Kako izboljšati prodajo [z bloganjem] – POSODOBLJENA VSEBINA

V okviru mojih posodobljenih spletnih vsebin (ki sem jih prvič spisal ob začetkih mojega bloganja), je spodaj predstavljena prenovljena vsebina na temo izboljšanja prodaje s pomočjo bloganja. Če se sprašujete kako izboljšati prodajo z bloganjem, bo spodnji zapis (prenovljen po več kot treh letih), sigurno koristen, če ne drugo, vsaj za to, da razmislite kako bloganje SISTEMATIČNO umestiti v svojo spletno prodajo in nastop.

kako izboljšati prodajo z bloganjem nasvet

Od takrat, ko sem prvič pisal o izboljševanju (spletne) prodaje s pomočjo bloga, pa do danes, sem prišel do zaključka, da pisanje bloga za namene povečanja spletne prodaje, žal ne koristi vsem. Oz. da žal, precej spletnim stranem, pisanje bloga niti malo ne prispeva k izboljšanju njihove prodaje. Razlog za to se ponavadi skriva v eni od spodnjih točk (pogosto pa kar v vseh treh).

3 osnovne točke za izboljšanje prodaje s pomočjo bloga

Možnosti za izboljšanje vaše spletne prodaje z bloganjem, si boste ZNATNO POVEČALI, če:

 • se boste odločili za REDNO pisanje bloga (večina spletnih raziskav pokaže, da spletne strani, s prodajo preko bloga žanjejo, če blog na svojih spletnih straneh, ustvarjajo, v obdobju daljšem od leta dni). Med mojimi mentoriranci, vam potrdim, da jih ni dosti, ki bi z rednim pisanjem bloga, “zdržali” čez leto dni (je pa res, da dostikrat med sodelovanjem, odkrijemo drugačne načine sodelovanja)
kako izboljšati prodajo z bloganjem
Promet bloga žene Randa Fishkina, soustanovitelja Moz.com

.

 • če boste ustvarjanje blog vsebin usmerili v pripravo KAKOVOSTNIH vsebin.
  .
  Strinjali se boste, da lahko kakovost spletne (blog ali katerekoli druge) vsebine preprosto merimo (tudi) s količino vloženega časa v pripravo vsebine.
  Iz spodnje slike vam bo hitro jasno zakaj skoraj 70% tistih, ki imajo blog, ne poroča o dobrih prodajnih rezultatih iz svojih blogov:

.

Screenshot 2015-01-03 at 23.27.14

.

Če 65% blogerjev pripravi spletne vsebine, nameni v povprečju manj kot eno uro, je odgovor, zakaj z bloganjem ne izboljša prodaje več spletnih strani, verjetno bolj logičen.

Kot vemo, mora učinkovita, prodajna blog vsebina, upoštevati:

 • zadovoljevanje iskalčevega namena
 • zgodbo, ki pritegne obiskovalca k branju in raziskovanju
 • argumente, ki napisano zgodbo podpirajo
 • na subtilen način, na prava mesta, postavljene sales pitch-e in CTA-je ter
 • spletno besedilo, napisano po SEO optimizacijskih pravilih

Kako vse to narediti v eni uri, meni ni jasno.

.

Ob tem ni nepomembno spomniti, da skoraj 70% blogerjev ne meri rezultatov svojega bloganja (vir: 15 blog KPIs you should already be tracking – Hubspot), kar pomeni, da za nekatere bloganje, z namenom izboljševanja prodaje celo deluje, samo dokazati tega ne morejo. 

.

.

Kako izboljšati prodajo z bloganjem

.

Spodnji postopek vam bo prihranil čas.
In pomagal, da HITRO pridete do odgovora ali se bloganje, za vašo spletno stran,  splača ali ne.

Čeprav pisanje bloga največkrat enačimo z “brezplačnim” pritegovanjem spletnih obiskovalcev na spletno stran, priporočam, da za izboljšanje prodaje, vseeno “za test” najprej pripravite nekaj denarja.

Drobižek (recimo od 20€ do 50€), najprej namenite za zakup ključnih besed za oglaševanje preko Google Ads. Na ta način boste prišli, še PRED BLOGANJEM, do odgovora ali vaša spletna stran (na vam pomembne/zakupljene ključne besede) sploh prinaša konverzije in prodajo ali pa bo še pred bloganjem, najprej potreben poseg v samo spletno stran.

Če z Google Ads-i neko prodajo (in razliko v ceni) dosegate, imate s tem dobro osnovo za začetek bloganja (oz. pritegovanja novih obiskovalcev na spletno stran, brez plačevanja za oglase).

Če niti z Google Ads, ne ustvarite niti ene prodaje, potem najverjetneje prodaje ne bo izboljšal, niti blog (in morate najprej spremeniti nekaj na spletni strani).

izboljšanje prodaje nasveti

Med spletnimi viri, ki jih raziskujete na temo bloganja in povečanja prodaje, svetujem, da NE ZAMENJUJETE NASVETOV o tem kako povečevati obisk na spletno stran (s pomočjo bloga) in kako promovirati blog, z nasveti o tem kako izboljšati prodajo (s pomočjo bloga). Zelo dosti ljudi, ki se loti spletne prodaje, sklepa, da povečanje obiskovalcev na spletno stran, avtomatsko pomeni povečanje prodaje. Kar pa niti približno ne drži. Ravno zaradi tega, sem maja 2018, začel z novo spletno stranjo. Če koga zanima –  tukaj.

(Tuji) blogi za izboljšanje spletne prodaje, ki jih priporočam:

.