Pomen evidentiranja gradnje povratnih povezav – OFFSITE SEO TEČAJ 3/10

V tretjem delu moje nove SEO sage, govorim o pomenu evidentiranja gradnje povratnih povezav.
Predgovor je spet dolg (skip it, if you don’t like it).

.

**********

.

Evidentiranje gradnje povratnih povezav je, vsaj kar se pogovarjam med SEO mojstri, za večino ljudi ena strašno dolgočasna zadeva, v bistvu pa tisti, ki so na “drugi strani”, SEO uspeha, vsi po vrsti priznavajo, da brez evidence, kje, kdaj in kako se gradijo povratne povezave, SEO posla, kakršnega imajo, sploh ne bi imeli.

Tudi moja izkušnja je temu zelo podobna. Dokler dviguješ eno ali pa dve ključni besedi, neke strašne evidence res ni treba.
In tudi, če ne razmišljaš o dolgoročnem obstoju pozicij posameznih besed, je v bistvu res nepomembno, da veš kje je kakšna povezava narejena in kako je narejena. Ker boš itak naredil novo, če pozicija pade.

Če pa neko firmo zanima, da obstane z neko ključno besedo na dobri poziciji za dlje časa, pa je evidenca, nujna.

Dokaz za to je preprost:

Če evidentiranje povratnih povezav ne bi bilo pomembno, potem ne bi bilo vsebin tipa:

.

Securing relevant backlinks in local SEO – Arco WebDesign
in še milijon je teh zapisov na netu.

.

Če bi bilo za SEO uspeh nepomembno, kakšne so povratne povezave, koliko jih je, kdaj jih delamo, kako jih gradimo (anchor), potem bi bilo evidentiranje backlinkov in pa vse te storitve, ki merijo in spremljajo backlink profile posamezne spletne strani, čisto brez veze (s čimer ne pravim, da imajo prav vsa SEO orodja nek super pomen – nekatera so res na trgu za nič drugega, kot samo za to, da jih nekdo kupi).

Preden čisto razložim zakaj je evidentiranje gradnje povratnih povezav, vseeno zelo pomembno, še ena stvar v razmislek.

.

White hat vs. black hat SEO

.

Velike white hat SEO agencije in cel SEO svet, javno seveda govori, da je najboljši pristop k organskemu spletnemu uspehu ta, da se gradijo maksimalno kakovostne vsebine. To so takšne, ki so, na določeno iskalno frazo, boljše od konkurence.

Češ, da se na ta način, najlažje in najhitreje pridobi povratne povezave po naravni poti (white hat SEO) – ker bi naj spletni uporabniki takšne vsebine delili v svoja omrežja, se na vsebinah zadrževali dlje časa, ipd….

.

Povem direktno:
če mislite svoj SEO nastop graditi “samo” na kreaciji kakovostnih vsebin, izvolite.
Pa naj minevajo leta, da bodo ljudje v vaših vsebinah prepoznali dodano vrednost in jih bodo delili.

Povem pa, da vaša konkurenca NE DELA TAKO.

.

.

  • Na Mozu so strašanski zagovorniki white hat SEO metod. Rand Fishkin, začetnik Moz zgodbe, je javno povedal, da so njegovi začetki in pa tudi eksperimentalni projekti, bili in so, polni nakupov povratnih povezav (ena od teh vsebin tukaj – We bought links and it worked!).

.

  • Za bele SEO guruje, se javno razglaša, tudi večina večjih SEO agencij. Ampak pomislimo: kako za hudiča lahko zase rečejo, da so “beli”, če ne bi vedeli kakšne so črne metode? Trditi zase, da si bel SEO mojster, pomeni, da veš kaj pomeni biti črn.

.

Priporočam še:

Reasons why monitoring backlinks is important
The importance of keeping track of your backlink profile

.

Kako evidentiramo povratne povezave?

.

Glede na to, da je pri gradnji povratnih povezav pomembno:

  • koliko jih naredimo (dinamika)
  • kakšen je v njih anchor
  • kakšen je njihov tip (image backlink, pdf backlink, footer, sidebar, contextual,….)
  • iz kako močne spletne strani kaže povratna povezava
  • ali je povezava do follow ali nofollow
  • koliko ključnih besed sploh dvigujemo

povem, da sam za evidenco ne vodim samo ene “tabelice”, ampak več.

.

Prva tabela:

navadna excell razpredelnica:

.

pomen evidentiranja gradnje povratnih povezav

.

V polje 1A vpišem url ključne besede, ki jo dvigujem. Tega rabim tukaj za to, ker pri svojem delu dvigujem (z ekipo) čez 20 besed hkrati (na mesec).

Če tega url-ja za vsako besedo ne bi imel na točno določenem mestu (polje 1A), zgubim preveč časa, da sploh najdem url-je, ki jih dvigujem za posamezne besede.

V vrstico ena prilepim link na datum zgrajene povratne povezave. S tem vidim dinamiko kako dolgo že katere povezave nisem zgradil, sicer pa je pri dinamiki, vsaj zame, bistveno, da gradim hitreje kot konkurenca (za točno določeno besedo).

V stolpec 1 razvrščam povratne povezave glede na tip.

Pred leti, preden sem pridobil občutek vrstnega reda in moči posameznih povratnih povezav, sem delal tako, da sem recimo 10 različnih tipov povratnih povezav naredil na dan (ali vsaki drugi dan).

2 iz lahkega bookmarkinga, 2 iz komentarja, 2 v obliki povezave v pdf knjigici, 2 v sliki, itd…

Zdaj ne delam več tako, evidenco pa imam še vedno zaradi link diversity  (baje, nimam pa dokaza, je Googlu sumljivo, če so vse povratne povezave istega tipa).

Anchor po tej tabelici ne spremljam.

Ga pa ne mečem v koš oz. zanemarjam.

Dobro anchor razmerje ugotovim tako, da vzamem recimo 5 najmočnejših strani na določeno besedo, poknem v Majestic, izvozim podatke za anchorje za vseh pet top pozicij, potem pa zračunam povprečje (to ni moja pogruntavščina; vir sem objavil v moji privat FB grupi, pa tudi objavljen bo, ko bom iz teh vsebin naredil drugi e vodnik).

.

Druga tabelica (spet navadna razpredelnica)

Btw: ključne besedice sem si v tej sliki na hitrco zmislil….

.

.

Za vsako entiteto (web 2.0, pbn, bio profile, itd…) vodim po istem vzorcu kot zgoraj, katero besedo sploh dvigujem. Tu spremljam anchor, iz tabele pa zelo lepo vidim katero besedo sem na kateri entiteti že dvigoval (če jo omenjam drugič ali tretjič, pa hitro vidim kam narediti interni link, npr. iz novega blog zapisa).

.

**********

.

p.s. tabelic je seveda še več, a kot sem napovedal v prvem delu offsite SEO tečaja, virov in bolj globljih detajlov, v teh blog zapisih res nimam namena odkriti (celotno sliko mojega dela pa vidijo moji mentoriranci in pa jasno, kupci mojih vodnikov za spletni nastop).

.

.