9 hitrih nasvetov za profesionalno in učinkovito oblikovanje vizitke

Če želite oblikovati profesionalno in privlačno vizitko, morate najprej razumeti, kaj je učinkovito oblikovanje vizitke. Kratko rečeno, najboljša vizitka je tista, ki na prvi pogled predstavi in povzame celotno podobo vašega podjetja. To se morda sliši kot težka naloga, saj je najbolj pogosta osnovna dimenzija vizitke 85 × 55 mm.

Takole je v praksi. Vaša vizitka sicer ne more čisto zares povedati celotne zgodbe vaše blagovne znamke, lahko pa izkoristi vsako karakteristiko vizitke – njeno obliko, velikost, stil, barvo, teksturo in besedilo – za predstavitev podobe, ki najbolje povzema vaše podjetje.

oblikovanje-vizitk

Če je npr. vaše podjetje okolju prijazna turistična agencija, bi to morali sporočiti z materialom, ki ga uporabljate za izdelavo vizitke (npr. recikliran papir), pa tudi z logotipom, uporabljenimi barvami (npr. zeleni toni) in ostalimi elementi. Ali pa če oddajate otroško igralnico ali organizirate rojstnodnevne zabave za otroke – razmislite o vizitki z malce drugačnimi oblikami, uporabite svetle barve in igrivo, a čitljivo besedilo.

Profesionalna vizitka je torej tiskovina, ki si jo bodo ljudje zapomnili in jo povezali z vašim podjetjem.

Tu je nekaj najpomembnejših smernic za oblikovanje vizitk, ki vam bodo pomagale bolje razumeti, kaj je dobra vizitka:

  • Pri oblikovanju vizitke pomislite na ciljno skupino. Če so vaša ciljna publika umetniki, boste oblikovali drugačno vizitko, ko če ciljate na bankirje.
  • Vključite le najpomembnejše informacije. Uprite se skušnjavi, da bi vizitko preobremenili s številnimi informacijami. Vključite jih le toliko, da bo vizitka nepozabna in bo vzbudila zanimanje prejemnika.
  • Poskrbite, da bo besedilo čitljivo. Bistvo vaše profesionalne vizitke je komuniciranje, kar se ne zgodi, če je besedilo premajhno, popačeno ali preveč stilizirano in ga nihče ne more prebrati.
  • Spoštujte negativni prostor. Uprite se skušnjavi, da bi vsak milimeter vaše vizitke zapolnili z besedilom ali grafiko. Tu velja stari rek “manj je več”. Vključitev nekaj negativnega prostora očesu daje prostor za počitek, hkrati pa izstopajo pomembne informacije.

Primer Panheat vizitka

Primer podjetja Panheat je zanimiv zato, ker se podjetje ukvarja s številnimi energetskimi rešitvami. Podjetje ni specializirano zgolj za eno področje (npr. samo ogrevanje, samo klimatizacija …) ampak se ukvarja s kar petimi panogami. Panheat sončne elektrarne, IR paneli, klimatske naprave … Vsem programom pa je skupna energija. Ta je na vizitki in ostalih materialih prikazana kot rumeno-rdeče element, ki je prelivajoč, organski in energičen. Kljub pestrosti programov je torej vizitka vseeno minimalistična, jasna in jedrnata.

Panheat-sončne-elektrarne-vizitka

10 nasvetov za oblikovanje vizitk

Učinkovite vizitke so močno orodje, ki pripoveduje zgodbo vaše blagovne znamke in ustvarja trajen vtis na bodoče potencialna stranke. Pomembno je, da razumete, kako oblikovati vizitko, da bo sporočala, kaj pomeni vaše podjetje, hkrati pa pomagala razlikovati vaše podjetje od konkurence in spodbujala potencialne stranke, da stopijo v stik z vami. Zato si preberite spodnji seznam nasvetov za oblikovanje vizitk, ki vam ne pomagajo le pri oblikovanju vizitke, ampak tudi zagotoviti, da ste na pravi poti.

1. Preučite najboljše vizitke iz različnih dejavnosti

Eden najboljših načinov za oblikovanje vizitk je preučevanje učinkovitih vizitk iz različnih panog, vključno z vašo. Poskusite jih zbrati čim več na enem mestu. Zapišite si, kaj vam je pri vsaki vizitki všeč, kaj vam ni všeč, kaj se vam zdi privlačno in za kaj menite, da preprosto ne deluje.

Poglejte tudi, ali imajo skupne lastnosti? Katere vizitke izstopajo in zakaj? Katera vas privlači in zakaj?

Morda bi radi povzeli nekatere elemente, za katere menite, da so privlačni in da delujejo. Ne pozabite pa, da ne želite preveč posnemati konkurence, ker želite ohraniti nekatere lastnosti, ki bodo razlikovale vaše podjetje od ostalih.

Primer SQS vizitka

Vizitka, ki mora biti glede na panogo precej čista in pravih barv. Podjetje SQS se namreč ukvarja z dobavo, montažo in servisem profesionalne industrijske opreme, kar pomeni, da so končni kupce večinoma podjetja. Glavni prodajni progami so odsesovanje, SQS varilni aparati, ročno orodje in orodje za obdelavo kovin.

Za razliko od zgornje, Panheatove, je vizitka enostranska, z jasnimi glavnimi podatki – podjetje in osnovni podatki zaposlenega.

SQS varilni aparati vizitka

2. Ustvarite vizitke v skladu z drugimi elementi blagovne znamke

Preden začnete oblikovati vizitko, bi že morali imeti logotip blagovne znamke, tipografijo in barvno shemo. To je temeljna identiteta ali celostna grafična podoba blagovne znamke. Ta bi morala biti vodilo oz. podlaga za oblikovanje vizitke ter ostalih elementov, kot so spletna stran, tiskovine, promocijski materiali …

3. Uporabite osnovna načela oblikovanja

Kot za vsa tiskana gradiva tudi za oblikovanje vizitk veljajo osnovna načela oblikovanja za tisk. Celotna vsebina npr. mora biti postavljena najmanj 5 mm od roba kartice, pazite na najmanjšo možno velikost besedila, da bo le-to ostalo čitljivo, oblikujte v CMYK profilu pri 300 dpi za najboljšo kakovost tiska.

Morda si lahko pomagate tudi z uporabe mreže ali ravnila, da pravilno pozicionirate vseh elemente, ki jih uporabljate. To vam bo pomagalo doseči pravo hierarhijo informacij in zagotoviti dobro usklajenost različnih elementov.

4. Izberite optimalno obliko in velikost za vaše potrebe

Vizitke so tradicionalno vodoravne pravokotne kartice, vendar to ne pomeni, da mora biti taka tudi vaša. Glede na vašo panogo, podobo blagovne znamke in občinstvo, s katerim komunicirate, lahko vaša vizitka dobi številne druge oblike, od organske do geometrijske. Temeljito razmislite, katera oblika in velikost vizitke najbolje predstavljata vašo blagovno znamko. Tudi če ne želite biti preveč inovativni, razmislite o navpični pravokotni kartici. Manj pogoste so kot vodoravni in vas lahko že tu razlikujejo od konkurence.

Primer grafično oblikovanjeMajda Rogelj

Moja vizitka je, ker se ukvarjam z oblikovanjem, malce drugačna od drugih. Kot smo rekli, prva razlika je ta, da je navpična. Druga razlika je ta, da ni klasična. Ker se ukvarjam z „mehko vedo“, kar grafično oblikovanje je, sem si želela, da je vizitka prijazna in zapomljiva. Zato tudi malce več kreativne svobode, predvsem z nasmehom na drugi strani. Na prvi pa logo in vsi pomembni podatki.

Majda Rogelj grafično oblikovanje vizitka

5. Pazite, da bo oblikovanje enostavno in čisto

Med začetniki oblikovanja obstaja prepričanje, da je preprostost dolgočasna, vendar to še zdaleč ni res. Minimalističen stil je lahko precej eleganten, najboljše pri tem pa je, da negativni prostor na vaši vizitki omogoča, da pomembne informacije izstopajo in pritegnejo pozornost.

6. Ne pozabite na ključne kontaktne podatke

Vsako vizitko mora imeti nekaj osnovnega besedila, da lahko potencialne stranke, ki jim izročite vizitko, stopijo v stik z vami. To se bo razlikovalo od podjetja do podjetja in posameznika do posameznika, vendar so najbolj standardne informacije na učinkovitih vizitkah slednje:

  • ime podjetja
  • ime zaposlenega
  • naziv delovnega mesta
  • kontaktni podatki: telefonska številka, e -pošta, naslov, spletno mesto, eden ali dva ključna kanala družabnih medijev

Za nekatera podjetja so lahko pomembni le ime, naslov in telefonska številka, za druga pa bodo vključeni vsi zgoraj navedeni podatki.

7. Razmislite o zapisu slogana

Slogan je kratka izjava, ki najbolj jasno opredeljuje vašo blagovno znamko in njene vrednote ter vas razlikuje od konkurentov. Na primer Nike: Just do it (Samo naredi).

V večini primerov je slogan danes že del logotipa, a če ga še nimate, je čas za razmislek.

8. Pred oddajo v tisk temeljito preverite/lektorirajte besedilo

Nič ni bolj neprofesionalnega ali škodljivega za bodoči poslovni odnos, kot vizitka s slovničnimi napakami ali napačnimi kontaktnimi podatki, zato temeljito preberite vizitko in prosite za dodatno pomoč. Dvakrat in trikrat preverite kontaktne podatke in se prepričajte, da je vse čitljivo.

izjemno kreativna vizitka
Primer izjemno kreativne vizitke, ki je hkrati tudi ovojnica za seme (VIR 1)

9. Sodelujte s profesionalno tiskarno in izberite prvovrstne materiale

Dobro oblikovana in profesionalno natisnjena vizitka vzbuja zaupanje in je dober začetek potencialnega poslovnega odnosa. Zato si ne dovolite, da bi vam dobro oblikovanje pokvaril slab tisk ali slabi materiali. Ko končate z oblikovanjem, se prepričajte, da ste svojo vizitko profesionalno natisnili s primerno zalogo. To ne bo samo naredilo dobrega vtisa, ampak bo pripomoglo tudi k trajnosti kartice.

Sklep

Oblikovanje vizitk je lahko precej enostavno, lahko pa zelo kompleksno. Precej je tudi odvisno od tega, kakšno je vaše znanje oblikovanja. Za začetnika zna biti kar precej zahtevna naloga, za izkušenega mačka pa je vizitka oblikovana en dva tri. Kot pri vseh stvareh je torej tudi to pomembna zgolj praksa, ki naj temelji na odličnih začetnih nasvetih.

VIR (1) Anton Zlatev