Oblikovanje logotipa – razlika med poceni in dražjim logotipom

Bodimo za trenutek iskreni – danes praktično že vsak lahko »oblikuje« logotip, kajne. Pravzaprav ni potrebno niti, da obvladaš programe za oblikovanje logotipa, kaj šele, da bi se z oblikovanjem ukvarjal kadarkoli v življenju. Enostavno greš na splet, poiščeš zastonj ali minimalno plačljive predloge, spremeniš barve, napis in evo – tatarataaa, logotip je tu. Pa še privarčevali ste nekaj sto evrov. Hm, pa je res tako enostavno oz. priporočljivo?

Katere logotipe bi izbrali? Leve ali desne? (1)

Vsekakor je torej razumno in smiselno vprašanje, zakaj bi morali nameniti za oblikovanje logotipa več sto evrov, če lahko dobite nekaj “podobnega” po nižji ceni ali celo zastonj. Toda “podoben” ni tako podoben. Obstaja ogromno razlik med poceni in dragim oblikovanjem logotipa. Zavedajte se, da bo vaša odločitev močno vplivala na vaš javni profil in prodajo.

Dejstvo je, da morate na oblikovanje gledati kot na naložbo v vaše podjetje in blagovno znamko. Način, kako vaša celostna grafična podoba zgleda, čuti in komunicira, lahko namreč močno vpliva na vašo prodajo in javno percepcijo vašega posla.

Poglejmo torej nekaj osnovnih razlik med oblikovanjem poceni in dražjega logotipa

1. Poceni logotipi niso dobro premišljeni oz. funkcionalni

Ne glede na to, da se zdi cenejša možnost vabljiva, morate vedeti, da dobite samo logotip, torej en končni izdelek. Vse ostalo je prepuščeno naključju. Kako boste torej ta logotip uporabljali v različnih situacijah? Ali bo ustrezal vašim vizitkam, letakom, jumbo plakatom, spletu? Prav tako ne smete pozabiti na oglaševanje v družabnih omrežjih. Bo dovolj funkcionalen, da bo uporaben za številne različne aplikacije?

S poceni logotipom oz. predlogo torej kupite, kot rečeno, samostojni enkratni izdelek, ne pa storitev. Ni dvoma, da boste ta logotip lahko nekje uporabili, vendar ga morda ne boste mogli uporabiti povsod tam, kjer ste si zamislili.

Poglejmo primer logotipa podjetja SQS, katerih glavna dejavnost so kakovostni varilni aparati in industrijske odsesovalne naprave.

sqs-logotip

Logotip je enostaven, dobro deluje tako pomanjšan kot povečan, modra barva je barva industrije … Funkcionalnost je torej maksimalna.

2. Drugačen postopek za oblikovanje logotipa

Zakaj bi vlagali v dodelan postopek oblikovanja, ko potrebujete logotip? No, obstaja velika razlika v tem, kako sta poceni in drag logotip zasnovana. Ko vlagate v identiteto blagovne znamke za svoje podjetje, dobite celoten sistem vizualne identitete. Profesionalno oblikovanje vam ponuja vse odgovore na vrsto aplikacij, ki jih želite uporabiti, kje in zakaj ter kako bi morale biti videti na različnih tržnih platformah.

Poceni modeli pa so namenjeni blagovnim znamkam z malo ali nič vizije. Vlagati morate torej tudi v sam proces oblikovanja vašega logotipa, če želite, da pomaga vašemu podjetju rasti in biti nekaj več.

slabo-oblikovanje-logotipa
Si res želite take logotipe? (2)

3. Poceni oblikovanje logotipa je preveč očitna rešitev

Kolikor so poceni modeli pogosto videti sprejemljivi, so običajno najbolj očitna rešitev, za katero se lahko odločite. Vzemimo na primer poceni oblikovanje logotipa za dejavnost trgovine za hišne ljubljenčke. Verjetno bo simbol v logotipu tačka ali kost ali kaj podobnega. Običajno je to nekaj, kar bi lahko naredil srednješolec.

Namesto tega želite logotip, ki ga je izdelal strokovnjak z dolgoletnimi izkušnjami na tem področju. Največkrat bo povezal ime in smisel vašega podjetja z oblikovno predlogo. Želite nekoga, ki je izpopolnil postopek načrtovanja in se je iz svojih napak naučil številnih napak in se jih naučil ne ponavljati. Takšne izkušnje niso poceni.

Primer neočitnega oblikovanja sta 2 izmed serije logotipov podjetja Panheat d.o.o., ki se ukvarja z ogrevalnimi sistemi. Logotip za specialista, ki ve, kaj pomeni dobra toplotna črpalka je npr. tak:

aterm-toplotna-črpalka

Zlahka bi torej polega napisa dodali ikonico toplotne črpalke, na spletu jih je nešteto. Pa vendar smo razmišljali simbolično. Ročno izrisan simbol lahko pomeni tako ogenj kot tudi vetrnico, ki predstavlja princip delovanja črpalke.

Drugi primer jel logotip specialista, ki obvlada kakovosten prezračevalni sistem.

aterm-toplotna-črpalka

Spet bi lahko dodali klasičen propeler ali narisali poenostavljen sistem, pa je uporabljen simbol – puščice za premikanje, ki predstavljajo premikanje zraka po prostoru.

4. Bodite prepričani, da logotip ni samo logotip

Kot smo že omenili, poceni oblikovanje logotipa pomeni vedno le samo logotip, nič več. V cenejših možnostih oblikovanja nikoli ni občutka enotnosti ali občutka znamke. Skoraj nikoli ni nobene ideje o barvi uporabljene tipografije ali razumevanju, kako je treba blagovno znamko zastopati.

Profesionalni oblikovalec pa vam pomaga ustvariti najboljši sistem vizualne identitete, ki ga lahko uporabite za svojo blagovno znamko in druge oblike trženja, ne glede na medij. Oblikovalec vam pomaga na najboljši način razširiti in razviti blagovno znamko vašega podjetja.

5. Razlika v kakovosti

Obstaja velika razlika med poceni logotipom in profesionalnim logotipom. Rezultati povedo dovolj sami zase. Dober dizajn mora biti:

 • Preprost
 • Vsestranski
 • Nepozaben
 • Brezčasen
 • Ustrezen
 • Preprost

Poceni dizajn ni vedno dober dizajn, še posebej, če želite, da je vse v redu.

6. Strokovna razprava

Obstajajo tudi cele razprava o strokovnosti oblikovanja logotipov. V večini primerov ugotovite, da poceni logotipe oblikujejo amaterji. Ti »oblikovalci« skorajda ne uporabljajo prave programske opreme za svoje delo. Veliko logotipov je tako še vedno lahko rasterska slika namesto vektorske oblike. Samo format JPEG ni dovolj, še posebej, če potrebujete svoj logotip v več oblikah datotek.

vektorski-rasterski-logotip
Prikaz razlike med vektorskim in rasterskim logotipom (3)

7. Pomanjkanje resničnih kvalifikacij ali izkušenj

No, če ima oblikovalec talent in spretnosti, s katerimi lahko podkrepi svojo oblikovalsko moč, univerzitetne diplome in kvalifikacije nikoli niso zares pomembne. Na tem mestu priznam, da tudi sama nimam ne formalne izobrazbe s tega področja, niti tečajev. Imam pa dolgoletne izkušnje in portfelj svojega dela ter dokazilo, da so stranke zadovoljne in dejansko uporabljajo moje delo.

Bistven recept je tudi, kako kot oblikovalka sodelujem z vami in upoštevam vse vaše zahteve glede oblikovanja. Kot lahko vidite, je postopek oblikovanje logotipa le en del procesa. Izkušnje se sčasoma gradijo, ko se oblikovalci učimo iz svojih preteklih napak in izkoristimo svoj uspeh. Vse to je priročno pri razvoju logotipa, zlasti za blagovno znamko, ki bo obstajala nekaj časa. Vsi smo se nekje začeli učiti, tudi oblikovalci. To je tisto, zaradi česar je izkušnja profesionalnih oblikovalcev za vaše podjetje neprecenljiva.

Sklep

Iz zgornjega konteksta je mogoče opaziti razliko med poceni dizajnom in uglednim profesionalnim dizajnom. Ko izbirate oblikovalca si vedno oglejte si kakovost ponujene storitve in postopek oblikovanja.

Naj na tem mestu poudarim, da ima tudi poceni oblikovanje logotipa svoje mesto.

Ti so namenjeni vsem, ki želijo nekaj hitrega, enostavnega in ne posebej dobrega. Ti ljudje v resnici ne skrbijo oz. zaradi določenih razlogov nimajo pretirane želje skrbeti za svoje podjetje ali vtis, ki ga naredijo na ostale.

Na primer:

Domači mojster, ki se v nekem majhnem kraju ukvarja z vodovodnimi inštalacijami in ima že obstoječe stranke, ostale pa pridobiva preko priporočil. Njemu recimo ni treba graditi blagovne znamke.

 • prvič, deluje zgolj lokalno, po možnosti je edini inštalater v kraju
 • drugič, ko se pokvari inštalacija in rabiš mojstra, ti je prav vseeno za blagovno znamko
 • tretjič, glede na to, da je edini v kraju, potencialne stranke pravzaprav nimajo prav dosti izbire
 • četrtič, verjetno ima dela čez glavo in res ne potrebuje še dodatnega oglaševanja

V takem primeru torej je zastonj ali poceni oblikovanje logotia čisto spodobna izbira. Ravno toliko, da ima nek znak, ki ga doda na vizitko ali tablo pred hišo. Nek znak, na katerem je po vsej verjetnosti narisana pipa in to je to. Brez komplikacij.

logotip-vodovodne-instalacije
Primer logotipa za inštalaterja, ki deluje v domačem kraju. Tak logotip je izdelan v parih minutah, saj se predloge nahajajo na številnih spletnih straneh,. ki vsebujejo predloge za dejavnosti (4)

Ali primer številka 2. Lokalni frizer, ki skrbi za pričeske vseh bližnjih babic. Vse, kar potrebuje je tabla salona, toliko da se ga ne zgreši in to je to.

A če želite svoje podjetje dvigniti na višjo raven, poiščite veliko več kot le oblikovanje logotipov. V svojo blagovno znamko boste vlagali v sodelovanju z oblikovalcem, ki vam pomaga uresničiti vašo vizijo. Za več informacij o blagovni znamki in oblikovanje logotipa me kontaktirajte na MajdaRogelj.com

Viri

 • VIR (1) Logaster
 • VIR (2) Direct Design
 • VIR (3) Maijin
 • VIR (4) Logodesign