Magnetna terapija je vrsta fizikalne terapije, ki jo vsakodnevno uporablja vsak zdravstveni dom v Sloveniji ( 1 ). Imajo jo na  fizioterapijah, mnogo toplicah in drugih rehabilitacijskih centrih.

Magnetna terapija je učinkovita metoda za marsikatero zdravstveno težavo, ki nima neželenih stranskih učinkov. Ljudje, ki imajo bolečine v križu so najpogostejši uporabniki magnetne terapije Magus, ki je namenjena tudi domači uporabi.

Da bi natančneje spoznali magnetno terapijo, pri čem je koristna in na kakšen način deluje, preberite spodnji zapis, mogoče najdete rešitev tudi za svoje težave. V zapisu tudi mnenje uporabnice o magnetni terapiji:

Magnetna terapija Magus je prva v Sloveniji narejena tovrstna blazina, ki je namenjena tudi za domačo uporabo. Je enostavna in hkrati učinkovita.

Kaj je magnetna terapija?

Magnetna terapija je terapija 21. stoletja, saj je učinkovita metoda za marsikatero zdravstveno težavo, brez neželenih stranskih učinkov. Danes si moderne fizioterapevtske obravnave ne predstavljamo brez magnetne terapije. Mnogim so že kdaj predpisali magnetno terapijo na fizioterapiji, pa ne vedo, da je šlo za tovrstno terapijo. Če vam je kdaj zdravnik predpisal fizioterapijo v zdravstvenem domu, ste dobili štiri različne vrste obravnave; med njimi je tudi magnetna terapija.

Ljudje velikokrat magnetno terapijo zamešajo s kakšno blazino, ki ima magnetne trakove. No, naj takoj povem, da aparat za magnetno terapijo nima nobene veze s tem. Aparat za magnetno terapijo se vedno priključi na elektriko in oddaja magnetno polje z nizkimi frekvencami. Poleg vsega, pa je tak aparat tehniško pregledan po evropskih standardih in ima tudi pridobljen certifikat terapevtskega pripomočka.

Kako deluje magnetna terapija?

Magnetna terapija deluje na osnovi magnetnega polja in nizkih frekvenc. Vem, sliši se komplicirano, vendar ni; razložim:

  • magnetno polje, je že Nikola Tesla preučeval, prodira skozi ves material. V medicini so ugotovili, da se dotakne vsake celice v našem telesu in ji napne celično membrano. Bolj napeta je celična membrana, bolj je propustna za kisik, vodo in hrano.
  • nizke frekvence so tiste, ki jih naše telo že v naravi prepozna. Magus blazina deluje do 21 Hz. Vsi vemo, da je frekvenca drugačna, ko delamo na vrtu, gremo v hribe, smo na morju… 

Torej, magnetno polje napne celično membrano, nizka frekvenca pa je tista pika na i, ki določi ali naj se hitreje celi kost ali naj se sprosti mišica po napornem treningu. Ob tem se zelo pospeši cirkulacija in mikrocirkulacija krvi v telesu, kar je zelo pozitivno.

Kako izgleda izvajanje magnetne terapije?

Ko dobite predpisano magnetno terapijo v zdravstvenem domu, se udobno uležete na mizo ali ležišče in vam nastavijo valj- to je aparat, ki ima zgoraj ob valju razporejene tuljave. Terapevt- ka vam nastavi parametre in vi mirno ležite, ter se magnetna terapija izvaja. Pred tem vam morajo ponuditi kozarec vode. Ob terapiji ne čutite nič.

magnetoterapija - valj
Uporaba magnetne terapije Magus doma. Zamrznjena rama je primer, ko si gospod lajša bolečine.

Če magnetno terapijo izvajate doma, si blazino namestite v ležišče in se uležete v svojo posteljo na kontrolni enoti izberete številko programa in vsi parametri se nastavijo avtomatično. V razpredelnici z razlago programov, boste razbrali za kaj je kakšen program. Po točno določenem času, se aparat za magnetno terapijo ugasne avtomatično. Pred terapijo morate popiti kozarec vode. Med terapijo se sprostite in uživajte, ne boste čutili ničesar.

Zgodovina magnetne terapije

Že Nikola Tesla je leta 1898 potrdil očitno neškodljivost pulznega magnetnega polja na človeka. Tesla v članku navaja, da je eden prvih izsledkov pulznega magnetizma očitna neškodljivost slednjega, zaradi česar je bilo mogoče skozi telo prenašati sorazmerno velike količine električne energije.
Na koncu je tudi omenil, da so bili učinki njegove terapije s tuljavo na človeško telo nedvomno pozitivni.

Nikola tesla

Fizik Lechner in zdravnik Krauss sta v 60. letih 20. stoletja medicinski znanosti poročala o hitrejši celitvi zlomov pri uporabi elektromagnetnega polja. Zlom kosti se zaceli do 80% hitreje.
Njihove rezultate je potrdil Basset leta 1982. Od takrat sledimo v medicini masovni uporabi magnetne terapije pri zapletenem zdravljenju zlomov, Sudekove bolezni, itd. ( 1 )

Pri čem je koristna Magus blazina?

Magnetna terapija Magus je koristna za več zdravstvenih stanj kot tudi v preventivne namene. Ja, veliko lahko s tovrstno terapijo tudi preprečimo; denimo, krepitev imunskega sistema je pomembna,  da ne bomo toliko dovzetni za vse viruse in bolezni, ki nam pretijo. In magnetna terapija krepi imunski sistem, saj celice spodbuja, da se regenerirajo, obnavljajo.
Našteli bomo dve vidne in s študijami podkrepljene koristi magnetne terapije:

OSTEOPOROZA

Osteoporoza znaki so bolečine v križu. Več o tej bolezni si preberite na povezavi.

Osteoporoza je ena tistih bolezni, ki se lahko izmeri. In sicer meritev kostne mase nam pove, ali imamo osteoporozo. Če je magnetna terapija učinkovala, nam pove naslednja meritev, ki naj bi jo opravili vsako leto.
Osteoporoza je bolezen, ko je kostna gostota mala oziroma, ko postanejo kosti porozne. Bolezen je bolj pogosta pri ženskah, doleti nas po menopavzi

Ko meritev pokaže osteoporozo, je velika nevarnost, da se takšna kost zlomi. In tega si ne želi nihče. Še bolj pa se zaplete, ker se takšna kost ne celi dobro oziroma je celjenje dolgotrajnejše.

Magnetna blazina Magus pokaže zelo dobre rezultate pri osteoporozi, saj zaustavi napredovanje te bolezni, v boljših primerih se gostota kostne mase tudi izboljša. To so pokazale meritve in dokazale študije. ( 4 ).

Mnenje bolnice z osteoporozo po uporabi magnetne terapije

Martina Petek s Ptuja:

Blazino Magus sem testirala šest tednov in na svojo željo sem šla na novo meritev, čeprav je zdravnica rekla, da nima smisla, da je preteklo premalo časa od zadnje meritve.
In izvid? Kostna masa se je povečala za 1,2. Zdravnica kar ni mogla verjeti. Še enkrat je pogledala in rekla, da je res nekaj na tem.

ARTRITIS

Artritis je širok pojem za več bolezni, saj poznamo okoli 100 vrst artritisa. Artritis je revmatska bolezen, ki pomeni vnetje v sklepih. Bolnikom povzroča hudo bolečino v vnetih sklepih, sklepi postanejo deformirani in otečeni in sklep ni več gibljiv kot včasih.

Artritis je vnetna bolezen, ki povzroči deformacijo prstov na rokah. Več na povezavi.

Da je magnetna terapija uspešna vrsta pri artritisu in tudi drugih boleznih sklepov je potrdila velika klinična raziskava, na 3000 ( 3 ). bolnikih. Pokazala je, da magnetna terapija:

  • lajša bolečino v sklepih,
  • povrne gibljivost,
  • zaustavi vnetni proces in
  • vpliva na splošno boljše počutje bolnika.

VIR ( 1 ): zd-ljutomer uporablja na fizioterapiji magnetno terapijo Magus.
VIR ( 2 ): pubmed.ncbi ( raziskava, ki govori o celjenju kosti, Basset ).
VIR ( 3 ): terapevtski učinek magnetne terapija na bolezni sklepov ( v angleškem jeziku ).
VIR ( 3 ): terapevtski učinek magnetne terapija na bolezni sklepov ( v angleškem jeziku ).
VIR ( 4 ): vpliv magnetne terapije na osteoporozo, ki nastopi po menopavzi.

Avtorica – Tina Štifter iz: magus.si