Vrste grafičnega oblikovanja

Grafično oblikovanje je bilo včasih precej enostavno. Z razvojem modernih tehnologij pa se je to področje precej spremenilo oz. nadgradilo, tako da danes poznamo kar precej različnih oblik za različne namene. Pa poglejmo.

1. Grafično oblikovanje vizualne identitete ali oblikovanje blagovne znamke

Živimo v času blagovnih znamk. Ne glede na to, kako veliko ali majhno je podjetje, ustvarjanje blagovne znamke je v 21. stoletju pač potrebno. In tukaj pridejo na sceno grafični oblikovalci vizualne identitete. Ustvarjajo vse kohezivne elemente identitete blagovne znamke, vključno z logotipi, barvnimi paletami, ikonami, tipografija, vzorci itd.

Ko so vsi opisani elementi končani, grafični oblikovalci vizualne identitete ustvarijo tudi smernice blagovne znamke, izdelajo Priročnik celostne grafične podobe. Ta je pomemben del blagovne znamke, saj zagotavlja navodila za nadaljnjo uporabo oblikovanih elementov.

Grafično oblikovanje vizualne identitete zahteva:

Analitične sposobnosti

Da bi ustvaril identiteto delovne blagovne znamke, mora oblikovalec analizirati trg in konkurente. Praktično preverite, kaj deluje in kaj ne.

Sposobnost empatije

V samem jedru vsake blagovne znamke leži problem, ki ga ta znamka mora rešiti. Oblikovalec se mora biti sposoben postaviti v čevlje stranke in oblikovati elemente tako, da poudarijo načine za reševanje njihovih težav.

Splošno sposobnost opravljanja vseh vrst oblikovalskega dela

Ker je ustvarjanje identitete blagovne znamke zapletena naloga, mora biti oblikovalec usposobljen za vse vrste oblikovanja – od logotipa do oblikovanja vzorcev.

Spremljanje najnovejših trendov

Blagovne znamke morajo biti trendovske. Čeprav to ne pomeni nujno, da morajo ves čas preoblikovati svojo identiteto blagovne znamke: s tem namreč tvegajo, da bodo izgubili prepoznavnost. Zato bo oblikovalec moral najti rešitev, ki je posodobljena, vendar je dejansko nevtralna: nekaj, kar bo lahko predstavljalo blagovno znamko v prihodnjih letih.

Primer oblikovanja blagovnih znamk za Podjetje Panheat

Panheat je krovno podjetje, ki se ukvarja s povezanimi energetskimi rešitvami. V svojem bogatem programu imajo na voljo vse za ogrevanje (toplotne črpalka Aterm, IR paneli Planet infrapanel), hlajenje (klimatske naprave Modra klima), prezračevanje (prezračevalni sistemi Vent) in solarno energijo (sončne elektrarne Sonet Solar), nudijo pa tudi storitve, kot je svetovanje in montaža.

Lastnik podjetja je imel željo, da bi bil zaradi kasnejšega načrta oglaševanja vsak od teh programov samostojna blagovna znamka. Blagovna znamka bi morala biti oblikovno podobna krovni blagovni znamki (Panheat), med seboj pa bi se logotipi razlikovali po barvah, imenu in ikonici. Tako sem oblikovala koncept po želji naročnika, ki je med seboj povezan, pa vseeno ločen.

panheat-specialisti

2. Oblikovanje za trženjske in oglaševalske akcije

Oglasi so povsod okoli nas. Plakati so obešeni na vseh vidnih mestih, avtobus, ki pelje mimo je polepljen, letak, ki ste ga prejeli od neznanca na ulici, je še vedno v vašem žepu – to so tiskovine, ki jih oblikujejo grafični oblikovalci in so namenjene oglaševanju. Znano dejstvo je, da ljudje vizualne vsebine dojemajo veliko bolje kot navadno besedilo, zato ta kategorija oblikovalcev verjetno nikoli ne bo zastarela.

Grafično oblikovanje oglaševalskih akcij zahteva:

Psihološke spretnosti

Verjetno je najpomembnejša spretnost, da oblikovalec lahko prepozna navade potrošnika. Ko vidi oglas, kam bo stranka najprej pogledala? Katere barve so bolj privlačne in pomagajo stranki kupiti vaš izdelek? Katera pisava bo najbolje izgledala? Poznavanje ciljne skupine precej vpliva na rezultate.

Sposobnost sodelovanja

Da bi ustvaril učinkovit oglas, bo oblikovalec moral sodelovati z lastniki podjetja, direktorji, menedžerji in strokovnjaki za trženje. Uspešna komunikacija je na tem mestu ključna in vsekakor velika prednost.

Znanje digitalnega oblikovanja in poznavanje tiskarskih procesov

Ker se danes oglasi pojavijo povsod, od ulice do Facebook strani, mora biti oblikovalec usposobljen za vsak medij. Vedeti mora kako ustvariti tako spletne oglase kot tiskovine.

3. Oblikovanje publikacij

Ko razmišljamo o publikacijah, imamo v mislih večinoma tiskovine, kot so knjige, časopisi, revije, katalogi itd. Se pa številni grafični oblikovalci specializirajo tudi za digitalne publikacije, kot so PDF-ji in e-knjige.

Oblikovanje publikacij zahteva:

Znanje postavitve

Oblikovati knjigo ali revijo pomeni znati postaviti prelom strani in pripravo za tisk. Način, kako postavite svoje elemente, bodo tudi vplivali na način, kako ljudje dojemajo informacije.

Psihološke spretnosti

To predvsem velja za natisnjene knjige (čeprav ni omejeno samo na njih). Da bi privabili bralca k nakupu knjige, bi morali razumeti želje določenega občinstva.

Online in offline založništvo

Ker ponavadi tovrstni oblikovalci delajo z obema medijem, je pomembno razumeti posebnosti vsakega.

Primer oblikovanja katalogov – tiskovin za podjetje SQS

Za podjetje SQS sta bila do sedaj oblikovana 2 kataloga.

Prvi katalog je bil splošni katalog, v katerem so bili na kratko zajeti in opisani vsi programi iz. dobavitelji industrijske opreme, ki so na voljo pri SQS – npr. Lincoln Electric varilni aparati, Nederman odsesovalna oprema, Lukas brusilni program itd ..

Drugi katalog je namenjen izključno programu odsesaovanja dobavitelja Nederman.

V planu so še ostali katalogi, ki bodo predstavljali določene programe industrijske opreme.

sqs-prodajni-katalog
nederman-katalog

4. Grafično oblikovanje embalaže

Oblikovanje embalaže ima 2 glavni funkciji: da je izdelek zavarovan, hkrati pa je močno marketinško orodje. Če embalaža ni dobro zasnovana, se možnosti, da izdelek kupite, drastično zmanjšajo. Naloga grafičnega oblikovalca embalaže vključuje ustvarjanje konceptov, razvoj modelov in oblikovanje končnih datotek, pripravljenih za tiskanje.

Grafično oblikovanje embalaže zahteva:

Analitične sposobnosti

Verjetno je prva stvar, ki jo je treba storiti pred oblikovanjem embalaže, analiza konkurence. Oblikovalec mora preveriti, kako izgleda embalaža konkurentov, da bi se izognil ustvarjanju podobne. Predstavljajte si polico v trgovini, kjer se nahajajo piškoti. Verjetno boste izbrali škatlo piškotov, ki izstopa.

Spremljanje trendov

Ta točka govori sama zase, trendi oblikovanja se tudi v industriji embalaže spreminjajo zelo hitro.

Poznavanje procesov tiskanja in stroškov

Oblikovalec embalaže se bo moral posvetovati s svojimi strankami, kar pomeni, da bodo morali zagotoviti vsaj nekaj informacij o proračunih za različne rešitve.

5. Oblikovanje ilustracij

Ilustratorji izrazijo sporočilo oz. posredujejo idejo s svojimi umetniškimi deli. Običajno delajo pri video igrah, grafičnih romanih, ilustracijah za spletne strani, aplikacijah itd.

Oblikovanje ilustracij zahteva:

Reševanje problemov.

Če želi sporočilo pravilno izraziti, mora ilustrator temeljito analizirati dano nalogo in priti do ustrezne rešitve.

Veščine kompozicije

Da bi usmeril pogled na najpomembnejši element ilustracije, mora oblikovalec poznati pravila kompozicije.

Primer oblikovanja ilustracij Majda Rogelj

Sama se poleg grafičnega oblikovanja ukvarjam tudi z oblikovanjem ilustracij iz. digitalnim risanjem. Narisala sem že na stotine ilustracij različnih tematik in različnih namenov. Večina digitalnih ilustracij se danes uporablja za digitalne namene (spletne strani, aplikacije), veliko pa jih radi vidijo tudi na tiskovinah. Priljubljena oblika ilustracij je tudi infografika.

6. UI / UX grafično oblikovanje

UI / UX oblikovalci so v teh dneh eni najbolj priljubljenih strokovnjakov. Njihov cilj je, da omogočijo čim bolj prijetno in fukcionalno izkušnjo za uporabnika. Običajno delajo na namiznih / mobilnih aplikacijah in igrah.

Grafično oblikovanje UI / UX zahteva:

Sposobnost dela v ekipi

Kot oblikovalec UI / UX mora tesno sodelovati z razvijalci, da bi uvedli najbolj ustrezno rešitev.

Poznavanje odzivnega oblikovanja in spletnega razvoja

Aplikacije ne obstajajo v eni velikosti, ampak se morajo prilagajati na različne naprave: zato morajo takšni strokovnjaki podrobno razumeti tako oblikovanje.

Poznavanje HTML, CSS in JavaScripta

UI / UX ni samo oblikovanje, je tudi poznavanje programskih jezikov oz. kode.

7. Okoljsko grafično oblikovanje

Okoljsko oblikovanje je posebno področje, ki zahteva, da strokovnjak združuje grafično oblikovanje z elementi arhitekture in krajinskega oblikovanja. Takšni oblikovalci ustvarjajo znake, zemljevide, freske …

Okoljsko grafično oblikovanje zahteva:

Sposobnost branja in skiciranja arhitekturnih načrtov

Notranje oblikovanje je smiselno samo, če oblikovalec ve, kako brati arhitekturne načrte. Zato imajo številni okoljski oblikovalci arhitekturno ozadje.

Komunikacijske sposobnosti

To področje zahteva, da delate v ekipi z mnogimi ljudmi, vključno z lastniki, drugimi oblikovalci in arhitekti.