Kako prodati na spletu? – prikaz na primeru

V zapisu, ki sem ga pripravil tokrat, spet odgovarjam na vprašanje kako prodati na spletu, na enem izmed mojih lastnih primerov.

Že v članku o primerjavi prodaje produktov in prodaje storitev preko interneta, sem razlagal o tem, kakšne so v bistvu razlike pri prodaji preko internetne strani, če prodajamo npr. produkt oz., če prodajamo storitev – v tem članku pa vam na primeru prodaje produkta pokažem, kako se sam lotim prodaje novega produkta v moji ponudbi.

.

********

.

Kako prodati na spletu –
prikaz primera pri prodaji vitražev

.

Na enem izmed mojih spletnih projektov, Mizarstvo.si, med cca. 20 mizarji in 20 opremljevalci (v trenutku tega zapisa) sodelujem tudi s podjetjem Ef Art. Ef Art je umetniški studio, kjer pod mojstrsko roko umetnice Elene Sigmund, nastajajo umetniški vitraži in mozaiki.

Produkt studia je več kot očitno fizični predmet (vitraž), ki sodi v visok cenovni rang in, ki zraven ogromno poznavanja različnih tehnik izdelave vitražev in poznavanja branže, zahteva tudi visok nivo komunikacije s potencialnimi kupci.

Da bi lahko vitraž prodajali po načelu spletne trgovine (klik and buy), zato način, da stranka kupi kar s klikom, v mojem primeru, ne pride v poštev.

Kupec, ki se zanima za vitraž, potrebuje pogovor, razlago, primerja med različnimi umetniki in izdelovalci, zahteva pojasnila, navsezadnje pa je tudi razgledan, situiran in se različno globoko, na vitraže spozna tudi sam. V pogovoru s sogovornikom zato potrebuje potrditev, da kupuje pri nekom, ki se na vitraže dejansko tudi spozna in je dejansko tudi umetnik (in ne posrednik).

Kar pomeni, da, če npr. na spletu, želimo prodajati vitraže (visoko kakovostne produkte višjega cenovnega ranga), da je treba, po tem, ko dobimo interesenta za njih, poskrbeti, da bo z interesenti govorila kompetentna in usposobljena oseba, ki med drugim:

  • obvlada tematiko vitražev
  • ima komunikacijske sposobnosti
  • obvlada prodajne tehnike

V mojem primeru se vse to pokriva..

Umetnica in ustvarjalka vitražev je ga. Elena Sigmund, s potencialnimi strankami komunicira njen mož, Franci Sigmund, na enem izmed mojih projektov (Mizarstvo.si), pa smo se našli, da skupaj povečamo prodajo preko spleta.

Prvi korak, za katerega smo se sporazumeli je ta, da bo moj prispevek pri prodaji na spletu, potekal, čez moj e projekt.

Lahko bi se odločili za sodelovanje in poskušali prodati na spletu, preko njune spletne strani, a, ker partner želi “testirati” in odpreti več prodajnih kanalov, smo se odločili, da bomo prodajo vzpostavili (tudi) na mojem projektu.

Vse kar delam na svojem projektu (onsite in offsite) pokažem in razložim, partner pa lahko mirno, iste reči izvaja tudi za svojo spletno stran.

.

Postopek

.

Zelo pogosto novo prodajo začnem s tem, da najprej sploh preverim koliko je po produktu ali storitvi povpraševanja (čez Google). V primeru vitražev je teh vtipkanj na slovenskem trgu na mesečni ravni med 590 in 720.

Za to si pomagam kar z Googlovim načrtovalcem ključnih besed, v zadnjem času pa vse bolj uporabljam tudi keyword revealer (predvsem zato, ker mi vragec zraven iskalnega volumna lepo pokaže tudi keyword difficulty in pa trend za posamezen produkt:

.

kako prodati na spletu
Screenšot kar iz prve strani Revealerja – levo težavnost ključne besede, desno trend iskanj.

.

Nato, če se prodaja odvija na kateri izmed mojih spletnih strani, vztrajam, da skupaj pripravimo (po mojih merilih) čimbolj uporaben in kakovosten, prvi, SEO optimiziran, članek.

Ker sam (logično) o vitražih in vseh novih produktih, ki prihajajo zraven, nimam pojma, to naredimo tako, da preprosto partnerjem postavim eno goro vprašanj v zvezi z njihovim delom in dejavnostjo.

Nato na podlagi teh odgovorov pripravim SEO friendly prispevek o vitražih (na povezavi).

Z namenom, da bo članek tudi čez čas, ne samo v štartu, v Googlu kotiral visoko, tisti, ki me spremljate dlje časa, že itak veste, da vsak tak članek najprej razbijem na čim več podvprašanj in podnaslovov, dodam eno goro slik, same odstavke pa naredim maksimalno 3 do 4 vrstice velike.

S količino besedila, če le gre, ciljam proti 2000 besedam (ali več). Ta članek ima recimo 3000 besed.

Ključno besedno zvezo izberem raje malenkost daljšo (zato, da bo prispevek že v začetku kotiral visoko vsaj na long tail, skozi čas pa še na težje besede).

Tekom naslednjih tednov, na teden ali pač po potrebi, dodajam še več vsebin, vezanih na isti produkt (v tem primeru ta članek) – pazim pa, da je znotraj teh člankov narejena najmanj ena interna povezava na tisti moj prvi prispevek (o internem linkanju sem pisal tukaj).

To je, kar se tiče onsite nastopa, v bistvu vse (ker je pač moj spletni projekt Mizarstvo.si onsite spletno že postavljen). Če onsite optimizacija škriplje, pripooročam ta zapis (in video v zapisu).

Kar se tiče off site dela, tisti, ki me poznate, veste, da o tem pišem tukaj, razloženo čisto laično pa gre pri offsite spletnem delu za to, da na drugih spletnih straneh, ki so avtoritativne in relevantne, poskušam zgraditi ali najti kontekstualne in do follow linke, ki zgoraj pripravljen članek, pomagajo potiskati v Googlu navzgor.

.

Screenshot 2016-02-18 at 20.15.54

Tehnik za doseganje tega je ogromno, dve izmed metod sta opisani tu:

Nekaj najnovejših trikcev pa prihranim jasno za tiste, ki jim svetujem.

Toliko.

.

.