Marketing spletne trgovine (skrite rezerve, ki se jih ne splača spregledati)

To, da so spletne trgovine v porastu in, da že nekaj let zaporedoma trend odpiranja vedno novih spletnih trgovin, narašča, menda na tem blogu, ne rabim posebej razglašati. Precej podjetnikov, s katerimi govorim, izvaja marketing spletne trgovine celo za dve ali tri spletne strani, na katerih prodajajo povsem nesorodne produkte, je pa res, da je največ težav in muk potrebnih, da steče prodaja v prvi.

Ker sem v zvezi z marketingom spletnih trgovin, v svojih blogih, napisal res že ogromno besedil (priporočam npr. Prodaja preko spleta (izbor nasvetov za začetnike)), sem se za ta članek, potrudil, na preprost način, prikazati skrite rezerve spletnih trgovin, ki jih na žalost vnovčuje premalo izmed njih.

Po drugi strani pa, spletne trgovine, mečejo različno visoke zneske v plačljive marketinške kampanje.
p.s.: nič nimam proti plačljivemu marketingu (adwords, facebook,…), samo denar za oglase menda daš takrat, ko si poti do novih kupcev, do katerih prideš, brez denarja, izčrpal. Ali ne?

.

Skrite rezerve na temo “marketing spletne trgovine” sem razdelil na:

.

 • napačen vnos produktov v spletno trgovino
 • neuporaba bloga za povečevanje obiskovalcev na spletno stran
 • napačna gradnja bloga
 • “nemerjenje” in posledično, neizboljševanje konverzije na naših najboljših (najbolj obiskanih) spletnih vsebinah

.

Napačen vnos produktov v spletno trgovino

.

Konkreten prikaz in razlago tega, kako vnašamo na pravilen način, spletne produkte v spletno trgovino, sem opisal že v članku: Kako vnašati produkte v spletno trgovino?

Logika, ki ji pri tem sledim, je v bistvu preprosta: VSE produkte in VSE storitve, je treba pravilno SEO opisati (kaj je SEO, piše na povezavi).

Ko opisujete produkte in storitve in v bistvu tudi vse ostale spletne vsebine (teksti na straneh, teksti v pdf katalogih, kategorije produktov, podstran o nas, podstrani s kontaktnimi formami,…) pazite, da vsebine pripravljate na besede, ki jih ljudje dejansko vtipkajo v Google.

Če tega ni, lahko ima trgovina tudi milijon izdelkov, samo ti se ne bodo prikazali nikomur (ker nihče teh besed ne vtipka v Google).

.

Zanimivost: celo Ikea se je “končno” svoje SEO kampanje lotila tako, da je svoje izdelke poimenovala po težavah, ki jih uporabniki vtipkajo v Google, obenem pa jih njihovi produkti rešujejo. Članek o tem, tukaj.

.

Hint: če ste začetnik pri marketingu vaše spletne trgovine, potem SEO pravilno zadostite vsaj minimalnim zahtevam (ključna beseda, vzeta iz analitike ključnih besed, dodana v url naslov strani, H1 naslov, v en naslov poglavja, v prvo poglavje, kot oznaka v vsaj eni sliki, v zadnje poglavje, itd….).

Že z minimalnim upoštevanjem SEO, trdim, da boste prehiteli celo goro spletnih trgovin, ki ne upošteva NITI ene SEO smernice.

.

Če vas SEO zanima še bolj podrobno, potem si za vsak opis izdelka v trgovini, vzemite še več časa.
Nič ni narobe, če na dan dodate samo 1 izdelek v vašo trgovino.

Boljše, da imate v trgovini en izdelek, ki ga dejansko nekdo išče preko Googla, kot 50 produktov, po katerih ni povpraševanja.

Pravilen marketing spletne trgovine je vstopna točka, od katere je odvisno koliko boste v trgovino sploh pripeljali obiskovalcev.
Nima smisla, da se ga lotite z levo roko.

.

Primer:

.

Od aprila 2016, ko so eni moji mentoriranci, začeli z affiliate spletno trgovino, se v to trgovino vsak dan (ob delovnikih), doda samo 1 produkt (z zelo ostrim pogledom na to, da se iz oči marketinga upošteva čimveč SEO smernic).

Obisk in rast te spletne trgovine, vidite na spodnji sliki:

.

.

Po prvih treh mesecih, smo dodajanjem produktov, sicer dodali še offsite SEO, samo zahteve za vnos produktov (onsite SEO), ostajajo še naprej.

Rezultat: trenutni mesečni, naravni obisk je nekaj nad 12.000 obiskovalcev.

.

Neuporaba bloga za povečanje obiskovalcev na spletno stran

.

Po SEO smernicah ne vnašamo samo produktov v trgovino.
Naša trgovina naj ima tudi blog, napisan po čimveč SEO pravilih.
Več kot upoštevate SEO smernic, večja je verjetnost, da bodo tudi vaši blog zapisi uvrščeni višje v Googlu.

Če malo pobrskate po spletnih trgovinah, boste ugotovili, da jih rednega bloga, med njimi, sploh nima tako dosti.
Večina ga itak sploh nima, tisti, ki ga imajo, pa ga največkrat uporabijo za to, da tu in tam objavijo v njem kakšno novico. OBJAVLJENA NOVICA PA NI MARKETING.

Ponavadi objavljena novica niti ni SEO optimizirana, še manj pa sploh upošteva analizo ključnih besed.

Dam primer iz enega, mojega, nedavno kupljenega, postaranega bloga:

Poglejte spodnjo, katastrofalno sliko:

.

.

Označil sem “samo” 3 stvari, ki najbolj opazno štrlijo ven iz te, nekdaj, očitno neuspešne spletne trgovine (prejšnji lastniki so domeno opustili), produkti pa so se skrivali kar v zavihku “domov”.

Nekdanji marketing spletne trgovine je “ustvaril” naslednje 3 elemente:

.

 • Prvi kvadratek na vrhu, v meniju je “kotiček za medije”:
  Priložnost, kjer bi naj nastajal bodoči blog, je zapolnjena z izrazom “kotiček za medije”.
  A funkcija bloga bi naj bila pridobivati kupce (in ne medije) s čimbolj uporabnimi vsebinami.
  Poleg tega pa izraz “kotiček za medije” ne pove nič.
  Vse, ki niso mediji, kvečjemu povabi, da naj NE vstopijo.
 • Drugi kvadratek, besedno zvezo “Vse več pesticidov v naši hrani”, v Google, na mesečni ravni, vtipka točno 0 spletnih uporabnikov.
  Dokaz: pregledal sem 1002 long tailov na temo pesticidi, čez Wordze (slika spodaj) in besedne zveze “vse več pesticidov v naši hrani” ni med njimi.

.

marketing spletne trgovine

.

 • Tretji kvadratek, kjer je napisana spletna vsebina, vsebuje 3 vrstice.
  Spletne vsebine bi pa, samo po minimalnih SEO smernicah, morale imeti najmanj 300 besed, najmanj eno poglavje, več odstavkov, najmanj eno sliko, meta opis, seo naslov in url strani, optimiziran na iskalno besedno zvezo,… Spletna vsebina, četudi ni vzela 2 minuti dela, je delo v prazno.

.

Po drugi strani, če upoštevamo, samo minimalne SEO zahteve ter blogamo redno, dosežemo, da bo na našo spletno stran prišlo vsak mesec, vedno več ljudi.

.

Marketing spletne trgovine in napačna gradnja bloga

.

Nobena skrivnost ni, da se je mnogo spletnih mojstrov in lastnikov spletnih strani, bloganja (s komercialnimi nameni) nekoč že šlo.

Po nekaterih podatkih, 90% vseh blogerjev, odneha v prvih 6 mesecih, od preostanka, pa jih največ 2% sploh zna izmeriti izplen iz svojega bloga (vir: 4 reasons bloggers quit blogging in Why bloggers fail).

Med najpogostejše vzroke za odnehanje ustvarjanja “komercialnega bloga”, pa sodi napačna zasnova marketinga trgovine in na sploh gradnja bloga.

O razlikah med ključnimi besedami (na katere pripravljati blog zapise), sem že pisal.
V članku Kako oceniti ali se splača na neko ključno besedo, pripravljati vsebino.

Če pa si boste ogledali bloge v svojih branžah, pa sem skoraj 100%, da boste že na prvi strani Googla, našli nekaj takih, ki blogajo “kr neki”.

Brez cilja in namena, brez analize ključnih besed, brez pogumnega poziva k akciji na koncu zapisov, itd….

.
Tri ure se nek marketingar muči, da napiše res kakovosten blog zapis, na koncu pa ne upa, preprosto pozvati spletnih bralcev k oddaji mnenja, zanimanja, komentarja..

.

Hint: zahtevanih tehnikalij, da se blog ustvarja na pravilen način iz SEO vidika, res ni dosti (permalinki, ustrezna raba ključnih besed na pravih mestih v vsebinah, upoštevanje semantike, …).

Ostala skrivnost uspešnega bloga je jasen namen zapisov.
Res priporočam: Prodajna besedila in teksti, ki konvertirajo.

.

Ne merimo rezultatov svojega bloganja in ne trudimo se izboljšati konverzij

.

Rezultatov bloganja ni težko meriti.

Za vsak članek lahko v Google analitiki zelo enostavno pogledamo koliko ima mesečnih ogledov.

Slika spodaj (pot: behavior/site content/landing pages):

.

.

Top 5 vsebin na eni moji spletni strani (ki ima skupno malo nad 18.000 obiskovalcev, brez plačljivih reklam), v zadnjih 30 dneh, vidite na zgornji sliki.

Kuhinje v visokem sijaju si je v zadnjih 30 dneh, na tej strani, ogledalo 923 ljudi.

.

Se vam ne zdi, da je škoda potenciala, če blog vsebine za takšne številke obiskovalcev, pripravljamo samo za to, da obiskovalci pridejo na našo spletno stran?

.

 • Zakaj ob tej vsebini ne bi (na pravem mestu, v pravem trenutku) omogočili npr. dolvleke info cenika najlepših ali najbolj prodajanih kuhinj v visokem sijaju?
 • Ali zakaj ne bi množici 900 in še nekaj obiskovalcev, na nekem mestu v vsebini, preprosto postavili vprašanja ali si želijo izračuna info cene za njihovo kuhinjo?

Skrivnost je v tem, ker blogerji blogajo.
A komercialni blogerji (kamor pa sodijo ustvarjalci vsebin, ki jih zanima marketing spletne trgovine), morajo tudi prodajati.

Česar pa ali ne naredijo ali pa to naredijo izredno sramežljivo.

Kakor, da je poskušati prodati nekaj najbolj bogokletnega na svetu.

.

Kaj nam pomaga, da si nek članek na mesec ogleda in prebere 900 ali celo 30.000 ljudi, če je to vse, kar naredijo?
Nič.

.

Cilj in namen napisane vsebine, vsaj v kontekstu marketinga spletnih trgovin, MORA BITI VEČ.
Drugače res drži ta, da se bloganje ne splača.

Ker se prepogosto niti ne potrudimo izmeriti in izboljšati vrednosti vsebin.

.

.