Bolečine v kosteh so možen dokaz za resnejšo obliko bolezni, ki je potrebna naše in zdravnikove pozornosti. Kakšni so lahko vzroki za bolečine v kosteh in kako jih lahko lajšamo? V spodnjem zapisu izveste vse to in še več.
Ker boleči sklepi povzročajo bolečine v kosteh in je težko ločiti ali vas bolijo sklepi.
Najpogostejša bolezen, ki povzroča bolečine v kosteh in sklepih je REVMA. Na povezavi preberite več o revmatskih bolečinah in kako si pomagati doma.
Vabljeni k branju:

Kaj povzroča bolečine v kosteh?

Bolečine v kosteh so najtesneje povezane s staranjem človeka. Degenerativne spremembe v kosteh in sklepih povzročajo bolečino, togost in negibljivost, ki zelo vplivajo na kvaliteto posameznika. Starejši zaradi bolečin v kosteh in sklepih niso več tako aktivni in potem kosti postanejo še bolj toge in negibljive. To predstavlja veliko nevarnost za starostnika, saj so kosti in sklepi narejeni za gibanje.

bolečine v kosteh-degenerativne spremembe
Degenerativne spremembe povzročajo bolečine v kosteh, zato na povezavi preberite o tem več in kaj lahko storite, da jih preprečite oziroma olajšate.

Obraba, ki povzroča bolečine v kosteh

Obraba kosti se začne na sklepih, ko se obrabi plast hrustanca in na površje pogleda kost.
Prerana obraba hrustanca v sklepih se strokovno imenuje OSTEOARTROZA in je kronična bolezen, zaradi katere je potrebno obiskati zdravnika. Več o tej bolezni, si preberite na povezavi in izvedeli boste tudi kakšne so vaje za krepitev mišic okoli sklepa, ki ga je prizadela osteoartroza.
Pri napredovani obrabi drgne kost ob kost, ker med njima v sklepu ni več hrustanca. To povzroča hudo bolečino in pacientu onemogoča naravno gibanje. Zaradi obrabe sklepov trpi ogromno starejših ljudi, najpogosteje se obraba pojavi na sklepih, ki so najbolj obremenjeni:

bolecine v kosteh
Bolečine v kolkih so pogost pojav, saj je kolčni sklep obremenjen. Na povezavi preberite kaj povzroča bolečine v kolkih, kako jih zdraviti in kako telovaditi, da si pomagate pri bolečinah.

Kako lajšati bolečine v kosteh pri obrabi?

Če je vzrok za bolečine v kosteh in sklepih, obraba, je potrebno ostati aktiven. Naše kosti in sklepi so narejeni za gibanje. Regeneracija hrustanca je tesno povezana z gibanjem in če se človek poleni, se zasedi, so sklepi še bolj togi in negibljivi.

Vadba za močne kosti naj bo:

  1. udrana vadba ( poskoki, hoja po hribu navzdol, tek… ),
  2. vadba za moč ( vaje z utežmi, vaje za moč trupa… ),
  3. naj bo raznolika,
  4. primerne intenzivnosti,
  5. 3 do 6 krat na teden je priporočljivo izvajati vadbo za močne kosti,
  6. časovno naj ena vadbena enota traja od 30 do 60 minut.
bolecine v kosteh-vaje
Bolečine v kosteh lahko lajšate z vadbo, ki pa je tudi zelo koristna pri preprečevanju osteoporoze, saj deluje na kostno gostoto. Več o bolezni poroznih kosti, ki ji rečemo osteoporoza, si preberite na povezavi.

Fibromialgija – bolezen “vse me boli”

Fibromialgija je huda revmatska bolezen, značilnejša za ženski spol, nepojasnjenega vzroka. To je stanje, ki ga bolniki opišejo kot “vse me boli” in ga je zelo težko diagnosticirati, saj ni parametrov, ki bi pokazali na krvi, da je kaj narobe. Revmatolog bolezen ugotovi s posebnim testom, vendar kakšne učinkovite terapije za to bolezen še ni. Pacienti si pomagajo sami z različnimi oblikam, ki jim lajša bolečine, med njimi je zelo uspešna magnetna terapija, ki je neagresivna metoda in si z njo stanja ne morejo poslabšati, lahko deluje zelo blagodejno. Bolnikom s fibromialgijo prija tudi mokra toplota, vsekakor pa morajo biti pozorni na življenjski slog, saj je stres velik sprožilec težav, povezanih s fibromialgijo.

Osteoporoza

Osteoporoza je bolezen poroznih kosti in povzroča bolečine v kosteh in sklepih. Največja nevarnost bolezni so zlomi kosti, saj se porozna kost zlomi dosti hitreje, ker je manj trdna in prožna. Zato je zgodnje odkrivanje te bolezni velikega pomena pri preprečevanju zlomov kosti, saj poznamo primere, ko že nedolžen padec povzroči zlom kolka. Takšna poškodba, zlasti pri starejših, lahko povzroči, da bolnik ne more več skrbeti zase in je odvisen od drugih.
Za zgodnje odkrivanje osteoporoze se priporoča merjenje kostne gostote ženskam po 55. letu starosti oziroma, ko preidejo v menopavzo.

Bolečine v kosteh pri odraščajočih otrocih

Pri odraščajočih otrocih, ko kosti še niso popolnoma zakostenele, še rastejo in se telo še razvija, se pojavijo bolečine v kosteh. Takšni otroci so navadno stari med 10 in 16 let in jih najpogosteje bolijo kosti spodnjih okončin, posebno kolenski sklep.
Pri športno aktivnih otrocih je nevarnost poškodb v tem obdobju večja, še posebno, če se ukvarjajo intenzivno s kakšnim specifičnim športom ( atletika je nevarnost za stresni zlom, nogomet je nevarnost za poškodbo tetiv in vezi… ).

Bolečine v kosteh pri odraščajočih otrocih so pogoste, ravno tako posledično tudi športne poškodbe.