Zakaj je oblikovanje pomembno tudi za bloganje ali kako oblikovati blog, da bo privlačen? (2. del)

V prvem delu prispevka Zakaj je oblikovanje pomembno tudi za bloganje sem zapisala prvih 7 nasvetov za učinkovito rabo oblikovanja pri bloganju. Danes nadaljujem in jih zapišem še 10, da bo transparentno, kako oblikovati blog. Pa poglejmo.

kako-oblikovati-blog

8. Velik poudarek dajte na podstran „O nas“

Ta podstran je ena izmed najbolj obiskanih strani na katerem koli spletnem mestu. Če jo nekdo, želi izvedeti več o tem, kaj počnete in kdo ste. To je odlična priložnost, da te obiskovalce spremenite v člane skupnosti in sčasoma v stranke – nekaj, česar mnoga spletna mesta ne izkoristijo.

Kaj bi torej morali vključiti na podstran „O nas“?

Obvezni elementi

 • Sporočite le nekaj ključnih stvari, stran naj bo enostavna za navigacijo in razumljiva.
 • Pokažite svojo osebnost – uporabite slike, da predstavite svojo blagovno znamko, ali slike svojih zaposlenih in pisarniškega okolja. Povejte zgodbo o tem, zakaj obstajate in kako ste prišli tja, kjer ste. Pomagajte ljudem, da se povežejo z vami.
 • Vključite povezavo „Stik z nami“ – bistveno je, da imajo obiskovalci vaše podstrani neposreden način za stik z vami po branju. To je lahko povezava do druge kontaktne strani ali pa so že na njej vključeni vaši kontaktni podatki ali obrazec.

Dodatni elementi

 • Naj bo estetsko prijetna – se spomnite vseh vizualnih elementov, o katerih sem pisala v prvem delu prispevka o bloganju? Beli prostor, doslednost blagovne znamke in barve. Zagotovite svojemu obiskovalcu najboljšo možno izkušnjo s čistimi, ostrimi in privlačnimi elementi oblikovanja.
 • Vključite „socialni dokaz“ – dovolite svojim strankam ali bralcem, da govorijo namesto vas, tako da vključite pričevanja, izrezke študij primerov ali komentarje na družbenih medijev o vaši blagovni znamki.
 • Vrednote, poslanstvo ali namen – te so običajno v obliki privlačnega slogana (ta, ki ste ga uporabili na svoji domači strani). Katere vrednote so podlaga za skupno delo vas in vaše ekipe?
 • Pozivi k dejanju – ne zamudite priložnosti za pridobitev novega e-poštnega naslova.

Nenazadnje, obiskovalce vodite naprej, tako da na svoje spletno mesto vključite povezave do nedavnih člankov v blogu, medijskih objav ali domače strani.

Primer podstrani “O nas” Panheat

Panheat se ukvarja z dejavnostjo, ki zahteva ogromno strokovnega znanja (med drugim namestitve sončne elektrarne, montažo klim in IR panelov). Zato je eden od elementov, ki podkrepi strokovnost, tudi seznam certifikatov in pooblastil proizvajalcev.

9. Na vsako podstran dodajte pozive k dejanju (CTA)

Privabljanje prometa je šele začetek, a ko so ljudje na vašem spletnem mestu, jih morate prepričati, da ukrepajo. Toda kaj želite, da naredijo?

Vsaka posamezna stran na vašem spletnem mestu mora imeti namen in mora biti zelo jasno (vsaj vam), kaj želite, da obiskovalec na tej strani počne. To je poziv k dejanju, bralca spodbujate, da ukrepa glede nečesa, ki je specifično za vsebino na tej strani.

Nekateri pogosti CTA vključujejo:

 • Obrazci za prijavo na e-poštni seznam
 • Prenosi virov, kot so e-knjiga
 • Ponudba izdelkov ali storitev
 • Povezave pridruženih izdelkov ali storitev
 • Spodbujanje bralcev, da komentirajo objavo
 • Notranje povezave do drugih strani na vašem spletnem mestu
 • Zunanje povezave do dragocenih virov ali partnerskih strani
 • Odgovori na tržne raziskave, kot so spletne ankete

Primer Magentia marketinška agencija

Ker ima Magentia veliko podstrani (marketinške in prodajne aktivnosti), je na vsaki strani vmes med elementi grafično ločen privlačen CTA (poziv k dejanju), ki pelje na kontakni obrazec.

magentia poziv k dejanju

10. Vključite „družbeni dokaz“, kjer koli lahko

63 % potrošnikov navaja, da je večja verjetnost, da bodo nekaj kupili na spletnem mestu, če ima izdelek/storitev ocene (1).

Tudi če je vaš izdelek ali storitev najboljša na trgu, vam ljudje morda ne bodo verjeli, če jim poveste samo vi. Namesto tega izkoristite pozitivna priporočila drugih in povečajte možnost vplivanja na potencialne stranke ali bralce. To je pravi pomen družbenega dokaza.

Katere vrste družbenih dokazov lahko torej pripomorejo k učinkovitejšemu oblikovanju vašega bloga in kam ga vključite?

Pričevanja strank, strokovnjakov ali zagovornikov so odličen način, da zagotovite, da obiskovalci vašega spletnega mesta verjamejo v vašo verodostojnost.

Družbeni dokaz je lahko tudi v obliki ocen izdelkov ali mnenj. Amazon je odmeven primer te taktike, ki prispeva k priljubljenosti in prodaji. Če pišete knjigo za ali prodajate izdelek na Amazonu, je verjetnost, da ga najdete v iskanjih ali na ‘Seznamu najboljših prodajalcev’, določena s številnimi dejavniki; ena izmed njih je količina pozitivnih ocen uporabnikov. iTunes ima podoben algoritem za podcaste.

Uporabite medijske logotipe, da pokažete, kje je bila predstavljena vaša blagovna znamka. Mnogi blogerji na primer gostujejo na blogih za verodostojne blagovne znamke v svoji niši kot način za krepitev lastne avtoritete in vključijo te logotipe na svoje spletno mesto.

Podobno kot pričevanja zgodbe strank poglabljajo prepričanje vaših potencialnih strank v to, kar ponujate. Ideja zgodbe o stranki je zajeti natančen izziv, ki ga je imela ena od vaših strank, in kako so ta izziv rešili z vašo pomočjo. Tako bodo tudi drugi ljudje, ki imajo podoben izziv, lahko videli, da ga premagajo. To vrsto družbenih dokazov običajno uporabljate v avtomatiziranem pošiljanju e-pošte, vendar bodo te zgodbe dodale vrednost tudi postavitvi vašega bloga v objavi ali na strani s študijami primerov in pričevanjem.

Za vsako posamezno objavo v spletnem dnevniku pokažite število deljenih objav in komentarjev na družbenih omrežjih, povezanih s to objavo To je način, da bralci ugotovijo, ali je vredno branja. Če je veliko drugih ljudi že delilo ali komentiralo objavo, se bralci počutijo bolj prisiljeni, da kliknejo na povezavo in jo sami preberejo. Zato je pomembno, da za objave v spletnem dnevniku prikažete svoje „število komentarjev“ in „deljenje v družabnih medijih“.

11. Uporabljajte različne medije

Video je super. Ljudje se z njim radi ukvarjajo, bogati izkušnjo spletnega mesta in obiskovalcem daje možnost, da v kratkem času dobijo veliko informacij.

Ampak ne pretiravajte. Uporaba preveč videev (ali katere koli druge oblike medijev) povzroči izgubo učinka. Raje izberite par najpomembnejših strani na vašem spletnem mestu in vključite preproste, a privlačne videoposnetke. Običajno bodo to prodajne strani in stran „Domov“ ali „O nas“.

12. Uporabite predoglede na glavni strani bloga

Na vaši glavni strani spletnega dnevnika (za nekatera spletna mesta je to domača stran) je pomembno, da prikažete predogled objav.

Primer SQS

Primer glavne kategorije bloga na strani SQS.

sqs predogled bloga

Zakaj bi namesto celotne objave prikazali predoglede?

Zmanjša podvojeno vsebino – zaradi podvojene vsebine na vašem spletnem mestu vas lahko Googlov iskalni algoritem kaznuje.

Zmanjša stopnjo obiskov ene strani – če nov obiskovalec pristane na glavni strani bloga in lahko tam prebere vse vaše objave, nima razloga, da bi kliknil na drugo stran vašega spletnega mesta. Predolged pa zahteva, da kliknejo objavo, kar zmanjša vašo stopnjo obiskov ene strani za glavno stran spletnega dnevnika. Stopnje obiskov ene strani so še en dejavnik, ki ga iskalniki upoštevajo pri razvrščanju strani.

Bralcem omogoča skeniranje vaše vsebine – vaša najnovejša objava v spletnem dnevniku morda ne bo zanimiva za vse. Vendar jih bo morda zanimala objava, ki ste jo napisali pred 3 ali 4 blogi. S prikazom kratkih predogledov vaše objave se prikaže več razpoložljive vsebine blizu vrha zaslona, kar bralcem omogoča, da poiščejo vsebino, ki jim je morda všeč.

13. Omogočite enostavno in vidno komentiranje

Komentarji na vašem blogu so jasen pokazatelj angažiranosti občinstva. Obstaja nekaj odmevnih spletnih mest in blogerjev, ki so onemogočili komentarje na svojih blogih. To je lahko posledica neželene pošte ali pa morda nimajo časa, da bi odgovorili na komentarje, zato se odločijo, da jih onemogočijo.

Napaka!

Pri oblikovanju prostora za komentarje v blogu je treba upoštevati nekaj stvari:

 • Bralci morajo imeti možnost komentiranja v samo minuti ali dveh
 • Bralci bi morali imeti možnost, da v prostor s komentarji vključijo povezavo na njihovo spletno mesto – običajno je ta povezava vdelana v njihovo ime, odvisno od tega, kateri sistem komentarjev uporabljate
 • Vključite število komentarjev na stran s predogledi spletnega dnevnika, da bodo ljudje lahko videli, koliko zanimanja je bilo za objavo
 • Spremljajte svoje komentarje, tako da neželena pošta in povratni pingi ne zatrpajo prostora.

14. Spodbujajte deljenje na družbenih omrežjih na vsaki strani

Družbeni mediji so ena od ključnih sestavin za promocijo vsebine vašega bloga in izgradnjo vaše skupnosti. Zato svojim bralcem olajšajte delitev objav.

deljenje-na-družabnih-omrežjih

Z vidika oblikovanja lahko naredite naslednje:

 • Namestite vtičnike za skupno rabo v družabnih omrežjih, da spodbudite bralce, da delijo vašo vsebino na vsaki strani. Najboljša vrsta gumbov za skupno rabo v družabnih omrežjih so tisti, ki se premikajo, ko se bralec pomika po vaši strani.
 • V svoje objave vključite polja s klikom na tweet (tudi za to obstaja vtičnik), ki bralcem pomaga promovirati izjave ali citate iz vašega besedila.
 • Vključite povezave „Poveži se na družbenih medijih“, kjer menite, da so pomembne. Nekateri primeri vključujejo vašo desno stransko vrstico, glavo ali nogo vaše strani.

15. Izberite temo za blog, ki je lahko berljiva

Če želite, da obiskovalci berejo vašo vsebino, je pomembna optimizacija vaše pisave in oblikovanja spletnega dnevnika za berljivost.

Spodaj je nekaj preprostih načel za povečanje berljivosti na vašem blogu:

 • Uporabite pisavo, ki je dovolj velika, da jo obiskovalci brez težav berejo, 12 točk je optimalna velikost.
 • Razčlenite svoje objave s podnaslovi in alinejami, da lahko bralci skenirajo objavo in hitro preberejo ključne točke.
 • Naj bodo naslovi veliko večji od glavnega besedila. Običajno so pisave naslovov med 17 in 25 točkami.
 • Imejte svetlo ozadje s temnim besedilom – 98 % najboljših blogov (2) uporablja to kombinacijo, saj poveča zmožnost uporabnikov, da razumejo, o čem govorite.

16. Vključite desno stransko vrstico (sidebar)

Desna stranska vrstica ponuja priložnost, da vključite kopico odličnih informacij za vaše bralce, ne da bi Jjih pri tem odvrnili od osnovne vsebine na strani – dejanske objave v spletnem dnevniku. Pomembno je, da je stranska vrstica na desni strani, glavna vsebina pa na levi strani. To preprečuje zmedo glede tega, na kaj naj se bralci osredotočijo kot prednostno nalogo.

Kaj bi torej morali vključiti v desno stransko vrstico svojega bloga?

Pozivi k dejanju (CTA)

Vaš najpomembnejši CTA mora biti na vrhu vaše desne stranske vrstice, to je eno od področij z najvišjo konverzijo na vašem spletnem mestu. Nekateri pogosti CTA-ji, ki jih morda želite vključiti v stransko vrstico, so:

 • povezava za prenos brezplačnega vira
 • promocija,
 • gumbi za sledenje na družbenih omrežjih,
 • prijava na e-poštni seznam,
 • partnerske povezave ali
 • povezave do druge dragocene vsebine, kot so podcasti in videoposnetki.

Priljubljene objave in kategorije

Ko nekdo bere objavo v spletnem dnevniku, je vaša desna stranska vrstica odlična priložnost, da ga spodbudite, da odkrije še več vaše vsebine. Najlažji način za to je, da vključite „Nedavne objave“ ali „Kategorije“.

Vir družbenih medijev

Če vključite svoj vir Twitterja v desno stransko vrstico, boste bralcem sporočili, katero vrsto vsebine delite v realnem času, in povečali vaše možnosti, da povečate svoje spremljanje na družabnih omrežjih.

Družbeni dokaz

Vaša desna stranska vrstica je dober element, ki vključuje medijske logotipe ali pričevanja strank, ki povečajo vašo verodostojnost.

17. V vsaki objavi uporabite naslovno sliko

Kot razširitev oblikovanja vašega spletnega mesta, sloga blagovne znamke in videza in občutka spletnega dnevnika, v vsako objavo vključite naslovno sliko. Ti blogi pritegnejo več bralcev, in to zato, ker so preprosto videti bolje.

naslovna slika
Vse objave naj imajo naslovne slike

Naslovna slika igra veliko vlogo pri izkušnji, ki jo imajo bralci na vašem blogu, poleg tega pa prispeva k slogu in dojemanju vaše blagovne znamke. S tem v mislih ustvarite nekaj skladnosti z vrsto slik, ki jih uporabljate. Najbolje je, da ne uporabljate generičnih slik; te ustvarjajo poceni, splošen občutek o vašem blogu. Vaši blagovni znamki ne dodajajo nobene vrednosti in se ne bodo povezale z vašimi bralci.

Če se le da, ustvarite slike, ki so edinstvene za vašo blagovno znamko. Razmislite o uporabi storitve, kot je Canva, da ustvarite sliko z besedilom na njej, to besedilo bo najverjetneje naslov vašega spletnega dnevnika ali privlačen citat.

Kako oblikovati blog – zaključek

Ni popolnega oblikovanja bloga. Toda načela, ki sem jih zapisala v tej in prejšnji objavi, vam bodo pomagala pri tem, kako boste svojo blagovno znamko uspešno predstavljali na spletu.

 • VIR (1) Search Engine Journal
 • VIR (2) Quick Sprout