Kako izbrati ključne besede s pomočjo sinonimov in sopomenk? – (5.DEL VODNIKA)

V tem, petem delu vodnika za Analizo ključnih besed, pokažem kako izbrati ključne besede s pomočjo sopomenk in sinonimov.

.

Glede na to, da si ne Google, ne mi (ki ustvarjamo spletne vsebine), po eni strani, ne želimo, da naše vsebine delujejo spammy, po drugi strani pa, da so naša besedila napisana tako, da z že eno samo vsebino targetiramo na čim več besednih izrazov, ki jih ljudje vtipkajo v Google, SEO stroka priporoča, da pri analizi ključnih besed, uporabimo tudi LSI (latent semantic indexing keywords).

.

Razložim najprej kaj LSI in sinonimi sploh so…

.

Kaj so sinonimi in sopomenke?

.

Glede na to, da nas večina SEO ustvarjalcev, ki ustvarjamo vsebine na podlagi ključnih besed, ponavadi vsebine pripravlja EKSPLICITNO za izbrano in točno določeno, (ENO) besedno zvezo, se lahko hitro zgodi, da naše besedilo za spletno stran, deluje spammy. Ker pač v njem večkrat in točno določeno število krat (med 0,5% in 2%) ponovimo točno določeno, ključno besedno zvezo.

SEO stroka in Google (RankBrain), sta si zato, z namenom čim boljše uporabniške izkušnje, izmislila “razumevanje vsebin” tudi na podlagi sopomenk.

.

Primer:

uporabniki npr. vtipkajo v Google, ključne besede “spletna trgovina pohištvo”, natančno tak (t.i. exact) izraz pa je včasih kar težko vkomponirati v neko besedilo, na način, da besedilo ne deluje spammy.

.

Če ne verjamete, poskušajte sami oblikovati stavek (ali pa celo zgodbo) v kateri boste uporabili točno to besedno zvezo.

.

Zato, da ostanemo na “varni strani Googla” in na dobri strani pozitivne uporabniške izkušnje (in ne uporabljamo v besedilih izrazov, ki jih vtipkajo v iskalnik, uporabniki, ampak “naraven jezik”), SEO stroka in Google priporočata, da uporabimo za svoja besedila podobne izraze in sinonime, kjer v bistvu ne uporabimo točno določenega izraza, ki ga ljudje vtipkajo v Google, ampak besedne zveze, ki spadajo v isto tematiko.

.

Na ta način bo besedilo berljivo, uporabniška izkušnja bo boljša, Googlova naloga (ne naša) pa je iz “naravnih besed” razumeti tematiko vsebine.

Zato je nastal Latent Semantic Indexing (Hubspot – what is latent semantic indexing and why does it matter for SEO).

.

LSI besedne zveze nam pomagajo, da:

.

  • vsebino razširimo,
  • da besedilo ne deluje ponavljajoče se z istimi besednimi izrazi (keyword stuffing) in,
  • da je besedilo vseeno berljivo.

.

Kako izbrati ključne besede s pomočjo LSI?

.

Najlažje se LSI besedne zveze vkomponirajo v besedilo tako, da nam sinonime za točno določene besede, najde kar Google sam.

.

Poglejte primer spodaj:

.

Če hočem npr. napisati besedilo o kapsulah, ki so primerne za hujšanje, mi Google, med iskalnimi rezultati odebeli, tudi sinonime ( v tem primeru je to besedica “tablete“):

.

kako izbrati ključne besede

.

Da v nekem besedilu ne bom prevečkrat omenjal enega in istega izraza (kapsule), zato občasno, vmes uporabim kar izraz “tablete”. Google bo, v povezavi s celotno vsebino, kljub temu razumel, da gre za kapsule za hujšanje (in posledično to vsebino uvrstil v Google višje tudi na iskano frazo tablete za hujšanje).

.

Še lažje orodje za iskanje sinonimov (ZELO primerno za angleški trg) je npr. LSI Keyword Generator:

.

Primer:

.

v okence vpišem npr. weight loss, generator pa mi vrne sinonime in povezana iskanja z izgubo teže:

.

.

Na ta način dosegam več reči hkrati:

.

  • targetiram na več besed, naenkrat
  • napisana vsebina je zapisana z bolj naravnim in berljivim jezikom
  • gradim avtoriteto strani tudi iz širše perspektive

.

p.s.:
kot vedno in pri vsaki stvari:
1 zapis ne bo naredil razlike in mega premika.

A, če zgornje upoštevate pri svojem rednem delu….

.