskelfiber. Takšne mišice potrebujejo nego v obliki masaže in počitek. Zelo prijajo tudi raztezne vaje. Ni nobene potrebe po obisku zdravnika, saj bolečina mine sama.

Kadar bolečina vztraja dlje časa in ne gre zgolj za mišično bolečino po naporu, je potrebno obiskati zdravnika. Z nekaj dodatnimi pregledi se ugotovi, ali gre za natrgano mišico, za vnetje mišice ali kakšno drugo bolezensko stanje, ki povzroča dolgotrajne bolečine v mišicah.

Poznamo tudi bolečine, ki nas spremljajo ob virozi. To je namreč eden od simptomov, da se nas nekaj loteva. Tudi te bolečine minejo, ko se pozdravimo in ni potrebe za obisk zdravnika.

krepitev imunskega sistema
Kadar se nas loteva viroza čutimo bolečine v mišicah in je hrana za krepitev imunskega sistema zelo pomembna. Na povezavi preberite še druge načine krepitve.

Bolezni, ki povzročajo bolečine v mišicah

Če prepoznamo bolečino, ki ni zgolj posledica preobremenitve ali simptom viroze, ter vztraja dlje časa, je čas, da obiščemo zdravnika.
Obstajajo bolezni, ki povzročajo bolečine v mišicah in jih je potrebno pravilno zdraviti:

Fibromialgija

Fibromialgija je težka kronična bolezen, ki jo opisujejo kot “vse me boli” in je revma mehkih tkiv. Več o revmi in vrstah revmatičnih bolezni preberite na povezavi, kjer je opisan postopek do revmatologa in drugih pomoči.

fibromialgija-bolečine v misicah
Bolečine v mišicah in zakrčenost mišic so eni izmed fibromialgija znaki in je potreben posvet pri osebnemu zdravniku, ki vas napoti k revmatologu.

Fibromialgija je bolj pogosta pri ženskemu spolu kot pri moških in bolnico bolezen prizadene na mnogih nivojih. Bolezen se prepozna po dolgotrajnih bolečinah v mišicah in še mnogih drugih simptomih, ki jih revmatolog prepozna s pomočjo fibromialgija testom ( 1 ).

Težave, ki jih imajo bolniki s fibromialgijo mnogokrat spominjajo na degenerativne spremembe, ki pa so za razliko od fibromialgije, tesno povezane s staranjem bolnika. Pri fibromialgiji zbolevajo najpogosteje ženske med 40. in 50. letom

Tendinitis – vnetje tetive

Tendinitis pomeni vnetje tetive, se pravi tam, kjer se mišica pripenja na kost. Tendinitis oziroma vnetje tetive povzroča bolečino v tisti mišici, ki je sestavni del tetive. Vzroki za vnetje kite so različni:

  • preobremenitve,
  • neelastičnost tetive,
  • zmanjšana elastičnost tetive,
  • športna poškodba tetive…

Najbolj poznano vnetje tetive je Ahilova tetiva, ko se vname tetiva pri Ahilovi peti.

vnetje tetive
Vnetje Ahilove tetive je najpogostejši tendinitis, čeprav poznamo tudi teniški komolec, tendinitis zapestja, skakalčevo koleno…

Športne poškodbe

Poškodbe pri športu so velikokrat vzrok za bolečine v mišicah. Pri športnih poškodbah je najpogostejši zvin gležnja, poškodba kolenskih vezi, tetiv in mišic. Žal, tako pri profesionalnem kot tudi rekreativnem športu, beležimo poškodbe, ki povzročajo bolečine v mišicah.
Da bi poškodbe in s tem bolečine preprečili, moramo upoštevati vrsto pravil športa, ki mišice pripravijo na intenzivnost športa, a žal to ni dovolj. Pri kontaktnih športih, se poškodb mišic, tetiv in vezi, žal ne da preprečiti, so sestavni del športa.

sportne poskodbe-
Pri športu so poškodbe kolenskega sklepa zelo pogoste. Preberite vrste poškodb in način hitre rehabilitacije.

Kako rešiti bolečine v mišicah?

Glede na raznolikost bolečin v mišicah, tudi različno rešujemo problem bolečin. Če gre zgolj za muskelfiber oziroma utrujenost od preobremenitve, je dovolj počitek, obkladek, masaža ali raztezne vaje.


Kadar gre za bolezen, ki je kompleksnejša, je obisk pri zdravniku nujen. Bolečine v mišicah, ki jih povzroča revmatizem ali kakšna druga bolezen se zdravi tako z zdravili, kot brez njih. Navadno se bolniki poslužujejo kombinacijam, ki jim najbolj ustrezajo. Vsekakor poleg zdravil, ki jih predpiše zdravnik, obstajajo tudi druge alternative, ki bolnikom lahko olajšajo bolečine in jim povrnejo boljše počutje.

zamrznjena rama-ena hujših bolečin
Med hujše bolečine sodi zamrznjena rama, ko se v rami vname sklepna ovojnica in povzroča tako hudo bolečino, da pacient težko dvigne roko. Taka bolečina je dolgotrajna, tudi do enega leta.

Magnetna terapija pri bolečinah mišic

Magnetna terapija je izvrstna metoda, ki lajša bolečine v mišicah in njihovo zakrčenost, prav tako hitreje mišice, vezi in kite regenerira oziroma jih zaceli ( 2 ).
Magnetna terapija je vrsta terapije, ki deluje na osnovi magnetnega polja in nizkih frekvenc in jo mnogi športniki kot tudi ostali dobro poznajo, saj jo nekateri strokovnjaki imenujejo kar terapija 21. stoletja. Tovrstna terapija se uporablja v vseh zdravstvenih domovih, na fizioterapiji, welnesih, toplicah in fizikalnih rehabilitacijah.

bolečine v misicah in magnetna terapija
Magnetna terapija Magus je v obliki blazine, ki jo uporabljate doma za bolečine v mišicah in še za druge zdravstvene težave. Preberite o elektromagnetni terapiji, aparatu Magus in fizioterapiji na domu.

VIR ( 1 ): fibromialgija test z novimi kriteriji za ugotavljanje fibromialgije
VIR ( 2 ): pubmed.ncbi ( študija v angleškem jeziku, ki dokazuje, da je magnetna terapija uspešna metoda za bolečine v mišicah)