Bolečine v hrbtenici so danes poznane tako starejši kot mlajši populaciji. Zaradi načina življenja so bolečine v hrbtenici zelo pogost vzrok za obisk osebnega zdravnika.
V prispevku bom pisala o bolečinah v hrbtenici, kot so boleči sklepi vretenc, ter vzrokih zanje in tudi o drugih vrstah bolečin, ki pestijo hrbtenico, kot so hernija, išias ali zlom.

Če želite prebrati prejšnje objave na temo boleči sklepi in kako si pomagati, vas vabim, da kliknete na povezavo in izvedeli boste vzroke in rešitve pri bolečih nogah in rokah, ter kaj je magnetna terapija in kako pomaga pri bolečinah v sklepih.

Če boste ta prispevek do konca prebrali, boste razumeli, kaj je lahko vzrok za bolečine v hrbtenici, kakšni so dejavniki tveganja, kdaj obiskati zdravnika in kakšne vrste obolenja so lahko vzrok za bolečine. Vabljeni!

bolecine v hrbtenici
Bolečinam v hrbtenici so včasih rekli kar REVMA, danes znajo postaviti bolj natančno diagnozo, zakaj v hrbtenici boli. Na povezavi preberite znake in različne vrste revme.

Bolečine v hrbtenici ( vzroki )

Vzroki za bolečine v hrbtenici so primarne in sekundarne vrste.
To se nanaša na to, ali je vzrok za bolečine v hrbtenici neka druga bolezen ali stanje, ter morebitne prirojene napake, ki povzročajo bolečino – to je sekundarna vrsta bolečine v hrbtenici.
Primarna vrsta bolečine v hrbtenici je vzrok samo v hrbtenici, brez pridruženih bolezni ali stanj, ki bi na to vplivale.

Najpogostejši vzroki za bolečine v hrbtenici so preobremenitve, nepravilna drža in ponavljajoči gibi. Preberite tudi o drugih vzrokih, ki jih velikokrat preberemo na izvidu, če ste slikali hrbtenico:

Artritis kot vzrok za bolečine v hrbtenici

Artritis pomeni vnetje v sklepih in ravno tako kot se pojavi na drugih sklepih, se tudi na hrbtenici. Vnamejo se mali medvretenčni sklepi, najpogosteje najbolj gibljivi del, to sta ledveni in vratni. Vnetje se lahko razširi tudi na rebra in povzroča hudo bolečino.

bolecine v hrbtenici - vzrok artritis
Bolečine v hrbtenici povzroča tudi artritis, ko se vnamejo medvretenčni sklepi. Če vas podrobneje zanima kaj je artritis, na povezavi preberite tudi vzroke in vrste.

Do vnetja medvretenčnih sklepov privede obraba sklepov v hrbtenici, ki ji pravimo spondiloza – osteoartroza hrbtenice, ki je vzrok za bolečino in v nadaljevanju tudi za vnetje.

Osteoartroza hrbtenice – ko je vzrok za bolečine obraba

Osteoartroza hrbtenice ali spondiloza je degenerativne narave, ko je glavni vzrok staranje pacienta. Bolezen se kaže z zoženjem  medvretenčnih prostorov in nastajanjem kostnih izrastkov ali osteofitov v robnem delu vretenc. Osteofiti so špičasti izrastki kostenine, ki na robovih sklepa dražijo ob vsakem premiku. To privede do vnetja v sklepu.

Težave se lahko kažejo na različne načine:
– bolečine ob premikanju in omejena gibljivost v vratu ali križu,
bolečina v zatilju in križu,
trajna ali zbadajoča bolečina, ki izžareva od vratu proti prstom rok oziroma od križa v zadnjico, zadnjo stran stegna in proti podplatom,
odrevenelost, mravljinčenje in oslabela mišična moč v rokah ali nogah.

Osteoartroza hrbtenice je tesno povezana s staranjem pacienta. Temu rečemo degenerativne spremembe hrbtenice, ki so letom primerne. Na povezave izveste več.

Zlom vretenc

Zlom vretenc sodi med travmatološko poškodbo, ki se zgodi pri kakšni športni ali prometni nesreči. Zlom vretenc se zgodi tudi kot posledica osteoporoze.
Pri vsakem zlomu vretenc bolnik trpi za bolečino v hrbtenici, ki preneha, ko se kost zaceli. Celjenje kosti se dokazano pospeši z magnetno terapijo ( 1 ), zato je smotrno takoj po zlomu začeti s terapijami. Magnetna terapija je za zlom kosti nadvse uspešna tudi pri lajšanju bolečine, ki spremlja zlom kosti.

Zdrs medvretenčne ploščice ( hernija )

Medvretenčne ploščice so sestavljene iz zunanjega čvrstega obroča in želatinastega jedra – imenujemo ga disk. Ob vsakem premikanju pride do premika tega jedra. Kadar so obremenitve prevelike, se lahko čvrsti obroček strga ter želatinasta sredica izteče iz medvretenčne ploščice. To imenujemo zdrs medvretenčne ploščice (hernija diska), ki se najpogosteje pojavi v ledvenem delu in povzroča bolečine.
Gre za enega najpogostejših vzrokov za bolečine v hrbtenici, za katerim trpijo tako mlajši kot starejši. 

hernija - zdrs medvretencne ploscice

Išias

Išias je zelo pogosta bolečina v hrbtenici, ki jo povzroča ukleščen išialni živec. Išialni živec je, kot kabel debel živec, ki poteka vzdolž hrbtenice in se v predelu kolkov razdeli na obe okončini.
Če pri zdrsu medvretenčne ploščice disk pritiska na živec, pravimo, da imamo išijas, ki seva v eno okončino. Zaradi utesnitve živca in slabe cirkulacije pride do tega, da so prisotni mravljinci v nogah. Preberite, kako olajšate bolečino in omilite mravljince.

Osteoporoza – vzrok za bolečine v hrbtenici

Osteoporoza je bolezen, ki v večini prizadene žensko populacijo po 50. letu starosti, zaradi hormonov v menopavzi. Pri osteoporozi je zelo pomembno zgodnje odkrivanje te bolezni, ko se še da ukrepati, saj je drugače ta bolezen zelo velik dejavnik pri zlomih kosti.
Osteoporoza je namreč bolezen poroznih kosti ( poglejte na spodnjo sliko ), ki so krhke in niso več tako elastične. Gostota kostne mase je znižana in zato nevarnost za zlom kosti velika.

vzrok za bolecine v hrbtenici
Osteoporoza je, poleg nevarnosti za zlom kosti, vzrok za bolečine v kosteh in sklepih. Na povezavi preberite kakšni so znaki, vzroki in preprečevanje te zahrbtne bolezni.

Drugi vzroki

Drugi vzroki za bolečine v hrbtenici so, ko so boleče mišice. Ker smo v tem prispevku bolj osredotočeni na boleče sklepe, tukaj omenimo fibromialgijo.
Fibromialgija je bolezen, ko pacient opiše “vse me boli”, vključno s hrbtenico. Hrbtenica boli na točki, kjer se stikata vrat in glava. Na povezavi preberite podroben strokoven prispevek o fibromialgiji.

anatomija hrbtenice

Anatomija hrbtenice

Hrbtenico sestavlja 33 vretenc, ki jih razdelimo:

Hrbtenico poleg vretenc sestavljata še trtica in križnica. Zgornjih 24 vretenc je medsebojno premičnih. Spredaj jih povezujejo medvretenčne ploščice, zadaj pa sklepi, ki omogočajo gibanje med sosednjima vretencema.

Dejavniki tveganja za bolečine v hrbtenici

Teža, ki jo nosi hrbtenica, narašča od glave navzdol, zato se vretenca večajo vzdolž hrbtenice. Zato lahko rečemo, da so sklepi in medvretenčne ploščice zelo obremenjene in podvržene obrabi. Posledično je torej logično, da je na prvem mestu med dejavniki tveganja:

Vaje za hrbtenico

Vaje za hrbtenico so zelo pomembne tako za tiste, ki trpijo za bolečinami v hrbtenici, kot za tiste, ki ne. Zakaj? Ker je hrbtenica pomemben del človeškega telesa, ki omogoča pokončno držo, premikanje in gibljivost, zato so okrepljene hrbtenične mišice zelo pomembne.  
Hrbtenica predstavlja nosilni steber telesa:

Tukaj je nekaj gibalnih vaj, ki z rednim in pravilnim izvajanjem, lajšajo bolečine v hrbtenici, ter krepijo mišice, da bi se bolečinam izognili.
Tisti, ki imate hude bolečine svetujem, da se pred izvajanjem posvetujete s fizioterapevtom, ker vse vaje niso primerne za vsakogar.

1. vaja: žoga med koleni

Vaja se izvaja leže, na hrbtu. Svetujem, da si na tla položite mehko podlogo za izvajanje vaj. Kolena pokrčite, stopala na tla. Med kolena dajte mehko žogico, primerne velikosti in jo stiskajte. Stopala morajo biti vodoravno, pritisnjena ob tla, premikamo samo kolena. Pri stisku zadržimo par sekund. Pri stiskanju žoge pritiskajte trebušne mišice noter, k popku in bodite previdni, da je hrbtenica ob tleh- ni razmaka pri ledvenem delu. Roke počivajo ob telesu.

2. vaja: plank – trup v položaju deske

Plank izvajamo tako, da je začetni položaj leže, na trebuhu. Dvignemo se na pokrčene komolce in na prste na nogah. Bodimo previdni, da zadnjica ne štrli preveč v zrak. Pri izvajanju držite močne, napete trebušne mišice, da ste v položaju deska. Vztrajajte dokler vam gre.

vaje za hrbtenico

3. vaja: krčenje nog k trupu

Ležimo na hrbtu, eno nogo pokrčimo k trupu in jo objamemo pri kolenu z obema rokama. Druga noga ravno počiva ob tleh; potrudimo se, da je ne dvignemo. S pokrčeno nogo parkrat globoko vzdihnemo in zamenjamo nogi.

4. vaja: položaj kobre, za krepitev mišic, če imate bolečine v hrbtenici

Položaj kobre je vaja, ki jo izvajamo na trebuhu. Z rokami dvignemo trup od tal, pri tem smo pozorni, da nogi ostaneta na tleh. Pogled je usmerjen naprej in vzdržimo v položaju, kolikor moremo. Ponovimo večkrat.

vaje za hrbet

VIR ( 1 ): pubmed.ncbi

Morda vas zanimajo tudi članki o bolečinah v mišicah in kaj je revmatizem in kako se spopadati z njim, ter kako lahko pri tem pomaga magnetoterapija, preberite na povezavi, morda vam bo koristilo. Vabljeni k branju!