Koristni nasveti za učinkovito oblikovanje letakov

Letaki danes morda niso več tako trendovski, kot so bili nekoč, vendar to ne pomeni, da niso učinkoviti. Danes bomo preverili, zakaj bi morali biti letaki še vedno ključni element vaše strategije trženja in oglaševanja, in še pomembneje, kako oblikovati letake, ki pomagajo vašemu poslu.

V današnji digitalni dobi grafično oblikovanje letakov najbrž ni prva stvar, ki vam pride na misel, ko pomislite na trende oblikovanja.

Toda letaki so še vedno učinkovit način sporočanja o vašem podjetju, blagovni znamki ali dogodku – če seveda veste, kako oblikovati na učinkovit način.

Poglejmo si, kako oblikovati letak na način, ki bo pritegnil pozornost ljudi, dostavil ključno sporočilo in pripomogel k zastavljenim ciljem.

Zakaj so letaki učinkoviti tudi danes?

V digitalni dobi se večina blagovnih znamk osredotoča na izključno digitalno strategijo. Ker pa so ljudje tako preplavljeni z e-poštnimi sporočili, oglasi in informacijami (od katerih je veliko nepomembnih), so lahko skeptični nad informacijami, ki jih dobijo na spletu. Prednost natisnjenih medijev je, da zbujajo kredibilnost in legitimnost.

Z letaki imate tudi možnost pridobivanja cilje skupine na mestu, kar pomeni deljenje informacij točno tistim, ki so na pravem mestu ob pravem času.

Na primer, če vaš letak oglašuje prihajajočo razprodajo v določeni trgovini, letake postavite v to trgovino in obiskovalci jih bodo zagotovo opazili ter se oglasili na razprodajo. Če vaš letak oglašuje vaše svetovalne storitve za mala podjetja, jih prinesete v lokalna podjetja. Dejstvo je sicer, da deljenje letakov morda ni tako preprosto kot klik z miško, vendar vam omogoča, da ujamete vaše občinstvo. To bo ko najverjetneje odprto za vaše sporočilo, kar je vsekakor vredno dodatnega napora.

oblikovanje-letakov
VIR (1)

Ključni elementi za dobro oblikovanje letakov

Ker zdaj vemo, da so letaki še vedno učinkoviti, poglejmo, kako morajo biti le-ti oblikovani, da bodo pritegnili ciljno občinstvo in posledični vplivali na konverzije.

Obstaja nekaj elementov oblikovanja, ki jih morate upoštevati pri vsakem letaku.

1 Privlačen naslov, ki pritegne

Naslov je prva stvar, ki jo bodo ljudje videli, ko pogledajo vaš letak, zato mora resnično izstopati in vzbuditi njihovo pozornost. Ključna lastnost privlačnega naslova, ki pritegne, je „sočnost“. Bolj sočen bo naslov, bolj bo ljudi pritegnil k branju in boljše možnost imate, da se sporočil pravilno in učinkovito prenese.

Ko pišete svoj naslov, pomislite na načine, na katere lahko privabite. Lahko uporabite vprašanje, kot je “Vas zanima, kako za ogrevanje letno prihraniti na stotine evrov?” Uporabite lahko preprosto izjavo, kot je “Posamezno gospodinjstvo na leto preplača ogrevanje v višini par sto evrov.” Lahko celo uporabite preprosto besedo, kot je “Prihranite!”

naslov
VIR (1)

Oblikovanje letaka varilni aparati SQS

Praktični primer prodajnega letaka preverimo pri podjetju Panheat, ki se ukvarja s profesionalno industrijsko opremo. Varilni aparati SQS so ena glavnih prodajnih skupin, na letaku pa smo izpostavili ugodne in znižane cene aparatov in dodatne varilne opreme.

Že v naslovu bralca seznanimo z bistvenim sporočilom, ki pravi, da gre za ugodno ponudbo, v podnaslovu pa pa sporočilo okrepimo s konkretno številko, torej 30% popustom. Izpostavimo prodajno uspešnico, v nadaljevanju pa dodamo še 3 izdelke.

Letak je strukturiran, jasen in pregleden, sporočilo pa nedvoumno. Del letaka so obvezni podatki podjetja, preko katerega potencialni kupci lahko podjetje kontaktirajo in tako dobijo vse potrebne informacije za način ugodnega nakupa.

oblikovanje-letaka-sqs

2 Vizualna hierarhija

Če želite, da bodo vaši letak učinkoviti, ne morete na stran samo zmetati vseh informacij in upati na najboljše. Vizualna hierarhija pomeni način, kako postavite vsak element na vaš letak. Ta bo vašemu občinstvu sporočil, katere informacije so najbolj pomembne.

Splošno pravilo palca pravi, da bolj je viden element oblikovanja, bolj bo pritegnil pogled in hkrati tudi pozornost. Torej veliko, drzno besedilo na vrhu letaka? Lahko ste prepričani, da bo vaše občinstvo sprejelo to sporočilo. Kaj pa majhno besedilo, skrito na dnu? Ne preveč.

Ustvarjanje vizualne hierarhije zagotavlja, da se vaša ključna sporočila in blagovna znamka ne izgubijo v oblikovanju. Poskrbite torej, da bodo pomembne podrobnosti ali elementi blagovne znamke (kot je vaš logotip) dovolj veliki, da bodo izstopali.

3 Ravnovesje

Ko oblikujete letak, boste morda želeli vključiti vse informacije, ki jih lahko spravite na stran. Ampak, če želite, da je vaš letak učinkovit, je pomembno, da to izpustite.

Zadnja stvar, ki jo želite storiti je, da skušate na stran stlačili preveč elementov (besedila, grafike, slike in barve) Ne samo, da bo vizualno zmedeno, tudi vaše vaše občinstvo ne bo imelo pojma, kam usmeriti pozornost in vaše sporočilo bo izgubljeno.

Če želite, da bo vaš letak učinkovit morate ohraniti ravnovesje, razmake in pravo mero elementov. Mini nasveti:

Uporabite beli prostor. Ne samo, da bo vaše oblikovanje vizualno bolj prepričljivo, bel prostor bo poudaril izpostavljen element.

 

Uravnovesite vsak element. Vsak element vašega letaka mora biti uravnotežen sorazmerno z drugimi elementi. Če imate npr. veliko grafiko, ki zavzame precejšen del oblikovalskega prostora, se prepričajte, da jo uravnotežite z manjšim besedilom, tako da se celotna grafika ne zdi preobremenjena.

Ocenite ustreznost vaših podatkov. Ponovno, bistvo vašega letaka ni stlačiti čimveč elementov na eno stran. Ko gre za oblikovanje, je manj več. Poskrbite, da bodo stvari čim bolj preproste in strukturirane.

ravnovesje
VIR (1)

4 Ustrezna tipografija

Očitno je najbolj pomembno, kaj sporočate preko letaka. Pomembno pa je tudi, kako to sporočate.

Pisava, ki jo izberete pri oblikovanju, bo izjemo pomembna pri sporočanju. Ustrezna pisava lahko pomaga vaši blagovni znamki in okrepi vaše sporočilo, medtem ko napačne pisave lahko zmedejo vaše občinstvo.

Recimo da oblikujete letak za oglaševanje novega finančnega podjetja. Potrebujete pisavo, ki deluje kot zaupanja vredna in zanesljiva – tako Comic Sans verjetno ni prava izbira. Po drugi strani pa, če načrtujete letak, ki oglašuje trgovino z otroškimi oblačili, bo Helvetica preveč resna.

Pri izbiri pisav pomislite, kaj bi ta pisava lahko rekla vašemu občinstvu, in ali je to v skladu z vašo blagovno znamko in sporočanjem prek letaka.

Oblikovanje letaka za Panheat Sonet Solar

V tem primeru ne gre za prodajni, ampak informativni letak. Del prodajnega programa Panheat specialista Sonet Solar, ki sicer namešča sončne elektrarne, so tudi električne polnilnice. Namen oz. sporočilo letaka (ki je sicer 4-stranski) je pravzaprav predstavitev novih izdelkov.

Ker so bistvo izdelki, je le-ta tudi izpostavljen na naslovnici. Naslov je slogan, ki pritegne, v podnaslovu vsebina letaka. Čisto na koncu pa kontakt podjetja iz. prostor za ime prodajnega predstavnika, ki bo letak delili naprej.

oblikovanje-letaka-panheat

Dodatni nasveti za boljše oblikovanje

Zdaj torej poznate ključne elemente, ki jih želite vključiti v oblikovanje vašega letaka. Ampak, če res želite povečati učinkovitost letakov, zapišem še nekaj dodatnih nasvetov, ki jih lahko upoštevate:

Osredotočite se na eno ključno sporočilo.

Če poskušate z enim letakom skomunicirati preveč, se bodo vaša sporočila zgubila. Predstavite nov izdelek, oglašujte blagovno znamko, dogodek, razprodajo – a ne vse naenkrat. Izberite torej eno ključno sporočilo na letak – manj ko poskušate skomunicirati, lažje bo vaše sporočilo vzbudilo pozornost.

Vključite jasen poziv k dejanju.

Najuspešnejši letaki so tisti, ki konvertirajo. Toda nikoli ne boste dobili konverzij, če ljudje ne bodo vedeli, kaj sploh želite od njih. Če želite, da bo vaše občinstvo reagiralo, npr. ali se udeležilo vašega dogodka ali se prijavilo na vaš e-poštni seznam ali obiskalo vašo pisarno za brezplačno posvetovanje, jim to morate povedati. Jasen poziv k dejanju na vašem letak bo pomagal povečati učinkovitost oblikovanja in priti do rezultatov, ki jih želite.

Prepričajte se, da je oblikovanje vašega letala v skladu z blagovno znamko.

Ko gre za krepitev zaupanja in prepoznavanja blagovne znamke pri ciljni skupini, je ključna konsistenca. Ko oblikujete letak, se prepričajte, da uporablja vse elemente blagovne znamke, kot je logotip, barvna paleta in pisava – tako da bo končni izdelek tak, da ga bo vaše občinstvo zlahka povezalo z vašo blagovno znamko

Oblikujte z vašo ciljno skupino v mislih

Če želite, da je vaš letak uspešen, morate razmišljati o tem, za koga ga oblikujete. Oblikovanje letaka za influencerje bo povsem drugačno kot oblikovanje letaka za lastnike podjetij. Bistvo je, da morate imeti jasno predstavo o vašem občinstvu – in nato obdržati to občinstvo v mislih, ko oblikujete letak.

Ponovno uporabite vaš letak

Očitno boste uporabili končno obliko kot letak. A ne ustavite se tu! Obstajajo številni različni načini, kako ponovno uporabiti dizajn vašega letaka – na družabnih omrežjih, v e-mail marketingu, celo na spletni strani. Dejstvo je, da so letaki odličen način za bolj osebno povezavo z vašim občinstvom. A če boste našli način, da jih vključite v svojo digitalno strategijo, lahko podvojite njihov vpliv.

Preberite tudi nasvete za oblikovanje ostalih tiskovin.

VIR (1) Canva