Načini pospeševanja prodaje s pomočjo konkurence (3. DEL VODNIKA)

Večina spletnih tržnikov, vsaj tistih, ki smo zraven marketinških, obenem vezani tudi na prodajne rezultate, med načini pospeševanja prodaje, vedno znova išče nove in nove ideje o tem kje še prodajati, kako še pospešiti prodajo in kateri internetni kanal še bolj uporabljati in optimizirati.

Precej mojih kolegov s temi vzgibi skače iz enega v drug kanal vedno znova.
Ali pa so prisotni na vseh kanalih – a čisto iskreno zadovoljni z rastjo vsaj enega izmed njih, niti niso.

Zanimivo pa je, da se eden izmed najlažjih načinov pospeševanja prodaje (čez internetno stran) v bistvu SKRIVA VSEM PRED NOSOM. In ga tuji SEO mojstri in affiliate marketingarji (od katerih se učim tudi sam), uporabljajo kot prvo, najlažjo in v bistvu, najhitrejšo metodo za pospešitev prodaje.

V tem, tretjem delu vodnika “Kako iskati nove stranke in kupce” (ki ga namenjam raziskovanju ključnih besed in analizi), nakažem (čez različna orodja) kako ta metoda deluje

.

**********

.

Glede na to, da morajo tudi naši tekmeci, če se želijo iti resno SEO nastopa na Googlu, opravljati analizo ključnih besed, je v bistvu logično, da se bodo na spletnih straneh naših konkurentov, znašle tudi ključne besede, ki zanimajo tudi nas.

Zato je super lahka tehnika za povečanje prodaje preko interneta, preprosto ta, da pač pogledamo na katere besede in besedne zveze targetira tudi naša konkurenca.

Najlažje to naredim tako, da preprosto ime domene konkurenta prilepim v enega izmed orodij za raziskovanje ključnih besed in orodje mi preprosto izpiše ključne besede, na katere tista spletna stran targetira.

Da ne razkrijem podatkov spletnih strani, ki jih ne upravljam, pokažem primer za spletno stran Omega3.si, kjer skupaj z drugimi, nastopam tudi sam:

.

Spodaj sem recimo spletno stran Omega3.si vrgel v Semrush in nastavil trg na “Slo” (na katerem ta spletna stran nastopa):

.

načini pospeševanja prodaje

.

S klikom na “Organic research”, mi je Semrush v free verziji npr. pokazal 10 ključnih besed s katerimi spletna stran Omega3.si, nastopa na vrhnjih pozicijah po naravni poti:

.

.

Prvi stolpec pokaže ključne besede, drugi stolpec trenutno pozicijo spletne strani (na posamezno ključno besedo), tretji stolpec iskalne volumne, predzadnji stolpec pa celo točen url naslov vsake strani ter zadnji stolpec tudi koliko (naravnega) traffica posamezna stran pripelje (v odstotkih).

.

S tem enostavnim in hitrim vnosom pa seveda še ne končam z raziskovanjem besed, ki jih “napada” tudi konkurenca.

Posamezne besede so namreč lahko npr. preširoke oz. nimajo nakupnega potenciala.

Zato ponavadi vsako besedo vržem še v Google in preverim ali je zanjo zakupljena kakšna plačljiva kampanja.

(Hint: če je oglas eden, še to ne pomeni, da je beseda tržno zanimiva, ker se tisti eden, čisto možno, lahko moti ali pa testira… Če je oglasov na neko besedno zvezo več, pa je verjetnost, da vsi ti testirajo ali, da se motijo, manjša).

.

Semrush sicer ni brezplačen, tako, da vam bo vrgel ven 10 zadetkov, …. za ostale pa morate ali plačati… ali pa…. uporabite drugo orodje.

.

***********

.

.

“Isto foro” dosti ljudi spregleda v Keyword Plannerju. Večina nas Keyword Planner uporablja za to, da išče ključne besede (in raziskuje iskalne volumne), v bistvu pa Keyword Planner lahko uporabite tudi za raziskovanje konkurence.

Za razliko od Semrush-a, ne vrne ta vragec samo 10 besedic, ampak prikaže VSE (ne bo pa prikazal iskalnih volumnov za posamezno besedo, razen, če imate vklopljeno adwords kampanjo).

.

Tukaj konkurenčno spletno stran vtipkate kot prikazujem spodaj:

.

Spletne strani, ker ni moja, ne razkrijem. Je pa konkurenčna zgornji, Omega3.si

.

Po kliku na “Get Ideas” se vam izlista VSA gora besed, ki jih napada vaš konkurent.
V tem primeru je to kar čez 1200 besed.

.

.

V mojem primeru sem dobil seznam 1202 ključnih besed in besednih zvez, na katere ima konkurenca pripravljeno vsebino.

In zdaj je samo vprašanje, kako (in v kakšnem času) bom to vsebino, zapakiral še jaz.

..

************

.

Tretja, zelo dobra fora za pospeševanje prodaje s pomočjo konkurentov je SimilarWeb.

V tega spet, preprosto nadrukate ime spletne strani, za katero želite videti bolj podrobno sliko:

.

.

in orodje vam zelo lepo (in presenetljivo natančno), izpiše podatke.

Npr.:

  • na katerih trgih je vaša konkurenca prisotna:

.

  • iz katerih kanalov pridobiva konkurenca največ prometa:

.

.

  • katere besede so najmočnejše konkurenčne na organskem polju:

.

.

  • itd, itd,….

.

Zaključek

.

Dostikrat, med mojim mentoriranjem, zelo pozorno poslušam partnerje, ki iščejo načine kako še naj pospešijo prodajo (predvsem preko interneta). Ko jim povem za te metode (in podobne), jih kar nekaj zamahne z roko, v smislu, češ, saj te tehnike niso nič posebnega.

“Glavna finta” pa je v tem, da, če dobro pomislimo, so to v bistvu res najhitrejši in najlažji načini za pospešitev prodaje. Konkurenca je naredila (ali sproti dela) raziskavo besed, naša naloga pa je samo, da jim sledimo in, da na njihove besede, pripravimo boljšo vsebino.

O tem kaj je boljša vsebina, pa v tem zapisu ne bom.
Je dovolj 10 poglavij tukaj in 10 poglavij tukaj.