Kako poiskati ključne besede na katere visoko rangira že vaš konkurent (6. DEL VODNIKA)

Hipotetično si predstavljajte, da obstaja pot, kjer večino spletnega dela (za vsebinske, spletne ustvarjalce) pripravi že vaša konkurenca. Vi pa samo poznate metodo, po kateri njeno opravljeno delo, prepoznate in sestavite vsebino tako, da konkurenco prehitite. V tem delu vodnika o ključnih besedah, vam pokažem kako poiskati ključne besede, na katere visoko rangira že vaša konkurenca.

.

*********

.

Eden izmed pomembnejših izzivov, ki jih imamo spletni marketingarji pri pripravi vsebin (t.i. vsebinski marketing), je seveda, ne samo priprava vsebin na ustrezne, analizirane ključne besede, ampak tudi priprava vsebin na način, da z njimi prehitimo tudi konkurenčne strani.

Predpogoj za to pa je, vedeti, na katere ključne besede, se naša konkurenca, v iskalniku Google, na kateri poziciji, nahaja.

Če ciljamo na točno določeno, eno besedo (oz. eno samo besedno zvezo) je to kako poiskati ključne besede, na katere se splača pripravljati vsebino, v bistvu super lahko. Preprosto vtipkaš želeno besedo v Google in preveriš katerih 10 spletnih strani se na to besedo, nahaja na prvi strani brez plačljivega oglaševanja.

Če pa je treba poiskati več ključnih besed hkrati (in ob tem še ugotoviti na kateri poziciji se nahaja naša konkurenca na vsako izmed njih) pa je to že težje. Oz. v večini primerov to stane.

.

V tretjem delu tega sklopa zapisov (ki jih namenjam analizi ključnih besed), sem pokazal kako do teh podatkov pridemo čez Semrush.

.

Spodaj samo na hitro povzamem:

.

Primer:

Recimo, da sem prodajalec prehranskih dopolnil, zdrave prehrane in podobnih reči (btw: kar tudi na spletni strani Omega3.si dejansko tudi sem – kot affiliate)

V Semrush vtipkam naslov spletnega konkurenta (za tiste, ki ne vedo – v primerih se vedno trudim prikazovati rezultate ene izmed mojih spletnih strani, da slučajno koga ne “razjezim” po nepotrebnem) in Semrush mi vrže ključne besede, ki jih napada naš konkurent. V brezplačni možnosti sicer dobim vsega 20 podatkov (10 najboljše in 10 najslabše pozicioniranih), pa vseeno:

.

.

 • Z rdečim kvadratkom sem označil ključne besede, ki jih zaseda npr. Omega3.si na dobrih pozicijah.
 • V zelenem kvadratku so napisane pozicije spletne strani, po tem, ko nekdo vtipka ključno besedo v Google.
 • V oranžnem kvadratku so označeni mesečni iskalni volumni (za posamezne besede), ki so btw: bistveno nižji od projekcij, ki jih vrže Googlov načrtovalnik ključnih besed.
 • Moder stolpec pa je zanimiv zato, ker pokaže keyword difficulty (pri čemer za Semrush orodje velja, da je beseda težka, če je KD nad 60 (na angl. trgu.)).

.

Ker pa je Semrush brezplačen samo kot testno orodje (vsega skupaj 20 podatkov), sem seveda brskal za boljšim (brezplačnim) pomočnikom. Takšnim, ki bi vrgel ven, čimveč podatkov.

.

Priporočam še:

Kako se lotiti prvega članka in kaj so ključne besede?
Kaj so meta ključne besede in kako z meta opisom, naslovom strani, držati rdečo nit?

.

Kako poiskati ključne besede s Smart Serp-om?

.

Bistveno lažje in hitrejše orodje je SmartSerp (brezplačno ga lahko testiramo 14 dni, kar je več kot dovolj časa, da iz njega izberemo ključne besede za večino, nam pomembnih konkurentov):

.

.

Po prijavi v trial, lahko v 14 brezplačnih dneh, ki jih imate na voljo, skreirate neomejeno število projektov (spletnih strani vaših konkurentov) in SmartSerp vam bo zelo hitro začel “metati” ključne besede, ki jih najde za vsakega izmed vaših konkurentov. Kot dodaten bonus pa bo izpisal tudi pozicijo konkurenta na vsako besedo izmed njih.

Poglejte prvo sliko (imena domen konkurentov sem zameglil, da me kdo ne ganja po nepotrebnem):

.

.

Po vsega enem dnevu, sem dobil naslednjo informacijo:

406 ključnih besed IN
za vsako izmed njih, natančno pozicijo, kje se trenutno nahaja moj konkurent:

.

.

Prvi stolpec (keyword) mi preprosto razkrije ključne besede, drugi stolpec trenutni rank konkurenta (na vsako izmed besed) in tretji stolpec (MS) mesečne iskalne volumne.

Hint: kot sem opisal že v tretjem delu vodnika, se ne splača z vsebinami kar zapoditi med tiste ključne besede, ki imajo največ volumna, ampak najprej za vsako preveriti ali na njej potekajo kakšne plačljive kampanje (več kot jih je, večja je verjetnost, da je beseda profitabilna – iz vidika prodaje produktov; ne reklam).

Dobro je tudi vedeti, da Smart Serp, dela tudi, ko mi spimo.
Vsakič naslednjič, ko se boste logirali vanj, vas bo presenetil z novim naborom najdenih najbolj iskanih ključnih besed.

Lušno.

.

Kako poteka iskanje ključne besede na katero rangira že naša konkurenca, je prikazano tudi v spodnjem videu…

.

.

Priporočam še:
.

Kako izbrati ključne besede s pomočjo sinonimov in sopomenk?

.

Kaj naredimo, ko ugotovimo, da naš konkurent,
“šnofa” za nami?

.

Rahlo bebasto, naivno in iluzorno bi bilo pričakovati, da metode, s katerimi iščemo ključne besede na podlagi tega kaj počne naša konkurenca, ne uporablja tudi naš konkurent.

Mi vohamo za njim, on pa za nami.
To je naravno in logično.

.

Kako se odzvati na “konkurenco”?

.

Moj resnično najbolj iskren in odkrit (pa tudi iz izkušenj) odgovor, povzemam po spodnjih alinejah:

.

 • konkurence se resnično ni treba bati, ker vas samo “sili”, da ste pri svojem delu še boljši. Primer: če sam odkrijem, da nekdo “napada” pozicijo meni pomembne ključne besede, mi “v teoriji” ostajata samo dve poti: še boljša vsebina in še močnejši offsite SEO. In predvsem: dober premislek ali mi je res bolj pomembno biti z neko besedo pred nekom ali je bolje poiskati novo ključno besedo in pripraviti vsebino na njo.

.

 • vnovčujte svojo strast in talent. V tem vas ne more prehiteti nihče.
  • Če neko stvar opravljate radi, je to zagotovilo, da boste v njej zelo, zelo dolgo časa. Brez napora oz. zelo verjetno se boste ob njej celo zabavali.
  • če ste za nekaj talentirani (in to odkrijete), se pri svojem delu fokusirajte pretežno na to. Ostalo pa outsoursajte, predajte ekipi, odrežite, karkoli…. Negujte svoj talent.
  • gradite ekipo enako mislečih. Vlagajte v ljudi, če tudi morate z njimi od začetka in dobesedno od črke A. Ekipa, ki se razume in, ki teži k istemu cilju bo vedno močnejša od enega mojstra, ne glede na to kak specialist je ta.

.

 • če odkrijete, da nekdo nad vašimi ključnimi besedami in pozicijami izvaja negative SEO, imate možnost uporabiti disavow tool (najdete v Google search konzoli)

.

.

p.s.: negativne ključne besede in negative SEO ni eno in isto….

.

V zvezi s tem priporočam še:

.

.

 • če odkrijete kdo izvaja nad vašimi ključnimi besedami in pozicijami negative SEO, imate več možnosti:

.

 • s konkurenco zgradite pozitiven odnos. Konkurenca (vsaj tista zdrava) niso neki voluharji, katerih prvinski namen je iztrebiti vas in vam odvzeti ves posel tega sveta. In vas spraviti na kant. Konkurenca smo samo drug drugemu igralci na istem polju, pri čemer, še posebej v SEO svetu, velja, da združeni prej drug drugemu koristimo kot škodimo. Primer: recimo, da ima vaš network danes 50 spletnih strani (s katerimi podpirate svoje money site). In recimo, da jih ima vaš konkurent tudi 50. Logično je, da jih imata skupaj 100, je tako? 100 blogov velik network (ob pogoju, da je pravilno zgrajen) ni več mačji kašelj za marsikateri produkt in ključno besedo. Pa še stroški vzdrževanja vsake polovičke, se delijo na pol.

.

 • ne ubadate se s konkurenco. Če je na začetku neke poti, naravno in logično, da se tekmovalci med seboj prerivajo in z enim očesom non stop gledajo kaj delajo drugi,, vam iskreno povem, da to isto po nekaj mesecih ni ne zdravo, ne pametno, še najmanj pa prava pot.

.

Spodaj razlogi zakaj:

.

 1. če ponoči človek ne more spati zaradi potez konkurence (namesto razmišljanja o svojih potezah), sploh ne gleda v pravo smer. Nepotrebne so skrbi, če non stop tuhtamo, kaj so konkurentje spet “pogruntali” – posledično pa zmanjka časa za razmišljanje o lastnih potezah. In to ni zdravo.
 2. še manj je pametno, da svojo spletno zgodbo gradimo na podlagi kopiranja potez naših konkurentov. Zato, ker že po defaultu ta, ki kopira, ne more prehiteti prvega.
 3. in kopiranje ni prava pot tudi ne zato, ker ne odraža vas. Ampak neko kopijo nečesa, kar sicer na prvi pogled zgleda lepo in pristno, a Bog ne daj, da pride do živega kontakta in pogovora tistega, ki kopira in stranke. Masovni kopirci zelo lepo vedo, da sicer povpraševanj in pogovorov o poslu imajo ogromno, samo realizacija vsega tega pa šepa.

.

Priporočam še:

.

Final thought o konkurenci:

.

.

.