Bolečina v palcu na roki je najpogostejši znak, da gre za obrabo, ki jo strokovno imenujemo ARTROZA. Kadar gre le za palec na roki, je še bolj natančna diagnoza rizartroza, to je navadno napisano na izvidu. Zakaj se obrabi ravno sklep ob palcu, za katere poklice je značilna ta obraba in ali lahko gre za revmatizem. Vse to in še več preberite v spodnjem zapisu, ko bomo na koncu opisali tudi načine kako si lahko lajšate, ko bolečina v palcu postane neznosna. Vabljeni k branju:

bolečina v palcu na roki
Za bolečino v palcu na roki je lahko kriva REVMA, ki je ohlapen izraz za več različnih bolezni, preberite več na povezavi.

Vzroki za bolečino v palcu na roki

Najpogostejši vzrok za bolečine v palcu na roki je obraba sklepa med palčevo dlančnico in zapestno kostjo. Ta sklep je izredno obremenjen sklep na roki in ima tudi velik obseg gibljivosti. Samo pomislite, koliko dela opravite dnevno s svojimi rokami, z dlanmi in ko nekaj držite ali nesete, veliko teže in obremenitve nosi ravno ta sklep v palcu na roki.
Naslednji vzrok za bolečino v palcu na roki je lahko dedna nagnjenost in poškodba sklepa. Pri poškodbi sklepa najpogosteje govorimo o zlomu. Zlom kosti v dlani oziroma v palčevem sklepu ni ravno pogosta, lahko pa vpliva na potek obrabe.

Kaj je rizartroza?

Rizartroza je obraba sklepa v palcu na roki, ko se obrabi hrustanec. To enostavno nastane zaradi obremenitve ali predhodne poškodbe tega sklepa. Pogostejša je pri ženskah nad 40 letom starosti. K razvoju bolezni pripomorejo: pogoste obremenitve, dedna nagnjenost, poškodba sklepa in prirojena ohlapnost sklepov.

Bolečina v palcu na roki zaradi vnetja

Naslednji vzrok za bolečino v palcu na roki je vnetje oziroma ARTRITIS, ki nastane zaradi obrabe ali kot samostojna revmatska bolezen, ki je gensko pogojena.
Vnetje in obraba se lahko v sklepu izmenjujeta. Ko obraba poškoduje plast hrustanca in nastanejo obsklepni osteofiti, ki so izrastki, le – ti dražijo obsklepno mehko tkivo. Zato se to tkivo vname in pride do tako imenovanega artritisa. To povzroča akutno bolečino, ki jo lahko lajšamo z obkladki in mirovanjem.

Bolečina  v palcu zaradi vnetja
Bolečine v sklepih na rokah, na členkih prstov in palčevem sklepu so pogostejše pri ženskah kot pri moških. Zakaj pride do tega, preberite na povezavi.

Poklici pri katerih se pojavi bolečina v palcu na roki

Znano je, da se bolečina v palcu na roki pojavi pri ženskah pogosteje kot pri moških. Mogoče tudi zaradi poklicev, pri katerih se pojavi in so značilnejši za ženski spol:

Pri teh poklicih gre za ponavljajoče gibe, ki obrabljajo ta sklep vsakodnevno. Drža oziroma položaj prstov na roki je prisiljena in povzroča bolečine.

Zdravljenje pri bolečini v palcu

Zdravnika vsekakor obiščite, ko je bolečina v palcu na roki moteča pri opravilih in ne popusti več niti ponoči. Ko je bolečina izrazitejša ob določenih gibih (odpiranje kozarcev, odklepanje vrat, pisanje) in ob pritisku na obolelo področje, je znak, da verjetno gre za obrabo. Ko opravite pregled pri osebnem zdravniku, se diagnoza za rizartrozo potrdi s posebnimi testi in retngenskim slikanjem.

V začetnih oblikah se zdravi s protibolečinskimi in protivnetnimi zdravili ter opornicami. V večini primerov bolečino lahko omilimo z vbrizgavanjem topnih kotikosteroidov v sklep, vendar učinek postopno izzveni in poseg je potrebno ponoviti.
Operacija je potrebna pri napredovalih oblikah in ob neuspešnem konzervativnem zdravljenju. Cilj operativnega zdravljenja je zagotoviti čvrst prijema in odpraviti bolečine.

Lajšanje bolečin v palcu z magnetno terapijo

Magnetna terapija je vrsta fizikalne terapije v zdravstvenem domu ali toplicah, ki deluje na osnovi magnetnega polja in nizkih frekvenc. Pri obrabah je odlična dopolnilna metoda zdravljenja oziroma lajšanja bolečin tudi v sklepu na rokah. Več o tem kaj je magnetna terapija, kako deluje in ali jo lahko uporabljate tudi doma, preberite na povezavi.

Lajšanje bolečin z obkladki in vajami

Bolečine se lajšajo tudi s toplimi obkladki ali toplo vodo, če pa še dodate razgibavanje bo bolečina popustila za dlje časa. Z vajami tudi ohranjate sklep gibljiv. Preprosta vaja, ki ohranja sklep gibljiv je stiskanje mehke žogice v dlani.