Zaslužek na internetu z bloganjem

Ker o zaslužku na internetu, v bistvu na mojem blogu, nisem pisal še nič konkretnega (čeprav so, po drugi strani) vsi moji članki v bistvu povezani s tem kako preko spleta sploh priti do denarja, sem vseeno za tokratni moj prispevek pobrskal najprej po nekaj napotkih za tiste, ki iščejo zaslužek na internetu z bloganjem.

Bloganje (če spremljate mojo rubriko o bloganju), je lahko super strahovita potrata časa, glavna razloga za to, pa sta dva:

 • prvič, ljudje, po neki čudni logiki, verjamejo, da za uspešno komercialno bloganje (se pravi za zaslužek) zadošča, če na svojo spletno stran “nadrukajo” čim več vsebin in, da zmaga tisti, ki ima več vsebin ter tisti, ki ima daljše vsebine.

Za to logiko spletni blogerji niso krivi popolnoma sami. Hubspot, Moz, spletni trg, pol sveta, pa še verjetno kdo, vsak dan vedno znova kažejo, da je očitno del uspeha na spletu, povezan s pisanjem čim več vsebin.

Na Mozu-u blogajo dnevno.

Ko sem še bolj redno spremljal Moz, je bilo tam združenih že čez 100 avtorjev. Na Hubspotu blogajo super redno.

Pa na marsikateri drugi spletni avtoriteti tudi.

In logično, ljudje, ki iščejo zaslužek preko bloga, sklepajo, da je pač uspeh (in zaslužek) odvisen od tega, koliko je kdo sposoben prispevati vsebin na splet.

 • tudi zaradi drugega razloga niso ljudje krivi sami. Blogerji in vsi, ki se na splet spravljajo čez blog, se prej ali slej srečajo s SEO – m. To pa je povezano z uspehom pri rangiranju strani – za to pa, napačno sklepajo, da več vsebin pomaga k boljšemu rangiranju spletne strani v Googlu. Kar pa ne.

Dokaze za to lahko preberete na resnih SEO straneh (priporočam Webris), pa tudi sam vam povem, iz mojih spletnih strani, da to drži.

.

Količina vsebine ne vpliva na rangiranje spletne strani v Googlu.
Niti na avtoritativnost spletne strani in niti na avtoritativnost spletne domene, ne.

.

Zato se zaslužek na internetu z bloganjem ne gradi tako, da mlatimo vsebineše posebej pa ne zato, ker upamo, da bo naša spletna stran bila čez dve leti pozicionirana v Googlu višje (zaradi vsebin in njihove količine).

.

Zakaj pa potem ljudje blogamo? In to v komercialne namene?
In kako potem blogati za zaslužek na internetu na pravilen način?

.

Zakaj?

.

Prepričan sem, da veste, da je metod za pridobivanje zaslužka na spletu (tudi s pomočjo bloga) precej.
Od Adsensov in podobnih platform, do tega, da z blogom lahko lovite natančen organski promet, na koncu koncev pa tudi do tega, da z blogom predstavite sebe, svoje delo, svoje znanje in izkušnje. In se prodate tako.

Podrobno sem 6 metod za zaslužek z bloganjem, opisoval na povezavi.

.

Kako?

.

Da ne bo vse, kar boste tukaj prebrali samo teorija, pokažem na svojem primeru, zakaj blogam.

Primer dam recimo za enega izmed produktov iz spletne strani Mizarstvo.si (kjer vsebine za naročnika pripravljam enkrat na teden). Za vsakega naročnika posebej.

Eden izmed mojih naročnikov na Mizarstvo.si, je tudi podjetje, ki izdeluje po Sloveniji, lesene nadstreške.

V orodje (za ta primer sem uporabil kar SeoStack) vtipkam “leseni nadstreški”, spodaj levo pa izberem regijo (Slovenija) in jezik (slovenski). Ker pač targetiram na slo trg.

Klik na start in po 10 sekundah dobim naslednjo sliko:

.

zaslužek na internetu z bloganjem

.

Orodje vrže ven 64 besednih zvez, ki jih na slovenskem trgu, vtipkajo ljudje, ki jih zanimajo leseni nadstreški.
Druga orodja (Googlov keyword planner, keyword revealer, ipd…) vržejo še dodatne ideje.

Naročnik, ki preko Mizarstvo.si ponuja na slovenskem trgu, lesene nadstreške, bo zaslužek na internetu z bloganjem, dosegal tako, da bo na vse te besedne zveze, nastala vsebina.

Torej:

Prva stvar na poti do zaslužka čez internet je, da ne pišemo o vsem in vsakem in o sebi, ampak o tem KAJ POTENCIALNI KUPCI VTIPKAJO V GOOGLE.

Pri čemer: vsebine pripravljamo tako, da jih poskušamo uvrstiti čim višje v Google
(razlog: nič nam ne koristi super vsebina, če bo uvrščena na tretjo stran Googla). Kako naredimo to, je opisano tu: step by step.

Vrstni red pripravljanja vsebin tudi ni od prve naprej proti zadnji, ampak malenkost bolj z glavo.

Napišete eno vsebino, jo poknete v Google (čez Search Consolo: Fetch as Google/pridobi kot Google za tiste, ki imate nastavljeno slovenščino) in nato preverite rezultat uvrstitve svoje vsebine.

Naslednjo primerno besedno zvezo za pripravo vsebine pa poiščete tako, da v Incognito mode (za Chrome: shift+ctrl+N) preverite ali slučajno na izbrano besedno zvezo že niste na prvi Googlovi strani!!!!!

.

Po enem zapisu sicer ne boste, ko pa bo na vaši strani 100 zapisov, pa bo že umetnost najti besedno zvezo na katero pripraviti vsebino in, da pri tem ne prehitevate samega sebe (že svojega dobro uvrščenega zapisa).

.

Dam primer:

Za tega istega zgornjega naročnika za lesene nadstreške, smo v Googlu prvi že leto dni, na besedno zvezo “leseni nadstreški”.

Če v Google vtipkam zdaj novo besedno zvezo “izdelava lesenega nadstreška”, bo Google vseeno vrgel naš že ustvarjen zapis na prvo mesto (slika spodaj):

.

zaslužek na internetu z bloganjem

.

Torej novega blog zapisa za naročnika na to besedno zvezo (vsaj prioritetno ne), ni treba pisati.

Iščemo novo priložnost in cilj je:

najti takšno besedno zvezo (v povezavi s produktom oz. storitvijo), na katero še nismo uvrščeni na prvo stran Googla, jo pa ljudje v povezavi z našim produktom oz. storitvijo, vseeno vtipkujejo v Google. Po možnosti čim večkrat na mesec.

Nato sledi samo ponavljanje tega: iskanje prave besedne zveze, kakovostna priprava vsebine, monitoring (spremljanje uvrstitve posameznih besed) in spet krogec “jovo na novo”.

Primer monitoringa (spremljanja uvrstitev) dam za en drugi moj spletni projekt (ker na njem tudi sam čisto resno ustvarjam zaslužek na internetu z bloganjem), besedne zveze NE razkrijem.

Spodaj so uvrstitve mojih blog zapisov na meni pomembne besedne zveze:

.

zaslužek na internetu uvrstitve blog zapisov

.

Pokomentirajmo malo to “kvako” nad nami:

 • stolpec search volume (Search Vol) je število mesečnih iskanj na meni pomembne besede na slovenskem trgu
 • stolpec best pomeni kakšna je bila na določeno besedno zvezo moja najboljša uvrstitev
 • stolpec latest pomeni kakšna je uvrstitev v tem trenutku (v trenutku tega screenšota)
 • pod keyword stolpec pa so zapisane besede, ki jih napadam

Orodje za to: SERP checker

.

Kaj pove slika in kje so zdaj tukaj priložnosti za dodaten zaslužek?

.

Najprej…

zaslužek preko te strani nastaja sploh tako, da zaradi teh uvrstitev, spletna stran, prejema x povpraševanj.
Če bi bile uvrstitve slabše, bi bilo teh povpraševanj manj, če bi bile boljše, bi jih bilo več. Logično, ne?

Ta povpraševanja pokličemo in poskušamo z njimi skleniti posel.

Ta spletna stran ima rezervo vsepovsod tam, kjer pozicija z besednimi zvezami ni ena (vprašanje pa je, če se zaradi majhnega volumna iskanja, splača potiskati določene blog zapise v Googlu, višje).

Še posebej pa ima ta spletna stran rezervo tam, kjer je iskalni volumen velik, pozicije pa nad 10 (če boste pozorni, boste na zgornji sliki recimo opazili besedo, ki ima 1300 iskanj na slo trgu, sam pa z njo rangiram na 25. mestu – huuuuge rezerva in delo za naprej).

.

Da ne bo članek predolg… sklenem nekaj pomembnih, če vas zanima zaslužek na internetu z bloganjem:

.

Kaj je treba obvladati?

.

 • iskanje primernih besednih zvez (da ne pišete v tri dni)
 • ustrezno pripravo vsebin (da bodo uvrščane čim bolje); nima smisla, da ste s super vsebino petstotriindvajseti
 • nekaj malega o gradnji povratnih povezav (da boste skozi čas napadali tudi težke ključne besede z veliko iskanji)

.

Kaj je treba pred tem imeti?

.

 • spletno stran z wordpresom (če niste 100% prepričani, da se boste na lov za zaslužkom čez bloganje podali na dolgi rok, je tu zapis Kako začeti pisati blog (brez finančnega vložka)
 • če ste začetnik, vsaj po mojem mnenju, podporo v živo, vsaj tri mesece, da vas sproti opozarja na kaj vse je treba biti pozoren

.

Če ste v bloganju že več let (pa od bloga ni zaslužka), je možnih razlogov preprosto več:

.

 • nimate trga (ne ciljate na prave besedne zveze)
 • odkrivate novost (pojdite na Kickstarter, ne pa z blogom)
 • nimate podpore (v večini primerov, slovenska scena nudi, da vam nekaj naredijo: izdelajo spletno stran, vnašajo popravke, nihče pa vas ne motivira in vam ne kaže, kje ga biksate).

.

Ali je zaslužek na internetu z bloganjem sploh možen?

.

 • Če iščete potrditev, da ni, potem niste na pravi strani.
 • Če potrebujete nekoga, da vam potrdi, da je, potem dobrodošli.

.

.

p.s.:

še zgrešeni miti o bloganju:

.

 • od pisanja (bloganja) ni kruha – pravijo samo ti, ki ga res nimajo
 • če želiš uspeti z blogom, moraš cele dneve pisati – ne drži. V začetku da, čez čas pa zadošča en zapis na teden, imam pa tudi spletne strani, kjer napišem vsebino enkrat na pol leta (in sem z njimi vseeno še vedno na prvi poziciji)
 • večina blogerjev ne zasluži toliko, da lahko preživi… ne vem… ker tudi ne vem koliko kdo potrebuje, da “preživi”
 • če bi vsi uspeli z bloganjem, bi vsi še samo pisali.. drži… bloganje za zaslužek ni niti približno lahko delo. Rezultate rojeva počasi, treba je imeti disciplino in voljo, pa še naučiti se je marsikaj treba vedno znova. Blogerska (še posebej pa SEO scena) se spreminja ekstra super hitro – in v plusu so tisti, ki so z njo na tekočem.
 • obstajajo lažje poti do zaslužka preko interneta kot bloganje. Verjetno, čeprav jih jaz ne poznam kaj dosti. PPC (plačljive kampanje so sigurno hitrejša pot do spletnega prometa)… če pa tudi do zaslužka, pa ne vem.

.

Vem pa, da je bloganje dobro, ker:

.

 • se z vsakim novim zapisom naučiš nekaj novega
 • ker so rezultati sigurno bolj trajni od katerekoli ppc kampanje
 • ker je investicija v bloganje samo čas in hudo malo denarja

.

.