Učinkovito spletno oglaševanje s pomočjo bloga in Adwords oglasov – (POSODOBLJENA VSEBINA 5.DEL)

V spodnjem, posodobljenem zapisu, sem vsebini, v kateri razlagam, kako deluje učinkovito spletno oglaševanje na Googlu, s pomočjo bloganja, dodal celotno rubriko za vse, ki vas zanima še Google oglaševanje čez PPC (Adwords).

.

***********

.

BREZPLAČNO OGLAŠEVANJE S POMOČJO BLOGA

.

oglaševanje z blogom

Kot verjetno vsi, ki delate v spletnem marketingu, zelo dobro veste, vsebinski marketing (bloganje) izvajajo in zagovarjajo, skoraj vse vodilne spletne agencije (tudi v Sloveniji), med freelancerji, ki pa na tem področju vodijo, pa je itak cela gora takih, ki dokazujejo, da je bloganje lahko ZELO učinkovito, samo pogoj je, da ga izvajamo pravilno.

.

Top tuji blogerji, od katerih se res lahko ogromno naučite so, npr. Neil Patel, Brian Dean, Matthew Woodward, itd..

.

***********

.

Kako vam bo koristilo to poglavje?

.

V spodnjem poglavju vam pokažem kako je bloganje lahko učinkovito, pri čemer pa NE DRŽI TISTI STAVEK, da je za učinkovito spletno oglaševanje čez blog, potrebno imeti ogromno vsebine (čeprav jo boste na mojem blogu našli na temo spletnega marketinga, res ogromno).

Ampak o tem v nadaljevanju.

.

Kaj boste našli v tem poglavju?

.

Videli boste, da v zapisu, temeljito pokrivam 4 točke:

.

 • Zakaj sploh blogati?
 • 3 najpomembnejše točke pri ustvarjanju bloga (ki bodo, dam roko v ogenj, 100% naredile razliko)
 • Kako meriti rezultate svojih blog zapisov?
 • Kako izboljšati učinkovitost svojega bloganja?
 • + nekje na sredini vsebine, sem dodal BONUS, ki vam bo postopke, ki jih boste prebrali tukaj, na vaših straneh, ZELO OLAJŠAL

.

Gremo kar po vrsti….

.

Zakaj sploh blogati?

.

Večino blogerjev, ki jih danes srečam na internetu (pa tudi sam sem zelo dolgo bil med njimi), danes uvrščam v skupino “blogerji kr’neki”.

.

Pri čemer vas TAKOJ PROSIM, da te oznake ne razumete kot slabšalnico, ampak preprosto samo kot oznako za nekoga, ki mogoče sploh nima komercialnih oz. podjetniških ambicij s svojim blogom. Kot nekoga, ki mogoče ljubi samo pisano besedo in, ki pač rad piše.

.

Nič ni narobe s to skupino blogerjev, edino kar predlagam je, da si vzgleda po tem kako blogati, če je npr. vaš motiv z blogom zaslužiti, po njih NE JEMLJETE:

.

učinkovito spletno oglaševanje

.

Zato je prva stvar, preden se boste sploh lotili bloganja, da si razčistite, kakšen je vaš namen bloganja.

.

Če namen ni podjetniški (npr. pišete za zabavo, pišete kot ljubitelj, pišete zato, da mine čas, pišete potopis,. itd…), ni nobenega razloga, da razumete in upoštevate zadnja pravila SEO (kdor ne ve – upoštevanje SEO pomaga, da so naši blog zapisi uvrščeni na dobrih pozicijah na Googlu), a v primerih nekomercialnega bloganja, lahko blogamo čisto mirno, brez tega.

.

Če imate z vašim blogom komercialni namen in, če vas res zanima učinkovito spletno oglaševanje s pomočjo bloga, berite naprej.

.

Kaj pomeni bloganje v komercialne namene?

.

Bloganje za zaslužek in v komercialne namene pomeni, da bomo naše zapise na blogu, uporabili najprej za to, da na našo spletno stran, pritegujemo promet.

.

Nato blogamo za to, da s pripeljanim prometom, nekaj naredimo.

.

Kot boste videli v nadaljevanju, večina (tudi) komercialnih blogerjev, pride do točke, ko bloga za promet.

.

Dam primer:

.

 • če smo recimo prodajalec obutve preko spleta, bomo z blog zapisi, ciljali na tiste osebe, ki se na internetu zanimajo za obutev. Kar pomeni, da ne bomo pisali na naši spletni strani o klobasah, ampak o obutvi.

.

Čeprav je pisanje o tem, kar na svoji spletni strani ponujamo, logično vsem, boste našli milijon blogov na spletnih straneh, kjer podjetniki na mestu, kjer bi moral biti blog, pišejo raznorazne novice, obvestila o udeležbi na sejmih, pohvale za prejem novega certifikata, slike iz sindikalnega piknika, itd…. – ker pač druge ideje o tem kaj bi naj dali na blog, najbrž nimajo.

.

A razmislimo…

.

 • Ali nekdo, ki išče obutev, išče novice?
 • Ali nekdo, ki kupuje čevlje za poletno sezono, mogoče v Google vtipka katero podjetje je dobilo novo priznanje za odličnost?
 • Ali nekdo, ki išče, npr. gležnarje za jesen, vtipka v Google nov razstavni salon s čevlji?

.

Ne...

.

A, če se boste sprehodili bo različnih spletnih straneh, boste videli ravno to.

Večina podjetnikov ima na mestu, kjer bi morali biti blog zapisi, objavljene ravno novice v tem smislu: “dobili smo novo priznanje, udeležili smo se sejma, imamo nov produkt, imeli smo piknik in seminar za zaposlene….”

.

Če imamo z blogom resen komercialni namen, je zato prva stvar, da ne pišemo o nas in našem podjetju, ampak, da se obrnemo h kupcem.

.

To naredimo tako:

.

Pred VSAKIM blog zapisom moramo najprej najti besede, ki jih ljudje sploh vtipkajo v Google.

pisanje bloga

.

Za večino blogerjev, nekomercialistov, boste videli, da blogajo kar o vsem (kar se boste strinjali, NI učinkovito spletno oglaševanje).
Večina blogerjev pač piše o tem kar jim v nekem trenutku pade na pamet in v glavo in kakšen je pač navdih.

.

To je sicer super, samo na tak način, vaš obisk na spletno stran NE BO RASTEL.
Kako tudi bi, če “ugibamo” kaj ljudi zanima?

.

Zato je logičen korak na začetku bloganja, ta, da poiščemo besede, ki jih ljudje dejansko vtipkujejo v Google.
SEO stroka temu pravi, da opravimo analizo ključnih besed (btw: sam sem en cel vodnik, namenjen izključno analizi ključnih besed, objavil tukaj).

.

Dam spet primer:

.

recimo, da smo prodajalec pisarniškega pohištva.

.

Google nam, če v iskalnik vtipkamo pisarniško pohištvo, pod okence kamor smo vpisali pisarniško pohištvo, takoj predlaga 4 dodatne besedne zveze, preko katerih kupci še iščejo pisarniško pohištvo:

.

.

To še ni vse…

.

Še dodatne 4 ideje nam vrže na dnu prve strani:
.

.

Zato:

.

.

Glavni razlogi zakaj pisanje na pamet (brez pregleda kaj ljudje vtipkajo v Google) pomenijo neučinkovito bloganje, so:

.

 • dobra vsebina vzame čas (moji mentoriranci vam bodo povedali, da na začetku, tudi čez 1 dan). Sam, zelo pogosto vsebine za ta blog, pišem 2 dni (prvi dan pisanje, drugi dan optimizacija).
 • pisanje na nekaj, kar nihče ne vtipka v Google, pomeni, da takšna vsebina ne bo nikogar pritegnila na našo spletno stran (posledično nam zaradi takšnega bloganja ne bo naraščal obisk na spletni strani).

.

Če blogate na vtipkane besede v Google in, če redno blogate, bo obisk na spletni strani, LOGIČNO NARAŠČAL.

.

Poglejte eno izmed mojih, ne več kot leto dni, starih spletnih strani (KJER NE DELAMO NIČ DRUGEGA, KOT BLOGAMO). Za plačljive kampanje nismo odšteli do danes še niti evra.

.

.

Ponovim:

.

Upoštevajte, da ta spletna stran priteguje promet izključno z naravnim obiskom.
Kar pomeni, da zanjo ni bil niti evro porabljen za plačljive oglase (npr. Facebook oglaševanje, Adwords oglase, bannerje na drugih spletnih straneh, itd…)

.

Katere so glavne prednosti pri gradnji bloga po naravni poti
(in jih večina ne razume)?

.

Preden gremo naprej, si poglejmo glavne prednosti gradnje bloga po naravni poti:

.

 • ker gre za naravno pridobljen obisk na spletno stran, lahko jutri ali naslednji mesec ali celo dva, ne napišemo prav nobenega novega blog zapisa, a spletna stran bo še vedno pritegovala nove obiskovalce (v zgornjem primeru cca. 600 obiskovalcev na dan)

.

 • če promet na spletno stran pritegujemo s plačljivimi oglasi, se tisti trenutek, ko nam denarja za oglaševanje zmanjka, promet na naše spletne strani, ustavi

.

 • vsak nov zapis na blog (če je izveden pravilno) pomeni dodatek k že obstoječemu obisku. Medtem, ko plačljiva reklama, brez denarja, ugasne takoj, blog zapis ostane na Googlu večno.

.

Prepričan sem, da ste ali pa boste na spletu srečali eno goro nasvetov o tem, da ni potrebno preveč blogati.
Nekateri vam bodo svetovali, da blogajte enkrat na mesec, drugi, da blogajte enkrat na teden, itd…
Češ, da je dinamika bloganja zelo pomembna za SEO.

.

Hec pa je v tem, da dinamika bloganja nima (skoraj) nič s SEO-m, ima pa ogromno s pritegovanjem prometa.
Več kot je zapisov (na besede, ki jih ljudje vtipkajo v Google), več bo prometa.

.

Zato razmišljajte v smer, da je vsak vaš blog zapis, dodatek k že obstoječemu prometu. Ko razmišljate tako, debate o tem koliko  je sploh potrebno blogati, hitro odpadejo.

.

Vprašam:

.

“Kaj boste naredili, če jutri najdete besedno zvezo, ki jo uporabniki Googla, dejansko vtipkajo v Google, vi pa se z vašo internetno stranjo ne nahajate na prvi strani Googla?

A boste čakali cel mesec na nov blog zapis, ker vam je nekdo rekel, da je iz oči SEO, dovolj, da blogate enkrat na mesec?”

.

Vi dajte, jaz ne bom.
Takoj, ko najdem novo besedno zvezo, za katero ocenim, da bi z njo moral biti viden tudi jaz (in imam o njej nekaj malega za povedati), si jo shranim na listek in prej ali slej, bo prišla na vrsto.

.

3 najpomembnejše (IN EDINE) točke, da bodo vaši blog zapisi učinkoviti

.

Če smo do tega poglavja, spoznali, da je bloganje super pot do brezplačnega spletnega obiska, ki ga je, če smo sposobni ohraniti disciplino, s časom lahko samo še vedno več, spodaj povzemam vsega skupaj samo 3 točke, ki jih je treba upoštevati, da boste z vašim blogom napredovali.

.

To so:

.

 • analiza ključnih besed
 • priprava besedil na pravilen način
 • merjenje in spremljanje rezultatov

.

Analiza ključnih besed

.

O analizi ključnih besed, “po domače” iskanju besed, ki jih ljudje vtipkajo v Google, sem pisal že zgoraj (in v celotnem vodniku), vseeno pa tu povzamem najpomembnejše reči:

.

 • analizo ključnih besed za blog zapise delamo v incognito mode (Chrome = Shift + Ctrl + N). Če bomo iskali v incognito, nam Google ne bo metal naših personaliziranih zadetkov, ampak zadetke brez beleženja zgodovine. Oz. zadetke, ki jih vtipkajo povprečni ljudje, ki se prvič zanimajo za neko stvar.

.

Če vedno iščemo besede čez incognito, bomo čez čas, ko bomo imeli že več blog zapisov, hitro videli ali smo na neko ključno besedo že na prvi strani Googla. Če smo, nam pisanje na tisto besedo, ne bo prioriteta.

.

 • besede, ki jih želimo najti na začetku naše blogovske poti, naj imajo čim več zlogov. Eno zložne besede (npr. kuhinje, pohištvo, omare in dvo zložne besede npr. keramične ploščice, drsna vrata, notranja vrata, poceni kuhinje, itd…) imajo res več iskanj kot več zložne besede, samo, ker imajo več iskanj, je tudi konkurenca nanje, večja. To pa pomeni, da imamo manj možnosti, da bomo na te besede uvrščeni visoko.

.

 • besede, na katere želimo pripravljati vsebine, ločite na nakupne in informativne. Blog zapise uporabite za pisanje vsebin na informativne ključne besede, nakupne ključne besede pa uporabite za produkte in opise kategorij v vaših spletnih trgovinah.

.

Nakupne besede so npr:

.

 • poceni kuhinje
 • pohištvo po meri
 • radiatorji ugodno
 • klobase v akciji

Informativne besede so npr.:

.

 • kako hitro shujšati
 • kje najti fanta
 • koliko kilometrov je dolga slovenska obala

.

 • skoncentrirajte se na kakovost napisane vsebine pred količino vsebine. Čeprav smo zgoraj ugotovili, da vsak nov blog zapis lahko pomeni nov promet na vašo spletno stran, NI PAMETNO zdaj navaliti kar s čim več zapisi na vašem blogu. Verjetno želite preko bloga prodati in ne samo pritegniti promet. To pa pomeni, da ni vseeno, kako in kaj je napisano v vaših besedilih. Že iz vidika boljše uvrstitve vaše vsebine v Googlu, velja, da daljše in kakovostnejše vsebine, rangirajo višje. Kar pomeni, da morate za dobre blog zapise obvladati tematiko o kateri pišete, hkrati pa biti pri vsebini temeljiti.

Ogromno vsebinskih ustvarjalcev količino in kakovost zapisov zameša s tem, da pišejo zelo dolge poste, ki pa ne povejo nič.
Tudi to ni dobra in kakovostna vsebina.

.

Kako napišemo kakovosten blog zapis?

.

Kakovost napisanega blog zapisa se navzven kaže tako:

.

 • koliko imate besedila
 • ali je besedilo berljivo (odstavki, okrepljene, podčrtane, italic besede)
 • ali je besedilo strukturirano (poglavja)
 • ali ima besedilo kazalo (kar pripomore k večji preglednosti)
 • ali ste v besedilo vključili različne medije (ne samo tekst, ampak tudi slike, videe,..)
 • ali v vašem besedilu kaj naštevate (s pikicami, kot to vidite tukaj)
 • ali iz vašega besedila kažejo povezave na vaše druge zapise in druge vire, kjer lahko vaši bralci dobijo še več informacij
 • ali je vaše besedilo razumljivo napisano in enostavno razloženo

.

Kakovost napisane vsebine se iz oči SEO kaže tako:

.

 • ali ste pri pisanju vsebine upoštevali uporabo ključne besede v naslovu
 • ali ste v besedilu uporabili samo eno H1 oznako (ki je ponavadi mišljena za naslov)
 • ali meta opis vključuje ključno besedo
 • ali SEO naslov vključuje ključno besedo
 • ali se ključna beseda enakomerno razpršeno ponovi med 0,5% in 2% po strani
 • ali je ključna beseda uporabljena v zadnjem odstavku
 • ali ste optimizirali slike v besedilu (alt tag oznaka)
 • ali besedilo vključuje tudi sopomenke

.

Kako izmerimo ali je blog zapis kakovosten?

.

Vsak “normalen” bloger, ki gradi svoj blog tudi iz oči stroškov (vložen čas), bo seveda želel izmeriti kakovost svojih blog zapisov. Ne bomo menda pisali tri leta, brez, da bi ob tem vedeli kam sploh gledati ali nas sploh kdo bere.

.

Prva, najbolj enostavna pot, da izmerimo kakovost našega blog zapisa je, da preprosto pogledamo kje se naš zapis v Google nahaja, po tem, ko smo ga vrgli v indeks.

.

Kako naredimo to?

.

Poglejte:

.

.

Tiste kvake na levi, namesto mojega imena, zanemarite, ker mi tako skraca ime, ker ima moja domena vmes šumnik….zajšek in to….

.

in celoten url naslov (ne samo tisto kar je v rdečem kvadratku), poknete v okence, ki ga ponudi Google, po tem, ko ste vanj vpisali “submit url to google“:

.

.

Počakate par minut in v Googlu preverite rezultat vaše uvrstitve (to spet naredite čez incognito, da bo Google pokazal realen rezultat):

.

.

Zdaj imate rezultat iz vidika uvrstitve vašega članka v Googlu (recimo mu rezultat iz vidika SEO).

Za vse bodoče blog zapise, si naredite preglednico:

.

.

 • V stolpec A vpisujete več zložne besede, na katere pripravljate vsebine (iz vašega brskanja za tem kaj sploh ljudje vtipkujejo v Google).
 • V stolpec B vnašate url naslov vaših prispevkov
 • V stolpec C vnašate za kakšno vrsto vsebine gre (B = blog zapis, K = kategorija, HP = home page, P = produkt)
 • V stolpec D vnesete naslov
 • V stolpec E uvrstitev vaše vsebine v Googlu (po tem, ko ste jo po zgornjem postopku vrgli v Googlov indeks)
 • V stolpcu F se ocenite:
  • če je vaša, na novo napisana in objavljena ter v Google vržena vsebina, uvrščena na pozicije 1 do 5, si dajte oceno 5
  • če je vaša vsebina uvrščena med 6. in 20. mestom, si dajte oceno 4
  • če je vaša uvrstitev vsebine pod 20. mestom, niste zadovoljni in morate tisti teden napisati še eno vsebino.

.

Možni (in najbolj pogosti) razlogi za slabo uvrstitev blog zapisa:

.

 • izbrali ste besedno zvezo, ki je pretežka (eno, dvo ali včasih tudi tri zložno besedo). Za naslednji blog zapis se potrudite poiskati daljšo besedno zvezo

.

 • vaša vsebina je prekratka. Za Google velja, da višje uvršča daljše in bolj konkretne vsebine.

.

 • izbrali ste ključno besedo, a napisana vsebina govori o nečem čisto drugem oz. ni dovolj temeljita.

.

V pomoč:

..

Klik na sliko ali TUKAJ do FREE seo postopka.

.

Ampak počakajte, to še ni vse…..

.

Kakovost blog zapisa ne bomo merili samo Z UVRSTITVIJO (čeprav je to že velik korak, ki ga itak ne dela, tričetrt blogerjev).

.

Če boste svojo kakovost pisanja merili samo z uvrstitvijo zapisa v Googlu, boste povečevali promet.
Kar je super (in primerno za spletne strani, ki živijo od obiska na spletni strani, npr. od klikov na Googlove Adsense reklame).

.
Če pa ste komercialni blogerji, ki želite z blogom doseči še več, pa kakovost bloganja izmerite tudi S ČASOM, preživetim na posameznem blog zapisu.

.

Verjetno se bomo strinjali, da daljši kot je čas, preživet na našem blog zapisu, bolj zanimiva (in uporabna ali duhovita ali karkoli pač) je vsebina.

.

Kje pogledamo čas, preživet na našem blogu?

.

Poglejte spodnji primer (za katero spletno stran gre, ne razkrijem vsem, ampak mojim mentorirancem):

.

.

V Google analitiki odklikate “behavior/site content/landing pages” (rdeči kvadratki na levi) in na desni boste našli stolpec “avg. session duration” (povprečen čas preživet na vseh straneh in na vsaki vsebini, posebej).

Ker je logično, da bomo povprečje (v zgornjem primeru 1 minuta, 26 sekund) dvignili tako, da izboljšamo čas preživet na vsakem posameznem blog zapisu, pač med blog zapisi izberemo tistega, ki nam je najbolj pomemben in se mu potrudimo izboljšati zadržanost na spletni strani.

.

Kako izboljšamo čas preživet na točno določenem blog zapisu?

.

Triki za to, so v bistvu ekstra enostavni:

.

 • na daljših besedilih bodo ljudje preživeli več časa. Logično, ne? Pa ne drži NUJNO.

.

Če je besedilo predolgo in prenatrpano skupaj, bodo ljudje iz takšne vsebine zbežali. Zakaj? Ker preprosto piše preveč, njim pa se ne da brati. 

.

Zato naredite čimveč presledkov, stavki naj bodo kratki, pišite v enostavnem jeziku in potrudite se biti uporabni.
En odstavek naj bo dolg največ 3 vrstice.

.

 • vključite čim več slik. Slike pritegnejo, če pa hkrati na slike nakracate še kakšne puščice ali kaj uokvirite na sliki (pa si bodo ljudje to sliko pogledali še bolj podrobno). Za kar pa spet gre čas (v vaš plus).

.

 • če je besedilo daljše, ga razdelite na poglavja. Naslove poglavij pa NE ZAČNITE z duhomornimi trdilnimi stavki, ampak vprašanji. Vprašanja imajo to lastnost, da kar sama od sebe vabijo, da ljudje želijo izvedeti odgovor.

.

 • med besedilom uporabite fraze:
  • to še ni vse (preštejte koliko krat sem uporabil sam izraz v tem zapisu)
  • da, prebrali ste pravilno,
  • naj razložim…
  • še ena točka, ki jo želite vedeti, itd..

.

Priporočam: Matthew Woodward – How to start a successful blog and make money online step by step

.

Ampak tudi to še ni vse….

.

Kako ugotoviti katerim blog zapisom se splača izboljšati čas,
preživet na njih?

.

Logično je, da si želimo, da so vsi naši blog zapisi, super brani in super najboljši.

.

Ampak, ker vseh ne moremo izboljšati naenkrat, bi bilo dobro vedeti katere se splača izboljšati najprej.

.

Kako naredimo to?

.

Gremo v Googlovo Search consolo (ki smo jo predhodno povezali z Googlovo analitko).

.

.

Na levi odklikamo “promet iz iskalnega omrežja/analitika iskanja”, na vrhu dodatno odkljukamo CTR in položaj in čez ekran se nam bodo izpisale besede na katere se v Googlu najde naša stran (in kateri zapis točno).

Ker smo zgoraj označili CTR in položaj, imamo zdaj sliko za vsako besedo posebej, kakšen ima CTR (clikc through rate) in na kakšni poziciji se stran nahaja, v povprečju izbranega obdobja (default je 28 dni).

Zdaj preprosto pogledamo katere vsebine imajo visok CTR (četudi imajo slabši položaj).

Tem vsebinam nato preverimo v analitiki čas zadržanja na njih (kar nam bo povedalo ali so vsebine, ki imajo veliko klikabilnost tudi berljive).

In začnemo lepo po vrsti izboljševati te.

.

Kako izboljšamo vsebine, ki že imajo visoko berljivost?

.

Bodite pozorni na to:

.

Pridobivanje prometa na spletno stran je LAHKO.
To se prej ali slej nauči vsak, ki ima disciplino, voljo in, ki redno vadi.

.

Pravi izziv SEO uspeha se skriva v spodnjem:

.

.

Rekli smo, da je škoda komercialnega bloganja, če je vaš ULTIMATIVNI CILJ BLOGANJA, “samo” napisati blog, da pritegne promet in, da smo brani.

Pravi cilj bloganja se skriva v konverziji.

To je pravi domet komercialnega bloganja.

..

Preko bloga lahko “lovimo” nove sledilce – angl. leads

.

Kako to počnem v tem zapisu, si poglejte zgoraj…

.

Videli boste, da sem nekje vmes, med besedilom, dodal povezavo do seznama opornik točk, ki jih sam uporabljam, medtem, ko pripravljam novo blog vsebino.

Če ste jo slučajno spregledali, tukaj še enkrat:

.

Klik na SLIKO ali TUKAJ do Free seo postopka.

.

Ključ, da bi to delovalo, pa je v tem, da ne ponudite “lovilca sledi” kar na pamet in po naključju.
Ker bi to bilo enako, kot, da bi na teh mestih, kjer ponudite “lovilce sledi”, podtikali reklame.

Na katere pa vsi vemo, kakšni so kliki.

.

Tisto, s čimer želite doseči naslednji korak v blogu (npr. pridobitev kontaktov), naj NE BO REKLAMA.
Ampak dodana vrednost vsebini, ki jo vaši bralci že berejo.

.

Mojster tega je recimo Brian Dean.

Poglejte si npr. njegov članek o analizi ključnih besed. V njegovi vsebini skoraj nimate možnosti, da ne boste oddali svojega e naslova za njegov priročnik (ki ga ponuja v brezplačen pdf download).

.

Za bralce, ki se zanimajo za analizo ključnih besed, je najprej pripravil res poglobljeno vsebino na to temo. Ker je SEO optimizirana, rangira v Googlu visoko, s tem pa priteguje promet.

.
A Brian noče, da ljudje samo preberejo njegov blog zapis.

.

Od svojih bralcev, ki jih zanima analiza ključnih besed, želi dobiti e naslov.
Ključ uspeha za to, pa se skriva v tem, da je na strani, na kateri vsebina govori o analizi ključnih besed, ponudil v download nadgradnjo vsebine o analizi ključnih besed. Tuja SEO stroka ta trik pojmuje z izrazom free content upgrade…

.

Logika delovanja te metode pa je naslednja: blog vsebina je namenjena temu, da pritegne promet in, da animira in vplete bralce v vsebino. Ta jih, ker je napisana res dobro, pritegne in seveda logično je, da bi radi imeli dodatno free vsebino, ki ponuja rešitev o problematiki iz bloga.

.
S tem dobiva elektronske naslove. In veča email listo svojih bralcev.

.

.

.

Kaj smo se naučili?
Povzetek..

.

 • zdaj veste, da boste blog zapise pripravljali na točno določene (raziskane ključne besede)
 • zdaj veste na kaj boste pazili, da bodo vaše vsebine kakovostne (iz vidika uporabnikov in SEO)
 • zdaj veste kje pogledate in kako merite rezultate vaših blog zapisov
 • zdaj veste kako lahko na pravilen način vnovčujete svoje blog zapise….(ne samo s tistim najlažjim večanjem obiska na vašo spletno stran), ampak, da je bloganje dejansko lahko učinkovito spletno oglaševanje za bistveno večje cilje, kot “samo” za promet.

.

.Zelo poučen video o tem kako boste bloganje spremenili v učinkovito spletno oglaševanje, si lahko ogledate tudi spodaj:

.

.

UČINKOVITO SPLETNO OGLAŠEVANJE Z GOOGLE ADWORDS

.

Adwords oglaševanje velja za gonilo razvoja Googla in platformo preko katere Google dobi največ zaslužka (12,).
Razlog za tako velik uspeh Google Adwords oglaševalske platforme gre pripisati temu, ker je poslovni model Googla pač nastavljen tako, da želi biti in ostati najboljši in najbolj uporabljan spletni iskalnik na svetu.

.

Spletni uporabniki, preko Googla, iščejo najrazličnejše informacije, primerjajo izdelke, kupujejo, se informirajo, hkrati pa informacije ne iščejo več samo preko vtipkovanj ključnih besed, ampak tudi čez Voice search, slike, video in drugo. V vseh teh medijih želi Google biti zastopan in biti zraven (prvi)..

.

Za Google Adwords oglaševanje se je tudi prijel naziv PPC oglaševanje (kar je kratica za pay per click), v osnovi pa oglaševanje čez Adwordse deluje tako, da zakupimo ključne besede za katere želimo, da se v iskalniku, na prvih straneh, pojavi naša spletna stran.

.

Če npr. prodajamo keramične ploščice, najprej preverimo kako velik je trg iskalcev keramičnih ploščic na Googlu (to lahko preverimo kar z Googlovim načrtovalnikom ključnih besed ali pa katerim drugim orodjem, spodaj npr. z KW Finderjem):

.

trg iskanj na Googlu

.

Ko imamo izbrane ključne besede, ki jih spletni uporabniki Googla, vtipkujejo v iskalnik, zakupimo te besede, tako, da najprej kreiramo kampanjo:

.

.

Postopek za PPC oglaševanje čez Adwordse, zajema štiri korake:

.

 • najprej uredimo nastavitve za posamezno kampanjo
 • nato kreiramo skupino oglasov
 • nato naredimo oglase
 • na koncu pa oglase še preverimo

.

Nastavitve kampanje

.

Pri nastavitvah kampanje izberemo ime kampanje, tip kampanje (to je, mrežo v kateri se naj oglasi prikazujejo), naprave na katerih se naj oglasi prikazujejo, lokacijo (če npr. targetiramo samo na slovenske uporabnike Googla), predviden budžet in strategijo draženja (bidding).

.

Na tej točki lahko tudi vsem oglasom določimo “extentions” (podaljške oglasom), ki po zagotovilih Googla, prinesejo cca. 15% višji CTR. Med najbolj znane in uporabljane podaljške oglasov spadajo pozivi k akcijam (call to action gumbi, zemljevidi, povezave, itd…)

.

.

.

Kreacija skupine oglasov

.

V drugem koraku vnesemo url naslov pristajalne spletne strani (za katero želimo, da se prikaže uporabnikom Googla, po tem, ko vnesejo izbrane ključne besede, v iskalnik).

.

Že, ko vnesemo landing page (pristajalno stran), nam Google tudi sam ponudi predloge ključnih besed, za katere bi bila primerna naša pristajalna stran.

.

V spodnjem primeru, sem kot pristajalno stran, vnesel npr. mojo spletno stran Mizarstvo.si in Google je, na desni, sam ponudil, nekatere ključne besede, ki se jih splača zakupiti za Mizarstvo.si:

.

kreiranje skupine oglasov

.

Seveda lahko tem besedam dodamo še svoje besede, Google pa priporoča, da za prvo oglaševalsko kampanjo, uporabimo med 8 do 10 nam najbolj zanimivih ključnih besed.

.

Hint: pri izboru ne gledamo samo na besede, ki imajo največ iskanj, ker so lahko te “preširoke”.

.

Npr. beseda kuhinje iz zgornjega primera, ne vključuje samo potencialne kupce kuhinj. Besedo kuhinje vtipkajo tudi naši konkurentje in vsi, ki jih zanima trg kuhinj (mizarji, dobavitelji okovij, materialov in barv), spletni izdelovalci strani, študentje, gospodinje, zbiralci idej za kuhinje, blogerji, itd….

.

Pri izboru ustreznih ključnih besed, se splača biti malenkost bolj pozoren na to, da te besede izdajajo nakupni namen (npr. ugodne kuhinje maribor). Res, da imajo te ključne besede manj mesečnih iskanj, izražajo pa bolj natančno namen iskalca. Bolj kot bomo izbirali natančne besede in besedne zveze, bolj učinkovita bo naša oglaševalska kampanja (ker bomo pridobivali klike res samo tistih, ki jih dejansko želimo). 

.

V nasprotnem primeru lahko zapravimo oglaševalski proračun, prehitro. Kupcev pa ne dobimo.

.

Izdelava oglasov

.

V tretjem koraku izdelamo oglase.

.

Za primer prodaje kuhinj, čez spletno stran Mizarstvo.si, sem izdelal namišljen oglas, spodaj:

.

.

V tem koraku moramo vnesti final url (končni url, ki se naj prikaže, ko uporabniki Googla, vtipkajo nek izraz v Google), prvo vrstico oglasa (Headline1) in drugo vrstico oglasa (Headline 2).

.

Na desni (zgoraj) je prikazan predogled oglasa, npr. na telefonu.

.

Kliknemo na “Create Ad” in še enkrat nam je dana možnost, da vsak oglas pregledamo in po potrebi, spremenimo:

.

pregled ppc oglasov

.

Hint: za posamezno skupino oglasov pripravimo več različnih oglasov (ker bomo kasneje spremljali kateri oglasi imajo največjo gledanost, klikabilnost, konverzijo,…)

.

Po plačilu računa, PPC Adwords kampanja, postane “živa”.
Naše tekoče oglase pa si lahko ogledamo tako, da ključne besede, ki smo jih izbrali pri kreiranju kampanje, preprosto vtipkamo v Google.

.

Dodatni hinti pri nastavljanju PPC kampanj:

 • z vsebino na pristajalnih straneh, se potrudimo čim bolj upoštevati smernice optimizacije spletnih strani (ker to vpliva na quality score oglasa, od quality score oglasa pa je odvisna uvrstitev naših oglasov, napram konkurenčnim oglasom).

.

.

 • nič ni narobe, če pri kreaciji oglasov, poškilite h konkurenci (in ste pozorni predvsem na tiste oglase, ki se nahajajo na prvih mestih). Ti oglasi očitno dosegajo odličen quality score.
  Konkurenčne oglase spremljajte tudi v obdobju več dni (da dobite občutek, v katerem delu dneva se najbolj splača oglaševati).

.

 • v Google analitiki preverite čez katere naprave prihaja največ spletnega obiska na vašo stran (tablice, mobilni telefoni, namizni računalniki,….).
  Nato nastavite oglaševalsko kampanjo, primerno za najbolj uporabljane naprave.

Zelo dobri viri za učinkovito upravljanje PPC Adwords, oglaševalskih kampanj so Wordstream, Blog iSpionage in PPC Hero.